onsdag 11. april 2012

Ikke vinter-OL til Norge

Hvorfor skal Norge få sitt tredje vinter-OL mens hverken Kina eller Sør-Amerika (Santiago de Chile) eller Oseania (New Zealand) har hatt et arrangement?

Uansett «verdens rikeste land» - hvorfor skal vi gå inn for et stort statsbidrag til et arrangement som trolig vil koste 30-50 milliarder kroner?

Hva har endret seg siden idrettsstyret i 2008 valgte ikke å søke om statsgaranti for et OL i Tromsø (2018), blant annet begrunnet med etterslep på byggingen av idrettsanlegg?
Og hvorfor tror idretten at den alene kan bestemme lokaliseringen av et eventuelt vinter-OL?

Gerhard Heiberg, Norges innflytelsesrike medlem i Den internasjonale olympiske komitekunne onsdag fortelle at han er er «litt skuffet» over at bare halvparten av landets befolkning er positive til vinter-OL i Oslo i 2022 (undersøkelse fra NRK)

Idrettspresident Børre Rognlien har med patos erklært at det både er «viktig for norsk idrett å sende en ny OL-søknad», og i neste omgang at dette er «viktig for det norske samfunnet». Hva som er så viktig ved å satse på noe som uansett ikke kan gjenskape Lillehammer-OL i 1994, er usikkert. Norske utøvere kan markere seg like godt om vinter-OL arrangeres under litt andre himmelstrøk. Det kan likevel bli mye god stemning under VM i nordiske grener eller i skiskyting.

Venstres Ola Elvestuen mener dette handler om Oslos posisjon som vinterhovedstad. Han bruker ikke det forslitte politikerbegrepet om å sette noe på kartet, men «det handler om å markere Oslo som en viktig, internasjonal vinterhovedstad i Europa».

Joda, hvis Oslo vil bla opp milliardene og idretten heller vil bruke egne midler til å prioritere store utbygginger i Oslo enn mer satsing på breddeidretten, stiller saken seg litt annerledes, Men dersom det blir snakk om statsgaranti – og det blir det nok – bør det ikke være Oslos posisjon og idrettsledelsens drømmer som avgjør. Da snakker vi om politikk og prioriteringer.

Veritas kvalitetssikret i 2008 Tromsøs søknad om statsgaranti for et mulig OL i 2018, og konkluderte at staten måtte garantere for over 28 milliarder 2007-kroner. Og er det egentlig noe virkelig stort prosjekt i Norge der forhåndskalkylene har holdt?
Til realismen i saken hører med at jubel-VM på ski i fjor kom sluttregningen på nye hoppbakker og langrennsanlegg på nesten 2 milliarder kroner. Frp-byråden falt ned i budsjettsprekken og kom aldri opp igjen.

I internasjonalt perspektiv er det ingen grunn til at Norge står for tur til å arrangere sitt tredje vinter-OL. USA har hatt fire, Frankrike tre, Østerrike, Sveits, Japan, Canada , Norge og Italia to, mens Tyskland, Bosnia,Russland (2014) og Sør-Korea (2018) har ett vinter-OL.

Det landet som naturlig kunne få et vinter-OL er Sverige, som har søkt seks ganger. Der har regjeringen meget fornuftig sagt at Østersund og Åre ikke kan regne med statsgaranti for en OL-søknad uten kostnadsskisse, «det ville være feil å gi falske forhåpninger.»

München har tapt i avstemninger to ganger, men bør være en sterk kandidat til 2022. Og altså både Kina, Sør-Amerika og Oseania – det er viktig å markere vinter-OL som noe mer enn en fest for hovedsaklig Norden, Mellom-Europa og USA.

Det er ingen gode grunner til at et vinter-OL i Oslo bør så øverst hverken på en internasjonal eller norske ønske- og prioriteringsliste.


Blogglisten

40 kommentarer:

  1. Det er bare Norge som kan skape en eventyrlig stemning (VM 2011). Synes ikke at man skal arrangere et vinter-OL i land, hvor interessen er ganske liten. Man må arrangere disse lekene i land hvor man har erfart hva som må gjøres. Kan ikke ha det i Russland heller. Der er det enten -50 grader, eller doping hele tida. Det blir å sende ut et feil signal.

    SvarSlett
  2. Poenget må heller være å spre interessen for vinteridrett så bredt som mulig. Russland skal jo ha det i 2014!Skiskytingsinteressen i Tyskland tyder på at de kan lage stemning der også!

    SvarSlett
  3. Veldig bra skrevet Thor! Jeg er veldig skeptisk til hvordan det skal håndteres økonomisk. De snakker om gjenbruk av anlegg og at det blir betydelig billigere en Tromsø 2018 som var på 28 milliarder. Skal de få det til må alt skje på Lillehammerområdet, og ikke i hovedstaden.

    Mener også dette kan ødelegge for idretten hvis det virkelig blir så dyrt som et OL virkelig koster. Man tjener ikke noe på det økonomisk.

    SvarSlett
  4. Det er ett hån mot Nord Norge at Oslo vurderer å søke om OL. Skal Norge ha ett OL i fremtiden må det legges til Tromsø

    SvarSlett
  5. OL handler ikke bare om de få ukene når selve arrangementet pågår, men også det som skjer i etterkant. For det første fører et OL til mye inntekter og da er det ikke så store utgifter det er snakk om for å få i stand et OL (for Norge i hvertfall). For det andre bidrar en slik INVESTERING til at idrettene i Norge styrkes. Da tenker jeg spesielt på hockeysporten, hvor Norge har vesentlig mindre haller en vårt naboland Sverige. Utbygginger av nye ishaller ville ha ført til at kanskje Norge kunne hevdet seg i toppen (på lang sikt). Men sist og ikke minst så bidrar OL til økt turisme ikke bare under arrangement men også i ettertid.
    Så blir det sagt at Norge ikke har rett til å arrangere vårt tredje OL. Hvorfor kan vi ikke det når USA har arrangert det 4 ganger og Frankrike 3 ganger?
    Du skriver du at Oseania og Sør- amerika fortjener et OL, siden de aldri har fått arrangert noe (Noe som ikke går fordi tv-sendingene ville ha godt midt på natten og det ville kanskje ha ført til lave seertall). Du må også tenke på at land i Sør- amerika har æren av å arrangere andre begivenheter som f.eks. Fotball VM, noe aldri Norge eller Sverige vill få æren av.

    Du sier så etterpå at Sverige fortjener et OL. De klarer ikke en gang å få arrangert et fotball EM. I tillegg må du se litt på landene sine økonomier -Norge har penger og Sverige har gjeld. De vil klare å få inn masse inntekter men hvor skal de hente pengene til å bygge anlegg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har vært i Chile og kjenner godt sommer/vinter-forholdet. Mitt forsøksvise poeng er viktigheten av å spre den olympiske vinterideen.
      "Økt turisme" pga OL har vi vel kikke noen tall for.

      Slett
    2. Du mener et OL vil være viktig for å heve hockeysporten i Norge.

      Hvor mange nye ishaller for permanent ishockey i ettertid blir det? To eller tre?

      Her kan du ta sikkerhetsbudsjettet for et OL i Oslo i 2022 på +7 milliarder kroner. Hvor mange ishaller tror du vi kan bygge for dette beløpet?

      Kanskje kan vi bygge noen svømmehaller også, eller fylle vann i noen av de mange som står tomme? Det blir sikkert rom for noen flerbrukshaller også. I hvertfall hvis tar i bruk de 3-4 milliardene som vil gå med for å bygge ny vei opp til Holmenkollen.

      Ser du tegningen? Hvis det er idrettsanlegg du vil ha bør vi avstå fra et Oslo'22.

      Slett
  6. Hei, Thor Bjarne Bore.
    Vil først bare påpeke at jeg selv er en sterk tilhenger av et nytt Vinter-OL i Norge, men har likevel respekt for at du og andre mener annerledes.

    Imidlertid vil jeg bare presissere at Harbin i Kina eller Santiago i Chile vil ikke få lekene i 2022. I Harbin sitt tilfelle skyldes det at Pyeongchang i Sør-Korea skal være vert for lekene i 2018. Dermed blir en ny søknad fra Asia først tidligst aktuell om lekene i 2026 eller 2030. Når det kommer til Santiago, Chile mangler landet Vintersporttradisjoner, men det viktigste argumentet mot Chile sine sjanser er at de uansett vil måtte arrangere et vinter-OL i løpet av sommerhalvåret. Dette er en løsning som IOC, utøverne og vinterstormaktene i Europa, Asia og Nord-Amerika aldri vil være villig til å godta.

    Munchen derimot kan bli en farlig utfordrer om de velger å søke. Grunnen til denne usikkerheten er at IOC skal velge ny president neste år og dagens nestleder i organisasjonen kommer fra Tyskland og han vurderer sterkt å søke om presidentvervet.

    Siden forholdet mellom USA og IOC er svært dårlig og at Asia vil arrangere lekene i 2018, er det mye som taler for at lekene i 2022 vil gå til Europa. Etter Torino sitt fiasko-OL i 2006 er det mange faktorer som tyder på ny at det Nord-Europa sin tur for å stå vertskap for de Olympiske Vinterleker. Her vil en norsk søknad kunne komme seirende ut i en internasjonal konkurranse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    2. Skulle Nord-Europa få 2026, burde det være Finland eller Sverige (hvis de er interessert) som vinner. Tror ellers at München bør ligge godt an

      Slett
    3. Finland har dessverre ikke et fjell med en fallhøyde på 800 meter til en utforløype i nærheten av en aktuell arrangørby av nødvendig størrelse. Finland prøvde derfor å søke om lekene i 2006 sammen med Lillehammer (Helsinki 2006), uten hell.

      Slett
  7. Hei.
    Leste innlegget ditt, og må stort sett si jeg er uenig. Vil ikke gå i detalj hvorfor, men at du nevner Kina, Sør-Amerika og Oseania som kandidater til å arrangere et vinter OL virker for meg som latterlig. Det ville være en tragedie om land som disse hadde fått muligheten til å arrangere en slik folkefest, noe jeg tror aldri kommer til å skje. OL er en folkefest, og ved å arrangere det i de nevnte landene ville være katastrofalt. Det er stort sett ingen i de nevnte landene som bryr seg om vintersport. OL skal være en folkefest, hvorfor ikke arrangere det i land hvor folk vil, og har muligheten til å komme og delta? Vintersporten er størst i Europa, og folk flest har ikke muligheten til å delta på arrangement så langt borte. I 2011 ble det arrangert Håndball EM for kvinner i Brasil. Det er grunn til å dra paralleller til håndball EM 2011 og et eventuelt vinter OL i landene du har nevnt, noe som ville utenkelig kan være ønskelig. Grunnet tankene dine om at noe slikt "burde" gjennomføres gjør at jeg mister hele interessen i innlegget ditt. Uansett, takk for at du delte dine meninger

    SvarSlett
    Svar
    1. Folk langt borte har akkurat like liten anledning til å delta på et arrangement i vår nærhet som vi har til å delta på et arrangement langt borte. Jeg burde nok presisert at Kina, Sør-Amerika og Oseania eventuelt må ligge lenger i fremtiden enn 2022.

      Slett
  8. Håndball EM for kvinner i 2011 ble spilt for nærmest tomme haller. Selv om jeg er en stor håndball entusiast ble det nærmest kjedelig å se på noe som lignet på treningskamper når det kun var 100-200 som satt og klappet. Måtte det aldri skje med et Vinter-Ol. Og forresten jeg har vært på flere VM for langrenn, Holmenkollen som et av de. Har aldri vært med på et større arrangement. Stemningen var magisk, og selv om det nå har gått 2 år sitter jeg fortsatt som mange andre igjen med en klump i halsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Norsk nasjonalisme og "leirbålstemning" bør ikke være spesielt avgjørende for stedsvalg

      Slett
    2. Europamesterskap i Brasil altså? Friskt.

      Slett
  9. Vel, la oss se på hvorfor Tromsø er som skapt for OL: Spektakulær natur, snøgaranti (og av beste kvalitet), fantastiske lysforhold (TV-bilder), magisk nordlys, kompakt og intimt (og samtidig svært kulturelt), urfolkperspektivet ivaretatt, enorm interesse for nordområdene(Europas fremtidige energiforsyningsplass - olje,gass, store mineralforekomster)- OL vil her virke som tilrettelegger og katalysator, for å nevne noe. Man kan jo også nevne at Idrettstyret har stemt inn Tromsø 2 ganger i saken - snakker vi om fair play innenfor idretten?:-)

    SvarSlett
  10. Hvis vi kutter ut asylindustrien (Norge vil nok ikke være et yndet sted å være etter peak oil samtidig som vi blir nettoimportører av olje -- selv om det ikke akkurat er noen å importere fra 2020+) får vi råd til OL. :)

    SvarSlett
  11. Boikott OL i Oslo 2022. Et OL i Oslo kommer til å koste mer en 50 milliarder kroner. Det er et stående vedtak i Norges Idrettsforbund om at Norge ikke har råd til å arrangere mesterskapet i 2018, og da var det stipulert til å koste 28 milliarder kroner. Oslo OL i 2022 vil koste over 50 milliarder kroner. Ufattelig arroganse i Oslo, både blandt politikere og idrettsforbund presidenter, med adresse Oslo eller Akershus. Bli med i boikottkampanjen på www.boikottOL.org

    SvarSlett
  12. Jeg er en ihuga sportsentusiast, liker Nortug og & og er fra Tromsø. Jeg synes at det mest rettferdige hadde vært om Trondheim hadde fått OL. Det er der de fleste store idrettsfolk i mange forskjellige grener kommer fra. Ta et norsk mesterskap i langrenn, hvor mange lag er trønderske. I iallefall trønderne har virkelig gjort seg fortjent et OL. Derimot blir det i Oslo, som jeg føler har lurt seg til det hele. Begynte allerede det året Tromsø søkte, de fikk en mase penger til Holmenkollen og senere Vikersund. Senere bruker de det som argument for et rimeligere OL. Meget dårlig gjort for å si det mildt. de har ikke fortjent noe som helst, men som sagt det har Trønderne. Blir det i Oslo blir jeg å foreta en stille demonstrasjon med at TV blir svart hos meg under hele OL. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. heidu. Oslo finansierte mesteparten av holmenkollen selv. Osloboeres egne skattepenger. Ingen har vel lurt til seg noen ting. Vikersund ligger i Buskerud....
      hilsen oslobeboer:-)

      Slett
    2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    3. Det er en ganske omfattende debatt om hvorvidt Oslo sine skattepenger, i realiteten er nettopp Oslo sine skattepenger, eller om inntektene som genereres andre steder i landet og overføres Oslo, skulle vært skattelagt i distrikt og ikke i Oslo.

      Slett
  13. OL i et muslimsk Oslo i 2022 er bare å glemme.

    SvarSlett
  14. Psykologen Maslows behovspyramide ;
    I denne rekkefølgen delte han opp behovene våre;
    1 Fysiske behov
    2 Behov for sikkerhed
    3 Sociale behov
    4 Behov for agtelse
    5 Behov for selvrealisering

    OL kommer aldesles ikke øverst på listen over prioriteringer en kommune bør dekke.

    SvarSlett
  15. Rettelse; aldeles.....ikke øverst på listen.
    En familiehusholdning som bruker mat og husleiepengene på å dra til Liseberg vil neppe anses som ansvarsfull og seriøs.
    OL-tivoli.
    Eldre som ikke får tur rundt nabolaget en gang i uken engang = useriøs og ansvarsløs politikk.

    SvarSlett
  16. virker på meg som om at når det er festlukt i lufta kan det visst plukkes penger som var de fra trær, mens alt det som ikke er på stell i landet.alt. forøvrig blir vettløst forsømt , og hele tiden,som tiårene går, blir begrunnet med pengemangel.

    SvarSlett
  17. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  18. Veldig bra innlegg og motivering! Bare for å ha sagt det så er jeg helt enig.
    mvh Steinar Winnem

    SvarSlett
  19. Myndighetene har et forklaringsproblem dersom de sponser et slikt arrangement med 10-talls milliarder - uansett lokasjonsdebatten. Når en ikke engang klarer å lappe afalten på veiene da er det noe helt rivende galt med prioritering av oppgaver i dette landet.

    SvarSlett
  20. Vi trenger ikke et nytt OL i Norge, Oslo er hvor det nå måtte være. Selv om vi har mer enn nok av penger her i Norge, så har vi nok andre ting å bruke penger på. Hva med veier, helse og alt det andre det ikke brukes nok penger til? Skal vi ikke få orden på det før vi bruker pengene til noe så unyttig?

    SvarSlett
  21. nå må vi slutte med å vase bort penger på slike ting.....er vel egen profitt som driver ja-folket

    SvarSlett
  22. Spør du meg mann 50 oppegående NEI ikke mer spisialarngsjemang til FIFFEN oss vanlige dødlige har ikke råd til dette, og nå er det på tide at vi slutter å sy puter under armene på idretsutøvere de får nå begynne å betalle skatt de og nei nei ikke noen store mesterskap til norge før innfrastrukturen er ok i dette landet

    SvarSlett
  23. Jeg er helt enig. Hvorfor skal vi invitere resten av verden for at vi skal ha en fest og feire våre egne, vanvittig påkostede utøvere? Dette handler heller ikke om Oslo/Tromsø/Risør, men om vi er villige til å legge våre skattepenger i dette. Husker godt kostnadssprekken i Holmenkollen hvor vi fikk høre at dette ikke ville bli belastet innbyggerne. Hvem betalte da?
    Oslo-området har også utfordringer nok med den befolkningsveksten som ventes. Invester først i varige behov, OL trenger vi ikke.

    SvarSlett
  24. Jeg er helt enig. Hvorfor skal vi invitere resten av verden for at vi skal ha en fest og feire våre egne, vanvittig påkostede utøvere? Dette handler heller ikke om Oslo/Tromsø/Risør, men om vi er villige til å legge våre skattepenger i dette. Husker godt kostnadssprekken i Holmenkollen hvor vi fikk høre at dette ikke ville bli belastet innbyggerne. Hvem betalte da?
    Oslo-området har også utfordringer nok med den befolkningsveksten som ventes. Invester først i varige behov, OL trenger vi ikke.

    SvarSlett
  25. Det handler vel ikke så mye om at det er andre land som ikke har hatt OL, men mere om de enorme mengder av penger som blir ødslet bort på det her propagandanummer. Man kan bruke milliarder på det her, mens det i resten av samfunnet blir skåret ned på allt og allting. Bruk heller pengene på og bygge kjørbare veier, feks. E6 gjennom Nordnorge, som ligner noe man ellers bare finner i de fattigste østeuropeiske land. Det ville komme samfunnet til gode, og spare mange unødvendige tapte liv.

    SvarSlett
  26. Mye vits å legge OL i Tromsø. Hva er så spesiet med Tromsø at vi MÅ legge et OL dit? Viser bare til ski-VM, et arrangement uten sidestykke.

    For å huse besøkende må det gjøres investeringer i infrastruktur og hoteller. Det eneste som skjer er at man skaper en spøkelsesby.

    Sorry, vet det høres arrogant ut, men det finnes ikke noe annet sted å ha OL enn i Oslo området. Evt i en kombinasjon med Lillehammer.

    SvarSlett
  27. Bruk heller penga på noe annet. Jeg synes fortsatt denne kommentaren, skrevet for noen år siden ang. Tromsø OL, er relevant:

    http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article2650265.ece

    SvarSlett
  28. Tromsø OL er irrelevant. Mest på grunn av infrastrukturen her til lands. Hvordan skal man få fraktet flere titalls tusen tilskuere/utøvere og støtteapparater til Tromsø. For det første går det ikke noe tog til Tromsø, for det andre er det alt for langt for bilister(fra f.eks. vest- europa) å kjøre. I tillegg må de som kommer med fly lande på Gardermoen først, også ta fly til Tromsø. Har flyplassen i Tromsø kapasitet til å ta inn så mye fly på en gang kanskje, når det er snakk om mange titalls tusen tilskuere? I tillegg til at dette er den eneste måten å komme seg dit på, bortsett fra hurtigruta og bil. Forresten så lurer jeg på om det er noen som har hørt om et OL som har gått over den nordlige polarsirkelen før? Det tror jeg nemlig ikke er vanlig.. I tillegg glemmer veldig mange i denne bloggen at OL er en investering, ikke en utgift! Vi får inn masse inntekter senere ikke bare under arrangementet. Det vil dekke OL'et lett. Derfor er min mening: OL til Oslo/Lillehammer!

    SvarSlett
  29. Helt "høl i hue" å søke om enda et rådyrt internasjonalt idrettsarrangement i Norge/Oslo. Ellers så har vi ikke penger verken til barn (skoler og barnehager) eller til eldre (sykehjemsplass etc.) Hvorfor har vi plutselig råd til dette?????

    SvarSlett