tirsdag 12. juni 2012

Sommerbesøk (1): Brekkestø

Brekkestø, ditt navn er sørlandssommer, selv 12.juni. Gamle , hvitmalte trehus med røde teglstein på taket klorer seg fast mellom to fjellknauser. På veien ned til havna passerer du mange titalls postkasser på et stativ. Flere ikke direkte ukjente navn. Du ser ikke mange av hyttene, men de er der.  Også på øyene som kranser Blindleia. 

 Det er stille nå. Én maler huset, hvitt som alle  andre  unntatt  et stort gult, diskret tilbaketrukket, En annen rydder på sin private brygge, noen av oss spaserer langs båthavna.
Om 14 dager begynner det å bli mer folksomt. Sommerbutikken åpner, stoffpumpa på bryggekanten går på høyttrykk, båter kommer og går.

Blindleia er sommerens Markens i Kristiansand. Se og bli sett langs 12-14 nautiske mil, fra den innerste fjordskrok til det ytterste skjær, med holmer og skjær og tean i tanga.. «Blindleia er en flik av himmelen» sier sørlendingen, han har bedre kontakt oppover enn de fleste.  

På «Utsikten", det høyeste punktet, satt losene i sin tid og speidet etter  skuter  i horisonten.  Hadde de signalflagget for los i masta,  hev  de  seg i båtene og kappseilte ut for å ta skuta trygt inn til havn.
                                                          Tett og godt i sentrum

Helårslivet var mye  sterkere  før.  Brekkestø var nød- og ventehavn, her kunne man tjene penger. Folk flyttet hit, på det meste 3-400 mennesker.  På slutten av 1800-tallet begynte turistene å komme. Kunstnere fra Oslo med  Christian  Krohg som den mest kjente, ledet an.
Men mest kjent var sørlandsdikterne. Her skrev Gabriel Scott «Kilden» og «Himmellosen»,  herfra sendte Nils Kjær sine «Brekkestø-breve».
                                                             Til salgs, i strandkanten

 Helt sentralt i Brekkestø er to hus  til salgs. Det ene sto usolgt i hele  fjor og ligger 200 meter fra kaien,  fra det andre kan du tasse rett uti. Om det siste er mindre, er prisen den største. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Har du 7-8 millioner  får du den, kanskje. Sies det, jeg fant ingen pris.

Det gjorde jeg derimot for andre eiendommer til salgs. For  havutsikt og hus på 53 kvm  kreves 4,75 mill.kr.  I Skipsheia er «sjarmerende sørlandshus på 101 kvm , med vidstrakt utsikt over skjær» , verdsatt til  4,6 mill.kr. 50 kvm  med «spektakulær og fascinerende beliggenhet på egen holme» står i 7 mill.kr.
Og skulle du ønske deg ensomhet ute på den ytterste nagne ø, kan du få 60 kvm  hytte, båthus og tre selveide holmer for den nette sum av 12 mill.kr.

Like før vi kommer til Brekkestø, ligger en skole. En gang hadde den 80 elever.  Kommunen vedtok å legge den ned, men folket protesterte.  Montesorri står det nå med store bokstaver. Der det offentlige svikter har den alternative metodikken overtatt.

Montessoriskolens mener at ved å tilby et differensiert og individuelt tilrettelagt læringsmiljø oppnår man en skole som skaper likhet for alle. Den legger til grunn at barn utvikler seg i ulike perioder, preget av ulike tendenser, med fokus på spesielle ting. Derfor må miljøet være tilrettelagt slik at barnet finner stimuli og utfordringer som motiverer til læring, lek og utvikling. Dette i en viss motsetning til den norske enhetsskolen, som stundom kritiseres for å tilby "undervisning som passer gjennomsnittet, og dermed bare tilpasset én gruppering."

Det ble et kort besøk denne gangen. Vi har vært her før, og vi kommer igjen. Brekkestø regnes ikke som tettsted av Statistisk Sentralbyrå. Det er neppe noen  som er lei seg for det.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar