torsdag 8. september 2011

Valgdagbok (XXIII): Ap ned i nord

To nye meningsmålinger i går viser store sprik for Ap , 4,4 prosentpoeng. NRKs tendens er nedgang, TVs oppgang. For TV2 viser målingene omvendt tenkens. NRK har lavere for KrF og litt høyere for V enn de andre målingene siste uke

NRK 28.5 (-1,1), H 27.0 (+7.7), Frp 14.6 (-2.9), SV 4.3 ( -1.9), KrF 5.0 (-1,4), V 7.2 (+1.3), R 2.0 (+0.1) Andre 5.5 (+0.2)
TV2: Ap 32.9, H 26.8, Frp 12.0, SV 4.1, Sp 6.6, KrF 6.0, V 6.2, R 1.6, Andre 3.6

Gjennomsnittstall fra seks målinger siste uke , med fratrekk av høyeste og laveste, og 2007-tall i parentes: Ap 31.3 (+1.73) , H 26.2 (+6.9), Frp 14.0 (-3.5), SV 4.4 (-1.8), Sp 6.3 (-1.7), KrF 5.9 (-0.5), V 6.3 (+0.4), R 1.7 (-0.2), Andre 3.8(- 1.5)

I Nord-Norge har Ap en oppsiktsvekkende tilbakegang på fylkesplan. Her går H sterkt frem,også V har fremgang.
Enkeltresultater for kommunene viser at lokale forhold kan slå sterkt ut. I Porsgrunn og Halden går f.eks. Ap kraftig tilbake. I Halden har det vær mye kritikk mot «pampevelde» i Ap.
Med henblikk på den betente sykehus-situasjonen i Møre og Romsdal er det oppsiktsvekkende at Ap holder stand, tidligere i år var oppslutningen nede i 5,8 pst, nå er den 20.8, bare 0.8 under 2007-resultatet. Nå venter jeg bare på Kristiansund og klar Ap-fremgang, der er man meget fornøyd meg regjeringens holdning til sykehus.,

Møre og Romsdal: Ap +1, H +4, Frp -3, Sp -1, Andre -1
Hordaland Ap +3, H +6, Frp -5, SV -1, Sp -2, R -1
Sogn og Fjordane; Ap +1, H +1, Frp -1, Sp -2, V +1
Nord-Trøndelag: H +1, Frp -1
Troms: Ap -4.9, H +8.5, Frp -0.9. SV +0.3, Sp -1.6, KrF -0.7, V +1.3, R – 0.3 Andre -1.8
Finnmark: Ap -8.2, H +8.4, Frp -2.3, SV +0.4, Sp -2.7, KrF +1,2, V +4,2, R +4.1, Andre -0.6 (kommunevalgstall for fylkene sammenlignet med 2007)
Stavanger: Ap +3, SV -1, KrF -1, H -1
Bergen: Ap +2, H +7, Frp -6, SV -2, Sp -1, KrF -1, V +1
Porsgrunn: Ap -4, H +5, Frp -3, Sp -1, V -1, KrF -1, Andre +5
Halden: Ap -4, H +6, Frp -2, SV -2, Sp +1, V +1
Molde H +3, Frp -2, SV -1, Sp -1, KrF -2, V +3
Vågan Ap -1. H +2, Sp 1-, V +1, Andre -1
Eidsvoll: H +2, SV -1, R +1, Andre -2
Rygge +2, Frp -2, Sp -1, SV -1, V +2
Kragerø: Ap -1, H +1, Frp -2, KrF +1, V -1
Oppegård: Ap +2, H +1, Frp -2, SV -1
Ås: H +3, Frp -1, Sv -1, Sp – 1, KrF -1, Andre 1
Ski: H +3, Frp -2, KrF -1, V +1, R -1
Hof: Ap -1, H +6, Frp -2, SV -1, Sp +1, KrF +1
Nannestad: Ap -1, H +2, Frp -2, Sp +1
Bø: Ap -3, H +1, Frp -1, Sp +1, KrF -1, V +3

LOs rødgrønne pengesekk
Fagforbundet og leder Jan Davidsen betaler ut over 16 millioner kroner i støtte til Apt, SV og Sp. H og Frp har et valgkampbudsjett på 8 millioner kroner hver. Forbundet bruker også 3 millioner kroner på avisannonser, noe som er like mye som Venstre og KrFs valgkampbudsjetter til sammen.
Davidsen mener det de bruker totalt i valgkampen «tilsvarer det en håndfull medlemmer taper bare i pensjon hvis H og Frp får gjennomslag for sin politikk.»
Og jeg som trodde det er kommunevalg.

Har valgomatene noen virkning?

Over 1 million nordmenn har tatt valgtester på nettet. Hele 18 prosent av de som har fått anbefalt et annet parti enn de opprinnelig tenkte å stemme på, sier de vil følge anbefalingen, skriver Dagsavisen. Valgforsker Anders Todal Jenssen understreker imidlertid at de fleste nok ser på valgomater som underholdning og tror ikke nettstedene vil påvirke valgresultatet.

«Vi er med på å gjøre folk bedre orientert om de største politiske spørsmålene. Folk tar ikke valgomater for god fisk», mener redaksjonssjef for nettjenester på nrk.no, Erik Bolstad. Men de sliter med å fange opp overordnede politiske syn.
Småpartier som De Grønne og Pensjonistpartiet gjør det langt bedre i valgomater enn ved selve valget. Det gjelder også Venstre. «Ved valg er det mange som vil stemme på et stort parti, selv om de kanskje er mer enige med et av de små», mener Bolstad. Professor Jon Helge Lesjø sier at det som ikke kommer fram er generelle ideologiske orienteringer som velgerne har. «Slike er vanskelige å fange opp»

Eldre eller yngre?

Øremerking og sterk styring fra regjering og storting gjør gamle til tapere mens barn og unge vinner, er konklusjonen basert på en undersøkelser blant folkevalgte i 121 kommuner. Helse og eldreomsorg er i utgangspunktet aller viktigste for de svært mange av politikerne, men analysene viser at dette i liten grad følges opp når midler fordeles. Barn og unge er budsjettvinnere, sier professor Rune Sørensen til Aftenposten.
Når det gjelder ønskene, legger Rødt og SV mest vekt på de eldre, Frp, Høyre, KrF og sp er mest eldreorientert, mens Ap og Venstre ligger i sentrum.


SV og de små ting

SV er norgesmester i å snakke seg selv ned og ende opp i de små ting. Partiet som i opposisjon befattet seg med store eksistensielle spørsmål, er endt opp med å diskutere to timer valgfag med lokale byråder. Det kan ikke få understreket nok hvor maktesløst det er og overkjørt av
Ap.
Marie Simonsen, Dagbladet
Nettsiden til SV melder at «SV fjerner kontantstøtten», Fra Sp er beskjeden: «5000 kroner i kontantstøtte. De rødgrønne har gladnytt for enhver smak.
DN
Audun Lysbakken er for tida et enslig lys i noe som fortoner seg som nattsvart SV-mørke.
Dagbladet
Fortsetter SV i dagens sneglefart, vil fattigdommen være utryddet om 240 år.
Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepr. KrF
Om Skei Grande & co høster grønne velger nå, kan De Grønne jakte på Venstres ved en senere korsvei.
Per Anders Hoel, Vårt Land
Min generasjon radikale politikere er taleføre og vant til å si fra. Det gjør de også når det gjelder misnøye med SV i maktposisjon. På den måten bidrar de effektivt til å undergrave det rødgrønne politiske prosjektet.
Tora Aasland, statsråd

SV er på parti med folket – det er lite populært å betale i dyre dommer for miljøtiltak.
VG
Jeg er alltid for å sparke noen som ligger nede, men den bussaken er jammen meg noe til storm i et eggeglass.
Stein Grødahl, twitter

Notert
Mens halvparten av partiene som omfattes av meningsmålingene har kvinnelige ledere, var det bare en kvinne i går, KrF-representanten.

Midt i morgenrushet på en firefeltsvei i Porsgrunn sto lokale Frp-politikere på veiskulderen og til og med ute i veibanen i et forsøk på å få bilister til å stanse opp, fortelle VG Nett. ammen med lokalpolitikere fra partiet deltok Frps stortingspolitiker og nestleder i transportkomiteen, Bård Hoksrud, i valgkampstuntet.

SV iverksetter plan C: Melder seg inn i Arbeiderpartiet. «I SV er vi veldig opptatt av å lytte til velgerne. Vi skal være der velgerne er, og akkurat nå er velgerne i Arbeiderpartiet», analyserer Kristin Halvorsen. Partilederen er ikke bekymret for at partiet skal gå på akkord med sine egne verdier.»Vi skal spille en viktig pådriverrolle, og ta ut dissens i mange store saker». 5080-posten

Kystpartiet er vel litt malplassert i fylkesvalget i Hedmark og Oppland?

Sitater

Ingen har brukt 22.juli-angrepet så direkte som referansepunkt for angrep på en politisk motstander som det Kristin Halvorsen gjør overfor Frp.
Harald Stanghelle, Aftenposten
Farge og geografi betyr ikke noe. Det er ikke et handicap å være innvandrer. Her har vi en neger fra svarteste Afrika – som leder av Kristiansand kulturstyre. Han har gjort en utmerket jobb for å bygge byen.
Bjarte Vestøl, Frp
Jeg skal love at dersom det ikke kommer lyspærer langs Akerselva, skal jeg personlig skru dem i før det blir jul.
Libe Rieber-Mohn, Ap
Og så har det jo vært en del uheldige kommentarer fra en del mindre begavede Frp-ere.
Christer Kjølstad leder FrpU i Oslo


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar