tirsdag 4. september 2012

Alder, avstand, rødt og blått


Hva er verst: Være 74 år? Fra Bergen? Ha teologi-utdannelse?

Det begynner med en journalist i Klassekampen og ender hos professoren, teologen, og både forhenværede og påtroppende stortingsrepresentant Inge Lønning, med sidesprang til den røde Stavanger-arven.

En av de middels store, og meget synlige, stjerner i mitt tvitterunivers, er @mimirk. I går morges kommenterte han nyheten om at Hordaland Høyre vil ha Inge Lønning på Stortinget. Det vil også Lønning ha, og slik blir det vel.
 
@mimirk er  Mimir Kristjansson, 26, tidligere leder av Rød Ungdom, i dag journalist i Klassekampen. Og ikke å forglemme, med eksamen fra Kongsgård, Stavanger katedralskole. Utklekkingsstedet for så mang en radikaler i ulike rødfarge, som f.eks. Aslak Sira Myhre, 39, tidligere leder av Rødt, eller tidligere  AKP-leder Ingrid Baltzersen, 31. I det hele tatt,  revolusjonens fremste røster i fedrelandet har ofte snakket siddisdialekt. Fra  landets blåeste fylke.

Og da har jeg engang ikke nevnt Ingve Iversen, 39, som 18 år gammel ble partileder i Norges kommunistiske parti, jeg vet ikke om han gikk på Kongsgård, tipper nei. Han  giftet seg med en muslim og ble etterhvert sekretær i Stavanger Ap. 

Omvendt vei gikk den store  Stavanger-kommunisten (riktignok født i Levanger) Adam Egede Nissen (1868-1953). Han startet som stortingsrepresentant for Venstre, deretter for Arbeiderpartiet og endte opp som representant for NKP.  Blant 11 av hans barn ble for øvrig fem skuespillere, Ada (Kramm), Gerd (Grieg), Aud (Richter), Stig og Oscar. Arne Kielland (1939-2003) var også innom tre partier, Venstre (landssekretær UV), Ap og SV, men var  stortingsrepresentant bare for de to siste.

Mimir er en omvei tilbake til Lønning. For det var @mimirk som i går morges g tvitret:
«74 år gammel Høyre-teolog fra Bergen. Tror Inge Lønning må være den i Norge jeg står lengst fra. Bra med mangfold på Tinget, da. «
Min raske reaksjon: «Hva er galt med 74-åringer?»  (jeg er 41 dager eldre enn Lønning).
Hvoretter Mimir pent avrundet: «Oftest lårhalsen :) Neida, ingen verdens ting.» 

Altså er alder ingen hindring.
Da gjenstår Bergen eller teologien.

Bergen er som kjent en tilstand, ikke en by. Jeg har ikke klart å finne noen sjikanerende sitater om Hansabyen, men som en liten leserbonus tar jeg  med et par av urbergenser og  retorikkprofessor  Georg Johannessens mange  småprovokasjoner:
 «Norge er et imperialistisk land som forbruker mer av verdens ressurser per hode enn Hitler-Tyskland. Nordmenn har det for godt, unntatt i hodet.»
«Norge er et paradis for kunnskapsløse professorer, virkelighetsfjerne nyhetsformidlere og umodne forfattere.»
Og som om ikke dette skulle være nok elskverdigheter: «Vi lever i et veldig barbarisk land med veldig dårlig smak.»

 I klassen for veltalende sarkasmer er heller ikke Inge Lønning borte: «Det er for mange middelaldrende menn av begge kjønn i politikken.»
 Som en beskrivelse av dagens politiske situasjon, har Lønning sagt dette: «Et lite mindretall i en koalisjonsregjering får vekslet inn en tilgodelapp fra tidligere oppgjør i den stående borgerkrig mellom regjeringspartiene».   

Endelig: Kan det være teologien som skaper den store avstand mellom det røde og det blå? Lønning er dr.theol. med avhandlingen «Kanon im Kanon. Zum dogmatischen Grundlageproblem des neutestamentlichen Kanons». Jeg tror ikke Mimir K. har lest den, og nei, den er ikke en innføring i militære avskrekkende og målrettede våpen.  Men her spiller de nok ikke på samme banehalvdel.

Lønning var leder av Europabevegelsen under EU-avstemningen i 1994, det gir ham neppe stjerner i Mimirs karakterbok, hvis han ikke skulle mene at Lønning bidro til det store tapet.  Men positivt bør det telle at han er kåret til «Årets opinionsdanner» av Norsk Redaktørforening,  og  tildelt Presselosjens toleransepris i 1991. 

Hvis han ikke ender opp som stortingspresident, tror jeg Lønning fremdeles vil være så sitatverdig og treffende at journalister vil elske det. Men det skal litt til å slå en annen hordalending, Lars Sponheims allerede legendariske  «hver mann sin høne.»

@mimirk er en  høyst oppegående journalist. Han kommer vil sikkert til å glede seg journalistisk over Inge Lønningretur til Løvebakken. Selv om det altså skal være langt mellom dem. Men distanse er så ulikt, jeg husker levende da jeg en høst var i den norske FN-delegasjonen, En ettermiddag besøkte vi norskamerikanere i Brooklyn, og – nok en representant fra Hordaland Høyre - Sigrid  Utkilen, orienterte om Høyres sosialpolitikk. Da reise en norskamerikaner seg,  pekte på Utkilen og utbrøt harmdirrende: «You are a communist!»

Med den målestokken er kanskje ikke avstanden mellom Mimir Kristjansson og Inge Lønning så stor likevel.

PS. Inge Lønning er far til Lars Lønning, @Pottekunstner, «landets kjedeligste rikssynser, kun anenrangs  betraktninger», ikke ukjent gitarist og vokalist og en av de drivende kreftene bak kunstner-/humoristkollektivet Duplex.


 
Blogglisten

2 kommentarer:

  1. I've been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to express that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to don?t fail to remember this website and give it a glance regularly.

    Feel free to visit my weblog source

    SvarSlett
  2. It's the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

    My site; Weblink

    SvarSlett