mandag 7. september 2015

Seks dager igjen


Gjennomsnittet av fire landsmålinger forrige uke:

Rødt 2,5 (+1,0) SV 4,3 ( +0,2) Ap 32,0 (+0,3) MDG 5.3 (+4,4) Sp 7,1 (+0,4) KrF 5,4 (-0,2) V 5,1 (-1,2) H 24,7 (-3,3) Frp 10,7 (-0,7). Min følelse er i øyeblikket at MDG og Sp vil få et bedre valg enn i 2011, trolig også Ap og Rødt. Mer usikkert for SV og KrF og Frp, klart minus for Høyre og Venstre. Innspurten blir som alltid spennende, særlig hvis det er slik at om lag 30 pst  bestemmer seg først valgdagen.  
Pollofpolls

Lillehammer: Ap +2, H -2 Frp -1,  Sp + 1, KrF -1, V -1, MDG +3, R -1
Haugesund: Ap +4, H -8, Frp +3, SV +1, V -1,  Sp +1, MDG +2, Andre -3
Åfjord +1  H -1
Roan: Ap +2, H + 2  Sp -5  V +1
Rissa: Ap +1, H -2, MDG +1
Ski: Ap +1, H -2,. Frp -1, SV -1, MDG +2, KrF +1
Nøtterøy: Ap -1  H -4  Frp -2 MDG +2 Andre -1
Møre og Romsdal fylkesting: H -2, Frp +1, V -2 Sp +1 KrF +1| MDG +1
Gjerdrum: Frp +1, SV -1, V -2, Sp +1, MDG +1
Skånland: H -1, SV +1
Ålesund: Ap+4, H -3, Frp -3, SV +1, Sp +1, V -2, MDG +2
Tønsberg: Ap +2, H -3, Sp -1, MDG +2
Stokke: Ap -4, H -2, Frp +1, SV -1,  Andre  +6
Andebu: Ap +4, H -2, Frp -1. V -1
Sandefjord: Ap +2, H -4, Sp +1, MDG +2
Horten: Ap -3, H -6, Frp +3, SV +1, Sp +1, KrF +1, MDG +3
Tromsø: H -8, Frp -1, SV +2,  Sp -1, KrF +1, MDG +1, Rødt +5, Andre +1
Oslo: R  +1, SV +1 Ap -4 MDG +6 V -1 H -3  (Klassekampen)
Oslo: R +1, SV -1 Ap -1  V -1 MDG +4  KrF +1 H -4 Frp  +1 (VG)
Oslo: R +1, SV -1, Ap -2,  Frp -1, V -1, MDG +5, H -1 (TV2)

Jeg skriver litt om store utslag i 3-4 kommuner lenger nede.       
Pollofpolls har lagt ut en ny tabell, "Poll of polls kommunevalget 2015 – dag for dag", basert på partienes nivåer iht lokale målinger og nettstedets beregningsmåte, «Landsmålingene vil naturlig nok ofte variere fordi nye utvalg intervjues. Poll of polls vil ha jevnere kurver der partiene enten ligger i hovedsak stabilt (f.eks. KrF og Venstre på dag til dag-tabellen), eller er i gradvis oppvarming (f.eks. Senterpartiet), eller i gradvis nedkjøling (f.eks. Arbeiderpartiet). Beregningen bygger pr. lørdag 5. september på målinger i 153 kommuner som samlet leverte 74,6 pst av stemmene i kommunevalget 2011»

R 1,7 (+0,2)  SV 3,8 (-0,3)  Ap 32,9 (+1,2)  MDG 3,9 (+3,0) Sp 7,0 (+0,3) V 5,5 (-0,8) KrF 5,6 (-) H 23,8 /(-4,2) Frp 11.6 (+0,2)
«Grande plukket fra hverandre MDG»

I formiddag møttes partilederne til kamp i VGTVs studio – En sjelden sekser til Trine Skei Grande. Hun klarte å plukke fra hverandre Miljøpartiet De Grønne, og var tydelig og klar, sier politisk redaktør Hanne Skartveit etter sendingen. Etter kritikk for tidligere debatter mener hun Støre har kommet seg:
– Støre forbedret seg betraktelig. Det er tydelig at han har trent på debatt-teknikk.... Marit Arnstad er kunnskapsrik og engasjert. Hun snakket seg fra en femmer ved å avbryte Erna Solberg for mye....Hilde Opoku fra årets komet MDG klarte ikke å forklare partiets politikk og klarte aldri å svare på spørsmål eller utfordringer fra hverken Grande eller Lysbakken.

Venstre-leder Trine Skei Grande: 6
Høyre-leder Erna Solberg: 5
Ap-leder Jonas Gahr Støre: 5
KrF-leder Knut Arild Hareide 4
SV-leder Audun Lysbakken: 4
Sps parlamentariske leder Marit Arnstad: 4
Frp-leder Siv Jensen: 3
MDGs talskvinne Hilde Opoku: 2

Holder MDG helt inn?
Det blir interessant å se om MDG kan holde hele veien inn, eller om partiet sprekker på oppløpet slik at valget blir enda mindre avvikende fra 2011. Det er momenter som taler for at MDG sprekker noe. MDG har høy mobilisering blant de som satt hjemme sist og unge. Dette kan være litt "skummelt" fordi en del av disse kan komme til å la vær og stemme når det kommer til stykket på valgdagen. Dernest er det slik at selv om MDG har hatt en massiv vekst i antall kommuner de stiller liste i, så stiller det likefullt liste i under halvparten av landets kommuner. Dette er stort sett de mest folkefattige kommunene, men likevel: fanger de nasjonale målingene godt nok opp dette?
Svein Tore Marthinsen, valganalytiker

Populær Rødt-leder i Tromsø

I Tromsø er Rødt nesten jevnstort med Høyre - med like mange mandater. -Mine visjoner for Tromsø er at Tromsø skal være en by for folk i byen, og ikke for pengemakta. Vi skal være en ja-kommune for solidaritet, ikke for pengemakta, sier Jens Ingvald Olsen.
Trolig er det hans store popularitet som politisk skikkelse mer enn partiprogrammet som skaper de høye tallene.
Arbeiderpartiet går ned, ikke minst på grunn av partiets snubling i Tromsømarka-saken som preget valgkampen forrige uke. - Vi gjorde en feil, og velgerne ga oss beskjed Kristin Røymo-
«Andre» i Andebu er  Innbyggerlista på Vear, den får ni mandater i måligen. Hver femte velger i Stokke sier i målingen at de støtter lista, som har som sin eneste sak å kjempe for at Vear går til Tønsberg når Sandefjord, Andebu og Stokke blir sammenslått fra 2017.

Eldreopprør i Kongsberg

Fredag viste en måling at Kongberglista ligger an til ni mandater. -Dette viser en protest mot de etablerte partiene. Halvparten av "stemmene" på partiet kommer fra personer over 65 år. Dette er et eldreopprør, sier ansvarlig redaktør Jørn Steinmoen i Laagendsalsposten.
Han sikter til saken som ble et politisk traume i forrige periode, som handlet om bygging av Krona Kunnskaps- og kulturpark. Selv om saken ble avgjort i inneværende periode og bygget er ferdig og tatt i bruk, kommer saken stadig frem i lyset. Det er en sak velgerne ikke ser ut til å være ferdig med.
Dersom valgresultatet blir det samme som partibarometeret kan KKP-motstanderne danne et flertall, skriver avisa. Venstre, Sp, Frp, KrF og Kongsberglista får til sammen 20 av 35 representanter i kommunestyret.

Bakvendtland i Haugesund

I Haugesund mister Høyre åtte mandater på siste målim. – Høyre hevder de skal være en ja-kommune, men her har det betydd at de har sagt ja til all pengebruk, og så sagt at rådmannen skal finne penger etterpå. Derfor er gjelden nå på to milliarder kroner, sier Aps ordførerkandidat Arne-Christian Mohn
Jarle Utne-Reitan sier at «dette er det reneste nonsens fra Ap. Etter noen vanskelige år viser vi ansvarlighet ved å kutte utgifter og øke eiendomsskatten. Ap bare lover masse i valgkampen, som å kutte eiendomsskatten, uten å finne inndekning», sier Utne-Reitan
-Så her er det bakvendtland der Ap vil kutte i eiendomsskatten og Høyre beholde den?
– Ja, fordi Ap frir til Frp. Grunnen til at vi faller på meningsmålingene nå er at vi straffes for å ta ansvar, og gjennomfører upopulære kutt, sier Høyre-toppen.(VG)

Landet valgrundt

Dette blir eit mobiliseringsval. Dei som får flest av sine folk til stemmeurnene vinn. (Stian Berger Røsland, byrådsleder, H, Oslo)
Godseier Carl Otto Løvenskiold har i løpet av 2015 gitt 250.000 kroner i gave til Bærum Høyre. Partiet la til rette for at Løvenskiold kunne kreve momsrefusjon på 50.000 kroner, (Asker og Bærum Budstikke)

Hvis de tre kraftkommunene Suldal, Hjelmeland og Forsand hadde drevet like effektivt som nabokommunen Strand, så kunne de fjernet hele 444 årsverk. (Stavanger Aftenblad)

Kulturbedrifter som Mathallen, Tronsmo, Rockefeller og Kunstnernes Hus vil få problemer med eiendomsskatten dersom Arbeiderpartiet kommer til makten i Oslo. (Hallstein BjerckeV, kulturbyråd)

I 2013 måtte rådmann i Folldal, Brit Kværness, gå av på grunn av mistillit fra politikerne. Nå topper hun Samlingslista i kommunen før valget     

 Løten Senterparti har brukt en låt av Rihanna i valgkampen. Dette har de gjort uten tillatelse og nå må låta etter all sannsynlighet fjernes fra nettet.

 Øystein Skallebø er Skjervøy Arbeiderpartis soleklare listetopp. Partiet doblet oppslutningen på forrige meningsmåling. Likevel trakk Skallebø seg som ordførerkandidat. Han S foretrakk yrkeskarrieren som kvalitetsleder ved Lerøy Aurora på Skjervøy, framfor en mulig politisk lederstilling

Amelia Aune er 19 år gammel og er Venstres 1. kandidat til fylkestingvalget i Østfold. Ifølge en fersk meningsmåling In Fact har gjort for NRK Østfold kan Venstre få ett mandat på fylkestinget.

Vi mener det er bra at Rødt offentliggjorde Lindeberg-rapporten, men vil på generelt grunnlag advare mot å bruke politi mot politiske motstandere. Dét kan også Rødt ta til seg. r Rødt har antakelig vært det partiet som hyppigst har gått til anmeldelse av politiske motstandere. (Dagsavisen)

Ekstremt
I den offisielle valgavisen til Partiet De Kristne i Vest-Agder står det at «vi lytter til de profeter som Gud sender oss i dag, og former selvfølgelig vår politikk etter det de sier». Avisen er distribuert til alle husstandene i Vest-Agder. Sitatet er hentet fra presentasjonen av lokallaget i Farsund. «Nå er Norge i ferd med å miste Guds velsignelse og beskyttelse, og det er svært alvorlig,  Årsaken er Arbeiderpartiets avkristningspolitikk. De kastet Jesus ut av skoler og samfunn, og erstattet ham med apelære og hedonistisk morallære. Gud er en gentlemann, vil vi ikke ha Ham, trekker Han seg tilbake – og samfunnet må til slutt betale prisen. Vi er kommet dit hen at Norge er i ferd med å miste Guds velsignelse og beskyttelse, Gud er en gentlemann, vil vi ikke ha Ham, trekker Han seg tilbake – og samfunnet må til slutt betale prisen. Vi er kommet dit hen at Norge er i ferd med å miste Guds velsignelse og beskyttelse, og det er svært alvorlig,». Sitatene er fra en valgavis for De kristne. Den  er distribuert til alle husstandene i Vest-Agder. Sitatet er hentet fra presentasjonen av lokallaget i Farsund i den offisielle valgavisen til Partiet De Kristne

– Dersom man ser bibelsk på det, var ungdommene på Utøya fiender av Gud. På Utøya lekte de krig og hadde Fatah der. Man velger hva man vil være med på og hva man vil tro på. Alt man gjør får følger, sier Trygve Bjellerås-Strysse, fylkesleder for Partiet De Kristne i Buskerud.

Ap og trosopplæringsformen
I det mangslungne norske kristenfolk utgjør kreftene bak PDK heldigvis en minoritet. En av dem som var med i starten, men senere meldte seg ut, er Bjarne Bjelland i Stavanger. - Det er utrolig mange lettlurte­ folk på bedehusene som biter på hvis man åndeliggjør ved å dra inn profetier og budskap fra Vår Herre, har han sagt til Vårt Land
I rettferdighetens navn må det sier klart og tydelig til påstanden om "avkristningspolitikk" at det viktigste tiltak når det gjelder den norske kirkes fremtid, er vedtatt og videreført med Arbeiderpartiets store - jeg hadde nær skrevet velsignelse. Trosopplæringsreformen innebærer at kirken nå har fått et lovfestet grunnlag for å drive trosundervisning for alle døpte fra 1 – 18 år.
Ingen enkeltpersoner eller partier, ingen konstellasjoner kan gjøre krav på å være den eneste forvalter og tolker av den medmenneskelighet som Jesus har gitt oss som vårt forbilde.


Støre i Bodø – ikke tilfeldig

Det er ikke tilfeldig at Ap starter søndagskampanjen sin i Bodø. Der har KrF nettopp lagt inn søndagshandel som absolutt krav for borgerlig samarbeid. For få dager siden så det ut til at Bodø potensielt kunne bli en av byene der Ap tar over makten etter valget, sammen med blant annet KrF. Men nå er sjansene krympet. Bodø KrF sendte ut en pressemelding om at de først vil «søke å finne en løsning» med dagens samarbeidspartnere, som er Høyre, Frp og Venstre.  Når Støre drar til Bodø en uke før valget, er det fordi han vet at det borgerlige samarbeidet henger i en tynn tråd i byen, og at hans tilstedeværelse setter dette ytterligere på spissen.
INordland KrF tror flere at Høyre, Frp og Venstre vil gå med på KrFs krav om et søndagsstengt Bodø. De tror de blå partiene vil gå langt for å beholde makten, og at søndagen ikke er så viktig for det to blå.

Heller ikke tilfeldig
For Ap er det å styre sammen med KrF lokalt viktige trekk i kampen om makten ved stortingsvalget i 2017.  Når Hareide er i Trondheim, sniker Ap seg innpå. Fra det lokale apparatet kvelden før «dagsturneen» i Trondheim, fortelles det at Ap-toppen Trond Giske gjerne kunne tenke seg et lite treff med KrF-lederen. Men det vil helst Hareide tenke litt over.
Fra en medarbeider opplyses det at også Aps leder, Jonas Gahr Støre  (Berit Aalborg, Vårt Land)

Bondevik gir beskjed
 
KrF-leder Knut Arild Hareide sier at partiet vil kjempe hardt for å stanse søndagsåpne butikker lokalt dersom regjeringen går inn for å la kommunene bestemme. -De andre partienes standpunkt til søndagsåpne butikker vil ha avgjørende betydning for om vi sier ja eller nei til samarbeid i den enkelte kommune, sier Hareide til Aftenposten.
Bakgrunnen er at det nå virker sannsynlig at regjeringen kan gå inn for et forslag hvor kommuner som definerer seg som turiststed selv kan avgjøre om de vil ha søndagsåpent. Sareide sier at KrFkommer til å ta alle politiske virkemidler i bruk for å bevare hviledagen. Han viser blant annet til en SMS fra KrF-veteran Kjell Magne Bondevik for å forklare hvor viktig saken er for partiet. 
- Vår tidligere statsminister har gitt meg ordre om at dette må løftes inn i sluttfasen av valgkampen. Jeg kan ikke gjøre annet enn det sjefen sier, sier Hareide spøkefullt til avisen.
 
Hareides paradoks

Knut Arild Hareide gjør det svært godt i valgkampen. Men opp­slutningen til KrF tyder på ­regjeringsslitasje. Vårt Lands augustmåling viste at cirka 22.000 velgere forlot KrF til fordel for de rødgrønne. Rundt 10.000 av dem fant veien til Ap, mens resten gikk til Sp og SV. Samtidig fikk KrF et tilsig av ca 11.000 fra Frp og 4.000 fra Høyre. Hver gang Hareide angriper Per Sandberg om flyktningpolitikk eller Siv Jensen om søndagsåpent eller skattelettelser får han applaus, og KrF blir en synlig som motpol til Frp. Men paradokset er at Hareide samtidig minner sine velgere på hvilken blåblå regjering KrF har innsatt, og hvilken politikk Hareide støtter hver eneste dag.
Dermed mister Hareide mange av stemmene han kunne innkassert. Men problemet er at han heller kan ikke la være å angripe Frp. Da vil KrF forsvinne i skyggenes dal. Det store spørsmålet KrF må stille seg er om partiet kan overleve hvis de fortsetter å støtte Frp over tid
Berit Aalborg, Vårt Land

Svekket kommuneøkonomi

Fire av fem rødgrønne politikere mener at kommuneøkonomien er svekket etter regjeringsskiftet. Kun hver sjuende politiker på borgerlig side mener det samme. Valgforsker Anders Todal Jensen tror ikke at politikerne svarer som de gjør for å være lydige mot sine partier, men at svarene henger sammen med at partier som Arbeiderpartiet og Senterpartiet har mange ordførere og folkevalgte i distriktskommuner.
– Der er ofte kommuneøkonomien ikke like god som i de store byene, som blir prioritert i budsjettet. Ellers ligger det i sakens natur at folkevalgte også farges av standpunktene til sitt parti. Jeg vil gjette at svaret er en blanding av politisk ståsted, og at de opplever svekket økonomi.  (Nationen)

Sitatet
Men hvor heldig er det at Sanner står ved startstreken med pistol i hånden – klar til å avfyre et smell og dra i gang løpet? En høyremann med pistol, bekymrer ikke Støre. - Vi er vant til at Høyre har løskrutt, sier han.
Aftenposten

Det har ingen hensikt å bygge ut nye sykehjemsplasser dersom vi ikke kan gi en verdig pleie. Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten som teller.
Marie Aareskjold i Stavanger Aftenblad

 Blogglisten


 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar