torsdag 27. desember 2012

Den store Julereisen (I + II)


Den Store Julereisen fortsetter, i dag kommer også postene 15-28, de siste kommer i morgen. Årets reise har en tynn geografisk rød tråd. begynner og slutter på Nordvestlandet. Fra starten går den nordover, før den drar over  Nordsjøen og videre vestover til Nord-Amerika og Sør-Amerika. Så et langt sprang til Asia, og derfra hjemover, via Midt-Østen og Afrika fra sør til nord, litt sikksakk gjennom Europa og til Østlandet.

1.Olav Tryggvason kommer ikke til denne kommunen, men det gjør i 2016  en som transporterer dyrebar last fra en kvinnelig  pionérkunstner nesten 50 mil unna. I sommer ble det lansert et samarbeidsprosjekt med en langt større nabokommune som vil gi gullguttene enda bedre muligheter for suksess.

2. Flere hundre arbeidere på dette stedet mistet jobben da et selskap i alternativ energibransjen innstilte virksomheten i mars. Her ligger en annen energivirksomhet, som i sin tid var den første i Norge nord for Dovre. For 70 år siden var det en større sabotasjeaksjon her. Stedet ligger to mil fra et stoppested for Hurtigruten.

3. Denne grensekommunen avviklet  i høst, som den siste kommune, en spesiell alkohol-ordning. Et produkt fra kommunen er brukt i et verdenskjent bygg. En kjent kunstner herfra ble gift med sjefen sin, hun har fått en pris som er oppkalt etter den første sjefen på det meget kjente arbeidsstedet deres, nyåpnet for vel fire år siden. 

4. Han gjemte seg for dem, men så ble han stor og spiste dem – nå håper han på deg. Han er født her. . En renovert påleggsfabrikk skal til sommeren åpnes som et kunstsentrum.  Dronning Sonja var innom stedet på et overraskende besøk i fjor. Her går et viktig startskudd innen en næringsvirksomhet.  

5. Fem nye navn ble i høst gitt en spesiell plass i norgeshistorien til en musikksjanger. Et av dem var en gruppe fra denne byen. I 1965 spilte gruppen på en konsert i Oslo med en av verdens mest kjente grupper. Byen har parlamentarisk styre. Det ble hverken medaljer eller pokal  i år.

6. På en av mange reiselivsmåls-rangeringer i 2012 kom denne øygruppen med blant Europas topp-øyer. Her er det mange fugler. En liten hunderase har navn etter øyene, det har også et klesplagg. Statsminister Stoltenberg har vært på besøk i år. Både en gjeng og lederen  med mange utmerkelser fikk navn etter øyene.

7. Helt bevisst fra et lands myndigheter ble mange krigsskip senket i bukten vi skal frem til. 20 år senere sørget en ubåt fra landet for at et slagskip ble torpedert her; over 800 døde. Bukten ligger i et område som helst vil bruke et eget flagg av nordisk modell. En norsk by sender juletre til området der bukten ligger.

8. Det er 50 år siden vi møtte en karismatisk hovedperson for første gang. Den syvende i rekken treffer vi for tredje gang i år. Ved en reell begivenhet her i sommer sto han sammen med henne som har hatt samme posisjon i 60 år. Et fall fra sky var et vellykket innslag.

9. Arkeologer gravde i denne byen i høst frem levninger etter en som noen tror kan være kongen med hesten og kongeriket. I landets hovedstad ligger en sentral plass med byens navn, og plassen er nevnt i en sang som ble populær blant soldater under 1. verdenskrig, og som handler om avstand. Fotballklubben i byen spiller i nest øverste divisjon.

10. En ulykke på 80-tallet førte til at nærmere 100 ble drept i denne byen, der det er mye stål. Møtet mellom to grupper var utgangspunktet, den ene kom fra byen med legenden som det er laget rundt 40 filmer om, den andre har en musikalsang/salme som symbol. En avis kom med beskyldninger om at den sistnevnte gruppe hadde hele ansvaret for ulykken, men i sommer måtte daværende redaktør erkjenne at man  hadde tatt feil.

 11. Bygget der han bodde som skrev om en byggmester, ble i høst solgt til en bypatriot og minisamler som har gitt en gave som ikke alle som kan benytte den, er like begeistret for.  Hans oldefar startet en bedrift som i dag produserer ca. 25 prosent  av alt norsk forbruk for en varegruppe, og han har gitt navn til øya vi skal frem til. Den ligger i en øygruppe som har fått navn etter en av våre største polfarere.

12. Hans verden, en baby og en misteltein har gjort ham megakjent. Det ble trangt da han besøkte Norge tidligere i år, og mer hysteri blir det trolig ved et nytt besøk i 2013. Han er oppvokst i denne byen.

13. Neste år kommer en 95-åring hjem til Norge etter 82 år i utlendighet på det stedet vi skal frem til. To kjente slektninger er i Oslo. 95-åringen er oppkalt etter henne som like før 2. verdenskrig fikk sin siste reis med et skip som er knyttet til en hendelse i spørsmål 7.  Navnet vi skal frem til, forbindes med to universitetsbyer i ulike verdensdeler

14. En kjent norsk kunstner som i år er kommet med en selvbiografi, spilte for vel 50 år siden sammen med to nære familiemedlemmer i et kjent stykke som er skrevet av en mann med et fornavn likt navnet til den byen vi skal frem til. Samme fornavn har en norskfødt forfatter som har kjempet for ytringsfrihet. Navnet er en del av et kjent operanavn. For 40 år siden ble det i byen grunnlagt et verdenskjent «gudinne-firma» med et produkt som har fått ben å gå på i Norge.

15. En nordisk konge har gitt navn til det største tettstedet på denne øya. Han innførte trykkefrihet og avskaffet tortur, og omstendighetene rundt hans død har gitt navn til en opera av en meget kjent komponist. Øya ble oppkalt etter lillebror til den store oppdageren. Flertallet av dem som bor der, er hvite, kvadratmeterprisen på boliger er i verdensklasse, og valutaen er euro.

16. Den norske politikeren  som trakk seg fra en politisk kamp i fjor, men fikk en mer fremtredende plass i år, møtte i sommer  presidenten i et land. Fra Norge får det bevaringsstøtte i milliardklassen som ledd i en redningsaksjon for noe det relativt sett har mer av enn omtrent noe annet land. Vi skal til hovedstaden, med samme navn både som den største byen i et skatteparadis og et universitet der han gikk som for noen år siden ble kjent for det han gjorde med en sigar.

17. Her bodde han som døde i sommer og var den siste i slekten – trodde man helt til november. Området tilhører et land som i år sørget for beskyttelse av en som ikke er glad i hemmeligheter.  Her er det gjort undersøkelser som stimulert to teorier, den store vitenskapsmannens er mindre omdiskutert enn en kjent nordmanns – han har vi møtt igjen i år.

18. Et byggverk som ble påbegynt for 25 år siden i denne byen, setter en verdensrekord og skal bli ferdig neste år. Den ligger i et land som har et forbud som eksisterer bare i Norge og et annet land. Da nabolandet i sør tidligere i år skjøt mot båter fra landet, ble det truet med krig.  I år er det 100 år siden fødselen til han som skapte en teori om nødvendigheten av at et land kan klare seg selv over tid.

19. Han med samme fornavn som en som tok OL-gull og -sølv i Norge, var i oktober i denne hovedstaden og underskrev en avtale om norsk hjelp til utvikling angående energiforsyning. Den høytliggende byen har mange innslag av en velkjent norsk dekorativ uttrykksform.

20. I denne tidligere hovedstaden  bor en nobelprisvinner som i år har besøkt Norge og holdt et lenge etterlengtet foredrag. Byen har et kolonialt preg, og turiststrømmen til landet er sterkt økende. 

21. Dette landet har i år vedtatt en lov  som gjør det straffbart å skape en dårlig oppfatning av landet i utlandet. Det er i høst kommet kritikk for holdningen til pressefrihet. Herfra kommer filmfiguren som ville gifte seg med stjernen på stranden; hun har to barn oppkalt etter  Gudfaren og artisten som er nominert til Nobels litteraturpris. Navnet på dette landet og to naboland begynner med samme bokstav.

22. Et stort norsk selskap er i år kritisert for å ha bidratt til investeringer i dette diktaturet, som er preget av brudd på menneskerettigheter og korrupsjon. En menneskerettsaktivist herfra deltok i høst på et 35-årsjubileum for en norsk organisasjon med en nordisk hovedstad i navnet. Diktatoren har et religionsfornavn.

23. I august erklærte en stormakt at den ikke ville bruke en base i denne byen, den eneste base stormakten har utenfor området til en union som er oppløst, for å gi militær støtte til myndighetene i landet. Landet har vært mye fremme i mediene i høst. Byen med basen ligger to mil fra grensen til et land der Norge hadde styrker i 20 år.

24. I et land med mye uro har mange i år flyktet over grensen til dette 12 mil lange og viktige jordbruksområdet. Der var det i september besøk av en filmstjerne bl.a. kjent fra dataspill og som arkeolog.  Hun har seks barn og bor sammen med stjernen  som var gift med en av de meget kjente vennene.

25. Statsoverhodet i dette landet skrev i høst ut nyvalg som svar på en viss indre misnøye. En norsk organisasjon har vært aktiv i forbindelse med en ryddeaksjon for sprenglegemer gjennom flere år, og tidligere i år ble det markert at aksjonen nå er fullført. En negro spiritual bruker navnet i forbindelse med et syn av engler, og i en våt sammenheng har tre nasjoner sørget for at det bare er igjen 5 prosent av navnet.

26. Norske hvalfangere har arbeidet i denne byen, blant annet sammen med en som senere ble president. En delegasjon fra landet besøkte i høst et stort norsk landbrukssamvirke i sammenheng med mateksport. En norsk kommune har i flere tiår hatt et omfattende hjelpearbeid i, og samarbeid med, landet der byen ligger. Kommunen har et godt håndball-lag, og er fødestedet  til en avholdende statsråd som gikk av i fjor høst.

27. Norge har i år bidratt til at dette landet får slettet sin utenlandsgjeld. Det er en av verdens største leverandører av et stoff som brukes i et produkt som i stort kvantum produseres i Norge. Landets navn er i et stort europeisk land brukt som betegnelse på en gammel gullmynt, og det er en del av tre andre staters navn.

28. En ekstrem religiøs gruppe har i år skaffet seg herredømme over det området vi skal frem til. Hundretusener har flyktet, blant dem nesten alle  musikere. Kirkens Nødhjelp har hatt utviklingsarbeid her i 3o år. 

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar