onsdag 5. august 2015

39 dager igjen


Torsdag fortsetter leder-reservene Jan Tore Sanner, H, og Trond Giske, H, duellen de hadde i Politisk kvarter tirsdag. Den sendes direkte på egne nettsider. «Blårødt kupp i valgkampen», mener Vårt Land, og får støtte fra MDG og Sp. Rasmus Hansson mener at partiene har felles interesse av å snakke mye om tunge saker de er gode på, og minst mulig om klima og miljø. Venstres valgkampsjef, Audun Rødningsby har nok mange med seg når han sier at «det blir en kjedelig og uopplysende valgkamp om to partier som mener mye av det samme får dominere».
Debatt på nettsider er trolig bare for de frelste. Men valgforsker Anders Todal Jenssen har kanskje et poeng når han sier at til syvende og sist er det nok hva som blir tema i de store debattene på TV som betyr mest for folks partivalg. Det blir spennende å se om NRK/TV2 faller for kjente navn og rikspolitikk eller prioriterer at det er lokalvalg. La oss stort sett slippe politiske kjendiser og stortingsrepresentanter – let lokalt!

Det var da, det, og ikke nå
Frivillig eller tvang? Helga Pedersen sier tyil Klassekampen at Ap «ikkje har noko problem med at framtidas kommunekart kan sjå omtrent ut som i dag», trass i at Ap i programmet slår fast at «det er behov for endringer i kommunestrukturen.
«Ap var for å bruke tvang overfor kommunene til det ikke lønte seg lenger» - slik formulerer Dagbladets Marie Simonsen situasjonen. Hun mener saken fester inntrykket av Jonas Gahr Støre som en litt svevende høyttenker: «Mens hans forgjenger sjelden lot seg påvirke av forbigående støy og upopularitet, enten det gjaldt asylpolitikk, pensjonsreform eller sykehusnedleggelser, virker Støre lettere påvirkelig. Eller lyttende, som det heter».
Trine Skei Grande, V, er – ikke uventet – enig med Simonsen: «Ap er så opptatt av å være mot regjeringa, at de også blir motstandere av de gode sakene og  med å gir de konservative kreftene en boost i kampen,»
Kjell-Erik Nordenson Kallset i Klassekampen konkluderer: «Utan tvang er ikkje kommunereforma særleg robust».

Som oss andre
I 20 kommuner kan 16-åringer delta i valget. «Tala frå 2011 viser at  16- og 17-åringane deltok i større grad enn vanlege førstegongsveljarar, altså gruppa atten til tjueein år. Så når det gjaldt deltaking blant dei unge, var forsøket ein suksess», seier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Nynorsk pressekontor. Han peker at et typisk argument mot å gi 16- og 17-åringar stemmerett er at de ikke har gjennomtenkte meninger, at de lett lar seg lede av populistiske partier og politikere. «Men i realiteten stemmer dei stort sett som resten av befolkninga».

 
Over Bryggen?

Nestleder Oddny Miljeteig i SV har fått brystkreft, har startet cellegiftbehandling, og er sykmeldt. Legene antyder et behandlingsløp på trekvart år. og er sykemeldt. «Vi mister nå en av de flinkeste politikerne i valgkampen. Jeg ønsker henne hjertelig lykke til, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) i Bergen.
En av de største stridssakene i Bergen er om bybanen skal gå over Bryggen. De av sos som f.eks. har sett bybanelinjen gjennom sentrum i Nice skjønner ikke helt temperaturen i saken. På det som Frode Bjerkestrand i kaller Roll & Rock-avtalen» mellom Høyre, Venstre og KrF fra mai i år, ble partene tross alt enige om å frede hverandre frem til valgdagen. I juni i fjor trakk KrF seg ut av det borgerlige byrådet etter at noen av  representanter fra Høyre og Frp valgte å støtte et forslag fra Ap om at Bryggen skulle være fri for skinnegående transport. Byrådet valgte senere å utsette spørsmålet - og heller prioritere utbygging av Bybanen til Fyllingsdalen. Denne saken får uansett innvirkning på valget. Allestedsværende Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk, spår at Høyre og Ap kommer til å gi etter for KrF og Venstres krav om bybane over Bryggen.

Ordførere har ordet
I avdelingen for debatt går vi til Kristiansand. KrF og Høyre-koalisjonen som har styrt i Kristiansand de siste årene er kulturfiendtlige, menneskefiendtlige og miljøfiendtlige», sier Mira Svartnes Thorsen, MDG. Ordfører i Arvid Grundekjøn, forstår ikke kritikken: «Legger man kulturbudsjettet fra kommunen sammen med Cultivas, bruker vi mest penger brutt ned på antall innbyggere i Norge».
En annen Høyre-ordfører, Fabian Stang i Oslo, innrømmer ifølge VG «lattermildt at de har fått en vidunderlig gave fra hovedmotstander Ap. Det er jo en gavepakke til oss når de går inn for å belaste folk med eiendomsskatt». Han som kunne blitt Ap-ordførerkandidat, Geir Lippestad repliserer:» Ikke alle er like heldig som oss. Vi er i vår beste alder og har godt betalte jobb. Fabian må tenke mer på de svake i samfunnet».

Damer, herrer og hår
I Øvre Eiker er det intens debatt, skal vi tro Dagbladet, i forbindelse med at hjemmetjenesten i kommunen får nå ikke lenger lov til å rulle opp håret til de eldre damene de besøker, bader og steller for. Men hjemmehjelpen hjelper også eldre menn med barbering og stell av skjegget, og det er det ingen som har hatt noe å si på riktig ennå. «De eldre trenger mer enn å være rene og mette: De må få være velstelte og presentable, for det er slik de kan være seg selv, livserfarne mennesker som skal få møte andre på tilnærmet lik fot». Jeg tipper at alle partier i kommunen motsetter seg nedskjæringen.

For de litt yngre: «Mattekrisen i den norske skolen bør være et av de viktigste temaene under årets kommunevalg», mener Camilla Bjørn i VG. Jeg regner med at hun neppe blir bønnhørt.
Dagens sitater
Media fremstår som lydige mikrofonstativ for  virkelighetsfortellingen fra Ap og Høyre.
Rasmus Hansson, MDG

Jeg forventer å se en liste over alle KrF-ere som har tatt flyktninger hjem til seg for å bo.
Line Miriam Sandberg, Frp, fylkesråd i Nordland

 
Blogglisten
 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar