fredag 21. september 2012

Barneleker og bein i nesa


Jeg vet ikke om Dagsavisens redaktør, tidligere statssekretær på statsministerens kontor, Arne Strand, er fornøyd i dag. «Nye folk i regjeringskontorene kunne kanskje ha gjenskapt tilliten til regjeringen. Flere av dem som sitter, virker for svake», skrev han nylig.

I rokering nr. 54 på syv år er det Arbeiderpartiets yngste statsråd, Hanne Bjurstrøm, som ut av rekka går, meget mot sin  vilje. Hadia Tajik, tidenes yngste statsråd,  inn i rekka går, med stor støtte fra statsminister Stoltenberg. Det som skjer er en kombinasjon av to barneleker: «lang, lang rekke» og stolleken.

 Om den første skriver barnesanger.no at «den er genial også mens man er ute på tur og går, hvis barna begynner å miste motivasjonen til å gå videre».

Det mest interessante er imidlertid at wonderboy Jonas Gahr Støre endelig får prøvd seg på et innenrikspolitisk, vanskelig felt. Han har vært en strålende utenriksminister som enhver borgerlig regjering ville vært stolt av å ha i kollegiet. Denne posten er imidlertid ikke sjelden sett på som nærmest upolitisk, hevet over den norske hverdagens trivialiteter. Her kan man føre man fedrelandet  inn i krig (Libya) via mobiltelefonsamtaler, uten et eneste formelt møte i hverken Regjeringen eller Stortinget.  

Vi har fått et stadig bedre helsestell i Norge. Men kravene stiger i enda større takt. Støre vil møte en situasjon med nærmest umettelige krav fra sykehusadministratorer, helseforetaksstyrer, overleger som ikke flytter på seg uten videre, påpasselige pasientombud,  pasienter med sterke ønsker om nye behandlinger man har lest om på internett eller om dyre medisiner som produsentene markedsfører med store ord og liten skrift – og der media agerer med  betydelig erfaring om at å løfte frem  enkeltmenneskers  varme og behov smelter de kalde hjerners vurderinger.

«Helsevesenet trenger den kraften, kunnskapen og initiativene som Jonas bringer med seg», sier Jens Stoltenberg. Kanskje også Jonas trenger å bryne seg på helsevesenet, en tøff oppgave som kan gi mange stjerner i Ap-boka foran neste skifte i toppen, men som også kan svekke ham i tronarvingskampen med Trond Giske.

Hvordan det bli ikke skifte gir fra å reise verden rundt og møte statsledere, til å reise Norge rundt og møte vanlige mennesker som ikke sjelden er misfornøyde med norsk helsevesen? «Det er ingen ting som er bedre enn å reise rundt og møte vanlige mennesker. Jeg er faktisk et veldig vanlig menneske selv»,  forsikrer Støre. Definisjon av  «vanlig» kan være så mangt. 

Støre er intelligent, og jeg tror han vil møte mennesker med hv erdagskontakt  på en like god måte som han har omgått verdens politiske jetset. Hvor mye hans helseerfaring fra SMK, Røde Kors og Verdens helseorganisasjon vil bety, er jeg usikker på, her dreier deg seg om alt fra pasientsikkerheten og gjennomføringen av samhandlingsreformen til spørsmålet om sykehussituasjonen i  borgerlig styrte Molde og Ap-bastionen Kristiansund. Molde og Kristiansund.

Støre var på skogtur da han ble oppringt av statsministeren. Bent Høie og Siv Jensen vil nok reagere kraftig om hans helsepolitiske virke fører ham på slike stier. 

Hadia Tajik kommer fra Bjørheimsbygd, ikke så altfor mange kilometer fra Magnhild Meltveit Kleppas hus i Hjelmeland. Ryfylke ivaretar stadig Rogalands regjeringsrepresentasjon. Sykkelesset Gunn-Rita Dahle Flesjå kommer også fra Bjørheimsbygd, og kan kanskje lære Hadia noe om å ta seg frem i ulendt terreng, holde balansen og oversikten. Ingen av dem synes å  ha svekket sine fremtidsutsikter ved å gå på en liten grendeskole hvor man er blitt sett.

Hadia har også vært innom Stavanger Aftenblad, og med en slik bagasje kan det bare gå godt. Jeg vet for øvrig ikke hva som står i Koranen, men  Joh.1.11 beskriver godt opplevelsen av at da Hadia ikke slo igjennom i Rogaland under nominasjonen i 2009, måtte Oslo Ap  sikre det åpenbare talentet plass på Stortinget .Hennes første tøffe oppgave blir å møte et Kulturdepartement der de som jobber «enten er blitt sosialisert eller traumatisert», og der «de mest handlekraftige forhåpentlig har sluttet i tide» (kronikk i Aftenposten). Og ikke minst med en departementsråd – som den eneste hittil i et ras av applaus og gjenkjennelse – «ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen». 

Lykke til, Hadja! En historie fra Aftenposten gir gode signaler: 17 år gamle Hadia er vikar i kulturredaksjonen. Ifølge sagnet kommer avdelingsleder Elisabeth Kjær bort til henne med omtrent denne formuleringen: ”Du Nadia? Kan du ta denne saken?”Tajik boret blikket i henne, og svarte høyt og tydelig: ”Nei. For det første heter jeg Hadia, og dessuten har jeg mine egne ideer til saker”.

Se denne videoen hun laget for tre år siden1 kommentar:

  1. Hadia er det viktigste politiske nyhende i de siste tiår - har en mistanke om at Jens ikke riktig vet hva han gjorde.

    SvarSlett