mandag 30. desember 2013

Julereisen - lokale spørsmål

Bergens Tidende

1. En litterær pris med samme navn som en av de mest kjente norske romaner, ble i høst tildelt en forfatter fra denne kommunen. Han har ikke gitt ut bøkene sine hos det forlaget som deler ut prisen. Et viktig veivalg skaper strid, og kommunen ligger sentralt til i den sammenheng. Mange fulgte i høst han som vant til slutt.

3. I et kunstprosjekt i år i denne kommunen var et av bidragene boliger for noe det er flere hundre arter av i Norge, et annet var et mennesker sammensatt av et produkt som brukes daglig, mens som ikke har vært produsert i Norge de siste 30 årene. Her en internasjonal skole. Herfra kom han som er representert på seks juleplater med en kjent sang om barn som holder lys. På en av platene synger en prinsesse i et vers. Her var det fest med en uvanlig arrangør

 

42. Slakteren som hadde sin oppvekst i denne kommunen men så flyttet til nabofylket, fikk en barsk start i høst. Et 2500 år gammel funn i år er det beste i sitt slag i Norge. Det blir mindre av noe som delvis ligger i kommunen.
44. En forfatter bor på det stedet vi skal frem til. Det har gitt navn til tittelen på den boken han kom med i høst; den er nominert til en prestisjefylt pris. Tittelen er inspirert av en utenlandsk bok med noveller skrevet av han som laget en verdensberømt roman basert på hendelser i løpet av en dag. En folkemusikkgruppe med samme tittel som novellesamlingen har spilt sammen i over 50 år. En av deres mest kjente fremførelser er om hun som solgte skjell i byen som ga navn til novellesamlingen.

Adresseavisen
1.Ordføreren i denne kommunen har lite til overs for at senteret i en eventuell sammenslåing skal ligge i nabokommunen, og han er misfornøyd med navneforslaget for den nye kommunen. Her skal det neste år arrangeres et verdensmesterskap. Herfra kom politikeren som begynte i Ap, kom på Stortinget for SV og så meldte seg inn i Ap igjen.

2. En forfatter som i fjor fikk flere priser, har skrevet et teaterstykke basert på to av sine figurer. Det hadde premiere i hjemkommunen i november. Han som var første nordmann over 2 meter i høydehopp, har samme etternavn. Fra kommunen som vi skal frem til kommer hun som i høst fikk en pris for innovasjon og god mat.

44. En 100 år gammel konflikt på dette stedet ble i år markert med kransenedleggelse og et spel.  Mange flytter hit, de fleste er pendlere. Hun med fire NM-gull ga i år beskjed om at hun legger opp. Fotball-laget klarte så vidt å hindre at gjestene fikk dusinet fullt.

45. En som vokste opp i denne kommunen, ble i høst statsråd. En ny type kulturlokale ble i høst tatt i bruk. I november ble det under en festival delt ut en pris med navn etter henne som var den første i sitt slag i Norge.

Fædrelandsvennen
1.Hun som i høst kom med et album med geografisk tittel, er oppvokst i denne kommunen. To promiller skaper diskusjon. En som det siste året har fått ny jobb, kom fra en lavere lederstilling i samme bransje i denne kommune.
42. En brann utenom det vanlige – ikke i skadestørrelse, men i karakter – skjedde i denne kommunen i sommer. Den ble slått sammen med en kommune som hadde samme navn som en av Norges mest talentfulle fotballspillere. Jernbanen går gjennom kommunen. Herfra kom både han som er hedret på seks norske frimerker, og han som har vunnet en av Norges syv gullmedaljer i en olympiske idrettsøvelse.
43. Har dette stedet på Sørlandet vært inspirasjon  til ny film fra  det store produksjonsselskapet? En søknad fra en omstridt person født på stedet har skapt reaksjoner flere veier. En vedtak om flytting av en funksjon til stedet skapte uro i et nabofylke. Interesserte i kulturhistorie gleder seg til neste høst.  Et klubb herfra spilte for dårlig hjemme til å gå videre internasjonalt.

44. Himmelfallen er nok betegnelsen på følelsen hos han som i juni i år skulle på fisketur i denne kommunen, men fikk en helt annen fangst, på nærmere 5 kg. Kommunen grenser til to andre fylker, og herfra kom far til en som gjorde politisk comeback i en rødgrønn regjering 19 år etter debuten som statsråd. Navnet er første del av navnet til Norges første idrettsanlegg i sitt slag

Stavanger Aftenblad
En kjent person fra denne kommunen skiftet beite i høst. Kommunen har
grense mot et annet fylke, Han som ledet et opprør for snart 24 år siden,
var født her, det var også han som skjøt med sprettert mot et uvanlig mål.
En med samme navn som kommunen skrev et litt uvanlig eventyr til en
statsråd i høst.

I denne kommunen ble en sentral samferdselsforbindelse brutt i høst. Mange
gleder seg til en nytt kveldsliv. Ordføreren frykter opphevet boplikt. Her
døde en stemme som nådde langt ned i Europa. Et museum for en delikatesse
åpnet igjen i år. En sjøens maler kom herfra.

Slakteren som hadde sin oppvekst i denne kommunen, men så flyttet til
nabofylket, fikk en barsk start i høst. Et 2500 år gammel funn i år er det
beste i sitt slag i Norge. Det blir mindre av noe som delvis ligger i
kommunen.

En fra denne kommunen vant i mai en populær tv-konkurranse. Mer enn hver
tredje innbygger er under 18 år (35 pst.) Kommunen vant i år en nasjonal
kulturkonkurranse.

Noen kilometer ut fra denne kommunen ligger et punkt som det bare finnes et
tilsvarende av i Norge. En herfra kom langt med stemmen sin i høst. En
ukjent kom hjem og ble en av fylkets rikeste. To brødre og en forsvarer dro
noen kilometer nordover.

På dette stedet ligger en stasjon som er eldst i Norden i sitt slag. Her
kan man med god grunn synge om alle fugler små de er, men en av dem er
bøndene lite begeistret for. Her kan det neste år markeres et 100
årsjubileum for en samferdselshistorisk hendelse. 

Blogglisten

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett