tirsdag 18. november 2008

Norges 10 beste idrettsutøvere - all time

Er Ole Einar Bjørndalen tidenes største norske idrettsutøver? Spørrsmålet er helt naturlig etter triumfene i Korea, og i VG svarer Kjetil Andre Aamot kontant ja. "Han elsker virkelig idretten sin og har et høyt ambisjonsnivå. Han er ærgjerrig, og presterer å vinne".
Men en slik rangering er vanskeligere enn for den bibelske kamel å komme igjennom nåløyet.
Vinter – ”vi viste verden vinterveien” som det het i en overskrift etter det første olympiske vinterleker i 1924 - eller sommer? ”Små” idretter – i internasjonal sammenheng – eller fotball og friidrett?

Norge har sin styrke i vinteridrett med naturgitte fortrinn og ikke så stor konkurranse som i mange sommer- og innendørsidretter. Vi har enkelttriumfer i VM og OL i mer verdensomspennende idretter som Knut Knudsens sykkelgull i OL (og VM-seier året etter) og Leif Jensens gull i vektløfting i 1972-OL. Audun Boysen satte verdensrekorder på 1000m, og Vebjørn Rodals seier på 800 m i Atlanta-OL i 1996 er etter min mening den største enkeltprestasjon i norsk idrett gjennom tidene. Roere har gjort det skarpt, og ikke minst har vi vært sterke i skyting og seiling. I sommer-OL i 1920 tok vi 34 medaljer i disse to grenene, hvorav 20 i gull.
Største gullgrossist i OL er Bjørn Dæhlie - verdens mestvinnende vinterolympier med åtte OL-gull (seks individuelle og to i stafett, i tillegg har han fire OL-sølv).
På semmerføre har vi to blad Olsen i skyting: Ole Lilloe-Olsen med fem, ingen nordmann over, ingen ved siden på sommerføre. Men Otto M. er minst like god, med i alt 8 medaljer, 4 av dem i gull. I rettferdighetens navn må det likevel sies at OL i 1920 var noe spesielt, det kom rett etter fredsslutningen i 1919 og Norge var blant de landene som hadde holdt seg utenfor.

Mange flere navn kunne legges i vektskålen, men jeg ser særlig på prestasjoner over tid og lar vekten tipper ned for følgende:

10. Laila Schou Nilsen – medaljegrossist uten sidestykke.101 gullmedaljer i NM alpint, tennis, skøyter, håndball, ferdighetskjøring. Vant utfor i 1936-OL, men den gang telte bare kombinasjonen der hun fikk bronse. Satte seks verdensrekorder på skøyter, de sto i 12-18 år. Første kvinne med Egebergs ærespris, og enda har vi ikke nevnt at hun kjørte Rally Monte Carlo flere ganger. Husker noen splitkein-skiene? Forretningskvinnen Laila det også.

9. Knut Holmann – der kajakk flyte kan var han førstemann. Første padler i OL-historien som vant både 500m og 1000m samme år. Stålmannen som holdt hodet kaldt når andre stresset. Trenger stort premieskap med seks OL-medaljer (tre i gull), 14 i EM/VM (fire i gull), 44 NM-seire og11 kongepokaler. Bl.a. Glemte jeg Morgenbladets gullmedalje og Fearnleys olympiske ærespris? De er på plass, de også.

8. Birger Ruud – i blå Kongsberg-genser med hvit kant, produkt av et unikt miljø der idrett og lek var stikkord, best i en fabelaktig brødretrio. Tre VM-triumfer (bare en bakke den gang), OL-gull i 32 og 6. 12 år senere ble han satt inn på laget kvelden før rennet, og kvitterte med sølv, 36 år gammel. Bysbarnet Petter Hugsted sto øverst på pallen! Også Ruud vant utfor i OL i 1936. Skulle vært norsk flaggheiser på Lillehammer i 94-OL, men fikk hjerteproblemer.

7. Ivar Ballangrud. Jeg har lyst til å nominere Oscar Mathisen som vår fremste skøyteløper – 2.17.4 sto som verdensrekord på 1500m i 23 år ( i dag løper juniorjentene rundt dette). Men Ballangruds syv OL-medaljer (og hva kunne det vel ikke blitt uten tjuvtricks i fellesstarten i Lake Placid i 1932?), fire EM, like mange VM og fem verdensrekorder, holder for meg. Unnskyld til Hjallis og Koss.

6. Sonja Henie – vidunderbarnet som holdt koken. Kunstløperen som debuterte som 11-åring i OL. Fikk sisteplass, men kom igjen og ble en hovedattraksjon i kunstløpets historie. OL-gull. 10 VM og seks EM på rad! Uten at det har noe med denne listen å gjøre: Hun deltok flere amerikanske skøytefilmer og var en periode verdens best betalkte filmskuespiller. Oslo Spektrum har adresse Sonja Henies plass 2-4. Men hun var eneren.

5. Ole Gunnar Solskjær – legende både i norsk og engelsk fotball. Solgt fra Molde til Manchester United, der han ble toppscorer i sin første sesong! Seiersmålet på overtid i Mesterliga-finalen glemmes ikke lett. seks ligamesterskap og to cuptriumfer. Hvor du enn kommer i verden, er fra Norge og kommer i kontakt med fotballinteresserte (det er lett, og de er mange),kommer spørsmålet: Do you know Ole Gunnar Solskjaer? Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

3. Ole Einar Bjørndalen – med innebygget turbo, målbevissthet og idrettsglede. Verdens beste skiskytter gjennom tidene, flest verdenscup-seire. med 41 medaljer i OL og VM, 18 av dem i gull. Foreløpig.

3. Bjørn Dæhlie
– en av gutta på gulltur. Verdens beste langrennsløper gjennom tidene. 29 medaljer i OL/VM, 17 av dem i gull. 46 seire i verdenscupen. Årets beste idrettsutøver i Europa i 1998

2. Kjetil Andre Aamodt – en levende alpinlegende. Verdens mest vinnende alpinist gjennom tidene – enda hardere konkurranse enn i de andre vinteridrettene. 20 mesterskapsmedaljer i OL/VM, ni i gull.. Vant OL-gull med 14 års mellomrom. Har mye å lære bort når det gjelder å jobbe bevisst for å oppnå det man ønsker

1. Grete Waitz – verdens beste kvinnelige løper i moderne tid (kåret av Runners World). Hun brøt nytt land for kvinneidretten. Enestående karriere med seirer i New York Marathon ni år på rad, VM-gull i maraton, fem VM i terrengløp, OL-sølv, Nordens beste idrettsutøver i 1983, Sportsjournalistenes statuett fire ganger, div. verdensrekorder osv. Har fått statue ved Bislet stadion, fighter fremdeles – mot kreft.
(oppdatert 17.2.2009)

4 kommentarer:

 1. Interessant rangering. Rodals 800 m gull må kanskje rangeres som den beste prestasjonen. Dog et lite men ..: Wilson Kipkete, som var suverent best på den tiden, deltok ikke.
  For øvrig: Audun Boysen satte aldri verdensrekord på 800, derimot tre rekorder på 1000 m. Han ble så vidt slått av Roger Moens i det berømmelige rekordløpet på Bislett i 1955.

  SvarSlett
 2. Svar
  1. Sammen med mange, mange andre som har gjort store prestasjoner, men ikke nådde opp i en høyst subjektiv rangering. Ballangrud var bedre over lengre tid. Hjallis var på topp bare i tre år, 50-52, men da var han også bra!

   Slett
 3. northug? han er bedre en de homsene...

  SvarSlett