fredag 10. juni 2011

Verdens vakreste byggverk?

"Det er typisk norsk å være god” (Gro Harlem Brundtland) – men nå er vi også best i oljefond-konkurransen: “Med nesten 3.100 milliarder kroner til forvaltning er rivalen i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater passert for første gang, slår den anerkjente amerikanske forskningsgruppen Monitor fast (Dagens Næringsliv).

Vel så viktig er det kanskje når finansminister Sigbjørn Johnsen – som gjorde det første innskuddet i fondet for 14 år siden - har som mål at Statens pensjonsfond “skal være verdens best forvaltede fond”.

Abu Dhabi er et av de syv som utgjør De forente arabiske emirater, og det har over 8 pst av verdens oljeressurser. Det begynner nå å nærme seg Dubai i økonomisk vekst. I januar inviterte Norge Abu Dhabi til økt samarbeid om karbonfangst- og lagring.

Midt i diskusjonen om bruken av oljefondets midler (se Carl I. Hagens forslag om å ta 50 milliarder til forbruk hvert år) er det min oppriktige mening at i alle fall på ett punkt har Abu hDhabi brukt sin rikdom på en måte som er til etterfølgelse.


Shiekh Zayed Grand Mosque er det vakreste byggverk jeg noengang har sett, det må være et av verdens mest prektige. Det var omtrent det eneste jeg så da jeg besøkte emiratet i januar, men moskéen var verd hele besøket. Området er som fem fotballbaner og kan samle nesten 41.000 i bønn – egen hall for inntil 980 kvinner. Her er ikke spart på noe. Materialer og kunstnere fra Italia, Tyskland. Marokko, India, Tyrkia, Iran og Hellas.


Her ligger verdens største håndknyttede teppe (2.2568.000 knuter), skapt av en iransk kunstnere og 1200 arbeidere i små landsbyer rundt Mashadib. De ble fløyet til Abu Dhabi for den siste tilpasningen. Teppet sies å være verdt rundt 50 mill. kroner.
I denne moskéen henger verdens største lysekrone – 10 meter i diameter, 15 meter høy, vekt vel syv tonn). Syv gullbelagte kroner har tusener av Swarovski krystaller.


Arkitektur og utsmykning går her opp i en høyere enhet.Mange drar til Dubai - prøv å legge inn en tur til Abu Dhabi (alle bilder privat)

Blogglisten

1 kommentar:

  1. I visited many web sites but the audio feature for audio songs current
    at this web page is genuinely wonderful.

    Also visit my web site: buy virility ex [http://www.blogster.com/virilityex/buy-virility-ex-pills-online]

    SvarSlett