onsdag 21. november 2012

Kjenner skittlukt? Bra!

Bæsjelukten kan være en utfordring når man skal skifte bleie på barnebarn. Men at man kjenner lukten, er bra. For manglende evne til å kjenne igjen lukter kan være et første tegn på Alzheimers sykdom, viser ny norsk forskning.

Nå kan det være en rekke grunner til at luktesansen blir dårligere med årene, og at man dermed også blir dårligere til å kjenne lukter fra hverandre. Men luktetester kan være egnet til å skille mennesker med Alzheimers sykdom fra friske mennesker, i følge et doktorgradsarbeid som Grete Kjelvik har utført i nevrovitenskap ved NTNU i Trondheim, skriver Adresseavisen. I arbeidet sitt har hun blant annet brukt lukter fra sjokolade, kaffe, sitron og såpe.

TIDLIGERE Kanskje kan denne forskningen bidra til at leger kan oppdage sykdommen på et tidligere tidspunkt mens de andre symptomene er svake og mer generelle. Og jo tidligere oppdaget, jo større er muligheten for behandling som kan bremse utviklingen av Alzheimers og andre demenssykdommer.

For demens er en fryktet alderdomslidelse. Over 70.000 nordmenn har en demensdiagnose. Men med årene framover vil vi bli flere og flere eldre i Norge, og dermed også flere som får demens og etter hvert vil trenge ganske mye omsorg. Anslag går ut på at antallet med demens vil fordoble seg de neste 20 årene. Og av de som er riktig gamle, altså over 90, har nærmere halvparten en demenslidelse. Lite lystelig å tenke på, og man får være glad så lenge man kjenner den karakteristiske bæsjebleielukten og klarer å skille den fra duften av kaffe.

VAKSINE? Men alt er ikke helsvart. Medisiner finnes som kan dempe symptomer på sykdommen. Flere legemiddelfirma arbeider med å utvikle vaksiner som får kroppens immunforsvar til å angripe og ødelegge såkalt plakk, et avfallsstoff fra proteiner som har blitt brutt ned på feil måte i hjernen. En slik vaksine kan forhåpentligvis bremse utviklingen av Alzheimers sykdom.

Hvis man finner en vaksine som fungerer, og metoder som gjør at man kan oppdage Alzheimers før pasienten får en alvorlig funksjonssvikt, kan man begynne behandling tidligere og i hvert fall bremse utviklingen av sykdommen.

(Marie Rein Bore)
Blogglisten

1 kommentar:

  1. En annen fordel er at det blir mindre rød stump på barnet :)

    SvarSlett