søndag 23. desember 2012

Den store julereisen (I)


Årets julereise har en tynn geografisk rød tråd. begynner og slutter på Nordvestlandet. Fra starten går den nordover, før den drar over  Nordsjøen og videre vestover til Nord-Amerika og Sør-Amerika. Så et langt sprang til Asia, og derfra hjemover, via Midt-Østen og Afrika fra sør til nord, litt sikksakk gjennom Europa og til Østlandet. De første 14 postene legges ut i dag, resten på 3. og 4.dag

1.Olav Tryggvason kommer ikke til denne kommunen, men det gjør i 2016  en som transporterer dyrebar last fra en kvinnelig  pionérkunstner nesten 50 mil unna. I sommer ble det lansert et samarbeidsprosjekt med en langt større nabokommune som vil gi gullguttene enda bedre muligheter for suksess. 

2. Flere hundre arbeidere på dette stedet mistet jobben da et selskap i alternativ energibransjen innstilte virksomheten i mars. Her ligger en annen energivirksomhet, som i sin tid var den første i Norge nord for Dovre. For 70 år siden var det en større sabotasjeaksjon her. Stedet ligger to mil fra et stoppested for Hurtigruten. 

3. Denne grensekommunen avviklet  i høst, som den siste kommune, en spesiell alkohol-ordning. Et produkt fra kommunen er brukt i et verdenskjent bygg. En kjent kunstner herfra ble gift med sjefen sin, hun har fått en pris som er oppkalt etter den første sjefen på det meget kjente arbeidsstedet deres, nyåpnet for vel fire år siden. 

4. Han gjemte seg for dem, men så ble han stor og spiste dem – nå håper han på deg. Han er født her. . En renovert påleggsfabrikk skal til sommeren åpnes som et kunstsentrum.  Dronning Sonja var innom stedet på et overraskende besøk i fjor. Her går et viktig startskudd innen en næringsvirksomhet.  

5. Fem nye navn ble i høst gitt en spesiell plass i norgeshistorien til en musikksjanger. Et av dem var en gruppe fra denne byen. I 1965 spilte gruppen på en konsert i Oslo med en av verdens mest kjente grupper. Byen har parlamentarisk styre. Det ble hverken medaljer eller pokal  i år.

6. På en av mange reiselivsmåls-rangeringer i 2012 kom denne øygruppen med blant Europas topp-øyer. Her er det mange fugler. En liten hunderase har navn etter øyene, det har også et klesplagg. Statsminister Stoltenberg har vært på besøk i år. Både en gjeng og lederen  med mange utmerkelser fikk navn etter øyene. 

7. Helt bevisst fra et lands myndigheter ble mange krigsskip senket i bukten vi skal frem til. 20 år senere sørget en ubåt fra landet for at et slagskip ble torpedert her; over 800 døde. Bukten ligger i et område som helst vil bruke et eget flagg av nordisk modell. En norsk by sender juletre til området der bukten ligger. 

8. Det er 50 år siden vi møtte en karismatisk hovedperson for første gang. Den syvende i rekken treffer vi for tredje gang i år. Ved en reell begivenhet her i sommer sto han sammen med henne som har hatt samme posisjon i 60 år. Et fall fra sky var et vellykket innslag. 

9. Arkeologer gravde i denne byen i høst frem levninger etter en som noen tror kan være kongen med hesten og kongeriket. I landets hovedstad ligger en sentral plass med byens navn, og plassen er nevnt i en sang som ble populær blant soldater under 1. verdenskrig, og som handler om avstand. Fotballklubben i byen spiller i nest øverste divisjon. 

10. En ulykke på 80-tallet førte til at nærmere 100 ble drept i denne byen, der det er mye stål. Møtet mellom to grupper var utgangspunktet, den ene kom fra byen med legenden som det er laget rundt 40 filmer om, den andre har en musikalsang/salme som symbol. En avis kom med beskyldninger om at den sistnevnte gruppe hadde hele ansvaret for ulykken, men i sommer måtte daværende redaktør erkjenne at man  hadde tatt feil.

 11. Bygget der han bodde som skrev om en byggmester, ble i høst solgt til en bypatriot og minisamler som har gitt en gave som ikke alle som kan benytte den, er like begeistret for.  Hans oldefar startet en bedrift som i dag produserer ca. 25 prosent  av alt norsk forbruk for en varegruppe, og han har gitt navn til øya vi skal frem til. Den ligger i en øygruppe som har fått navn etter en av våre største polfarere. 

12. Hans verden, en baby og en misteltein har gjort ham megakjent. Det ble trangt da han besøkte Norge tidligere i år, og mer hysteri blir det trolig ved et nytt besøk i 2013. Han er oppvokst i denne byen. 

13. Neste år kommer en 95-åring hjem til Norge etter 82 år i utlendighet på det stedet vi skal frem til. To kjente slektninger er i Oslo. 95-åringen er oppkalt etter henne som like før 2. verdenskrig fikk sin siste reis med et skip som er knyttet til en hendelse i spørsmål 7.  Navnet vi skal frem til, forbindes med to universitetsbyer i ulike verdensdeler 

14. En kjent norsk kunstner som i år er kommet med en selvbiografi, spilte for vel 50 år siden sammen med to nære familiemedlemmer i et kjent stykke som er skrevet av en mann med et fornavn likt navnet til den byen vi skal frem til. Samme fornavn har en norskfødt forfatter som har kjempet for ytringsfrihet. Navnet er en del av et kjent operanavn. For 40 år siden ble det i byen grunnlagt et verdenskjent «gudinne-firma» med et produkt som har fått ben å gå på i Norge.
 Blogglisten
 

1 kommentar:

  1. Er dette riktige spørsmål eller er spørsmålene på adressa.no riktige? de stemmer hvertfall ikke helt med hverandre

    SvarSlett