Et ekte 60 talls designhotell. En nennsomt ombygd messe med originalstoler fra 60-tallet til 20.000 kr stykket, møbler du vil kjenne igjen fra tv-suksessen «Mad Men». En tidligere del av en kraftstasjon verd 20 milliarder kroner, tegnet av Geir Grung. Du tror det ikke før du ser det.
Vi skal til Nesflaten i Suldal, og utgangspunktet er senteret for krafttutbyggingen Røldal-Suldal Kraft, syv stasjoner i et anlegg som strekker seg over kommunene Odda i Hordaland og Suldal i Rogaland. I rimelig nærmet av attraksjonene Preikestolen, Låtefoss og Folgefonna.
Utsikt over Suldalsvatnet (foto Designhotellet)
Det begynte på 60-tallet, optimismens og kraftutbyggingens tid. R øldal-Suldal Kraft, eid og drevet av Hydro (95,2 prosent) og Statkraft (4,8 prosent), ble bygget for å forsyne aluminiumsverket på Karmøy med kraft. Egentlig ville man bygge dette anlegget på Nesflaten og senke Suldalsvatnet fra 68 moh ned mot havnivå. Planen ble droppet, men kraft ble det.
Vi svevet innom Energihotellet på vei hjem til Stavanger fra Rauland. Når du kjører over Haukeli og kommer til Røldal, tar du av i retning Suldal i stedet for å dra videre til Odda. Videre fra Nesflaten fortsetter du mot Sand, men tar av over Gullingen, kommer ned til Jøsenfjorden og Nesvik, ferje til Hjelmeland, derfra til Tau og ferje til Stavanger (enn så lenge, før eventuelt Ryfast lar deg bruke bil under fjorden).
Hydro fikk en av Norges mest kjente arkitekter, Geir Grung, til å tegne kraftstasjon, boliger og personalhotell i funksjonalistisk stil. I 2007 ble personalfasilitetene solgt, og nye eiere ba det kjente stavangerfirmaet Helen&Hard modernisere, men beholde stilen.
- Det nye Energihotellet,er fint tenkt og godt utført, og gjør at flere får øynene opp for skjønnheten og den interessante historien bak kombinasjonen av betong og bærekraftige energiløsninger, Erling Dokk Holm fra Markedshøyskolen og Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, til Dagbladet da Geir Grungs anlegg ble kåret til Norges 7.viktigste offisielle bygg i 20011.
Og et annet medlem av juryen, arkitekt Tommie Wilhelmsen sa: -Det er interessant at et såpass unikt bygg ikke er total fredet, men at det lever videre og får et nytt lag med arkitektur. Tradisjonelt blir norske mesterverk ofte total fredet, og alt skal tilbakeføres. Det må anses som en kvalitet med bygget at det tåler en ominnredning.
Et ungt og entusiastisk vertskap orienterer gjerne gjester om industri- og kulturhistorie. De er opptatt av å ha lokal forankring i alt frå råvarer til mat og drikke til andre gjøremål. Det gir lokal kunnskap og kompetanse som de tror både hotellet og Nesflaten som destinasjon vil tjene på. Med 14 dobbeltrom har hotellet et sjarmerende preg, og flere som ønsker å besøke spesielle hoteller, er kommet hit direkte fra Walaker-hotellet utenfor Sogndal eller Utne hotell i Hardanger.
De originale 60-tallsmøblene er laget av Sven Ivar Dysthe, noen av dem var med i «Mad Men», der sekstitalsstil og design står i fokus.
Kontrollbygget til kraftanlegget kalles UFO'en av lokalbefolkningen,designhotellet i bakgrunnen (foto: Terje S. Knudsen, Hydro)
Energihotellet tilbyr guidet gruppetur til Kvilldal kraftverk, som er Norges største kraftverk i effekt. og en del av Ulla-Førre,et av de største vannkraftanleggene i Norge.
Nesflaten er ikke et sted der du slår hæla i taket, her nytes førs og fremst en vakker natur.
Er du glad i å gå, er det 5-6 timer i pilegrimers fotspor til Røldal.I stavkirken er det et kjent krusifiks, som ifølge legenden får svettedråper i pannen hver midtsommernatt. Korset ble da løftet ned fra sin plass på veggen slik at pilegrimene kunne bruke et linklede til å tårke tårer som skulle ha helbredende virkning. I dag er krusifikset den eneste overlevende kultgjenstanden i Norges gamle pilegrimskirker.
Skotske superklatrere med ny rute på Stetind
for 2 uker siden
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar