tirsdag 7. juni 2011

Naturopplevelsene i Lysefjorden


Litt av Lysefjorden sett fra Preikestolen (foto tbb)

"Lysefjorden er den forferdeligste av alle havets korridorskjær.Ikke noe sted viser disse fryktelige krefter seg mer overveldene og sammensatte enn i det merkelige sundet oppe i nord, kalt Lysefjorden. Dette er den mest forferdeligste og mest farefulle fjordarmen som finnest. Ikke noe sted er det hemmelige samspillet mellom elementene mer komplett".

Han overdrev ikke så rent lite, den franske forfatteren Victor Hugo, da han i sitt Verk “Havets arbeidere" (1866) skrev om den 45 km lange Lysefjorden i Rogaland. En terskelfjord, dannet av isen for om lag 10.000 år siden, Dybden på sadelpunktet ved Oanes og Forsand er bare 13m. Noen mener at Donald-tegneren Carl Barks hentet inspirasjon fra Lysefjorden da han lot endene dra til Norge i “Lemenjakten” .

Her er det tre store turistattraksjoner, to er dannet av naturkrefter og er begge blant Fjell-Norges mest spektakulære opplevelser. En er menneskeskapt.

Preikestolen søndag 5.juni 2011 (foto tbb)

Preikestolen
– landets største, i landets vakreste katedral. Et platå 604 meter rett opp fra fjorden Ramler du utfor, er det slutt. En sprekk tvers over platået kan nutvide seg slik at halve stolen brekker og faller ned i fjorden. Da blir det ikke kjekt å bo nær sjøen i Stavanger. Ferge fra Stavanger til Tau, buss (se rutetider) eller bil derfra til den arkitektonisk prisbelønte Preikestolhytta. Beregn 1,5 - 2 timer opp, litt ,midre ned. Ha rimelig godt fottøy, delvis gang i ur. Rundt 100.000 besøkende ei året. Jeg var der i strålende sol sist lørdag, opplevelsen er like sterk hver gang. Og jeg kjenner alltid nervøsiteten når noen sitter og digngler md beina utenfor.
Er du innom Stavanger – prøv å få med deg denne turen.

Kjerag
– et fjellplatå 1000 meter over fjorden. Et yndlingssted for basehoppere, et av de beste stedene i verden, sier ekspertene. Fallskjermen må utløses senest etter 15sekunder.L ike i nærheten ligger Kjeragbolten, en stor stein er kilt i en kløft i fjellet, fjorden rett under. Å stå ute på steinen er et populært fotoobjekt. Jeg har ikke gjort det, men Marie gikk rolig ut på den. Start i Lysebotn i enden av Lysefjorden, utenom Kjerag er stedet er mest kjent for de. Det er lengre og brattere å gå hit enn til Preikestolen, beregn ihvertfall 3 timer opp. Du kan komme til Lysebotn med båt eller bil fra Øvre Sirdal. 27 hårnålsvinger slynger seg nedetter fjellveggen.

Flørlitrappen (foto Kenneth Varpe)

Flørli
- en av verdens lengste tretrapper? 4444 trinn i en 1,6 km lang strekning langs en rørgate med en høydeforskjell på 740 meter, er tilgjengelige etter at en kraftstasjon ble ombygd. I turbinhallen med takhøyde 12 meter er det kafé, museum og kulturarrangementer.
Det er ingen veiforbindelse. For å komme til Flørli kan du ta ferje, enten fra Stavanger, Lauvik eller Lysebotn.
Utsikt etter å ha gått de 4444 trinnene (foto Eirik Anda)

Som vi ville ha skrevet i en stil i den gamle folkeskolen: "Vi besøkte tre steder i Lysefjorden, og alle var enige om at vi hadde hatt en fantastisk tur.Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar