tirsdag 24. desember 2013

Den store Julereisen

Årets Julereiser går i fem aviser. Dette er Aftenposten-utgaven. Bergens Tidende  legger ut første del i dag, Adresseavisen legger den på nettet i dag,  Fædrelandsvennen hadde den i sitt ukebilag lørdag og Stavanger Aftenblad i ukebilaget fredag. 
Hvis noen ønsker det, kan de sende svarene til tbb@online.no, og så legger jeg ut navnene på de fem første.

Julereisen har en geografisk råd tråd. Den starter på Vestlandet og går nordover, før den tar et hopp over Nordsjøen og fortsetter til USA, fra vest til øst. Etter Sør-Amerika går reisens lengste sprang til det østlige Asia. Derfra hjemover via Midt-Østen og Afrika. Til slutt gjennom Europa og Sør-Norge litt på kryss og tvers før vi ender opp på Vestlandet. God reise!

1. Vi skal til et sted som i år er kåret til et av verdens mest spektakulære steder, det er  endepunkt for en av verdens ti flotteste turer i sitt slag, og et bilde skal være en av de norske representantene som skal vises i et kjent område avgrenset av 6.-9. og  39.-52. Stedet ligger i en kommune der det nå gjøres opptak til en film med manus fra en kjent lokal forfatters bok med en tittel som er et ord fra 1.vers i «Ja, vi elsker».

2. Barnebarnet skrev om dikteren som lanserte loven om småbyen og å være annerledes. Sønnen konstruerte to OL-båter. Selv ble han kjent for noe helt annet enn det han levde av; han ble til slutt ikke møtt av applaus, men av skudd. Han har gitt navn til dette området. Ny teknologi gjør det nå mulig å bygge ut flere tiår etter funnet.

3. Et litt spesiell duo kommer fra et fogderi som er nevnt i tittelen på en slager fra 1942, skrevet av Norges svar på Bing og Ernst, han som i 75-årsalderen syntes det var OK å være blid. Området sammenlignes i slagerteksten med et europeisk område som har tre språk og forbindes med samme musikk som duoen. De har varmet opp for ordensmottagere.. Stundom er de tre. Fogderiet har et unikt personlig pronomen.

4. Ligger det et sensasjonelt funn, et skrin, og venter i en kirke i denne kommunen? Spørsmålet ble drøftet på et fagseminar i sommer. Saken er tilknyttet han som ble myrdet i katedralen; historien som for 50 år siden ble en film der hovedrollene ble spilt av stjernen som giftet seg to ganger med en annen stjerne, og av han som spilte en offiser og ørkenkriger i en meget prisbelønt film. En norsk erkebiskop studerte sammen med den myrdede. Fra kommunen kom Venstre-statsråden som skrev om vårsol og sang i skogen, og en landsdels «nasjonalsang».
5. I vår kom det ut en bok om gravskjending i stort format. Tusenvis av lik ble fraktet til en kirkegård i dette tidligere herredet. I et sund her omkom over 2500 fanger i et forlis forårsaket av bombing. En kjent figur med samme navn som en høvding herfra drar på tokt med en kamerat som har samme navn som han som kuttet hodet av sin herre, brakte det til kongen og selv ble halshugget.
6. En tidligere amerikansk presidentkandidat besøkte i mai, sammen med en norsk og fem andre kolleger, denne byen på et møte i et råd som har sekretariat i Norge. Rådet er relatert til et stort geografisk område. Byen var i sin tid verdens største i en sammenheng. Den har jernbanestasjon, og er stort sett basert på én virksomhet. Byens sentrum må flyttes; tidligere i år vant et norsk arkitektfirma en konkurranse om utbyggingen.

7. Faren tok initiativ til et samarbeid i en region med 5-6 mill. innbyggere og et flateinnhold over 1,7 mill. kvkm. Sønnen inviterte til et jubileum i år. Senteret for samarbeidet har fått navn etter en nederlender  og ligger i denne byen. Et britisk raid mot byen under 2. verdenskrig ble en katastrofe. Byen er dobbelt endepunkt, og en jernbanestrekning her er gjenåpnet.

 

8. Den tredje i en rekke har i høst gitt navn til en av de fem delene i det nest største området i en gruppe som han besøkte i august.  To av de andre fire delene i området har fått navn etter personer fra en tilsvarende gruppe, men med bredere geografisk bakgrunn. I området ligger et sted med et navn knyttet til en kjent person som deltok i en ferd som for snart 90 år siden ufrivillig endte her. Hva heter delen som er navngitt i høst?

9. Borgermesteren i denne hovedstaden i et lite land avsluttet i sommer vennskapet med hovedstaden i et stort land begrunnet med mangel på respekt for menneskerettighetene. For over 40 år siden møttes to giganter her, med en overtone av storpolitikk. Hendelsen er bakgrunn for en ny krimbok av en ledende krimforfatter.
10. I deler av verden kan man hver morgen møte en statsminister, stundom også hans kone. Mest synlig er han i denne byen, der han både har fått en statue og navn på en sentral gate. Byens navn kommer fra en bygning som ble reist som resultat av en invasjonsseier av en etterkommer av en kjent norsk viking. Han vant over en med samme navn som en norsk konge han hadde slått tidligere på året. Mange nordmenn besøker byen hvert år.
11. I år døde en nærmere 100 år gammel dame som ble kongelig tiltalt. Hun var sammen med sin prins i 33 år før de giftet seg; han ville ikke frasi seg muligheten til å bli konge. Hun hadde storkors av St. Olavs Orden, og var født i byen vi skal frem til. Man regner med at den har et norrønt inspirert navn fra tiden da vikingene herjet i området.

12. I en institusjon i denne fjellkjeden arbeider forskere med en usynlig brikke i det universelle puslespillet. Jakten på den har vart i nesten 50 år; to av deltagerne fikk en pris i høst. Her ble det jaktet på gull, og en by her ga navn til en TV-serie om dette. Den unge generalen møtte her sin skjebne i et kjent slag. I 65 år har det vært arbeidet på et gigantisk minnesmerke for en av seierherrene.


13. I år har en norsk president sendt en søknad om å få ny registrering av medaljer fordi to utøvere var norske statsborgere, men representerte et annet land ved et stort arrangement. Et tall som man har trodd er 58, vil da bli 60, og de to vil bli de første i rekken. Byen der de to vant gull, er oppkalt etter en konge; her holder kardinalene til; herfra kom den lettkledte med fruktskjørt – hun var i 1971 i Norge og støttet en NRK-aksjon.

14. En nordmann imponerte løvene i denne byen. Den er grunnlagt av en med samme navn som et produkt som lenge var forbundet med kvalitet og luksus, og var en del av byens dominerende industri. En musikkdronning kommer herfra. Året etter at hun fikk en rocke-æresbevisning som første kvinne, kom en ny kvinnelig artist herfra på listen – hun var både soloartist og med i en kjent gruppe fra det rike musikkmiljøet i byen.

15. Da dette stedet var på høyden av sin makt, hadde det et sekssifret antall innbyggere og var verdensdelens største. I år har en robot oppkalt etter en værgud gravd under bakken ved en av verdens største bygninger i sitt slag – navngitt etter et himmellegeme. Forskere venter på sensasjonelle funn. Stedet ligger fem mil fra hovedstaden, som ligger omtrent på samme høyde over havet som Galdhøpiggen. Nordmenn tok med gull herfra.

16. I år er det oppnådd enighet mellom dette landets regjering og en revolusjonær geriljabevegelse.  Fredssamtaler ble innledet i Oslo høsten 2012. I januar poserte landets store popstjerne i en uvant modellsammenheng. Hun er gift med en som har spilt i to av verdens mest kjente klubber. En VM-kvalifisering i oktober skapte stor glede i landet.

17. I et arbeiderstrøk i denne byen er det en sammenslutning med samme navn som mange kirker og steder. Det er i år blitt kjent fordi en klubb her har en verdenskjendis som medlem. Også en skuespiller som har dansk far og en trøndersk bestemor, er medlem; han er mest kjent fra en rolle i en verdenskjent trilogi.
18. Borgermesteren i denne byen foreslo tidligere i år at landets hovedstad flyttes. Byen er et endepunkt, og her er en flåtebase. Herfra kommer han som i en kjent musikal var konge og hadde en medspiller fra Skottland, hun fikk en senere en æres­-Oscar.

19. Her ble det i mai åpnet noe som er verdens største i sitt slag. Byen er et sentrum for bevaring av og forskning om en fredet dyreart som bare lever i landet der byen ligger. Dyret har vært symbol for en organisasjon der en norsk politiker som i høst fikk stor oppmerksomhet, har vært fremtredende. En norsk by har i år søkt en FN-organisasjon om å få en status som bare innehas av fire andre byer, deriblant denne. 

20. I sommer ble det store opptøyer i et land etter et presidentvalg. En times biltur fra en by i landet ble det i fjor reist en statue av en av verdens største erobrere. Det går lyntog til byen, som ligger 1300-1400 moh. og er verdens kaldeste i sitt slag. Et fransk band med avansert rock har samme navn som byen. Hva heter den?

21. Den ene (A) ble kjent fordi han bl.a. skrev om en dyregård og om at storebror ser deg. Han lanserte en meget kjent betegnelse på en krig. Den andre (B) var ingen kriger, men han kjempet for frigjøring fra nasjonen som A kom fra.  I fødebyen til A ble det i år gjort vedtak om å bygge et minnesmerke for B ved det huset der A bodde en kort tid, det har skapt strid. Byen ligger i en provins – som er svaret på oppgaven – der en senere religionsstifter satt og filosoferte under et tre og skjønte alt.

22. Kongen ble fulgt av mange i denne byen i høst. Tvilerens relikvier skal ligge utenfor byen, som het noe annet frem til slutten av 90-tallet. Den ligger ved en bukt som har navn etter et område som nå er delt mellom to land. To store elver renner ut i bukten.
23. I vår ble det bestemt at denne byen skal skifte navn seks dager hvert år. Først var byen oppkalt etter keiserinne, så etter stålmannen med presteutdannelse,  så etter elven den ligger ved – og endelig de seks dagene igjen etter stålmannen.

24. Grenser ble brutt og det ble skrevet historie her i november. Det var ikke første gang; både i 1957, 1961 og 1963 var stedet utgangspunkt for verdenshistorie. Stedet er under kontroll av et annet land enn det det ligger i. De som bor i landet der stedet ligger, har god plass.

25. Ikke sjelden leser vi om et beskyttelsesutstyr som også brukes av kriminelle. I Norge ble det lenge forbundet med navnet på et sted vi sendte hjelpeutstyr til et års tid, men mange knytter det til et annet sted, en tidligere by. Den er kjent fra en krig som er skildret i et kjent dikt av en nasjonalpoet. Krigen foregikk i et område med et navn som både kan forbindes med en type litteratur og en massesykdom som ikke har noe kurerende legemiddel. Byen har hatt et hemmelig atom- og ubåtanlegg, og ligger i et land som grenser til syv land og to hav.

26. I sommer var det store opptøyer på dette stedet på grunn av planer om å bygge et stort kjøpesenter. Stedet ligger i en by som tidligere har hatt to kjente navn, og som er preget av to verdensdeler. En som senere ble norsk konge og døde i England, var noen år i garden i byen der stedet ligger.
27. Et valg i dette landet i sommer var det sjette på syv år. En minoritet innen en religion var den store taperen. Bare en tredjedel av dem som bor der, er innfødte; nesten alle bor i en by. Flere påpeker at i økonomisk sammenheng ligner Norge mer og mer på dette landet. På 90-tallet deltok Norge i frigjøringen fra en invasjon

28. En dramatisk flykapring endte i denne byen. Den eneste kapreren som overlevde, fikk senere oppholdstillatelse i Norge, ble utlevert til et annet land, men kom tilbake og sonte deler av straffen her. En TV-film om kapringen har byens navn. FN har hatt fredsbevarende styrker i landet.  En som snakker trøndersk og har norsk pass, er nå en fremtredende politiker i landet der byen ligger. En norsk statsråd besøkte landet i juni; Norge har bidratt med store midler til demokratiseringsprosessen.


29. En krigsforbryter ba i høst om å få sone i dette landet. I vår ble en fra landet i en norsk rett dømt til en svært streng straff for å ha medvirket til drap på et firesifret antall ofre. I landets nasjonalpark har en kjent norsk popstjerne fått en blomst oppkalt etter seg.

30. I mars tok opprørere makten i dette landet, som har omtrent like mange innbyggere som Norge. Det er et av verdensdelens svakeste; preget av terror og anarki siden det ble uavhengig i 1960. En som konverterte, lot seg krone som keiser. I oktober startet her en ny jakt på lederen for en hær med mange barnesoldater.

31.To land vil gjerne ha dette strategiske området, som har tilhørt det ene av dem i 300 år. I sommer innførte det andre landet streng kontroll med ferdselen til området. En FN-komité følger utviklingen. Stedet er det eneste i verdensdelen hvor et dyreslag lever fritt. I den femtende i en rekke møter vi her i åpningssekvensen den fjerde i relatert rekke.

32. I oktober kom en engelsk biografi med klare karakteristikker, bl.a. om en «som ble for stor» og dro til denne byen. En storhandel i år endte med at en tilsvarende kapasitet ble hentet hit. I byen er det stor skuffelse etter at den for tredje gang ikke nådde opp i kampen for et arrangement.

33. Et land ble i september rystet av et mord-raid begått av en som bodde nær denne byen. Den ligger der en mindre elv renner ut i den store elven som renner gjennom flere store byer. Her ligger et kjent kloster. En av de mest kjente romanene fra de siste 30 årene er i utgangspunktet en kriminalroman fra et kloster i samme orden. En av de to fortellerne har et navn som viser at han er fra denne byen. Boken er filmet med en skotte som er mest kjent for å ha spilt samme rollefigur i syv verdenssuksesser. Svaret er også et næringsprodukt.
34. En megastjerne som snart fyller 20 år, skapte stort oppstuss i Norge i år. Etter at han besøkte et hus i denne byen og hadde bemerkninger relatert til en kjent pike som har bodd i huset, ble han kritisert av noen, forsvart av andre. I 1959 ble det laget en film om hennes liv.
35. Et museum for en folkegruppe ble i vår åpnet i en by der mange for 70 år siden ble samlet i et eget område; titusener ble drept eller deportert. Norge har bidratt med midler til museet. Gamlebyen er gjenoppbygget, men står likevel på Unesco-listen over verdens kulturarv. Et stort internasjonalt møte i høst var skuffende. Herfra kom både han med sorgen og dråpene og han med de ti budene.

36. I denne byen gjorde norske jenter en utmerket jobb i år, med bedre resultater enn i den endelige avgjørelsen; den skjedde et annet sted. Byen er kjent for en unionssamling som med små brudd varte i 126 år.


37. I sommer fikk en park i denne kommunen en internasjonal pris, som den første i Skandinavia. Parken er den eneste i sitt slag i Norge.  Hit kom for noen år siden Maria hjem for å hjelpe medmennesker. En kunstner med tilknytning til kommunen har laget et storslått astronomisk verk som ses ved et av våre store trafikk-knutepunkter. En meget kjent hyttegjest her skiftet jobb i høst. Nordmenn har jaktet på oppgavens svar i århundrer.

38. En norsk film som hadde premiere i november, er laget i denne byen. Filmen har et meget kjent persongalleri; en redaktør spiller en sentral rolle.  Et slag i kommunen betydde slutten på en serie kriger og starten på en ny tid. Her har øvre og indre slått seg sammen, og herfra kommer han som i fjor erkjente en feilvurdering i forbindelse med en historisk rettssak. Også en fotballspiller og ekspertkommentator kommer fra byen.
39. En spesiell debut i denne bykommunen vakte oppmerksomhet i sommer og resulterte i stort salg. Byen var en periode endestasjon for en senere forlenget og sentral strekning. To som vi møter mye 17. mai, har røtter her; de er hedret med en park. Herfra kom han som sto sentralt i samfunnsutviklingen på 1800-tallet, han med trollene, og forfatteren som døde i en flyulykke.
40. En norsk verdensmester og verdensstjerne bor både i denne høytliggende kommunen og i en by med norsk sjømannskirke. Et idrettsområde i hjemkommunen skal oppkalles etter ham. Han som lager god mat, kommer herfra, det gjorde også han som ble kjent som noe annet enn Pedersen.
41. En forfatter bor på det stedet vi skal frem til. Det har gitt navn til tittelen på den boken han kom med i høst; den er nominert til en prestisjefylt pris. Tittelen er inspirert av en utenlandsk bok med noveller skrevet av han som laget en verdensberømt roman basert på hendelser i løpet av en dag. En folkemusikkgruppe med samme tittel som novellesamlingen har spilt sammen i over 50 år. En av deres mest kjente fremførelser er om henne som solgte skjell i byen som ga navn til novellesamlingen.'Blogglisten

21 kommentarer:

 1. Ad spørsmål 20, kunne du verifisert datering av opptøyer og statuebygging?

  SvarSlett
 2. Valg - i sommer, Statue - litt ulike angivelser av ferdigstilling

  SvarSlett
 3. Opptøyene var vel etter forrige valg?

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. I spørsmål 16 heiter det "Hun er gift med en som har spilt i to av verdens mest kjente klubber." Men er ho verkeleg gift?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det står så i mitt klipp, men jeg har ikke sett attesten

   Slett
 6. I spørsmål 12, er det en fjellkjede eller et fjellområde vi skal frem til?
  Døde virkelig den unge generalen i fjellkjeden eller fjellområdet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan ikke gi andre opplysninger enn det som står i oppgaven, det må være likt for alle

   Slett
  2. Det står "fjellkjede" i oppgaven, det taler vel for seg

   Slett
 7. Jeg vil bare få takke for nok en høytid med fantastisk underholdning fra Thor Bjarne Bore.

  SvarSlett
 8. I oppgave 25, Er det navnet på den tidligere byen som er svaret på oppgaven?
  Du skriver "ligger", ikke "lå" i siste setning, så ble litt usikker på om det er den tidligere byen sitt navn som er løsningen eller...ja...jeg trenger vel ikke være mer spesifikk på det andre alternativet jeg tenker på...

  Er forøvrig en fabelaktig quiz! Første gangen deltar.

  SvarSlett
 9. Forfatteren i sp.m 21 bor i nabkommunen til det som tydeligvis er rette svaret - ut fra navnet på boken hans.

  SvarSlett
 10. Ellers tusen takk for denne quzen som kommer hver jul.

  SvarSlett
 11. Har ingen andre problemer med nr.8?

  SvarSlett
 12. Spm. 15: Stedet het Tenoctitlan da det var verdensdelens største. Teotihuacan er navnet på det arkeologiske utgravningsstedet i dag.

  SvarSlett
 13. Oj, hvor vi venter på svarene.

  SvarSlett