lørdag 12. april 2014

Den Store Påskereisen

Påskereisen har en grov rød geografisk tråd. Den starter på Vestlandet, går nordover,  videre over Nordsjøen og så til Nord- og Sør-Amerika. Et langt sprang til det østlige Asia, hjemover onnom Midt-Østen og Afrika. Innspurten går nordover i Europa og tilslutt litg på kryss og tvers på Østlandet. I de fire store regionavisene er det også lokalspørsmål, men  de  legges ikke ut onsdag.
1.Her hadde media vanskelige arbeidsforhold  i vinter. Han som fire ganger var statsminister og avsluttet sin siste periode 76 år gammel, arbeidet i denne kommunen etter at han i en annen kommune i fylket hadde vært vikar for statsministeren som en nobelprisvinner skrev om. En politisk avgjørelse skapte mye oppstuss da den ble kjent.
2. I dette området var det en stor ulykke tidligere i år. Et selskap som omsetter for over 4 milliarder kroner årlig, har hovedkontoret her. Herfra kommer to kjente programledere i fjernsynet. Etter en stor ulykke for over 100 år siden, med nærmere 150 tapte liv, holdt to nobelprisvinnere tale ved en innsamling.
3. En «general» som i år forlot en viktig stilling og fikk et medieverv som muligens kan bli mer nyttig enn tidligere, kommer fra denne grensekommunen. Kultur er et viktig stikkord, både globalt og nasjonalt, triumf i samme kåring siste to år. To nasjonalparker finnes her.
4. En kommune som har besøk av mange tyskere, kom i søkelyset i januar. Herfra kommer han som laget to norske filmklassikere på 40-tallet. Det gjør også han som måtte gå fordi han ikke underrettet Riksrevisjonen, og som hadde en far som var partileder i 8 år og fikk den største erstatningen for ulovlig overvåking.
5. En pionér klarte ikke å kvalifisere seg, men ble likevel invitert. Hun kommer fra denne kommunen, en annen pionér  flyttet hit og var med i en historisk gulltrio. I kommunen ligger det en by med et annet navn. Kommunenavnet er det eneste i Norge som ender på tre konsonanter.
6. Verden over er det mange bilder fra dette stedet, og nylig er det nevnt som et av Europas vakreste i sin kategori. Både hun med gavene, han med passasjen og han med sjøfolkene kommer hit vel en måned etter påske. En billedkunstner med vakre bilder fra landskap har et galleri her; hun har en berømt bror, ikke minst kjent for bilder fra landsdelen. Solen er borte i 3-4 uker.
7. Et fargeskifte i denne byen utløste protesttog. Han som grunnla en stor norsk avis, arbeidet her i to år. Herfra kom han med sjokoladen fornavnet var oppkalt etter en polarhelt. Han var gift med en filmstjerne som medvirket i rundt 30 filmer, mest kjent var hun som krigsenke og fra en frokost på 5. avenue.

8. Rockesangeren som ble født perfekt, kom i januar etter 15 år tilbake til et band som ble grunnlagt for snart 50 år siden. Bandet har solgt et tresifret milliontall plater, og i dets navn finnes navnet på en by som ligger lengst nord på en halvøy og ble sterkt rammet av torskekrigen. Fotballklubben i byen har de siste 10 årene klatret sterkt oppover i seriesystemet. I byen produseres en «lindrende» vare som er populær i Norge og over 100 andre land.

9. For første gang skal Norge i år delta i det som er verdenes største i sitt slag, representert ved noe som har navn etter en som har vært avbildet på to norske pengesedler med ulik verdi, men i samme farge. Vi skal til et tidligere kongerike. To skip med norske utvandrere var underveis i fire måneder og måtte krysse ekvator to ganger før de kom hit. Nr. 44 kommer herfra.
10. Like før påske ble det i denne byen feiret en dag som hyllest til et kjent band og dets avdøde hovedfigur. Samme dag fikk bandet en prestisjefull plassering i et museum. Bandet har samme navn som et religiøst begrep. Hovedfiguren bodde i en naboby med samme navn som en by som har en vennskapsby i Norge; samme næring er sentral i begge. En kjent forfatter hadde Norge som siste etternavn, men brukte det bare i sin yrkeskarrière. De to byene er rammet av stråling i en apokalyptisk bok han skrev på 50-tallet, den ble filmet med et stjernegalleri.
11. En norsk film har i år fått en internasjonal pris i denne byen, ved en festival oppkalt etter en av hovedpersonene i en film - han som spilte ham, er nå blitt 77 år og var senest i fjor med i en film der han nesten ikke hadde noen replikker. I byen ligger også et hotell med navn etter en norsk idrettslegende som har bodd her i flere tiår, og som hadde en bror som forbindes med et kjent norsk klesplagg.

12. Flere hundre pattedyr med gode kommunikasjonsevner og god hukommelse ble i januar funnet døde i dette landet, årsaken kan være oljeleting eller noe giftig. Overtar kona som president? Produsenter ønsker å eksportere kjøtt fra en plantenytende  gnager til Norge. En ridderdekorert norsk misjonær har vært her i flere tiår og er valgt til høyt lokalt tillitsverv.

13. Et statsministerbesøk like før nyttår i en helligdom i et lands hovedstad utløste sterke reaksjoner i to naboland. Han har tidligere forsøkt å unnsi en offisiell beklagelse. Et sted sør for landet er tiden skrudd tilbake, og en av spilluniversets store helter kom i 2013 ombord på et skip med samme navn som en norskbygd skute som for 100 år siden ble benyttet under en ferd med trist utfall. En «familiefilm» fra landet vant en pris på en av de store filmfestivalene i 2013.
14. Tre hendelser sist høst er relatert til dette området: En global avtale om mat og subsidier og toll ble undertegnet. En kjent president droppet i høst et møte her med en annen kjent president. En norsk spiller tok sølv for et utenlandsk lag. Flere norske institusjoner har funnet en ny «næring» her.

15. I denne byen, som har et tosifret millionantall innbyggere, åpnet i januar et økologisk prosjekt som har vakt stor oppmerksomhet. En norsk dramatiker fikk her to oversatte skuespill presentert på en konferanse høsten 2013, et av dem har samme tittel som et europeisk land. Byen har gitt navn til en avtale fra 1800-tallet som innebar store innrømmelser overfor utlandet. Her er det spilt olympisk fotball.

16. Uro med drap, brann og boikott preget det nylig avholdte valget i dette folkerike landet. En ulykke i fjor skapte oppmerksomhet rundt forholdene for arbeiderne i en næring som eksporterer til Norge. Den første ikke-vestlige forfatter som vant Nobelprisen, har skrevet landets nasjonalsang.
17. I januar mistet et lands regjering kontrollen over denne byen, som USA for nesten 10 år siden lyktes med å erobre etter store tap. Over 70 prosent av husene ble totalødelagt, og siden den gang er det skjedd en sterk økning av krefttilfeller i byen. UNHRC-rapporter forteller om amerikanske brudd på menneskerettighetene her.
18. Tett ved en grense som kan lokaliseres ut fra Joh. 1, ble i januar et bygg innviet til bruk. En norsk kunstner som laget omdiskuterte bilder av to svært kjente personer, deltok i utsmykningen. En som var norsk konge en tid og hadde fire halvbrødre som også var konger, svømte her. Stedet har ikke et geografisk navn, men to ord markerer en begivenhet som skjedde her.
19. En av de mest kjente kommunene i Norge har vennskapsforbindelse med denne byen. En ørkenplante med navn fra byen har forbindelse med en sang som ikke minst Mia og Per har fremført. Her bodde han som kom ned fra treet, og her ble det tatt i bruk en helt spesiell og meget kjent militærstrategi. Byens navn er også navnet på et album fra et band som hadde en historisk rockekonsert med mange stjerner.
20. I et landområde på rundt 6000 km2, med både religiøs og strategisk betydning, vaier i et åslandskap et flerfarget flagg over en by som fremdeles er under konstruksjon. Tre ulike valutaer er i bruk her. Byen vi skal frem til, ligger 10 km fra den administrative hovedstaden i området og 2o km fra det innbyggerne betrakter som hovedstad.
21. En prisvinner måtte i denne byen ta en taus avskjed med en annen prisvinner, de hadde bodd i samme gate.
22. Etter over fire års krise ga Norge økonomisk støtte til presidentvalget i denne republikken i januar. EU og USA hadde pr. 1. mars ikke opphevet sine sanksjoner mot landet. En film – som er dubbet på norsk – om fire dyr fikk landets navn, og det er kommet to oppfølgere. Et norsk rederi drev i 60 år rutefart her, og en kan finne mange unike dyr og planter. En populær dessert henter råstoff herfra.
23. I vår ble det opphetet stemning rundt en lokal avgjørelse som angikk et mangeårig norsk «ikon»-produkt, som egentlig ikke er halvparten av navnet sitt. Produktet ga for vel  40 år siden navn til et album av norske artister populære i alle aldersklasser som 11 år senere laget et annet album med samme navn som stedet vi skal frem tid. En fra Norge har her spilt en sentral rolle de siste årene.
24. Et norsk oljeselskap gleder seg over en oljeledning fra et selvstyrt område direkte til et naboland, men statsministeren i landet der området ligger, kom med trusler om økonomiske reaksjoner. Området vi skal frem til, har nesten 5 mill. innbyggere, og har direkte flyrute til Stockholm. Navnet er også en samlebetegnelse for et område som ligger i fire land.
25. Utenfor denne byen kunne man i januar under en øvelse se et skip fra et land - som for første gang deltok i en slik operasjon i Europa - sammen med et skip med et navn som kan relateres både til en nordmann som har fått et utenlandsk fjell oppkalt etter seg, og til en fredsprisvinner. Byen ligger i et land som i 2013 fikk en nødvendig pakke, og der bor både den svært rike som skiftet statsborgerskap, og han som fikk en lang dom som har fått fornyet interesse.
26. Landstrykeren som ble overvåket diktator i rampelyset, ble også immigrant, først til ett land, så til det hvor han døde. Han skal nå få et museum i en by som ligger ved en sjø, delt mellom to land. Her administreres salget av mye daglig brød og drikke.
27. Klokkene ringte for 75-80 år siden for et internt, blodig oppgjør. Andre klokker forårsaket at en konferanse i januar om et tilsvarende oppgjør, ble flyttet til dette stedet. Her blåste et vestlandskorps best i EM for noen år siden, her har Norge plukket roser utenom planteriket, og litt oppe i lia ligger et moralsk og åndelig hovedkvarter.
28. I januar dro en gruppe hit for å markere noe som nordmenn først anså som en krenkelse, men som mange i ettertid har ment var til vår fordel.. En menig militær gruppe startet her noe som førte til slutt på en krig og begynnelsen på en revolusjon. Stedet har direkte båtforbindelse med Norge, og her har det to ganger vært konkurrert i en olympisk gren.
29. En som er den første norske OL-deltager på 50 år i en øvelse der en annen utøver fra Norge tok tre OL-gull, trente i denne byen. En 60-åring som bor i en by med et undervannslag i europaklassen og en vinner i alpint jr.-VM, står her overfor en stor utfordring i landets mest suksessfulle enhet i sitt slag de siste to årene.
30. MC’ere skytes ned i denne byen, og ikke alle kan fortelle det de vet. Ble det så rolig som lensmannen forestiller seg? Vi får se til høsten. Både han med den hvite julen og franskmannen med havet har vært på besøk. En prisbelønt musiker i verdensklasse kommer herfra, og her er en endestasjon.
31. Her var det stor kulturfest i mars, svært mange fulgte den. I en norsk film som har premiere i år, spilles hovedrollen av en skuespiller fra stedet, han spilte også i en storfilm der hans rolle ble kritisert for ikke å ligne nok på en virkelig person. Her er et meget stort skip.      
32. En av forårets helt store navn ble født som siddis, men kom raskt til denne byen og gjorde seg bemerket i en idrett som ikke drives mye i Stavanger. Flatemålet er pi. Fra kommunen der byen ligger, kommer han som har skrevet både om han som ga en kvinne et navn som senere er blitt en navnet til en stjernerestaurant, og om han som tippet færre gullmedaljer enn vi fikk.

33. Her blir det ikke lenger sirkus uten videre; nå skal forhold dokumenteres. To verdenskjente artister har laget versjoner av en låt som også høres i noe som foregår her. Han som fikk hjelp av kongen for å være med i OL (og så tok gull), kommer herfra.  Det gjør også han som har vunnet fire komipriser, og hun som i en aktuell sak refset en forfatterkollega.
34. Barnebarnet til hun som satte rekord over det som dikteren mente måtte være en halv mil, gjorde det svært godt i vinter. Begge kommer fra dette stedet. Her møtte man på slutten av 1800-tallet for første gang i Norge noe som har revolusjonert hverdagen. Samhold gikk tapt før årtusenskiftet. Produkter herfra er verdenskjente.
35. De tre med Jesus, Markus og skistjernens liv er alle med i august i år, i et lite tettsted midt i naturen og kulturen. Her møter vi han som skreller og skreller uten å finne en kjerne. Besøkstallet er større om vinteren enn om sommeren.

36. Her er det nylig laget et signal med en kostnad på et tresifret milliontall kroner. To velkjente og annerledes signaler, som forsvant i begynnelsen av århundret, var laget av onkel til en kjent musikkpersonlighet herfra. Her er et blått europeisk senter. Noe som endel steder kan oppleves i opptil flere måneder, kan her i en annen betydning oppleves nesten hver dag.
37. Her hadde man god grunn til å synge «Tenn lys!» til jul i fjor, en gammel idé fikk endelig sett dagens lys. Til jul kommer en serie på NRK med samme navn og utgangspunkt som en film fra den første etterkrigstiden, fra noe som hendte her. Senere kom Hollywood, og de kommer etter nå også. En arv kan bli større med bidrag herfra.Blogglisten

23 kommentarer:

 1. TAKK. Har gledet oss til dette siden den siste julereisen... Nå er påsken reddet!

  Kan du si hvilke aviser publiserer spørsmålene, og vet du hvilken dag de trykkes/legges ut?
  (Innrømmer at vi ble litt skuffa da vi ikke fant noen i lørdagens Aftenposten...)


  SvarSlett
 2. Påskereisen sto faktisk i Aftenposten lørdag 12.4. på sidene 32-35.

  SvarSlett
  Svar
  1. I lørdagsavisa som ble kjøpt i løssalg i Lotto-bygda Verdal var det kun sport på disse sidene... :-((
   Trodde at den samme avisen var lik overalt...

   Slett
 3. Jeg tror Aftenposten lager noen forkortede utgaver både i Nord-Norge og på Vestlandet...Den står i Fædrelandsvennen, Bergens Tidende, Adresseavisen og Stavanger Aften
  blad, men vet ikke om de har lagt den ut på nettet

  SvarSlett
 4. Angående spørsmål 15 i SA. Synes spørsmålet er noe uklart. Er det landet eller hovedstaden den spørres om?

  Johan Urheim

  SvarSlett
 5. Hei! Takk for fin påskekos!
  Lurer litt på hva vi skal svare på spm 18. Er det grensen det er snakk o, eller begivenheten som nevnes?

  SvarSlett
 6. "Stedet har ikke et geografisk navn, men to ord markerer en begivenhet som skjedde her" ¨To ord - begivenheten, mer kan jeg ikke si

  SvarSlett
 7. Karin
  Sp.mål 20. Denne er vanskelig, virker som om det mangler en info for å kunne lokalisere rett by eller det vi som er på helt feil sted når vi søker i nærheten av forrige sted?

  SvarSlett
 8. stemmer virkelig opplysningene i sp.mål 1? Hvis den røde tråden stemmer skal dette være i norge...og får det ikke til å stemme med statsminister 4 ganger, avsluttet siste periode 76 år gammel..

  SvarSlett
 9. Joda, det stemner nok, det ligger historiske referanser i teksten

  SvarSlett
 10. sp,m 4: Det var to stykker som mottok den største utbetalingen fra innsynsutvalget - Peder Martin Lÿsestøl og kona til Knut Løfsnes. Ingen av disse passer inn i spørsmålet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var en av tre som satt i Innsynsutvalget, og jeg tror at alle vi som jobbet med sakene vil mene at NN ( dvs. etterkommerne) var den som fikk størst erstatning

   Slett
 11. oppgave 24: kan du dobbeltsjekke kildene dine på antall innbyggere? Ett sted står det 4,9 millioner (2010), men flere andre steder står det fra 5,2 millioner til 6,5 millioner

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er riktig at tallene varierer litt, det er kanskje ikke så lett å telle eksakt i området heller.

   Slett
 12. Hei! I spørsmål 15 forstår eg ikkje kva du skal fram til; er det hovudstaden i landet, eller er det staden sør for landet?

  SvarSlett
 13. "Landet" er nevnt tre ganger, så jeg regnet med at man ville gå etter det

  SvarSlett
 14. Oppgave 20: har "10 km" og "20 km" byttet plass i spørsmålet? Har et ellers troverdig svaralternativ som ligger nærmere "egentlig" hovedstad.

  SvarSlett
 15. Til sp.m. 18: Her finner jeg bare 3 halvbrødre - dvs. at de var 4 halvbrødre tilsammen.

  SvarSlett
 16. Vanskelig å forstå hva slags produkt dette kan være ?
  Hva i all verden menes i dette spørsmålet ?

  SvarSlett
  Svar
  1. En lokal avgjørelse - f.eks.et politisk vedtak - dreide seg om et kjent norsk produkt/vare. Halvparten av navnet indikerer at produktet er noe som det ifgl. definisjonen ikke er (men det er ikke noe å henge seg opp i, er med mer for kuriøsitetens skyld )Produktets navn gir så navn til et kjent musikkalbum. Tror ikke jeg kan forklare det annerledes. ,

   Slett
 17. Spørsmål 21. Her har jeg veldig lyst til at svaret skal være et sted som er for liten til å kalles by.... Har et alternativ, men her var ikke vedkommende taus. Er jeg på ville vidder?

  SvarSlett