torsdag 8. november 2012

Hvis du kjøper sex....



Næringsforeningen har en kampanje. Gjester må kunne komme gode og julebordsfjåge ut fra barer og restauranter uten å risikere å bli antastet av en prostituert som vil selge sex. Eller litt styggere tenkt: Det tar seg ikke ut hvis julebordsesongen i Stavanger også blir en høysesong for kjøp av sex hos prostituerte. På vei ut fra egen bryllupsfest i Rosenkildehuset er brudgommer blitt tilbudt sex foran øynene på bruden.
 
Til hvem retter Næringsforeningen spørsmålet: "Kjøper du sex?" Sannsynligvis ikke til kvinner. Det er menn som kjøper sex. Og i filmens verden har prostitusjon i mange tilfeller vært den unge prostituerte som møter en vakker mann og søt musikk oppstår. Hvem har ikke sett filmen "Pretty Woman" om den prostituerte Julia Roberts som møter den enda penere Richard Gere. Menns kjøp av sex har i filmens verden ofte hatt et skjær av romantikk, eller det har vært voldsfilmer der man spiller på grov og seksualisert vold.
Joda, det fins kvinner som også kjøper sex. Men når kvinner blir framstilt som kjøpere av sex, har det en aura av nedverdigelse rundt seg, en bruk av prostituert som siste utvei. Ett eksempel er filmen om kvinnelige sexturister som nettopp har gått på kino i Stavanger. Filmen "Paradis: Kjærlighet" handler om europeiske kvinner som drar på ferie til Kenya og kjøper sex av unge menn på stranden. Men det er ikke mye glamour over kvinnene eller handelen. Nei, livet ved stranden er langt unna "Pretty Woman", mye svette og nokså usjarmerende hvitt flesk, den er ingen reklameplakat for sexreise til Afrika. Og sannsynligvis stiller ingen mannlig prostituerte fra Nigeria opp utenfor Rosenkildehuset for å praie kvinner etter julebordet.
 
Da prostitusjonsproblemet
i Stavanger var oppe for et par år siden, og diskusjonen gikk på hvorvidt det var rett å gjøre sexsalg ulovlig, meldte det seg en norsk kvinne bosatt i Danmark. Hun hadde fulgt med på debatten, jobbet som prostituert og mente alt var mye bedre i Danmark, der både kjøp og salg er lovlig. Hennes argumentasjon var at mange som gikk til prostituerte i Danmark, var de gamle menn som ikke hadde andre muligheter, en slags svært så utvidet eldreomsorg som moderlige prostituerte drev. Men så langt jeg har sett og forstått, det er ikke skjelvende knær og rullatorer som preger utemiljøet i Stavanger sentrum om kvelden.
 
Hvem stiller de nigerianske prostituerte opp for? Voksne menn som har penger til å gå på byen, penger til å bruke på en prostituert. At det er ulovlig å kjøpe sex, skremmer tydeligvis ikke. For svært få blir tatt. Politiet må bevise at det klart og tydelig var sex, og at den ble betalt med penger.



Jeg synes kampanjen mot sexkjøp i Stavanger burde vært mer direkte. Menn som bruker utetilbudet i Stavanger sentrum, utgjør sannsynligvis mye av kundegrunnlaget. Og hva er utetilbudet i Stavanger sentrum? Jo, kino, naturligvis. Men jeg har ikke hørt om noen vegg av prostituerte som møter kinogjengere på Arnageren etter filmen. De prostituerte holder seg tydeligvis i nærheten av det utelivet som er knyttet opp mot barer og restauranter, altså stripa rundt Vågen, den stripa som i hvert fall på fredags- og lørdagskvelder er preget av ganske så mye alkoholbruk og alkoholmisbruk.
Under møtet om prostitusjon i Stavanger fortalte Næringsforeningens leder at han hadde hørt rykter om menn som satt på pub, gikk ut for å ha sex med en prostituert, for så å komme tilbake på puben og snakke om erfaringen.
 

Det er bra at Næringsforeningens folk kjører en kampanje mot sexkjøp nå. Men de burde snakke direkte til dem de vil treffe med kampanjen: Menn i sin beste alder, brukere av utelivsstripa rundt Vågen. Så kunne de fortsatt slik kampanjeteksten veldig presist og sterkt lyder: "Hvis du kjøper sex, bryter du norsk lov, og du er blir en aktiv deltaker i et marked som systematisk ødelegger mennesker" – som regel kvinner og barn."

Mange vil jage de prostituerte
fra byen. Men prostituerte gjør ikke noe ulovlig, så sant salgsmetodene deres ikke er så aggressive at politiet kan ta dem for ordensforstyrrelse. Nei, hvis noen skal jages fra byen, måtte det bli de som bryter loven, nemlig sexkjøperne. Lite trolig at så skjer.
 
Kampanjen kan virke. Men jeg tror resultatene hadde blitt enda bedre hvis man innskrenket rammene for den uteprostitusjonen som nå skjer i Stavanger. En viktig ramme er tiden. Jo lengre åpningstider på puber, barer og restauranter, jo, lengre tidsrom det er liv og røre i sentrum, jo lengre tidsrom har de prostituerte å jobbe i. Hvis reduksjon av uteprostitusjon i Stavanger er viktig for Næringsforeningen, burde man være villig til å redusere skjenketider for å se om det hjelper.


(Siste kommentar i Stavanger Aftenblad 8.november 2012)
      ***
Marie fyller 70 år og slutter som journalist i Stavanger Aftenblad. Men hun vil gjerne skrive videre, og vi kommer heretter begge til å skrive i bore-aktuel, under eget navn      
Blogglisten

3 kommentarer:

  1. La oss heve oss over underbukse-rangers. La folk få bestemme over det partiet selv. Dere aner ikke hvilke problemer og behov dere må dekke hvis dette blir borte og hvem har kompetanse?? La oss heller fokusere på at det utelukker kriminalitet,bakmenn og uverdige forhold. Det er så mye flott arbeid som blir gjort ved at prostituerte leker hobbypsykologer og inntar div.andre roller!! M

    SvarSlett
  2. Hva med med kvinner som kjøper sex av men, eller sågar menn som kjøper av menn...?

    SvarSlett