tirsdag 26. august 2014

Moldova - hvorfor ikke?

Chisinau er Europas grønneste hovedstad. Moldova (må ikke forveksles med regionen Moldavia i Romania) er Europas fattigste og minst utviklede stat. Lenge dratt mellom øst og vest. Landet som var det eneste i Europa som etter 1991 valgte en kommunist som president.

Men også landet som nå ser vestover, har fått en avtale med EU (se flagget) og håper på fullt medlemskap. Den russiske bjørn brummer – og noen frykter at Moldova, særlig utbryterregionen Transnistria -  står på Putins innkjøpsliste. Men de fleste synes enn så lenge å tro på status quo.

Hvorfor dra til Moldova? Hvorfor meg? spør James Joyce. Og svarer: Fordi du var så forskjellig fra de andre. Eller: "Hvor skal du hen?", sa Ole Brumm. "Ingen steder", sa Kristoffer Robin, og så gikk de dit.
Men når du samlet litt på land og Moldova er det eneste europeiske av en viss størrelse som mangler, kan det være insentiv nok.

Jeg ble positivt  overrasket. I en populær salme skriver Carl David af Wirsén om så grønn en prakt «som smykker dal og enger». Hadde han vært med til Chisinau, ville han tatt med byer også. Hovedgaten Prada Stefan cel Mare omkranses på begge siden av praktfulle trær. Eller parkfulle som man kanskje snubles til å si etter å ha besøkt de to store parkene midt i byen. Alt ble plantet for å skape trivsel og mest mulig ren luft.

Du får gå i fred for turister og busser og guider med paraply, det siste tallet jeg så var 11.000 turister i 2012. Men når det stadig økende behovet for nye opplevelser melder seg, når London og Paris og Berlin og Praha og Budapest og Wien er besøkt – da kan Chisinau være et godt 4-5 dagers alternativ.

Her er hyggelige mennesker. På en liten restaurant havner vi på et bord ved siden av Moldova Star. 

Hun gir gjerne en liten gratiskonsert

Ingen gamleby, heftig bombing under 2.verdenskrig la mye av det gamle i grus. Men store, grønne parker, Svært vennlige mennesker. Et gammelt familieklenodium av et ur, som fagfolk i Norge kvier seg for å gjøre noe med, ble fikset – billig - på et døgn fordi vi ikke hadde mer tid. De yngre snakker og orienterer gjerne på engelsk, med de eldre er det litt vanskeligere.

Et brukbart program:

1.dag: Orientering. Spasere rundt i Chisinau, særlig på Stefan cel Mare. Titt innom en av                                      
                                                                                         kirkene – i den mest sentrale fikk vi med oss flere barnedåper samtidig, i en annen velsignet presten matvarer. Sun City er det mest sentrale varemagasinet, midt i sentrum. På merkevarer er ikke prisene er ikke langt fra de norske, men ellers kan man finne mye bra til gode priser. Tre fine museer i Chisinau: Etnografi og arkeologi, Naturhistorie, og kunst.
2.dag
                        
Omtrent en time fra Chisinau, ligger Orheiul Vechi. I et hulekloster her bodde 12 munker, 
                         nå er det bare en igjen. Han har et lite kapell og selger ikoner når han ikke leser og ber. Sovjet stengte klosteret for 70 år siden, men nå er det igjen åpent.
                                   Her er rom for de 12 munkene, med taket lavt fordi man skal fremelske ydmykhet.             I området er det gjort flere hulefunn, og utgravninger dokumenteres i et lite museum i turistsenteret før vi begynner turen opp til klosteret. Et nytt kloster er bygget like ved det gamle huleklosteret.
                           Og i den lille landsbyen som ligger lavere, kan vi besøke både tradisjonelt håndverk og en økologisk restaurant.
3.dag
                                                                                   Tur til Cricova, vinkjelleren under jorden med plass til 350 mill. liter vin. Dette har jeg skrevet om her.                                                                                                    
Moldova var Sovjets kjøkkenhage. Frodige landområder, temperert klima og jordsmonn er 
godt for å dyrke grønnsaker, frukt og vindruer. Her er eplehager som er 2 x 12 km. Moldova er kjent for sin gode vin.  Milestii Mici er ifølge Guinness World Records verdens største vinsamling.
                        
Landbruket står for en tredjedel av landets brutto nasjonalprodukt og jord. Over halvparten av innbyggerne (totalt 4,5 millioner) av de arbeidsføre er i denne sektoren, men da er det viktig å huske på at hver fjerde arbeidstaker er i utlandet,
Jeg skriver litt om forlatte kollektiver og landbruket her.            
                        
I øyeblikket er det problemer for vin- og frukteksporten til Russland.  EU fikk i april i år assosieringsavtaler med Ukraina, Moldova og Georgia og EU og USA Avtalene etablerer et utvidet frihandelsområde i Europa, og politisk vil avtalene knytte de tre nærmere EU. Etter at USA og EU nylig innførte restriksjoner overfor Russland, oppdaget russerne at det hadde helt plutselig utviklet seg tidligere ukjente giftstoffer som gjør at Russland må stoppe importen (jfr. norsk laks) fra Moldova. Det samme skjedde i 2006  da landet avslo Russlands forslag til løsning på konflikten i Transnistria-region
                                               
 Kombiner denne dagen gjerne med å dra videre til det vakre klosteret i Curchi. Også her                                                               stengte Sovjet klosteret, i 35 år, og også her er det et stort restaureringsarbeid, finansiert av mange frivillige gaver.
4.dag
Transnistria. Landet som ikke er noe land, det er det eneste området utenfor russisk sfære som hyller Lenin.
                                        
Jeg har skrevet og lagt ut mange bilder fra Transnistria her
                         
På hjemturen anbefales et klosterbesøk i Capriana. Fra 1942 og 1991 var det heller ikke                                     noen religiøs virksomhet her, de siste tiårene som barnesykehus. .
Moldova er litt mindre enn Nordland fylke i utstrekning. Har man flere dager, kan det gi et 
godt bilde av forholdene å ta en av de små minibussene som går fra Chisinau til ulike byer og 
steder rundt om i landet, som f.eks. til Volintiri. Fra små hager dyrkes frukt og grønnsaker.

Hvordan komme til Moldova? Jeg valgte Air Baltic, via Riga (4 timer i transit). Austrian Airlines har omtrent samme pris, via Wien. Toget fra Bucurest tar omlag 10 timer, og det gjør også de 5-6 bussene som går hver dag. Du trenger ikke visum.  
Hotellene er rimelige, du får et godt hotell for 4-500 kr.  Vi (to personer) betalte til sammen rundt 7500 kroner for syv overnattinger og reise t/r Stavanger.
Og før jeg forlater det personlige: Prøv gjerne en av de mange små caféene. 
Denne pavlova-kaken var en av de store nytelsene

Historie i grove trekk: Området het Bessarabia og var en del av Romania.  Sovjetisk okkupasjon i 1940, etablering av en sovjetrepublikk.  Romania ville  gjerne ha området tilbake, og kom på lag med Tyskland, som erobret området og sendte nærmere 200.000 jøder i konsentrasjonsleir. Russerne kom tilbake i 1944, og etter hvert ble et stort antall moldovere deportert til Sibir og Kasakhstan, I 1991 ble landet erklært uavhengig fra Sovjetunionen og fikk navnet Republikken Moldova.
I Transnistria, området øst for Dnestr, var en overveldende del av innbyggerne russere. De ville ikke være med i Moldavia, og gikk med hjelp av sovjetiske tropper til krig mot Moldova i 1991/92. Mer i Transnistriabloggen,
Sterke krefter utenfra ønsker sterk russisk innflytelse i Moldava. Men flertallet i folket håper på bedre vestlig kontakt. Økt turisme kan virke positivt for dette. Også det er en god grunn til å finne vei til Chisiau.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar