søndag 24. juni 2012

Sommerbesøk (4): Farsund


Hva er likheten mellom Farsund og Sverige? Begge tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden.
 Farsund var i mellomkrigstiden verdens største sjøfartsby, målt i tonnasje pr. innbygger. Byen har vært preget av  sjø og skip på alle verdenshav, ved sund og skjær og fiskevær, i  århundrer. For 4-500 år siden kom mange  utenlandske handelsskip og søkte ly. I dag er det en rolig sørlandsby med hvite hus, 3100 innbyggere i selve tettstedet.
 Jeg slår følge med Norges eneste kvinnelige vekter, Elin Salvesen, inn i Husan, byens stolthet og rådhus. Bygget for godt over  200 år siden av den dynamiske Jochum Brinch Lund, som fra et lite sted med få hus la grunnlaget for et ladested i sterk vekst, med omkringliggende "herligheder og virksomheder".
 Husan er et praktbygg, «Agders perle og Sørlandets pryd», som Vilhelm Krag kalte det.  Lund ønsket  – og jeg siterer min tidligere kollega, redaktør Sigmund Lode i VG -  at det skulle sette Ledaal i Stavanger i skyggen og fullstendig danke ut de mandalske og kristiansandske kondisjonerte boliger.
Høsten 1940 gikk det  galt, tyske soldater fyrte for kraftig. Den gamle fløyen lå i ruiner, og en ny fløy ble sterkt skadet. På 50-tallet ble bygget gjenreist som det var utvendig og innredet til kommunale kontorer.
 Spør du innbyggere på din vei i byens gater hva de synes er godt, svarer de gjerne slik: «Masse kultur - mange ildsjeler». «Flott havn». «Veldig mye, men vi kan ikke leve av fine gater alene». «Mange koselige butikker - hyggelige ansatte» (eneste sted jeg har fått både en bolle og et grovt rundstykke i bonus). «Fantastisk forskjønnelse av byen de senere årene». «Må få slutt på stakkarsliggjøringen av Farsund og utviklingen, må bli stolt igjen av byen og nabobyene». «Ingen parkometere». «Møe». «Folk må trekkes til Farsund fordi de får noe mer enn butikker, de får en opplevelse». En sier til og med: «Nærhet til Stavanger». 
 Farsund har mange pene  bygninger i ulike stilarter

Andre interessante opplysninger? Over en tredjedel av innbyggerne stemte Frp i fjorårets kommunevalg. 

Fem fra Farsund på topp i riksmålestokk: Eilert Sundt – opptatt av «folkelivets, navnlig studiet av det lavere folkelivs historie», grunnleggeren av sosiologifaget. Abraham Berge – statsministeren som var den siste i Norge som ble stilt for riksrett. Frank Samuelsen  -  den første som rodde over Atlanterhavet. Odd Starheim  - sjef for gruppen som i 1942 kapret kystruteskipet DS «Galtesund»og førte det til  Skottland. Olav Selvaag  -  en nyskapende boligbygger.

Det var kjekt å være i Farsund en dag.  Hyggelige mennesker. Pen natur. Sørlandet.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar