tirsdag 31. juli 2012

OL (7): Holder Bryhns nerver?


«Dæm kainn’itj gå på null» sa vårt store skøyteikon Hjallis da han ble spurt om hvor langt ned han trodde verdensrekordene kunne komme. «Uslåelig rekord» sa man da nordmannen Willy Røgeberg i Berlin-OL i 1936 skjøt fullt hus – 30 blinker ga 300 poeng – i 50 m miniatyrskyting. Liggende stilling, en skive 20 cm diameter. 
 (Willy Røgeberg, gull for 66 år siden Foto nrk.no)

I dag er ikke tieren nok til å skille de beste. Finalen i 10 m luftskyting i London mandag, ble vunnet med 702,1  (599 i kvalifiseringen, der er det bare hele tall, 103,1 på 10 finaleskudd. 10,9 er den ultimate innertier, og perfekt skyting vil da gi 709,0).

24 år gamle Ole Magnus Bakken fra Hamar skjøt fem feilfrie serier i London, og hadde 500 poeng av like mange mulige før han i siste kvalifiseringsrunde fikk  tre 9’ere, Han kom til finalen som en av åtte. Men der sviktet nervene, han hadde bl.a. et skudd på 6,6 - så dårlig treff at han etterpå ikke en gang kunne huske sist han skjøt så dårlig. Men 8.plass kan bli bedre om fire år.

Veteranen Harald Stenvaag(59) kan sikkert gi ham gode råd om mentalt trening, han har skrevet om bok om temaet. Sunnmøringen har deltatt i seks OL, 1984-2004, klarte ikke å kvalifisere seg i 2008, men ville prøve å komme til London. I fjor falt han ned fem avsatser og brakk ryggen, satset likevel men klarte ikke å bli blant de to som fikk reise. Stenvaag var norsk flaggbærer i 2004, fikk sølv i 1992 og bronse i 2000, og har tre VM.

Skytteren G.G. Skatteboe fra Øystre Slidre tok den første norske gullmedaljen da vi deltok i vårt første OL. I alle fall sier tradisjonen det. Skriftene sier imidlertid, så langt jeg klan se, at lagkonkurransen i turn ble avviklet litt tidligere i lekene enn skytingen, vi vant gull i 20 mannstroppsturn. En av deltakerne der var Oswald Falck, Steinkjer. Hans oldebarn Mira Verås Larsen, var norsk flaggbærer i London.

Det var i årene etter 1.verdenskrig at norske skyttere virkelig forsynte seg av gullfatet. To blad Olsen, Ole Lilloe og Otto M. fikk to individuelle hver og henholdsvis 3 og 2 i lag. En av våre mer ukjente olympiere er nok Einar Liberg. Han har fire gull, alle i lagskyting
Etter 2,verdenskrig har det blitt vanskeligere med gull. «Norge har aldri hatt et bedre OL-lag i skyting» sier NRKs skytekommentator Ola Lunde. Vel, i 1952 fikk vi og gull, det skal ikke bli enkelt kopiere. Erling Kongshaug tok miniatyr sammenlagt.  John Larsen triumferte i hjorteskyting. Tor Heiestad skjøt ned flest villsvin i Seoul i 1988, kanskje den mest overraskende norske gullmedaljer de siste 25 år.

Sports Illustrated mener Tore Brovold er vårt eneste gullhåp sammen med håndballjentene, men mandag ble det seks bom, og neppe gull. Den skytteren som kan  gjøre det store, er 
 
Ole-Kristian Bryhn (23) fra Røyken (foto: vg.no).Han  gikk til topps i verdenscupfinalen  i fjor, og  skal konkurrere i 50 m rifle helmatch. Innledningsvis skytes det  40 skudd liggende, 40 stående og 40 sittende. I finalen møtes de åtte beste til ti skudd stående. Holder hans nerver? I så fall kan det bli medalje. 
Man skal håpe på det beste, det verste kommer av seg selv.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar