onsdag 2. september 2015

11 dager igjen


Gjennomsnittet av de fem siste riksmålingene (TV2 1/9, VG 2/9, Dagbladet 27/8, Aftenposten/BT 28/8, NRK 28/8 (2011-tallene): R 2,1 +0,6 SV 4,2 +0,1 Ap 32,7 (+1,0)  MDG 5,4 (+4,5) Sp 6,4 (-0,3) KrF 5,3 (-0,3) V 5,8 (-0,5) H 24,1 (-3,9) Frp 9,9 (-1,5)

Pollofpolls

Finnøy: Ap +1, H +1, V -2 , SV -1, Frp -1, Sp +2
Drammen: Ap +2, H -8. Frp  +4, MFG +2
Nes: Ap +1, H -1, Frp -1, SV +1, Sp -2, KrF +1,  MDG +1
Larvik: Ap -1, H +2, Frp -1, V -2, MDG +1, R +1
Bø, Nordland: Frp -1, Sp +1, V +2, Andre -2
Melhus: Ap -1, H -1, V -1, MDG +1, Andre +2
Rygge: Ap +2, H -2, Frp +2, SV -1, KrF +1, V -1, Andre -1
Vestby: H -5, V -1, MDG +2, Andre +4
Tønsberg: Ap +1, H -5, Frp +1, SV -1, KrF +1, MDG +2, Rødt +1
Nedre Eiker: H -1, Frp +3, , SV +1, Sp +1, KrF +1, R +1
Frøya: Ap +1, Frp -2, SV +1
Østfold, fylkesting: Ap -2, Frp +1, MDG +1
Øksnes: Ap +1, H -1, SV +1, Sp +2, KrF -1, Andre -2
Våler: H +1, KrF -1
Aurskog-Høland: Ap +1, H -1, Sp n-2, V +1, MDG +1
Søndre Land: Ap -1, H +1, Frp +2, SV -2, Sp +4, V +1, Andre -5

Oslo: VG-måling (2011): Ap 32,9 (-0,2) R 3,8 (+ 0,2) SV 6,3 (-)  V 5,4 (-2,8) MDG 4.6 (+2,1) KrF 2,5 (+0,1) Sp 0,4 (-0,1) H 35,0 (-0,7)  Frp 8,3 (+1,3)  

«Programmet henger på greip»
I DN 28. august hevder Bård Bjerkholt at Miljøpartiet De Grønne (MDG) ikke kan sin makroøkonomi og at det trenger «noen med doktorgrad i økonomi» til å rette opp i partiets uforstand. Jeg har slik doktorgrad og kan garantere at MDGs program er konsistent. Programmet henger på greip på tross av at det representerer et dramatisk brudd med etterkrigstidens monomane vektlegging av vekst.

MDGs fremgang siden etableringen viser at det (heldigvis) er stadig flere som stiller spørsmålet «Hva er formålet med livet?» – og som ikke liker svaret «Jevnt voksende forbruk».
Jørgen Randers, professor, professor i klimastrategi, i DN

De grønnes hovedproblem er at partiets politikk er lite utviklet. Partiet krever voldsomme økonomiske omveltninger uten særlig regnskap. Partiets opphav var Fremtiden i våre hender og den såkalte dypøkologien som ble utviklet av filosofen Arne Næss. Programmene bærer derfor preg av at MDG både er en livssynsorganisasjon og et politisk parti. Det legger til rette for en konstant motsetning mellom de ideale fordringene og politikkens vesen som preges av kompromisser og naken realisme.

John Olav Egeland i Dagbladet

Stemmer ikke – «ønsker ikke å klage»

Somaliere er den minoritetsgruppen som er ivrigst etter å stemme ved valg i Norge. Personer fra Balkan ligger i motsatt ende av skalaen. På landsbasis brukte 23 prosent av somalierne stemmeretten sin i 2003, mot 36 prosent i 2007. Ved forrige kommunevalg stemte over 50 prosent, viser tall fra SSB. – Det er viktig for meg å stemme. Det har jeg gjort de siste ti årene, sier somaliske Sada Sahal.

I alt har regjeringen satt av fem millioner kroner til informasjonstiltak rettet mot unge velgere og velgere med innvandrerbakgrunn. Abdullah Khelef fra Zanzibar har bodd i Norge i 14 år og er blant dem som velger å bli hjemme på valgdagen.- Mange kommer fra land med krig og fattigdom. Vi er takknemlige for det vi får og ønsker ikke å klage, sier han om hvorfor han ikke stemmer ved valget.  (Aftenposten)
Ingen hører etter
Forleden sa MDGs muslimske ordførerkandidat i Oslo at Frps Tybring Gjedde hadde en sykdom og representerte nett-trollene. Så sa Tybring Gjedde at han ikke er på internett og at han aldri har skrevet en nett-kommentar i hele sitt liv. Litt seinere på dagen sendte TV2 Nyhetene innslaget om igjen. Med samme påstand.
Det oppsummerer valgkamp. Ingen hører egentlig etter hva noen sier. Valgkamp er som en stilisert teater-framstilling av en dystopisk kommunikasjons-filosofi. Mennesker er ikke i stand til å skjønne hverandre, og derfor lytter de aldri. Valgkamp er Beckett. Lysbakken reiser til Syria for å fortelle hva han følte da han så flyktningene, og det er et innslag i kampen om hvem som skal bestemme hvor sykkelstiene skal gå.
Arild Abrahamsen, blogger

«Får til mye, selv om det er slitsomt»
Jeg  lover at jeg aldri skal gjøre samme tabbe som forgjengerne Lars Sponheim og Odd Einar Dørum begikk da de åpnet for regjeringsmakt til Arbeiderpartiet. Nei, jeg ser ikke for meg at løsningen ligger på den siden. Til det er det for mange saker og for mange ganger vi er blitt skuffet over Arbeiderpartiet. Jeg ser at vi får til veldig mye av vår politikk når vi står på borgerlig side, selv om det er slitsomt. Vi er et borgerlig parti som tar utgangspunkt for politikken i individet, hver enkelt borgers rettigheter og plikter. Det er det som er det ideologiske fellesskapet vi har på borgerlig side-.

Trine Skei Grande, Venstres leder, til DN

Gode SV-forslag, lite truverde
Dei politiske løysingsframlegga til Lysbakken og Solhjell om flyktningekrisa i Europa er eg fullstendig samd i. Men SV har ikkje truverde i denne saka. Eg meiner det er svært viktig at norsk venstreside står for ein politikk som ikkje berre er idealistisk, men som kan gjennomførast. Problemet i dennes saka er at politikken til SV føreset det SV er mot.  Ingen av framleggea om ein ny flyktningepolitikk har ein sjanse i havet utan at dei vert gjennomførde i EU-regi. For å få til ein koordinering på europeisk nivå krevst det at nasjonalstatane gjev frå seg suverenitet. SV kan ikkje vinter og vår arbeide for å legge ned EU og så om sommaren krevje at EU gjer meir

Svein Erik Tuastad, statsviter, Stavanger, «har sjølv bakgrunn i SV»

«Ikke med Downs syndrom»
Det er ingen plass til personar med Downs syndrom i kommune­politikken, meiner tidlegare avisredaktør Olav Bjørkum (72). «Han vil heller ikkje bli møtt i kommunestyret som ein likeverdig diskusjonspartner. Han vil vera ein person som vert sett på som ein «annan», som regimentets kjæledyr, same kva honnørord som vert brukte»
– Me har heldigvis ytringsfridom i landet vårt,. Men det han skriv er diskriminerande, ekstremt fordomsfullt, og argumenta hans minner om dei som i lange tider vart brukte mot dei svarte i Sør-Afrika, sier Forbundsleiar Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede.

Sunnhordland

Landet valgrundt
Pastor Jan Ernst Gabrielsen trekker seg som fylkesleder for Partiet De Kristne i Vest-Agder etter kontroversielle uttalelser om 22. juli. (Vårt Land)

Ida Marie Børli Sivertsen inntar parketten i «Skal vi danse? På TV2. Det er ikke den eneste stemmesankingen hun skal bedrive denne høsten. Hun er ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne på Nesna. Og hun driver fremdeles på med musikken, noe som brakte henne berømmelse og USA-gjennombrudd som Ida Marie. (VG)

Visst handler det om følelser, og følelsen av å høre til et sted kan være ganske reell-  Mange steder er det ikke knyttet tiol kommunegrenser. Men noen steder er den faktisk det. Det bør i alle fall Stavangers ordfører forstå, selv om hun er født i Holmestand i Vestfold.

Mimir Kristjansson i Klassekampen

Foran valget signaliserer Ap at de ønsker en bredest mulig plattform for de neste firene årene i bypolitikken. Trondheimspolitikken kan bli enda kjedeligere dersom Ap og Rita Ottervik skal samarbeide med «alle».
Tone Sofie Aglen, Adresseavisen

Ordføreren i Aurland, Noralv Distad, H, venter sterke protester fra byfolk og turister mot forslag om å oppheve vernevedtak i flere vestlandskommuner. (BT)

Sitatet

Ja til tvangssammenslåing, hvis det ikke gjøres frivillig.
Siv Jensen til P3

Verre enn en svak eldrebyråd på høyresiden i Oslo er en overambisiøs eldreplan på venstresiden.
Thomas Boe Hornburg, Aftenposten

Når det store spørsmålet i kommunevalget er om det er en menneskerett å bo i byen, vet du at bygda er i trøbbel.
Marie Simonsen, Dagbladet

Bygda er ikkje bygda viss den ikkje er i trøbbel.
Ester Moe, twitter

I arbeiderbevegelsen  har vi en overdreven tro på fakta og statistikk
Sara Gunnerud, språkviter fra Stockholm Universitet, og Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategi i LO

– Hvorfor tror du at så mange somaliere er flinke til å bruke stemmeretten?
– Det landet vi kommer fra er ikke som Norge. Vi brenner for å delta når vi kommer til et demokratisk land.

Sada Sahal i Aftenposten

 

 

 

 

 

 Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar