søndag 17. august 2014

Fortiden bak gjerdet

En times kjøring fra Chisinau møter vi fortiden

Bak et gjerde er et totalt forfalt kollektivbruk fra sovjetstaten og kommunistisk tenkning For å finansiere den kraftige industribyggingen skulle den velstående delen av bondeklassen utarmes, og jordbruket skulle mekaniseres slik at det ble frigitt arbeidskraft for industrien.

Tvangskollektiviseringen i Moldova, et rikt landbruksområde, begynte for alvor rundt 1940. Store deler av de rikeste bøndene gjorde så godt de kunne for å ødelegge dette, og tvangskollektiviseringen førte til at svært mange av dem ble sendt i tvangsarbeidsleirer eller drept. All motstand mot kollektivbrukene slått ned med knallharde virkemidler. Etter at Moldova ble uavhengig i 1991, ble det dårlig grobunn for kollektivtanken.


I Det kommunistiske partis manifest skrev Engels og Marx: «I det borgerlige samfunnet hersker  fortida over samtida, i det kommunistiske hersker samtida over fortida.» I dag er det kommunismen som er fortid – bak gjerdet. Moldova kjemper for en fastere tilknytning til Vesten gjennom avtale med EU.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar