lørdag 23. mars 2013

Den Store Påskereisen 2013


Dette er Den Store Påskereisen - i allmennutgaven (ligger ute på aftenposten.no). Fædrelandsvennen kjører den på fvn.no ( med tre lokale spørsmål i tillegg). Stavanger Aftenblad hadde den i helgebilaget Pluss på fredag (fire lokalspørsmål). Adresseavisen kjører den over fire dager, og Bergens Tidende over tre - begge med lokale spørsmål. Jeg legger ut navnene på de fem første med alt rett hvis noen med stor konkurranselyst har lyst til å prøve seg på de generelle,  tbb@online.no,

Påskereisen har en tynn rød geografisk tråd. Den starter på Nordvestlandet og går nordover, før den gjør et langt sprang en ny verdensdel og USA fra vest til øst. Deretter to lange sprang sørover og enda et langt til det østlige Asia. Via Midt-Østen  går turen til det sørlige Afrika, så et par lange sprang nordover og sikksakking i Europa og på Østlandet.

 1.I november 2012 ble det i denne kommunen nedlagt en bedrift som skulle produsere noe som kunne erstatte mer forurensende energi. Kommunen har tunnelforbindelse til en by i nord og en prisbelønt fastlandsforbindelse til en by i sør. En aktiv fotballspiller som har seriegull med to klubber, kommer fra kommunen. 

2. En lokalavis i denne kommunen var blant de få som hadde opplagsoppgang i 2012. En kvinnesakspionér og stemmerettsforkjemper som var med på stiftelsen av fem organisasjoner, vokste opp i denne kommunen. Mannen hennes var både justisminister og statsminister. Herfra kom en av «De tre store». En verdenscup ble vinteren 2012 vunnet av en utøver fra kommunen.

3. En noe uvanlig kombinasjon av næringsmiddel og ulykke i denne kommunen skapte i januar internasjonal oppmerksomhet. En som ble professor før han fylte 30 år, gjorde to førstebestigninger av et kjent fjell her. Under visse værforhold må en nasjonal samferdselsåre gå gjennom et naboland. Herfra kom han som lurte på hvor verktøyet var, og som sa trippelnei i EU-kampen.

4. Denne kommunen består av en øy og en del av en annen øy. Den har under 1500 innbyggere, ble sammenslått og så utskilt igjen som egen kommune på 70-tallet. En vei som har båret en konges navn, går gjennom kommunen. Herfra kommer en stemmerettsforkjemper som var den første kvinnen som fikk en spesiell æresbevisning. Det største fiskeværet har samme navn som noe en fisker gjerne vil ha.   

5. Dette historiske stedet har gitt navn til noe som fra 1. januar er ute av historien.  Her bodde han som var en av lederne i opprøret mot en av Norges mest kjente konger, og han var medvirkende til drapet på kongen i en av de aller mest sentrale hendelsene i norgeshistorien.
 
6. Ny eksport fra denne kommunen settes i gang i år. Underjordisk virksomhet skaper et par tusen nye arbeidsplasser, og fra området er det snakk om å bygge en ny jernbanestrekning. Handlingen i en bok om popmusikk foregår stort sett her. Ved en feiltagelse ble stedet bombet våren 1940, dette utløste erstatning. Her bodde og arbeidet en tid en religiøs personlighet som var med og la grunnlaget for en tragisk hendelse i nabolandet, der to ble drept. For fem år siden kom det en spillefilm om begivenhetene. 

7.I denne byen så i desember i fjor omtrent hver fjerde innbygger et bilde av en røyker. Det er et av verkene til en meget kjent maler som skal hylles i år.  Tidlig i år var et medlem av kongehuset på stedet og åpnet både en maleriutstilling og en musikkfestival. Like utenfor byen er det et unikt globalt lager. Byen ble ødelagt av tyskerne og gjenoppbygd etter krigen. I mars var det stor feiring for en som kom tilbake.

8. Sist høst var en norsk bedriftsleder med samme navn som en tidligere statsråd og høyesterettsjustitiarius i dette høyprofilerte området for å presentere en datateknologisk tjeneste. Navnet på området refererer til et svært viktig grunnstoff, og Norge har vært en stor produsent både av råutgaven og et produkt til energiindustrien. De stadig flere som ønsker en forstørrelse, bruker noe som på engelsk navnemessig lett forveksles med grunnstoffet, men som er en kjemisk forbindelse.  Eplet var svært viktig i begynnelsen.

 9.Statoil eier og opererer lisenser i en formasjon som har gitt store inntektsstrømmer særlig til en norskpreget stat. Ny - og i noen sammenhenger sterkt kritisert - teknologi gjør det mulig med utvinning av ressurser som har vært kjent i mange tiår. Formasjonsnavnet er i et av våre naboland et kjent utfluktsmål, og det er det samme som etternavnet til en norsk rekordholder i løp. 

10. Han som ble berømt, men gikk så altfor, altfor langt, og han som gikk svært kort, men ble langt mer berømt, har samme navn. Den førstnevnte har vært mye i nyhetene de siste månedene, og han gjorde en bedrift i Norge for 20 år siden. Den andre døde i fjor i byen vi skal frem til. Den er delstatshovedstad med samme navn som en av de store oppdagere (i ettertid viser det seg at mens noen kilder oppgir delstatshovedstaden som dødssted, bruker andre kilder en annen by. Begge vil derfor bli godkjent)


11. Her blir det i april en begivenhet i forbindelse med et produkt med tråder til et sted der en norsk VM-vinner i kombinert er født, der det nå er endepunkt for en av våre lengste broer og der en skifabrikk ligger. Han som tegnet bygget som inspirerte til en særnorsk utgave av Tårnarien, har satt sitt preg på stedet vi skal frem til, det har også han som var sønn av to kjente malere og far til tre billedkunstnere.
12. I denne fjellbyen med nærmere 250 000 innbyggere avvikles hvert år et spektakulært arrangement som står på Unesco-listen over verdens kulturarv. Her hylles både Satan og katolske helgener. I byen står verdens høyeste statue av en person fra Det nye testamente. Byen ligger i et land med en president som er verdensdelens første fra en spesiell folkegruppe.

13. Nordmenn er i år engasjert til dette området for å slakte et dyreslag som i sin tid ble importert fra Norge, men som nå er en trussel for det rike fuglelivet. I over 60 år var det etablert norsk industrivirksomhet her, og i flere år var det norsk kirke.  Nå er det ingen fastboende, men endel forskning. Et tosifret antall fjelltopper er på mer enn 2000 moh.  James var her først.

14. I år er verdens lengste samferdselsforbindelse i sitt slag - mange i Norge vil ha noe tilsvarende - åpnet med denne store  byen  i det store riket som et av endepunktene.  Byen var tidligere kjent under samme navn som i enkelte land brukes som fellesbetegnelse for delstat. Byen ligger ved utløpet av en stor elv som har navn etter en kalkdannelse.

15. «Slott over slott seg bygger» men Peer Gynt hadde nok brukt et annet substantiv hadde han sett planene for et tremåneders gigantprosjekt i byen vi skal frem til. Byen er en hovedstad i en provins hvor en av 1900-tallets mest kjente politiske ideologer var født. Et norsk misjonsselskap begynte arbeid i provinsen for over 110 år siden, og en av etterkrigstidens mest kjente norske biskoper er født der.

16. I fjor høst sendte et land båter mot en øygruppe som også to andre land gjør krav på, og like før jul sendte et av disse landene fly mot øyene. De ligger mellom 100 og 150 nautiske mil  nord for en øy der en gruppe etablerte en republikk  etter å ha tapt i en borgerkrig, og noe lenger både fra landet de forlot og en øy der det største slaget av sin type i historien ble utkjempet.

17. Nesten 20 mil fra Stavanger vil en norsk kulturpersonlighet som jubilerer i år, bli minnet bl.a. gjennom noe som kommer fra denne staten, der nesten 3 av 4 innbyggere kommer fra et annet land. Staten grenser bare til ett land, og den har en helt spesiell historie når det gjelder selvstendighet. Det var en hendelse her som gjorde at en kjent statsmann og nobelprisvinner uttalte at den var det mest ydmykende tapet i hans stats historie.18. Hit kom det i januar et milliontall muslimer for å markere en sørgehøytid. Her er en av en trosretnings viktigste helligdommer, der en av profetens barnebarn, som døde i et slag ved byen, er begravet. Byen ligger 11 mil sør for hovedstaden i landet, der en nordmann vi ofte ser på nyhetssendinger i TV, var på besøk i januar for å drøfte forhold rundt en fra landet som nå er i Oslo.


19. I hovedstaden i et nokså isolert land skjer det nå en storstilt utbygging i marmor av de sentrale bygningene for å skape tilnavnet «den hvite byen». Landet vi skal til, har noen av de aller største gassreserver i verden, og har derfor god økonomi. Befolkningen er omtrent så stor som Norges, og et område større enn fastlands-Norge er dekket av en ørken. Landet ligger øst for en kjempemessig innsjø og sør for en stadig minkende innsjø. Det har et av verdens mest undertrykkende regimer.
20. I 2011 ble en kvinnelig norsk offiser drept da et hovedkvarter ble stormet i denne byen, som er en av de største i landet. I desember var det offisielle Norge representert ved en minnemarkering. Her er et hellig sted som mange valfarter til.

21. Nylig varslet et utenlandsk selskap milliardutbygging i det største gassfeltet i et land i Midt-Østen. Feltet er oppkalt etter et merkelig dyr omtalt i en av Det gamle testamentes mest kjente bøker, som på en enestående måte forteller om han som mistet helse og rikdommer, om livet og urettferdigheten. Feltets navn er også tittelen på en kjent bok om borgernes forhold til staten, og tittel på en av bøkene i en norsk romantrilogi som inngår i en syklus med navn etter et gammelt kloster, opprettet av reformator-kongen som var sønn til han som var konge da Norges-veldet var på sitt største. Hva heter feltet?

22. Et norsk krigsskip og norsk politi kommer i vår til dette landet i forbindelse med virksomheten til noen som har en helt ufarlig, barnevennlig utgave på Sørlandet, og som også har gitt navn til noen som har et spesielt forhold til visse kulturytringer. Landet ligger mellom to verdensdeler, og er det rikeste i en av dem. Hovedstaden har samme navn som en kjent norsk kjærlighetsroman.

23, En kjent og helt spesiell utøver, et drap – i denne hovedstaden behandles saken. Byen er oppkalt etter en nasjonalhelt for en kolonistgruppe. Men det er nå en sterk bevegelse for å få endring til et navn mer preget av urbefolkningen. En nobelprisvinner ble for snart 20 år siden innsatt her som den første demokratisk valgte president. 

24. Dette landet er et av de største norske samarbeidslandene i en verdensdel, ikke minst innen oppbygging av oljepolitikk. Men det er et mye større rike som virkelig har satset sine ressurser her, slik det har gjort i svært mange av verdensdelens stater. Landet grenser til havet og såvidt til to land med svært like navn, har nesten fire ganger så stort flateinnhold som fastlands-Norge. For et par år siden spilte vi VM-kvalifisering mot landet.

25. I fjor førte stridigheter i denne byen til at Unesco satte den på sin liste over verdensarvsteder som er spesielt truet. Opprørere har brent uvurderlige kulturskatter som Universitetet i Oslo har bidratt til å digitalisere og synliggjøre. Byen er mytisk, ligger i et land som tidligere var et mektig kongerike, men i dag et av verdens fattigste. Byen ble lenge sett på som verdens ende fordi den var vanskelig tilgjengelig. Den var et kultursentrum, hadde en strategisk beliggenhet mellom sør og nord og var en viktig handelspost. Den ligger ved en elv med samme navn som en stat.

26. I fjor ble denne viktige tunnelen gjennom en fjellkjede med tre topper på mer enn 5000 moh. delvis stengt for de neste tre årene. Den forbinder en liten republikk i en stor føderasjon med en republikk som for vel 20 år siden erklærte seg uavhengig idet landet den lå i, ble uavhengig. Den er bare anerkjent av tre-fire stater. Begge republikkene har samme «etternavn». Tunnelen er 3,5-4 km, høyden over havet er litt kortere.  Utbryterrepublikken ble for 4-5 år siden invadert av styrker fra landet den brøt med, og deretter fra den store føderasjonen. 

27. Området vi skal til, har en viss selvstendighet, men har ønsket mer helt siden det ble innlemmet i et land for nesten 300 år siden. Områdets gamle språk er offisielt, noe som er lett å se for de mange nordmenn som hvert år besøker hovedstaden, der Linda gjorde det godt, og der det finnes et anlegg som har plass til 100 000. 

28. Forrige gang dette stedet ble omtalt i Norge, var da en fotballinteressert statsminister for 10 år siden besøkte en tidligere fotballspiller og frihetskjemper. Det ligger vel 20 km sør for og har svært nær tilknytning til et område som i mars er sete for en ekstraordinær begivenhet. Stedet ligger ved en innsjø der to brødre fra Vestlandet nesten klarte en olympisk medalje.

29. Norge er ett av tre land som pr. innbygger selger mest av produktene fra en internasjonal kulturdistributør som nylig fylte 25 år, «Best of …», med samme navn som en meget populær øy for norske ferierende - selv om det ikke går direkte charterfly dit fra Norge - med litt under 20 000 innbyggere, den er størst i en øygruppe. Han som stelte med vinen, bodde her.

30.  I dette området hadde de i 26 år noe som de nå gjerne vil ha tilbake fra en moldenser. Det ligger i et land med under halvparten av Norges befolkning. Bare seks norske fylker har et  større areal. Både landet og et naboland har flagg i rødt, hvitt og blått.

31. I denne autonome provinsen ble det i 2011 pågrepet en som er tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord og var ansvarlig for en massakre. Rettssaken mot ham begynte i en internasjonal domstol i fjor. Provinsen grenser til to andre land foruten den republikken den tilhører. Her er seks offisielle språk og 25-30 folkegrupper. En elv som passerer ti land og fire hovedsteder, renner gjennom administrasjonssenteret i provinsen.

32. Mange av opptakene til en verdenskjent og aktuell TV-serie er gjort i denne vakre og meget godt bevarte middelalderbyen, selv om deler av den er restaurert etter en krig for vel 20 år siden. Byen står på Unescos verdensarvliste, og den ble nylig kåret til ganske sikker by å bevege seg i. Den ligger i et land som har en halv million færre innbyggere enn Norge. Byen har en humanitær forbindelse med en norsk by som er i rask vekst og har et fotballag som har overrasket.

33. I januar var det norsk première på en film som gjør en spektakulær og grotesk vri på et kjent eventyr. Filmen får dårlig kritikk, men har allerede spilt inn et milliardbeløp. Eventyret tilhører en samling laget av noen som bodde mye i denne byen. Under bombing av byen under 2. verdenskrig ble nesten hele bysentrum ødelagt, 10 000 døde og 150 000 ble hjemløse.

34. Et klesplagg som bæres både av menn og kvinner, ble kjent og populært etter to verdenskriger, særlig da en av de mest sentrale skikkelsene 1940-45 gjorde den til sitt varemerke. En liten, forlatt, marmeladeglad bjørn kledd i plagget ble populær i Norge på 70-tallet. Plagget har navn etter kommunen vi skal frem til, den ligger i en provins med samme navn som stedet der Norge har gjort sin aller største gullfangst sommerstid.
35. Like før jul ble det funnet et manuskript som noen mener er en historie av en kjent forfatter, elsket av mange nordmenn. Han regnes som landets største dikter, og ble født i denne byen, som ligger på en øy. I domkirken er det fire kongegraver. Herfra kommer en som er kåret til verdens beste utøver i sin idrett og to ganger har vunnet en europeisk cup for en norsk klubb. En kjent marsipanfabrikk ligger her.

36. Et oljefelt som skulle starte utbyggingen ved juletider, har navn etter den yngste av de tre som representerer fremtiden i styringen av menneskenes liv. Navnet er det samme som en innflytelsesrik gruppe som ble startet på 1880-tallet. Et av de sentrale medlemmene, som fikk mange verv i kvinnebevegelsen, er født i denne byen. Hun er en kjent oldemor. En meget folkekjær revy-, farse- og filmskuespillerinne med kunstnerlønn kom fra byen. 

37. En som skulle bli veterinær, tok med seg interessen for dyr da han skapte et sentrum for samtidskunst som det de siste 10 år har vært endel debatt rundt. Dette skjer i en kommune som satser mye på kultur, bl.a. et hus der han som egentlig het Larsen og var ­­­­surrealist, bodde, Vi skal hjem til et tettsted i kommunen som siden i fjor høst definitivt er mest nasjonalt kjent i kultursammenheng. Stikkord: bensinstasjon, frisør, fortid og langrenn.

38. En nynorsk-uttalelse førte til en statsministers fall. Etterfølgeren kom fra kommunen vi skal frem til, der også en av de store forkjemperne for kvinners stemmerett var født. Hun overtok hans stortingsplass. Leketøyet er kommunesenter. På en innsjø som ligger i denne og tre andre kommuner, døde en konge under spesielle omstendigheter.

39. Han fikk en prestisjefylt jobb sist høst, men den varte ikke lenge. Han er født i denne kommunen; også en kvinnepionér på det akademiske område og en stor, utflyttet  finansmann kommer herfra. I kommunen har det vært en diamantgruve, og det hevdes at et smykke herfra finnes i et lands kronjuveler. Atelieret til en kjent maler med mange verker preget av kommunistisk holdning står fremdeles.
40. Statsminister Stoltenberg har i år fått en pris oppkalt etter en som hadde kone fra denne byen. Herfra kom også en kvinnesaksforkjemper og familiepolitiker og en drivkraft bak et meget radikalt lovverk. Ukentlig får mange et hyggelig budskap herfra. En omstridt selvdømmeenhet holder til her. Dragoner er på glattisen.

Lokaloppgaver Stavanger Aftenblad:


1. Her har man 10 år på rad markert noe som mange feilaktig tror er en grønnsak. Herfra kommer de som har utviklet en pedagogisk nyvinning til nytte for arbeidplasser.

2.Mange klikk i denne bygda ga tv-innslag i fjor høst.  Var presten her spesielt rik eller gavmild? Her var det i sin tid lærerskole.


43. Han som har hatt innvirkning på pengestrøm til idretten og som i vinter satte betydelige spørsmålstegn ved Petter Northugs stjernestatus, kommer fra dette stedet. Det gjør også en omstridt person som etter inspirasjon fra Sverige etablerte en ny type senter i kommunen. Her er det flere miljøer som synger «Løftene kan ikke svikte».

44. I denne kommunen skal det satses et tresifret millionbeløp på produkt som er nevnt i et Jesaja-ord som Sovjetunionen brukte ved en FN-gave. Kulturskolen gjør det bra med opera, andre gjør det bra med gjenbruk, og et ekteskap er foreløpig avlyst. Han som elsket en annen mann, har navnet.
 

Bergens Tidende:


1. En aksjon i utlandet rammet denne kommunen hardt. Kommunen kjempet for og tapte i første omgang en en viktig institusjon, men fikk til slutt beholde den.   En som kommer herfra ble i mars utnevnt til «årets» i en kunstnerisk sammenheng.

2. En kjent næringsmiddelbedrift i denne kommunen vil selge, bygge og flytte. Her vil man etablere en noe uvanlig utdanning. En profilert forbundsleder har permisjon fra en stilling i kommunen. 


43. Sterk vind skapte problemer i fjor høst da et nytt krafttiltak skulle åpnes. Et designfirma i denne kommunen fikk en stor kontrakt med et land langt borte like før nyttår. Her slåss brødre mot onkel i en trefning av internasjonal karakter

44. Han som fremstiller en spesiell mann gjennom en spesiell tekst i et spesielt teaterstykke som har vakt stor oppmerksomhet i år, kommer fra denne kommunen.  Det gjør også kunstneren  som har fått en ny og kjent adresse. Mange er her små eller litt større deler av året. På et sted med samme navn i en annen del av landet var det harde kamper i den siste uken i april 1940.

Fædrelandsvennen:

1. I sin tid et mesterverk. Verdens lengste i sitt slag. Hvor kunne vel en kopi passe bedre enn akkurat på dette stedet? Her ligger et minne om en krig oppkalt etter et våpen, og en park til minne om han som bygde.

2. Kommunen ble dømt, og mange var glade for at den ikke anket. En både ortodoks og uortodoks prelat her fikk pris


43. Et meget tidsbegrenset kunstverk på 1000 kvm, sprunget ut av en forelskelse, ble laget her i mars. Stedet er også navnet på en flyplass og til presten og dikteren som for 100 år siden avduket en statue av en norsk kulturpersonlighet i det norske Amerika
 

 Adresseavisen:
2. Et lag fra denne bygda har feiret nordiske triumfer de siste årene. Her er det helleristninger, og i en tidligere kommune med samme navn hadde en samferdselsåre sitt endepunkt og en fortsettende samferdselsåre sin begynnelse – med endepunkt på et sted med landets yngste leder i en bransje.

42. En dramatisk fortelling om smerten og livet - sentrale tall er 70, 50 og 295 (4) Det skjedde her og ble gjenopplevd her
 

 
 


Blogglisten

54 kommentarer:

 1. Heisann. Jeg synes det var litt uklart hva vi skulle frem til i spørsmål 9?

  SvarSlett
 2. ok, glem det:) fant det ut

  SvarSlett
 3. er det en feil i spørsmål 12?

  SvarSlett
 4. I oppgave 14 står det i første linje "I år...". Er dette korrekt? Altså fant dette sted i 2013?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den reportasjen jeg leste var datert 4.januar, men videre søk forteller at du har rett, det var like før nyttår. Noen betydning for svaret har det vel ikke, de andre leddene er entydige.

   Slett
 5. 31. Provinsen grenser vel strengt tatt til 4 land foruten republikken den tilhører.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ifølge Store Norske grenser den til to andre land (pluss selvfølgelig til den republikken som provinsen er en del av)

   Slett
  2. Har konferert med SNL (papirutgaven), og saken er nok at SNL er såpass gammelt at det ikke har fått med seg de siste års begivenheter i området. Det står riktignok to land som det grenser til, men her er det nok 2 ekstra som første innsender skriver.

   Slett
 6. Er det en feil i nr. 10, eller er jeg helt på bærtur? Byen han døde i er ikke delstatshovedstad...

  SvarSlett
 7. Ad spm 10 er det forskjell på hva som står i norsk og engelsk wikipedia. Det stemmer nok at det ikke var i delstatshovedstaden, men det var visst noen medier som rapporterte dette.

  SvarSlett
 8. Ang spm 24: Er det virkelig vm-kvalifisering det er snakk om eller vm-kamp? Første virker ikke logisk med de andre opplysningene

  SvarSlett
 9. Spm 42!! Der kjæm æ itj længer

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har stått endel om begivenheten i Adressa tidligere i år

   Slett
 10. I spørsmål 18 var vel det nevnte besøket i februar og ikke i januar?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har gått tilbake til kilden og ser at den er upresis, det korrekte er februar - men de andre leddene bør føre entydig til svaret

   Slett
 11. Takk for svar! Og takk for strålende påskeunderholdning, som alltid!

  SvarSlett
 12. I spørsmål 6, Adresseavisen. Sliter med den, men vi er i Norge ja?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det som står er at vi beveger oss nordover

   Slett
 13. Ang. spørsmål 24: Dersom jeg har kommet til riktig land, så er det eksklaven som såvidt grenser til to land som nevnt. Landet selv grenser også til flere andre land. Det var heller ikke kvalifisering, men VM-kamp.

  SvarSlett
 14. Det står ikke noe i oppgaven at det ikke grenser til flere land,det er havet og de to nesten like land som er nøklene. Utgangspunktet mitt er at gruppespill er kvalifisering til sluttspillet, jfr, en leksikalsk kommentar om at lag som ikke kvalifiserer seg for sluttspillet... osv

  SvarSlett
 15. Heisann. Først vil jeg takke for fenomenale julereiser og påskereiser. Du burde ha en sommerreise også, for det er alltid så lenge å vente til jul....
  Så to spørsmål. I Fvn, oppgave 2: Er ledetrådene korekte?? Finner svar til dem, men ender da opp i to forskjellige kommuner. Må kanskje lete mer??
  Så oppgave 41 i samme avis. Er alle ledetrådene riktige? Finner svar til alle med et unntak. Diamantgruven?? Finner gruver, men ikke med slike edelstener. Må kanskje dykke dypere???

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Vi er enige med Reidunn Moen i at oppgave 2 i Fævennen er veldig upresis og kommer også til 2 nabokommuner .Kan det være feil i oppgaven ? Hva menes med at oppgave 1 går ut ?
   Ellers gleder vi oss hele året til disse reisene.

   Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  4. Mener du da at oppgave 2 i fævennen går ut? Kanskje vi er litt trege her sør :-)

   Slett
  5. Oppgave 2 går ut. Generelt: uansett kritisk korrekturlesning kan det tenkes at et par ledetråder kan bli upresise,villedende e.l.Peker ale andre opplysninger i en oppgave samme vei, er det vanigvis greit å følge den

   Slett
 16. 39. Er det virkelig snakk om ei diamantgruve her, eller er det noe litt mnidre edelt vi skal fram til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 17. 9 og 10 i fedrelansvennene er jo like

  SvarSlett
 18. HeHe, er Påskereisen vanskeligere å løse for østlendinger, siden de må ha bilder ved siden av oppgavene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Det er Aftenpostens layout-valg

   Slett
 19. Ros til deg for super påskereise! Sitter dog fast på nr. 42...
  Enig med personen lenger opp; det er lenge å vente til jul for neste reise :)

  SvarSlett
 20. 9 og 10 har helt lik oppgavetekst i FVN.

  SvarSlett
 21. 26. Er det navnet på tunnelen du vil ha?

  SvarSlett
 22. Sliter med 11 i adressa...akk

  SvarSlett
 23. Har nå brukt 4 dager uten å greie denne: 11. Her blir det i april en begivenhet i forbindelse med et produkt med tråder til et sted der en norsk VM-vinner i kombinert er født, der det nå er endepunkt for en av våre lengste broer og der en skifabrikk ligger. Han som tegnet bygget som inspirerte til en særnorsk utgave av Tårnarien, har satt sitt preg på stedet vi skal frem til, det har også han som var sønn av to kjente malere og far til tre billedkunstnere.

  Det norske stedet er relativt enkelt å finne frem til, men en begivenhet knyttet til et produkt med tråder til dette stedet, makter jeg ikke å finne.

  Noen hint å få?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du har svaret på spørsmålet foran og etter, vet du jo i alle fall til hvilken del av verden du skal. Stundom er det lurt å tenke utradisjonelt

   Slett
 24. Spørsmål 44 BT: Kampene foregikk vel i begynnelsen av mai og bare en dag?

  SvarSlett
 25. Diamant er diamant, ikke andre edelstener.
  Så spørsmålet er nok ikke presist.

  SvarSlett
 26. Tusen tusen takk for påske,jule og tidligere sommerturer!

  SvarSlett
 27. Tusen takk fra meg også.I år fikk jeg alt rett og er kjempekry av meg selv.Kan jo håpe på ei sommer-reise også men uansett takk for jobben du gjør for oss.

  SvarSlett