fredag 15. juni 2012

Sommerbesøk (3): Halden


Halden – hva visste jeg vel om denne «Iddefjordens pryd, lunt du ligger der bak gamle Fredriksten i ly»?

Ikke mye, utenom at her er Lars Sponheim født, og Dag Solstads «25.septemberplassen» har hentet mye herfra. Og ikke minst  at Halden er  det eneste geografiske navnet i «Ja, vi elsker». Som det heter i et av de mer ukjente  versene av  de åtte i nasjonalsangen: «Husker bare hva som hendte, ned på Fredrikshald»( det var navnet i over 250 år, frem til 1928).

 Majestetisk troner den aldri erobrede Fresdriksten festning over Halden

Nei, Bjørnson tenkte nok ikke på Karl XIIs død, han som under et angrep på Fredriksten festning trolig ble skutt av en av sine egne, på oppdrag fra svogeren.  Mest kjent i Norge da Åsleik Engmark fremstilte ham i Brødrene Dals jakt etter kongens gamasjer for å hindre at Norge kommer i union med Sverige igjen.
Bakgrunnen for Bjørnsons linjer ligger i setningen som kommer foran: «Ti vi heller landet brente». 1716, to år før Karl XII ble skutt,  satte brødrene Hans og Peder Colbjørnsen  fyr på husene sine og  byen ble slukt av flammer  slik at svenskene ikke skulle vinne.  Innbyggerne dro opp til Fredriksten – festningen som aldri ble erobret.

                                          Fin utsikt fra festningen (alle fotos: tbb)
Fredriksten er en av de mer imponerende festningene jeg har sett, den ruger over byen. Når jeg besøker den hastig i lunsjpausen, er det to ulike arenaer som rigges der oppe. Ikonet og gallionsfiguren  Andrea Bocelli  skal synge opera(svisker?) sammen med Aalborg symfoniorkester og Borg domkor søndag, det er trykt opp 17.000 billetter. Ved siden av ordner man scene og plass til årets første «Sang på grensen», sommerens  populære onsdagsprogram. Publikumsrekorden fra i fjor er 8500 deltakere.

Hvis Ålesund er  jugendbyen, ser jeg raskt at  Halden er empirebyen.  Herjet de tre S’ene på disen, har de tre G-ene i norsk arkitekthistorie Garben,  Grosch og Gedde, satt spor etter seg. Etter bybrannen for snart 200 år siden fikk den et ganske helhetlig utseende. Herfra kommer for øvrig ble  Arnstein Arneberg, arkitekten som utformet Sikkerhetsrådets møtesal i FN-bygningen  i New York.

Fredag ettermiddag ved 18-tiden er stille i  Halden. I sentrum er bare storsenteret åpent. En dame i ICA-butikken sier at de merker grensehandelen, særlig storsenteret på Nordby. I Halden Arbeiderblad leser jeg at apoteket på der handler med over 20.000 nordmenn hver måned, omsetningen i år er 35 pst høyere enn for ett år siden. Medisiner til halv pris og helsekostvarer er attraktivt. Et nytt stort pol i Strømstad har ikke svekket trafikken. Totalt er grensehandelen siste året gått opp med 8 pst. 17.mai var det 20.000 nordmenn på Nordbysenteret.

I Venstre-middagen i går kveld satt jeg ved siden Toril Skogsholm. Jeg snakket om den pene nye Svinesund-broen, og Toril kunne stolt fortelle at hun var samferdselsminister da den ble åpnet i 2005. Og apropos samferdsel, det er interessant at det var borgere i Halden som for om lag 140 år siden trådte til med finansiering av  Dalslandbanen fra Halden og  85 km jernbane inn i Sverige. De ville holde på sitt svenske oppland.


På torget har Venstre stand, lokalt bemannet, men flittig besøkt av tilreisende partimedlemmer i landsstyre og programkomite. Partiet gikk fra 1 til 3 representanter i bystyret i fjor, men den store vinneren var Høyre. Før 5, nå 18. De som hadde styrt perioden før gikk alle klart tilbake, Ap mistet 5, både KrF og SV ble halvert og fikk 2. Pampestyre og maktarroganske hadde sin pris. Frp mistet 4.


 Ellers? Halden var vår første industriby. Hvit røyk over den gamle Saugbruksforeningen, papirfabrikken som nå en del av Norske Skog. Og her har det gjennom tidene vært 17 skofabrikker.

I de senere nattetimer da samtalen forlot politikk og dreide over på krim, fikk jeg vite at mesterdetektivene fra min ungdom, Asbjørn Krag og Knut Gribb, begge hadde sitt opphav her. Har noen lurt på hvorfor krimforfatterne får Riverton-prisen, skyldes det at journalisten Sven Elvestad fra Halden under psevdonymet Stein Riverton, skrev gode romaner. Jeg har lest «Jernvognen», som må være en av Norges beste gjennom tidene, den er mesterlig komponert.

Lokale venstrefolk er opptatt av og litt oppgitt over forslaget om at fra høsten av kan det bli nedlagt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg på alle videregående skoler i Østfold. I HA leser jeg at de får støtte fra AUF, som har valgt å gå imot moderpartiet nå. Leyla Hasic sier til avisen at et forbud kan bety slutten på skolegangen. «Konsekvensen for meg er at jeg blir hjemmeværende uten å kunne fullføre skolen».

Et av de mange dilemma som vår langsomt endrede  hverdag byr på.

PS.  To døgn i Halden er stort sett møtetid. Men jeg liker det jeg har sett og hørt.




.





Blogglisten

4 kommentarer:

  1. Roma er også nevnt i "Ja, vi elsker":-)

    SvarSlett
  2. I nasjonalsangen teller bare norske navn

    SvarSlett
  3. Forresten: Når det gjelder "de tre S’ene på disen", som du skriver om...mener du isen og ikke disen? Da skal det være fire S'er.

    SvarSlett