lørdag 28. juli 2012

OL (5): Fra Tarzan til Phelps

I 1959 var en amerikaner på besøk på Cuba. Det var året da Fidel Castro vendte tilbake til øya med noen få geriljakrigre for å kjempe mot Batistas regjeringsstyrker. Amerikaneren var på vei til golfbanen da følget ble omringet av geriljaen, som avvæpnet vaktene og ville ta seg av dekadente amerikanske imperialister. Mannen fra USA reiste seg langsomt opp, slo seg på brystet og utstøtte et enormt brøl. Etter et øyeblikk brøt Castros folk ut i store smil: «Tarzan! Tarzan! Bienvenido! Velkommen tilbake!»
Geriljaen droppet våpnene, ba om autograf, og fulgte Johnny Weismuller til golfbanen.

Johnny Weismuller var født av tyske foreldre i et område som i dag er rumensk, og kom til USA 4 år gammel.  Han ble den første i verden som svømte under 6o sekunder på 100 m fri i svømming. Ved OL i 1924 tok han tre gull. Også i 1928 og i 1932 tok han sprintgull. I 1924 satte han verdensrekord med 57,4, den siste av hans ialt 67. Den ble stående i ti år.

Da Weismuller trente foran OL i 1932, fikk han en reklamejobb for en badebukse. Et av fotoene vakte Hollywoods interesse, og senere på året debuterte han i «Tarzan, apemannen», den første av i alt 11 Tarzan-filmer. En av de filmhistoriens store replikker er tillagt Weismuller: «Me Tarzan, you Jane?» Selv om det han  sa var: «Tarzan: Jayne» er det den første varianten som har overlevd.

Svømming er en av fem idretter som  har stått på programmet I alle olympiske leker. De andre er friidrett, sykling, fekting.Weismuller var den første store svømmestjernen. I 1972 ble Mark Spitz fra USA det store navnet. Hans etter to gull i 1968 ble det hele syv i München fire år senere. Den rekorden ble først slått av  Michael Phelps som tok åtte gull i 2008. Phelps topper svømmernes OL-statistikk med 14 – og satser på flere i år. Spitz har ni, Matt Biondi åtte (fem av dem i Seoul i 1988).

I Sydney i 2000 satt jeg på tribunen og ble imponert av 17-åringen Ian Thorpe. Armspenn 195 cm og skostørrelse 52. Michael Phelps har 48,5 og 208 cm! Thorpe fikk tre gull i 2000 og to i Athen 2004. Han la opp i 2006, bestemte seg for comeback i 2011, men klarte ikke å kvalifisere seg på det australske laget.

På spinnesiden er Jenny Thompson, USA, det store navnet med åtte gull, tre i 1996 og fem i Sydney i 2000. Som 31-åring deltok hun også i Tokyo i 2004, to sølv. 

Svømming har vært de unges idrett. Australias Shane Gould kom, vant og forsvant. I 1972 tok 15-åringen tre gull, en sølv og en bronse, Hun satte verdensrekord på alle frisvømmingsdistanser – og trakk seg tilbake året etter.

En annen 15-åring som var mer utholdende i tid, var danske Ragnhild Hveger. Hun vant sølv i Berlin i 1936, og 16 år senere ble hun nr.5 på samme distanse i Helsingfors – med en tid som var over 10 sekunder raskere enn den hun hadde i 1936. Mellom 1938 og 1953 hadde hun verdensrekordene i fire øvelser.

I Berlin var for øvrig en annen dansk deltaker enda yngre enn Hveger. Inge Sørensen, 12 år, fikk bronse på 200 m bryst, hun er den yngste i historien som har vunnet OL-medalje i en individuell øvelse.


 I London kommer nok mye å dreie seg om Michael Phelps, flere gull på veggen for tidenes største olympiske gullgrossist? Forberedelsene har i alle fall vært solide, han har bl.a. brukt totalt svarte svømmebriller Hensikten er å vite nøyaktig når han skal vende - uten å kunne se noe.Amund Gismervik skal stupe i London (foto: Dag Bergslien, NSF)

Norge har bare en OL-medalje i svømming, Alexander Dale Oen på 100 m bryst  i Beijing i 2008. Irene Dalby ble nr.5 på 800 m både i 1992 og 1996. Når situasjonen dessverre er blitt slik den er, er vel det beste vi kan håpe på norske plasseringer blant de seks beste. Sara Nordenstam tok bronse i 200 m bryst i Beijing, men kan hun klare medalje også i år? Ingvild Snildal, Lavrans Solli, og  Amund Gismervik  (stup) kommer vel i ebste fall blant de seks beste.

Men selvfølgelig er det her som i andre sammenhenger: "Den som aldri håpet, kan aldri fortvile" (George Bernard Shaw).

Blogglisten

3 kommentarer:

 1. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super
  long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any tips for newbie blog writers? I'd definitely appreciate
  it.

  my web page :: Is actually gynecomastiarelated with given?

  SvarSlett
 2. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

  Here is my page Distinction between the two gynecomastiaas well as pseudo-gynecomastia

  SvarSlett
 3. With havin so muhh content and articles do you
  ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
  My blg has a lot of uniuque content I've either written myself or outsourced
  but itt looks like a lot of iit is poplping iit upp all over the internet without my
  agreement. Do you know anyy ways to help protect against content from being ripped off?
  I'd truly appreciate it.

  my weblog :: adult cams

  SvarSlett