lørdag 5. september 2015

Åtte dager igjen

Gjennomsnitt seks siste meningsmålinger (2011): Rødt 2,3 (+0,8) SV 4,2 (+0,1|) Ap 32,3 (+0,6) MDG 5,4 (+4,5) Sp 6.7 (-)  KrF 5,1 (-0,5) V 5,3 (-1,0) H 24,7 (-3,3) Frp 10,7 (-0,7)

pollofpolls.no
Moss; Ap +2, H -4, Frp -1, KrF -1, MDG +3, R +1
Skjervøy: Ap +1, H -1, SV +1, Sp +2, Andre -2
Lenvik: Ap +3, H -1, Frp -1, SV +1, Sp -1, KrF +1, V +1
Sør-Odal: Ao +2, H -1, Frp -2, SV -1, Sp -2, MDG +1, Andre 3
Larvik: Ap -2, H +2, V -1, MDG +1
Brønnøy: Ap -1, H -2, Sp -1, Frp -1, V +5,
Sømna: Asp +3, Sp -1, KrF -1, Andre -1
Bjugn: Ap -3, H +2, Frp -2, SV +1, KrF -2, V -1, Sp -1, Andre -2
Bergen: Ap +5 H -9 Frp +1 SV +1 KrF +1 V -1 MDG +3 Andre -1

Personvalg
En interessant måling, som etter at å dømme i stor grad skyldes personvalg, er Brønnøy. Venstre øker fra 4,6 til 20,7 pst, og fra 1 til 6 representanter. Torstein Moe er toppkandidat, "lokalt kjent for sin rolle i Rootsfestivalen, Brønnøysund Idrettslag (BIL), og tidligere banksjef, nå med tittel bedriftsrådgiver i enkeltmannsforetak, knyttet til famlilieselskapet Jac.Moe AS. -Jeg har lyst å være med å påvirke litt, og har vel litt å fare med. Ved forrige valg var jeg banksjef og fikk ikke lov av arbeidsgiver å engasjere meg politisk. Nå er jeg min egen arbeidsgiver, og meldte meg inn i Venstre i fjor. Venstre er mitt parti. Høyre var uaktuelt, uten at jeg vil utdype mer om det, sier Moe som beskriver seg selv som et blankt ark i politikken.(Brønnøysund Avis)

Mistet troen på blåblå
Mange ønskjer ikkje at frivillig sektor skal overkjørast av kommersialisering. Mange ønskjer ikkje at den offentlege og ideelle skulen skal overkjørast av kommersielle profittaktørar. Den blåblå liberalismen har teke frå meg trua på dei er det beste politiske selskapet. Dei som har følgd med i Bergen dei seinare åra, må ha lagt merke til langt klokare og meir konstruktiv tone frå Harald Schjelderup (og Jonas Gahr Støre).
Karl Johan Hallaråker, sentralstyremedlem i KrF

Erik Solheim gir råd til MDG
Tidligere SV-leder Erik Solheim deler av sin erfaring og gir råd til De Grønne i valgkampen. Sitt gamle parti snakker han derimot ikke med. Den tidligere miljøvernministeren har tidligere gitt uttrykk for sin begeistring for miljøpartiet, og nå konkretiseres støtten i form av strategiske valgkampråd – en valgkamp hvor SV er en av hovedmotstanderne, skriver Dagsavisen.
– De grønne har nå trolig like mye entusiasme som alle de andre partiene til sammen. Men det er et nytt parti med begrenset erfaring. De har derfor bedt meg å dele erfaringer fra valgkamper i Norge og utlandet, skriver Solheim i en epost fra til avisen. Han sier det er snakk om «uformelle samtaler med ledende folk i partiet». Rasmus Hansson sier rådene fra Solheim er «nyttig og inspirerende»..


 «Vondt for å stemme i år»
Hva er det med politikerne? Vi tenker på hvordan vi best kan organisere oss så folk som har gått, syklet, løpt, tatt tog, hengt under trailere, gjemt seg i lastebiler, sovet under bruer, ikke sovet, ikke spist, ikke dusjet, i uker og måneder, får varme i kroppen og hjertet. De organiserer stands og deler ut løpesedler for å spre bildet av ordførerkandidaten sin.’
Jeg trodde jeg var ferdig med å være anarkist, men jeg har rett og slett vondt for å stemme i år. Jeg får meg ikke til å stemme på folk som snakker i floskler om å gi alle barn en god barndom uten å si et pip om hva de vil gjøre for barna som sover tett inntil sin syke og høygravide mor på sofaen i PUs venterom, der gulvet er fullt av andre barn og voksne.
Guro Sibeko i Aftenposten

Både «sosialisme» og «kapitalisme»
Arbeiderpartiet kunne argumentert kraftfullt for boligskatt utfra sosial rettferdighet, partiets kjerneverdi. Slik høyresiden kunne ha argument for boligskatt utfra prinsipper om nøytralitet, valgfrihet og markedslogikk. Du skal skatte ut fra verdiene du sitter på. Alt på bordet, alt med lik skattesats, ingen favorisering. Velg fritt hvor du vil spare: i bolig, bank eller aksjer. Da vil flere investere i verdiskaping i næringslivet. Og er man mot subsidier og statlig inngripen for å hjelpe de svake på boligmarkedet, bør man også avvikle statsstøtten til rike eiere.
Det er både god «sosialisme» og god «kapitalisme» å heve boligskatten, på nasjonalt nivå. Og begge partiene vet det. At en håndfull skoleungdommer lanserer et ikke så veldig gjennomtenkt forslag i en innovasjons-konkurranse, er det ingen grunn til å hisse seg så veldig opp over.  Men at presumptivt seriøse og erfarne folkevalgte (inklusive en tidligere nestleder av justiskomiteen og en tidligere stortingsvisepresident) omfavner et slikt forslag uten noe tanke for de mange betenkelighetene, er adskillig mer deprimerende. Hos folk i deres posisjon burde man kunne håpe på at en demokratisk ryggmargsrefleks umiddelbart reagerte med at et slikt tiltak har en uhyre høy bevisbyrde for å bevise at det er ansvarlig og forsvarlig - og at de gjør det klart at det er fullstendig urealistisk å skulle innføre noe slikt i den foreslåtte formen.
Kjetil Roness i Dagbladet

Attest for å ha stemt?
Ved Bjerke videregående skole i Oslo, skulle elevene konkurrere i å legge frem «kreative og nyskapende» løsninger for å få opp valgdeltagelsen blant unge. Vinnerforslaget var et konsept om at alle velgere under 25 år skal kunne få utstedt en attest på at de har avlagt stemme i valget. Denne attesten skal de kunne inkludere i sin CV når de søker jobb, og premisset er at arbeidsgiver vil la det telle positivt at søkeren kan dokumentere samfunnsengasjement ved at han/hun har stemt. At en håndfull skoleungdommer lanserer et ikke så veldig gjennomtenkt forslag i en innovasjons-konkurranse, er det ingen grunn til å hisse seg så veldig opp over.  Men at presumptivt seriøse og erfarne folkevalgte (inklusive en tidligere nestleder av justiskomiteen og en tidligere stortingsvisepresident) omfavner et slikt forslag uten noe tanke for de mange betenkelighetene, er adskillig mer deprimerende. Hos folk i deres posisjon burde man kunne håpe på at en demokratisk ryggmargsrefleks umiddelbart reagerte med at et slikt tiltak har en uhyre høy bevisbyrde for å bevise at det er ansvarlig og forsvarlig - og at de gjør det klart at det er fullstendig urealistisk å skulle innføre noe slikt i den foreslåtte formen.
Doremus Schafer i Dagbladet

«Forskning viser…»
I valgkampen spilles det ut en haug med forskningskort. Som om forskning er fasit. Er det lov å ønske seg en litt mer kritisk omgang med «forskning viser»-argumentene? Forskningen er begrenset og fragmentert. At vi bør være litt mer ydmyke og litt mindre skråsikre når vi slår i bordet med forskningsargumenter. Data er ikke mer enn data. Det er observasjoner av ting som er samlet inn for å gi et litt ryddigere bilde av en stor og rotete verden. Noen bilder er mer solide enn andre. Som når forskere med ganske stor sikkerhet kan si at klimaendringene er menneskeskapte og at det viktigste for læring er at elevene er trygge og har det bra på skolen.
Hege Breen Bakken i forskning.no

«Bør gi av seg sjølv»

Framleis seier veljarar at tv og laussalsaviser er dei viktigaste kjeldene når dei skal orientere seg om politikk. Men enkelte innlegg delast hyppigare enn andre på sosiale media. Det er mest populært når politikarar gir av seg sjølve, som då Stoltenberg la ut bilde av seg sjølv og Støre på tur i marka, eller når Erna Solberg legg ut bilete på Instagram. Både vår og andre si forsking har vist at innlegg med ein personleg vri slår an. Ein kan sjølvsagt vere kritisk til dette, men ein kan også seie at det fører politikken nærare folket,

Eli Skogerbø, forsker, hf.uio.no ›

Færre stemmer lokalt
I lokalvalget 2011 var valgdeltakelsen 64,2 prosent av de stemmeberettigede ved kommunestyrevalget og 59,9 prosent ved fylkestingsvalget. Ved stortingsvalget i 2013 var det 78,2 prosent som benyttet seg av sin stemmerett.lokalvalget 2011 var valgdeltakelsen 64,2 prosent av de stemmeberettigede ved kommunestyrevalget og 59,9 prosent ved fylkestingsvalget. Ved stortingsvalget i 2013 var det 78,2 prosent som benyttet seg av sin stemmerett.lokalvalget 2011 var valgdeltakelsen 64,2 prosent av de stemmeberettigede ved kommunestyrevalget og 59,9 prosent ved fylkestingsvalget.
Ved stortingsvalget i 2013 var det 78,2 prosent som benyttet seg av sin stemmerett.lokalvalget 2011 var valgdeltakelsen 64,2 prosent av de stemmeberettigede ved kommunestyrevalget og 59,9 prosent ved fylkestingsvalget. Ved stortingsvalget i 2013 var det 78,2 prosent som benyttet seg av sin stemmerett.Samlet på landsbasis er det rundt 15 prosentpoengs høyere valgdeltakelse ved stortingsvalg enn ved lokalvalg. Forskjellen er minst i de små kommunene, og størst i de store.

En annen forskjell mellom lokalvalg og stortingsvalg er at det er flere som har stemmerett ved lokalvalgene, da holder det å ha bodd i landet i fire år. Stortingsvalget er kun for statsborgere

Lest
Vi i Sp er imot tvangsekteskap, og det gjelder også kommuner.
Trygve Slagsvold Vedum, partileder

La kommunestyret spise eldrehjemsmaten.
Elisabet Rusdal, Norges Kvinne- og familieforbund

Valgkamp er sltsomt. Ellers fornuftige mennesker – i alle partier – blir til partipapegøyer.
Jan Arild Snoen, Minerva

 
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar