tirsdag 15. november 2011

Stengte kraner kl.02 - ja til regjeringen

Regjeringen skal nå ha gitt grønt lys til å gjennomføre en innstramming i skjenkepolitikken (VG). Bra!! Den maksimale skjenketiden reduseres med 1 time for å redusere alkoholbrukens sosiale og helsemessige skader, og for å redusere ordens- og voldsproblemene i bysentraene.
Dessuten: «Ved å stenge kranene klokken 2.00 vil vi kunne frigjøre politi til andre oppgaver», sier Jan Bøhler (Ap), som er fungerende leder i justiskomiteen.

Et av de store og mest uforståelige paradokser i norsk politikk er at politikerne driver utstrakt sosial- og reparasjonspolitikk med den ene hånden mens de med den andre ikke ønsker å ta konsekvensen av de fakta betydelig forskning fremholder: Jo lettere tilgang på alkohol, dess større alkoholskader, jo lengre åpningstid for skjenkestedene, dess økt voldsbruk. Ønsker om mer forskning er i nærheten av hykleri, vi vet mer enn nok allerede.

Politikerne i stat og kommune er bekymret over økende voldsutøvelse, samtidig velsigner de en stadig økende alhoholliberalisering. De som ikke vil se, strør rundt seg med floskler om å «lære å drikke med kultur» og om «nei til restriksjoner, ja til holdningsendring» - uten at man legger to flasker i kors i praksis. Har noen hørt om en holdningskampanje som har betydd noe som helst unntatt for annonseavdelinger og reklamebyråer?

Det er politisk korrekt å være imot narkotikabruk, men alkoholen medfører samfunnsmessig langt større problemer. Bruk av alkohol i samfunnet øker misbruket. Drikker du alkohol, øker sannsynligheten 13 ganger for at du skal utøve vold. Og det er overhyppighet av vold i og rundt skjenkesteder.

Altfor mange tror at måteholdent alkoholkonsum er er uskadelig, og at det bare er en liten gruppe som ikke tåler å nyte alkohol. Dette er et syn som passer manges vaner, men det dekker ikke realitetene. Det er viktig å få ned summen av alkoholskadene og ikke bare peke ut skadene storkonsumentene påfører seg.

Voldsbruk og alkoholbruk følger hverandre. Et redusert alkoholkonsum kan minske voldsbruken med inntil 30 prosent. Man kan sette inn mer politi eller gi strengere straff for voldsbruk, men det vil være av underordnet betydning. Det hjelper ikke mer med politi i gatene hvis volden foregår på utestedene og hjemme hos folk.
Intervju med 4000 nordmenn har fortalt forskere at jo oftere man drikker alkohol, jo større er risikoen for å bli innblandet i voldsepisoder.

96 av 100 menn som har vært innblandet i så alvorlige voldsepisoder at de førte til synlige skader, pleide å drikke seg beruset. Fyll på restauranter og utesteder skaper fem til ti ganger så mye vold som hjemmefyll. Alkoholbruk er medvirkende i over 40 prosent av sakene i barnevernet. Og - norsk drikkekultur produserer i sum flere sykdommer og problemer blant måteholdere enn hos den lille andelen som drikker mye.

Ikke all edruskapspropaganda har vært like edruelig, ikke alle restriksjoner like godt begrunnet. Det er vesentlig at restriksjoner blir iverksatt på en slik måte at de blir forstått. Poenget er nemlig at den positive effekten av alkoholpolitiske tiltak ikke når igjennom hos grasrota og et flertall av politikere fordi man tross all opplysning baserer seg på populæroppfatninger og misforståelser som ikke holder - vann.

Folk er nå mer ute på byen i den mest kritiske perioden i forhold til fylleskader, og skjenkestedenes sosiale kontroll er ikke alltid god nok. Fyll på restauranter og utesteder skaper 5-10 ganger så mye vold som hjemmefyll. Det store problemet med alkoholkonsum er at berusede personer treffer på folk de ikke kjenner til, på en tid av døgnet da kollektivtrafikken har sluttet å gå og politiet har redusert kapasitet.

Jeg gratulerer regjeringen – dette er et konkret og godt tiltak for bedre folkehelse, mindre press på akuttklinikker i weekenden og forhåpentlig færre voldtektsforsøk,


alt="Blogglisten" />

54 kommentarer:

 1. Du kommer med en del påstander jeg gjerne skulle sett dokumentert, men greit nok.

  Det er helt typisk at Regjeringen overprøver kommunale vedtak den er uenig i. Og det er i og for seg også helt typisk at folk som ellers er positive til lokalt selvstyre ser bort fra dette hvis de er enig i sak med Regjeringen.

  Slik får gradvis et mer restriktivt samfunn hvor mindre og mindre er utenfor offentlig kontrol og hvor terskelen for hva politikere skal legge seg bort i blir lavere og lavere.

  SvarSlett
 2. Sjekk gjerne fakta her: http://www.actis.no/no/politikk_og_fakta/lokal_mobilisering/SKJENKETIDER%3A+Fakta+og+forskning.9UFRLO0f.ips og www.sirus.no

  NB! Kommunepolitikere har alltid hatt en makstid fra skjenking (den har vært lavere tidligere), så man fratar ikke de "makta". De bestemmer fremdeles hjem som skal få skjenke mellom 06.00 og 02.00.

  SvarSlett
 3. Bra blogg, Thor Bjarne!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 4. Jeg har alltd vært fasinert av, men sjeldent lest i detalj, blogger, leser innlegg og generell opinion som i essens sier "Formynd meg!"

  Jeg har lest blogger som dine som sier "Stat og kommune må stoppe oss i å ha det moro etter [klokkeslett som passer meg] pga [en haug med samfunsproblemer]".

  Jeg har lest om folk med gambling problemer som sier "FORMYND MEG, OH KJÆRE POLITIKER! For mitt svake sinn klarer ei å la være å putte mynt på maskin. Fjern det! Fjern det! Forby det! Jeg klarer ikke ta vare på meg selv."

  Noen skriver også "Røyk plager meg så vi må hindre folk i å røyke." Dette fordi enten "Jeg plages av slikt!", "jeg er røyker og klarer ikke kontrollere meg og må bli oppdratt av Mamma (stat) og Pappa (kommune)."

  SvarSlett
 5. En uholdbar påstand. De som vil drikke videre etter at ølkranene er stengt, går bare til nachtspiel hos private, og fylder seg opp med sterk hjemmebrennt, eller annen sprit. Så blir de dobbelt så fulle som hvis de drakk pils. Det er neppe særlig mye sunnere, og agressjonene blir ikke mindre av spritdrikkeriet. La voksne mennesker selv få avgjøre hva de vil, og de som ikke kan finne ut av det, får politiet ta hånd om. Formyndermentaliteten fører bare til trass, og mere drikkeri. Hvorfor kan ikke nordmenn behandles som andre mennesker i Europa, de er jo voksne og myndige ? Hvorfor den her big brother mentaliteten ala Sovjet ? Det blir ingen ting bedre av.

  SvarSlett
 6. (ops! Alt kom ikke med forrige post)

  Jeg har alltd vært fasinert av (men sjeldent lest i detalj) blogger, leserinnlegg og generell opinion som i essens sier "Formynd meg!"

  Jeg har lest blogger som din som sier "Stat og kommune må stoppe oss i å ha det moro etter [klokkeslett som passer meg] pga [en haug med samfunsproblemer]".

  Jeg har lest om folk med gambling problemer som sier "FORMYND MEG, OH KJÆRE POLITIKER! For mitt svake sinn klarer ei å la være å putte mynt på maskin. Fjern det! Fjern det! Forby det! Jeg klarer ikke ta vare på meg selv."

  Noen skriver også "Røyk plager meg så vi må hindre folk i å røyke." Dette fordi enten "Jeg plages av slikt!" eller "jeg er røyker og klarer ikke kontrollere meg og må bli oppdratt av Mamma (stat) og Pappa (kommune)."

  Det fasinerende er jo det kulturelle og det psykologiske. Hva slags kulturelt menneskesyn har et individ med "formynd meg" mentalitet? Og hva slags ødepal projektering foregår når man BER stat og kommune om å ta over alles liv? Hva slags foreldre har slike mennesker? Strenge eller likegyldige?

  Mange ting og reflektere over rundt ditt innlegg men meningen din er både farlig og frihetfrarøvende.

  Hilsen AndyAce83

  SvarSlett
 7. Du må gjerne vise til "betydelig forskning" som kan bygge opp det du sier, for hvis det er den "betydelig forskningen" jeg tror du sikter til å er den så kritikkverdig utført at det knapt kan kalle forskning. Det er et hån mot vitenskaplig metode...

  Hvis påstanden din skal holde vann så må du gjerne forklare hvorfor den snudde ruspolitikken i en rekke EU-land viser en motsatt trend, forbruket synker og problemene forbundet med det blir mindre ved fjernet regulering.

  SvarSlett
 8. Gjør ingen ting, dette landet er for dyrt uansett,mye bedre å reise til syden, varmt, billig øl, lang serveringstid hele natta!

  SvarSlett
 9. Ja, om man skal slenge ut påstander uten å dokumentere det, så kan jeg jo svare med samme mynt, og hevde at denne forskningen er kjøpt og betalt.

  Det finnes flere ting som kan bidra til å løse problemene vi ser:
  1) Lengre åpningstider på utestedene, slik at ikke majoriteten av de som skal hjem fra byen må på død og liv reise samtidig - Hold gjerne åpent til ordinær kollektivtrafikk kommer i gang.

  2) Bedre kollektivtilbud om natta, når vi først er inne på det

  3) Mer synlig politi i gatene

  4) Bedre håndhevelse av forbud mot piratdrosjer, noe politiet i Oslo har satt i gang med allerede.

  5) Man kan gjerne stenge spritsalget klokka 02:00, og fortsette salg av svakere drikkevarer, f.eks. øl og vin.

  SvarSlett
 10. Arnt Rune Flekstad15. november 2011 kl. 17:52

  Tør jeg spørre når skribenten av dette innlegget sist frekventerte utelivets gleder og tilbud?

  Kan jeg gjette? 50 år siden? Evt aldri? Snakker vi som vanlig om forbudskåte avholdsmenn med litt vel mye religiøs balast fra bibelbeltet?

  "Det er ikke noe problem å fjerne all kriminalitet i samfunnet, det er bare å fjerne friheten.." - Georg Apenes

  SvarSlett
 11. Rimelig spesielt at en venstre-mann kommer med slike påstander... desto mer spesielt er det at venstrefolk kommer med ønsker om å kontrollere andre mennesker... Spesielt rart blir dette når kildene det henvises til er politiske aktører (eller rettere sagt: ansatt for å dokumentere et forhåndsbestemt utfall).

  Problemer med vold ER noe som bør adresseres, men for meg blir din løsning på problemet nærmest som å senke fartsgrensene fordi det er så mange som holder høyere hastigheter enn tillatt istedenfor å ta tak i selve problemet.

  SvarSlett
 12. Du sier at 96% av menn som har blitt påført synlig skade under en voldshandling har til vane å drikke seg beruset.

  Her har du snudd statistikken på hodet og gitt oss et tall som er intetsigende. Det som er relevant er hvor stor andelen synlig skadede, berusede menn utgjør av den totale alkohol-forbrukende mannlige befolkningen.

  Du kunne like gjerne ha fortalt oss at 100% av alle alkoholikere hadde til vane å drikke seg beruset på fritida før de ble alkoholikere.

  Et annet eksempel:
  -96% av myrdede amerikanske koner som hadde konebankere til ektemenn ble myrdet av deres ektemenn.
  -Men kun 0,0035% av den totale andelen amerikanske kvinner som er gift med konebankere, har blitt myrdet av deres ektemenn (ref. rettsaken til OJ Simpson)


  Du som har vært styremedlem i SSB burde holdt deg for god til å villede lesere med intetsigende statistikk!

  SvarSlett
 13. Dette bekrefter bare mistanken min om at dette ikke handler om å gjøre noe med vold, men et febrilsk forsøk på å senke alkoholforbruk. Et forsøk som vil mislykkes totalt, og faktisk føre til mer vold - slik det har gjort i Norges 2. største by, Bergen.

  Bore, du skriver:

  "Det store problemet med alkoholkonsum er at berusede personer treffer på folk de ikke kjenner til, på en tid av døgnet da kollektivtrafikken har sluttet å gå og politiet har redusert kapasitet."

  Akkurat her har du helt rett - og derfor vil skjenkestopp kl. 02 forverre problemet. Tidligere skjenkestopp betyr at flere folk vil havne ute på gatene samtidig, som alle må kjempe med hverandre om nattmat og taxi.

  Fra å ha opplevd Bergen før og etter de innførte tidligere skjenkestopp. Det er helt klart mye vanskeligere å få tak i taxi i Bergen etter å ha vært ute på byen enn det var for noen år siden. Grunn? Det er mange fler om beinet nå fordi man tvinges hjem tidligere, før de fleste har dratt hjem.

  Og så var det dette med hjemmevold, da. Statssekretær Pål Lønseth forsøkte å dreie fokus vekk fra asylsøkere i debatten om overfallsvoldtekt ved å påpeke det banale faktum at de fleste voldtekter, tallmessig, begås av hvite nordmenn på nachspiel. Så da er visst løsningen å føre en skjenkepolitikk som fører til at det blir enda flere nachspiel?

  Bore, dette henger ikke på greip. En ideologisk kamp mot alkoholkonsum gjør dere blinde på realitetene av menneskelig atferd.

  PS. Hvis det er så mye bedre for folk å drikke hjemme (tidligere på kvelden er det nok det), hvorfor har de rødgrønne sørget for at man må ut på byen for å drikke etter kl. 20 på hverdager og kl. 18 på lørdager, og alle søndager? Man får jo ikke handlet vin eller øl etter dette, og hvis man tvinges til å planlegge konsum i forkant, pleier man å handle mer enn det man egentlig trenger "for sikkerhets skyld" - som fører til økt konsum.

  Get a clue!

  SvarSlett
 14. Steng tidligere og åpne tidligere.

  Da blir alle glade.

  SvarSlett
 15. Er Norge full av alkiser?

  Er meningen med livet å få drikke alkohol?

  Så "voksne" mennesker er altså i stand til å drikke og drikke etter klokka to om natten, men ikke voksne likevel når de ved kortere skjenketid må gå på nattspill og drikke seg dritings på hjemmebrent i TRASS.

  Skammelig.
  Og dypt betenkelig.

  Fylliker!

  SvarSlett
 16. Mantraet er alltid, det er til vårt eget beste og det kommer aldri til å stoppe.
  Forby motorsykler, statistikken viser..., gutter bør ikke kjøre bil statistikken viser....

  Jeg var ute på byen 3 ganger i fjor. Men jeg liker at jeg fremdeles har muligheten til å juge til kl.03.00 med gamle venner før jeg sjangler hjem med et teit smil.
  Snart kommer inskrekningene på noe jeg liker.
  Håper noen stiller opp da..

  Når nordmenn går av flyet i utlandet er det ikke varmen vi kommenterer. Men vi undrer oss alltid:"Er DET lov her da?"

  Frihet er for egoister!

  SvarSlett
 17. enig med anonym, du har ikke peiling sry:/

  SvarSlett
 18. Jeg er glad jeg har flyttet ut av Norge... blitt en kommuniststat hvor inbyggerne gradvis blir fratatt all frihet... huff huff..

  SvarSlett
 19. Dette er dreier seg ikke om frihet,men om penger. Skal enda mer av skattebetalerenes penger brukes for å ha et uteliv som varer ut på morrakvisten? NEI, 02.00 får holde. Og til ungdommen der hjemme! Start vorschpiel når barne-tv begynner, da har dere 8 timer å drikke på,skulle holde for de aller fleste det.

  SvarSlett
 20. det er godt å bli gammel for da kan man tillate seg å være kynisk.

  om du vil dra hjem og drikke hjemmebrent så står du da helt fritt til det. regner med at du ikke har 200 gjester hjemme hos deg slik at du unngår problemene med 10 fulle kranglefanter samlet på et lite område.

  ser gjerne at alle dere som kommenterer så intelligent forblir i byen og får dere et irsk kyss eller to, blir lurt i en pirattaxi samt at dere aldri kommer ihåg en pin kod någånsinne igjen.

  SvarSlett
 21. "Det store problemet med alkoholkonsum er at berusede personer treffer på folk de ikke kjenner til, på en tid av døgnet da kollektivtrafikken har sluttet å gå og politiet har redusert kapasitet." skriver du i slutten bloggen din...

  Kansje også se på andre aspekt av det som skjer ved utesteders stenge tid, ikke bare åpningstidene.

  Ta en undersøkelse om hva de som faktisk jobber i utelivsbransjen å se hva de mener, syntes og hør deres forslag på hva som kan gjøres for å hindre voldsepisoder. Det er tross at disse menneskene som jobber i disse omgivelsene til daglig, og ser dette med "edru øyne", ikke politikere som ikke er ute på byn til vanlig.

  SvarSlett
 22. Det er så mye regler på alt og, selv om man stenger en time tidligere så tror jeg ikke det vil bli mindre vold, eller mindre fulle folk. Folk drar jo bare enda tidligere ut tenker jeg, så det vil ikke ha noe å si. jeg syns alkohol loven er bare teit. Syns man burde kunne kjøpe seg alkohol når som helst på døgnet. og i butikker og kiosker. Alt skal begrenses så mye i dette landet her. Neste blir vel da at man kun får lov til å drikke på fredag. Jeg syns valgfriheten og tilgjengeligheten til alkohol, ikke burde ha så mye å si, men derimot og begrense alt til stengetider, og alkoholsalg i butikker er bare tull.

  SvarSlett
 23. gjør alkohol ulovlig!!

  SvarSlett
 24. I Norge er skal regjeringa bestemme hva som er best for oss. Helt utrolig, la nå folk bestemme sjøl om de vil drikke øl fram til klokka 2 eller 3 på natta, dessuten tror jeg at hvis utesteden hadde vært åpne så lenge de selv ville, hadde folk dratt mer spredt ut på byen. I stedenfor at alle skal ut samtidig og drikke for harde livet før baren stenger, for så å stå i taxikø sammen med alle de andre som har vært på byen. Er ikke rart det blir litt ampert da. Hvis vi derimot kunne ha dratt mer spredt ut på byen og valgt når vi skulle hjem selv hadde vi sluppet mye av det her. Barene kunne jo også vært flinkere til å kaste ut folk som ble for fulle, i steden for å få så mye penger som mulig ut av dem før stengetid. Vi har så mye inngrodde tullelover og forslag i det landet her at jeg blir helt svett. De som sitter å styrer det landet her har i tillegg aldri gjort et arbeidslag i hele sitt liv, for en gjeng med tullinger

  SvarSlett
 25. Dette er bare trist å lese...

  Det å stenge utestedene kl.02:00, vil som andre har kommentert tidligere, føre til
  større folkemengder i gatene samtidig. Noe som mest sannsynlig vil føre til mer vold. Da må det større politiresurser til rundt dette klokkeslettet. Så hvordan politiet skal spare på dette, ser jeg ikke.

  Samtidig gir det overfallsvoldtekterne 1 time lengre å ligge på lur å vente på sitt neste offer, før byene "våkner opp" til neste dag. Ofrene vil da bli lettere å ta siden gatene vil bli så godt som øde enda tidligere. For det er alltid noen kvinner som må ut å gå pga jobb, nachspiel el.

  Eler skal vi gi kvinner portforbud etter kl.02:00? Eller kanskje etter mørkets frembrudd? Det ville vel ha løst store deler av voldtektsbølgen? Jeg er ganske sikker på at enkel forskning vil påvise at om det ikke var kvinner ute alene i gatene, så ville overfallsvoldtektene blitt redusert...

  Mitt forslag er heller at sjenketidene ble forlenget, så kunne kvinner og menn, som føler seg truet eller forfulgt, søke tilflukt på utestedene på sin vei hjem...

  SvarSlett
 26. Verdens dyreste land med de mest latterlige lovene.Hele verden ler av oss allerede.Så er bare å kjøre på videre,snart har vel kun 5% råd til å drikke her til lands

  SvarSlett
 27. "jo lengre åpningstid for skjenkestedene, dess økt voldsbruk". Kvikk fiks! Hva med og komme oss opp på en normalt europeisk standard på byen og kunne være voksne mennesker som kan bruke byen vår som vi ønsker?

  SvarSlett
 28. Kunne skrevet mye om dette, men tror nok at kortere sjenketider er den dårligste, men letteste løsningen. Regjeringen er en gjeng med lettvektere. Det er tydelig at ikke alle forstår at ved et kortere tidsrom å drikke på så vil folk drikke enda mer enda fortere, bråk vil også oppstå i sammegrad når alle skal i taxi kø samtidig og alle skal ut av utestedene samtidig. Dette løser ikke problemet på noe som helst måte, dere som måtte mene det er egentlig bare naive og klarer vel ikke se veldig nyansert på saken.

  SvarSlett
 29. Koker kommentarfeltene over av sinna fylliker?

  Hvorfor skal man drikke til 03 på natta på hverdager, når man (normalt sett) skal opp for å gå på jobb eller skole ca kl 07? Det blir alt for få timer søvn!

  Tankegangen ligner pubertale kødder som ofte bor i voksen kropp. Nå er det på tide å bli voksen og ta ansvar for eget liv og helse! La oss slippe å betale for drittsekkenes fyllerør via beskattning! Vi har for mye vold og voldtekter allerede på grunn av fyllerrøret deres. La politiet slippe å være barnevakter for voksne mennesker!

  La ss få stengte kraner kl 23. Så får fyllikene gå hjem og vogge i god tid! :-)

  SvarSlett
 30. I protest mot kortere skjenketid (hvis det blir slik) synes jeg vi alle skal gå kollektivt ut på byen i grisefylla og yppe til bråk før 02:00 :)

  SvarSlett
 31. en evig diskusjon med en del ubegrunnete faktorer! hvor ligger logikken i at tidligere sjenkestopp fører til mindre vold etc? tidligere sjenkestopp fører til flere hjemme fester og nach, hvor er vaktene og politiet som passer på der når det skjer noe?
  de få idiotene som er med å ødlegger på utesteder og rundt om i byene for oss som liker å gå ut og som jobber ute vil lage bråk og kvalme uansett om klokken er 1-2-3 eller 4!
  i 90 prosent av tilfellene det blir bråk etter byturer er det personer som kun drar ut for å lage kvalme og ugang!
  på utestedet jeg jobber, og resten av byen, er vaktene ekstremt opptatte av å renske opp alt som sammles som ikke har noe der og gjøre, og har gjort dette eksemplarisk over en lengre periode. de personene som blir tatt for kun å være gessæler kommer ikke inn noen steder, og blir ellers passet på av politi rundt om i gatene!
  Norge er eneste landet i verden omtrent hvor kranene stenger kl halv 2-4.. resten av verden skylder ikke på den gennerelle massen av personer som beveger seg rundt om, men flytter fokus over på de som faktisk lager kvalme! det er de som må tas!!!!!

  SvarSlett
 32. Hva med å faktisk ta de som voldtar og utfører voldsforbrytelser? Føler man går rundt problemet ved å finne opp regler som gjør det mindre sannsynlig at folk blir utsatt.

  SvarSlett
 33. Nordmann i Danmark16. november 2011 kl. 09:35

  Stenge kranene kl.02:00 = Fleire folk som går heim samtidig = Større Taxi- / mat-kø

  Der det er mange mennesker samlet, over lengre tid, er det stor sjangs for at slosskamper oppstår.

  Det er også problem at folk drikker meir på kortere tid, for dei skal "hive innpå" nok alkohol for å bli full.

  Flyttes sjenketida ein time tilbake vil såklart drikkinga begynne ein time før. vil jo ikkje gjøre at folk drikker mindre.

  Bor sjølv i Danmark, der folk kan drikke til klokken 7 om morgenen. Dei fornuftige går jo heim når klåkka er 2-4, men det er mange som blir til det lukker. Det sprer mengden av folk som skal heim til forskjellige tider, som vil gi meir rom for Taxi- / mat-køene, og mindre folk som kverulerer.

  Når ein drikker over så lang tid blir vertfall eg rimelig daff i kroppen og humøret, og eg går heim når eg blir trøtt. Forhåpentligvis blir jo trøbbelmakerene det samme, og vil heller gå heim enn å starte slagsmål i gata.

  Ellers er det noe som politikere og bloggere ikkje tar for seg, dei som faktisk oppsøker vold! Eg kjennar fleire personer i miljøer der dei eggar kvarandre opp før dei skal til byen, og det med eit formål... å sloss! Dei provoserer andre folk bevisst for å få fram ein slosskamp, og viss dei ikkje gir etter, så startar dei gjerne med ein knytteneve mot ansiktet.

  I bunn og grunn så gir det gjerne motsatt effekt å korte ned sjenketida. Sjå på Bergen og Haugesund (som nevnt tidligare)

  SvarSlett
 34. @Anne-Karin Kolstad
  Actis er ingen uhildet organiasjon. Når det gjelder rus, er det ingen som bør høre på dere forsåvidt, da dere bedriver skadeøkning isteden for skadereduksjon.

  @Bore og innlegget
  For det første må en stikke fingeren i jorda og innse at folk vil ruse seg. Og hvordan skal en da legge opp politikken slik at skadene blir færrest mulig, både for den drikkende, utenforstående og samfunnet.

  Idag har Norge en alkoholpolitikk som bunn og grunn sier; drikk mest mulig på kortest mulig tid. En forkorting av tiden det er mulig å drikke påvirker ikke antall liter pr time.

  Samtidig har man en kultur som gjør at man går på byen sent, i byen til Bore (og min) begynner man ved midnatt først å se antydninger til at det fylles opp. Det sier seg selv at den store gruppen som da kommer, skal selvfølgelig ha "valuta for pengene" i den korte tiden mellom de kommer til byen, og til utestedene stenger. Man konsentrer altså drikkingen over en mindre tidshorisont, hvis ikke man for en forskyvning av når folk kommer til byen. Som med nordmenn er heller tvilsomt.

  Og grunnen er at det er fryktelig dyrt å gå på byen. I tillegg har man i Norge utesteder om legger opp til drikking, det er vannhull der den eneste funksjon og inntjening for innehaver er alkohol. Steder der man kan ta seg en matbit over lengre tid med alkohol tilstede er omtrent ikkeeksisterende.

  Politikere må legge til rette for bedrifter som fokuserer mer på enn kun alkohol, og gjøre det rimligere for personer å gå ut. Da slipper man "startalkoholen" som vorspiel gir så inderlig mye av. Mine nederlandske venner hadde aldri hørt om ordet "vorspiel" før de kom til Norge. "Ta med seg drikke?" spurte de med et hakeslepp som gikk ned til bakken.

  Så, isteden for det gamle utprøvde og ikkefungerende politikken med stengetid, hvorfor ikke prøve noe nytt. Senk avgiftene kraftig for alkhol og mat på steder som også har mat (kun burger og pommes er ikke mat:P), på steder som stenger time eller to før de siste. Gjør det attraktivt for eiere som vil fokusere på noe annet enn kun et tappetårn. Men for å gjøre det attraktivt må man senke prisene, for ellers vil ingen kunder komme dit.

  Det hele handler altså om å styre større grupper mennesker til arenaer som fokuserer mindre på at man skal bli overstadig beruset. Ikke at man ikke skal bli ruset, men så ruset slik at risikoen for skade blir større. Taktikken her, og til Actis, er at rus er tull. Vel, det er noe naivt og det har vært prøvd før med heller dårlige resultat. Det er ikke alle som gidder/orker/har lyst til å være ute til stengetid, men infrastrukturen er i stor grad lagt opp til nettopp at man må fordi lommeboka vil svi enda mer om man faktisk tar en tur på byen fra 18.00 og synes det er på tide å dra hjem ved midnatt.

  Ellers, om man skulle være helt ute på viddene. Ta alkoholen vekk fra folk og gi dem en joint istedet. Men det anser jeg ikke akkurat som et alternativ og som noe annet enn utopi i dette land.

  Thats my 2 cents

  SvarSlett
 35. "Nå er det på tide å bli voksen og ta ansvar for eget liv og helse!"

  Også kjent som: "Nå er det på tide å bli voksen og la MEG bestemme over dere!"

  Finnes det et navn på mennesker som lider av tvangstanker i forhold til andres frihet, tro?

  SvarSlett
 36. Fant det!

  http://www.fobier.net/eleutherofobi

  SvarSlett
 37. Bore, du stiller deg i den lange køen av bedrevitere som på fullt alvor mener at "det er alkoholens feil".

  Alkohol har jo den fortreffelige effekten at den fjerner de filtre som vi vanligvis bruker i vår sosiale omgang. Joviale personer blir veldig joviale, sentimentale personer blir veldig sentimentale og voldelige personer blir veldig voldelige.

  Du bidrar til å bortforklare voldelige personers adferd og samtidig fratar du disse menneskene deres ansvar for sine handlinger - det er jo alkoholens feil.

  Enkelte religiøse miljøer bruker den samme logikken for å forklare voldtekter. Det er de korte skjørtene som er årsaken.

  Spørsmålet er om vi skal begrense skjenking og skjørtlengde eller om vi skal ta problemen ved roten, nemlig å begrense friheten for de individer som begår voldshandlinger.

  SvarSlett
 38. Jeg ser liksom ikke hvorfor vi skal stenge tidligere, det vil bare føre til at man går ut på byen én time tidligere. De fleste drar ut i 23-00-tiden i dag, da blir det vel bare flyttet til 22-23-tiden til sommeren. Akkurat de samme problemene kommer frem, kanskje også flere, siden man har mer tid til å dra på et evt. nachspiel. Og der er det mye vanskeligere å kontrollere de som blir ufyselige, på byen er det iallefall en viss kontroll.

  SvarSlett
 39. Bore. Vil anbefale deg å ta deg en real bytur med alt som hører med. Finn deg et støkke på din egen alder (hvis du har flaks kanskje en ung og jovial 20åring?)og få deg en beta. Deretter drar du på et nachspiel med folk du aldri har møtt før og deler en flaske fin vin og diskuterer alt fra samfunnsproblemer til penisstørrelser.

  Når du etterhvert ligger der bakfull søndagen derpå, dog fornøyd med at du har fått pult og kanskje fått deg noen nye venner:

  JA DA KAN DU BLOGGE OM NEVNTE PROBLEMSTILLING.

  SvarSlett
 40. For en time hjelper jo veldig mye, for de som er uenige i dette her, her er noen tips:

  - Dra ut en time før.
  - Selvom skjentetiden stenger to, så vil fortsatt utestedene holde oppe litt lenger, kjøp flere pils på en gang :D

  Skjenketiden er midnre i visse andre storbyer i Norge, som foreksempel Stavanger. I forhold til antall mennesker i hver by, så er det omtrent like mye bråk/faenskap uansett. For ikke å snakke om den lille faktoren man må legge på Oslo, som er våre hissige brødre fra sør.

  POENGLØST å sette den ned en time.

  SvarSlett
 41. Må ærlig innrømme at jeg er ekstremt lei av at regjeringen skal styre absolutt alt vi gjør.. ingenting skal være lett for enkeltindivider. Røyk må dekkes til i butikken (men ikke alt den andre i en butikk som er usunt), ikke skal vi få kose oss ute lenger enn til 2 og så kommer det også forslag om at unge menn ikke skal få kjøre bil med passasjer eller når det er mørkt. Hva i alle dager! Når skal vi få bestemme selv egentlig? hvis jeg har lyst til å røyke så er det MITT problem, ikke regjeringens.. For det første så kommer de bare til å forskyve problemet en time tidligere. Alle som hiver seg i baren 02.30 for å være med på siste runde, kommer også til å hive seg i baren kl 01.30. folk kommer til å gå ut tidligere men fortsatt drikke samme mengde. Jeg personlig mener at hvis vi hadde hatt lengere åpningstider og servering, så ville ikke alle ha gått hjem på samme tid. ALLE utesteder og barer tømmes fra 03.00 - 03.30. Det vil si at ALLE som er ute, er i gatene enten om de er fulle eller ikke. Er man en gruppe på 15 som er ute en kveld (med lenger åpningstid og servering) så er det garantert at noen går hjem kl 03, noen går 04, og andre går 04.30. Og det gjelder samtlige mennesker som er ute... Noen ganger ønsker man å være der lenger, andre ganger vil man hjem tidligere. Hadde vi hatt lengre åpningstider og servering så hadde ALLE gått hjem i puljer og ikke ALLE PÅ EN GANG!! Enkel matte :)

  SvarSlett
 42. Det er jo ikke åpningstidene til de respektvie utestedene det har noe å si på! Problemet ligger i at absolutt alle stedene stenger samtidig, dermed skal alle hjem samtidig og alle skal ha mat samtidig. De aller fleste problemene oppstår enten i taxikøen eller i matkøen. Folk er full, sliten og trøtt og vil fortest mulig hjem. Hvis ikke alle utestedene hadde stengt samtidig ville vi fått en mye bedre flyt i folkemengden som skal hjem, det ville vært mindre køer og dermed mindre knuffing. Nei, sats heller på flere taxier og økte nattbusstilbud! Og innfør gjerne de såkalte taxikøvaktene, ikke bare i julebordsesongen, men året rundt!

  SvarSlett
 43. Til Anonym som snakker om for lite søvn! For det første kjære deg, hvem tror du at du er?? Du vet da ikke hvor mye søvn andre trenger. Om noen har lyst til å være ute til 03. på en hverdag, så går det bare ut over de og ikke deg!!! Gå hjem å legg deg til rimelig tid du, lev det ultra A4 livet ditt og vær kun sosial i helgen. Men du skjønner det at det er ikke alle som er så kjipe som deg. Så kan du for guds skyld komme med noe bedre enn at det blir for lite søvn! Folk kan da for søren bestemme over seg selv! Ikke la politi leke barnevakt sier du, det trenger faktisk ikke du heller!!!

  SvarSlett
 44. Å stenge tidligere har vel ingen effekt på voldsbruk! Det er jo bare juks med tall! I trondheim har de siste åra stengt 2 istedenfor 3. Og dermed har volden gått betraktelig ned mellom 3 og 4. Logisk. Og politiet er kjempefornøyd. MEN volden er den sammen mellom 2 og 3 nå, som den var mellom 3 og 4 tidligere. Ergo har tidligere sjenkestopp ingen effekt. TÅPELIG!! Ha åpent lenger og la folk gå hjem når de selv er lei. At staten skal regulere alt er en uting. Norge begynner å ligne mistenkelig mye på nord-korea spør du meg..

  SvarSlett
 45. Det er vel ikke utenkelig at folk hadde hatt et mer avslappet forhold til alkohol om stedene ikke stengte. Nå ser det ut som folk forsøker å tylle i seg mest mulig før stengetid.

  Jeg er for 24/7/365 skjenketid med sterk kontroll og kraftige straffer for misbruk av skjenkebevilgninger. Dette selv om jeg selv aldri hadde benyttet meg av det. Jeg ser det ikke som statens oppgave å fortelle folk hva de skal gjøre, så lenge det dreier seg om helt lovlig aktivitet.

  SvarSlett
 46. Helt enig, Til helvete med personlig ansvar, til helvete med frihet, variasjon, mennesker som velger å leve anderledes. Giv akt staute borger, denne ene tvangstrøyen skal passe alle! La overformynderiet herske, politikeren, andre, vet hva som er best for deg. You are your brothers keeper, beskytt han fra seg selv, elsk han nok til å ta avgjørelser for han. Det er jo tross alt godt for han!

  SvarSlett
 47. Politikerane tar den enkle løysinga i staden for å sjå på problemet.

  Bråket på byen skyldes oftast overstadig berusa folk.Og dei har drukke seg berusa ute på serveringsstadar.
  Ved å bruke lova og bruke sjenkekontrollen ville ein stanse mesteparten av denne oversjenkinga.

  Uteplassane veit at det er i realiteten ingen straff for å sjenke overstadig berusa folk,så då selger dei alt dei kan.
  Ved å ha streng sjenkekontroll med inndraging av sjenkebeilging i ein månad ved oversjenking ville utelivsbransjen tatt seg sammen og det ville ikkje vært noko problem med dagens sjenketider.

  SvarSlett
 48. Choose Life. Choose a job. Choose a career. Choose a family.
  Choose a fucking big television, choose washing machines, cars,
  compact disc players and electrical tin openers. Choose good
  health, low cholesterol, and dental insurance. Choose fixed
  interest mortage repayments. Choose a starter home. Choose your
  friends. Choose leisurewear and matching luggage. Choose a
  three-piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics.
  Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning.
  Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit-crushing
  game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose
  rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable
  home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked up
  brats you spawned to replace yourself.
  Choose your future.
  Choose life.

  La oss alle være like, la oss alle være fjallrævenkjernesunnesundaspisendegodenordmenn og la for all del ingenting ødelegge utsiktene til å kunne inneha den store norske drøm; eget rekkehus med en akkurat passe brukt (i forhold til brukstid-kjøpssum) Volvo stasjonsvogn.
  Folk som vil noe annet i livet er utskudd og kun ute etter å skape bråk og kvalme.
  Det er absolutt ingen god grunn til å måtte sitte på restaurant å tylle i seg øl bare fordi en synes slikt er kjekt, nei man bør heller stille på dugnad i nabolaget frisk og rask søndags morgen (Etter kirketid vel og merke.
  Jeg kjenner denne godheten du utsondrer her får meg til å få brekkninger, ja jeg vet, du vil jo bare oss alle vårt eget beste og dette vet jo du, du sitter med fasiten fordi DU har jo absolutt ikke noe behov for å være ute etter kl. 02.00 en lørdagskveld!
  I samme sleng skiter du 101-0 i at det er en liten minioritet som lager kvalm og er voldelige, men at de resterende av oss som klarer å oppføre oss må ta deres "straff" det er da ikke så nøye, du blir jo ikke skadelidende på noen som helst måte.
  La oss forby alt som er anderledes! Innfør uniformering, konformitet er det eneste som får et samfunn til å fungere!

  SvarSlett
 49. La oss si at vi godtar argumentet om at innstramninger i skjenketiden fører til mindre alkoholskader og mindre voldsbruk. Betyr det at vi dermed MÅ gjennomføre innstramninger i skjenketiden? Hvis vi godtar det første argumentet må man jo nesten også godta at en eliminering av all skjenking vil føre til en ytterligere redusering av uønsket adferd, så hvorfor ikke bare forby alkohol helt? Og hvis man først skal begynne å forby adferd som er skadelig for en selv og kan medføre økt risiko for vold er det ingenting som historisk sett har medført større skader enn religiøs og politisk uenighet. Hvorfor ikke bare forby religion og innføre en ettparti stat? Hva med fet mat og mangel på trening? Overvekt og mangel på trening fører til flere helseproblemer enn alkoholkonsum. Hvorfor skal vi ikke da innføre obligatorisk trening for alle?

  SvarSlett
 50. Alt jeg fikk ut av dette innlegget er at jeg tror du vil forby alkohol, og jeg er totalt uenig i alt du skriver, og jeg tror ikke statistikken din er helt bra.

  SvarSlett
 51. Dette er et helt latterlig av regjeringen.

  Kollektiv avstraffelse er ingen måte å fikse problemer på.

  Kilder, har du det?

  SvarSlett
 52. DETTE GJORDE FRANKRIKET FOR IHVERTFALL OVER 20 ÅR SIDEN

  SvarSlett
 53. TIL OG MED ENDA TIDLIGERE

  SvarSlett
 54. DU sier: "Det hjelper ikke mer med politi i gatene hvis volden foregår på utestedene og hjemme hos folk"

  Det er her vi er helt fundamentalt uenige. Inne på utestedene er det kontroll i form av dørvakter og annet personale. (Samt at alkohol prisene i Norge automatisk begrenser konsumpsjonen). Det er alle menneskene som ikke er det dugg trøtte som stimler sammen på gaten ved tidlig stengetid som skaper vold.

  Grunnen til at folk i det hele tatt sitter hjemme hos andre på nattestid og drikker alkohol (nashspiel) er fordi at utestene stengte for tidlig, og hjemme kan det være mye lettere tilgang på alkohol enn på utesteder, og ingen kontroll i form av dørvakter og personale.

  Jeg snakker utifra erfaring, jeg har akkurat flyttet fra Danmark til Norge. Nashspiel er et fenomen som ikke eksisterer der rett og slett fordi at man har et sted å være i byen til man er trøtt. Videre er folk i gaten på natten på vei hjem, de driver ikke rundt fordi at de ble kastet ut av utestedet de var på mens kvelden var på sitt høydepunkt og leter etter et sted å være eller noe å gjøre.

  Et annet poeng her er at siden ikke alle skal ut på en gang er det hverken taxi eller matkøer, eller andre folkesamlinger som kan skape irritasjon. Du kjøper deg en kjapp pølse på 5 minutter og vinker inn en taxi på to minutter og vips så er du hjemme...

  Jeg har fortsatt til gode å se en slosskamp på gaten etter to år i Danmark der jeg var ute på byen nesten hver helg (selv om det selvfølgelig forekommer) - jeg har bodd i Oslo i tre uker og jeg har sett to fysiske konfrontasjoner på gaten etter stengetid da jeg beveget meg to kilometer fra nationalteateret til frogner på vei hjem...

  SvarSlett