lørdag 29. august 2015

15 dager igjen

Pollofpolls

En ny meningsmåling i dag, i VG. Gjennomsnittet for de siste fem målingene (forholdet til valgtallene i 2011 i parentes): R 2,0(+0,5)SV 3,9(-0,2) MDG 5,1 (+4,2) Ap 32,7 (+1,0) Sp 6,6 (-0,1) V 5,9 (-0,4), KrF 5,3 (-0,3) H 24,1 (-3,p) Frp 10,9 (-0,5)
Fredrikstad: Ap -1, H -2, Fr p -1, KrF +1, MDG +3, R -1, Andre
Kongsvinger: Ap +4, Frp +1, SV -1, Sp -1, V -1, MDG +1, Andre -3
Moss: Ap +2, H -5, SV +1. MDG +2
Nord-Trøndelag (fylkesting): Frp -2, MDG +1
Eidsvoll: Ap -2,  Frp +2, SV -1, MDG +2, Andre -1
Vestre Toten: Ap -1, H -1, Frp +2, SV -1, Sp -1, KrF -1, V +1, MDG +1, R +1
Tysfjord: Sp +1, Andre -1
Levanger: H -2, Sp +1, MDG +1

Ap under dobbelt ild
-I formiddag har jeg besøkt den ene grønne bedriften etter den andre i Tromsø. Her meldes det om vekst og optimisme fra folk som skaper det grønne og blå næringslivet, men det svarte hører jeg ikke noe om,  Nå må Jonas være sjef og få Arbeiderpartiet til å støtte oss på varig vern.
Vi reddet dem fra den interne partidiskusjonen gjennom Nydalen-avtalen ved å frede Lofoten, Vesterålen og Senja i denne fireårsperioden. Hvis Ap snur, kan vi få et permanent vern av dette sårbare området, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.


-Jonas Gahr Støre sender ut sprikende politiske signaler. Den ene dagen hører jeg han og Ap si at det er viktig med trygghet i oljenæringen. Den neste dagen sier de at vi skal oljen ligge igjen i modne oljefelt og ikke nødvendigvis åpne nye, sier Siv Jensen.

Lysbakken til Lesbos 
Nå drar også SV innvandringskortet. Mens valgkampen ruller, forlater SVs leder Audun Lysbakken lokalvalgkampen, og drar til den greske øya Lesbos. Her skal han se flyktningkrisen på nært hold. Til Klassekampen sa han torsdag: «Jeg er lei av at diskusjonen om flyktninger hele tiden skal ha som utgangspunkt hvor vanskelige det er for norske kommuner, som om det er Norge som er offeret». Men
En lokal valgkamp handler også om klima, skole og andre hjertesaker for SVs velgere. De som er mer opptatt av disse nære spørsmålene kan komme til å straffe SV. Noen av dem kan velge et annet parti, mens partilederen satser alt på ett kort, langt borte fra Norge.
Berit Aaborg i Vårt Land

Økt KrF-skepsis

KrF-velgerne er bltt mer skeptiske til samarbeid med Frp. Dagbladet har spurt 790 personer på grasrota i partiet. Halvparten av KrF-erne som samarbeider med Frp lokalt i sine kommuner i dag, vil ikke samarbeide med Frp etter valget. - Jeg tror det kan ha noe med Frp's steile holdning om søndagsåpne butikker å gjøre, og den overraskende uryddigheten rundt Syria-avtalen,sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Et klart flertall på 57,8 prosent mot 27,3 prosent vil ikke bryte ut av samarbeidet med Frp, Høyre og Venstre nå. 71,5 prosent, vil ha Erna Solberg som sin statsminister. Bare 28,5 prosent vil ha Støre.
-- Vi kan kanskje lande på gode løsninger sammen, men de oppfører seg så rart og har en ekstrem retorikk. Og de frir til det vi opplever som litt grumsete holdninger. Da vil ikke vi være sammen med dem eller bli sammenliknet med det, sier Trude Brosvik i Gulen.

Stiller viktige spørsmål
Da SV ble til som en reaksjon på Aps utenrikspolitikk, var det ikke fordi de nødvendigvis hadde en løsning for verdensfred. Når MDG nå av enkelte hylles for sin grønn skifte-politikk, er det ikke nødvendigvis alle velgerne som mener partiet har svaret på alt. Men de stiller spørsmål som mange mener må bli stilt. De har en inngang til en problemstilling fri for resonnementer tuftet på et behov for at gamle resonnement ikke må ha en viss fortsatt gyldighet. Miljøpartiet er ikke bundet av kompromiss, pragmatisme, prøvd-før-retorikk og kan-ikke-prøve-før-vi-vet-mer-holdning.
Lars Nehru Sand, NRK

Hvilken reell makt MDG får etter valget, er likevel høyst usikkert. Først og fremst kommer det an på partiets kompromissvilje. Med krav om 100 kroner i rushtidsavgift, som partiet i Bergen gikk inn for i gårsdagens BT, vil de ikke komme særlig langt.MDG fremstår ikke som en forkjemper for nøktern offentlig pengebruk lokalt. Det er langt lettere å finne saker i partiets program som vil gi kommunen høyere utgifter enn det er å finne forslag som vil gi inntekter,.
Bergens Tidende på lederplass

MDG har fått 85.000 velgere fra den usikre gruppen førstegangsvelgere/hjemmesittere som ikke stemte i 2011. 14.000 SV-velgere (14,1 pst av dem som stemte SV for fire år siden), 15.000 Venstre-velgere (9,9 pst ) og 27.500 Ap-velgere (3,6 pst).(NRK).

Kortere dag, mindre lønn

MDG  ønsker en sekstimers arbeidsdag, men uten lønnskompensasjon. Det vil si kortere arbeidsdag og mindre lønn, til alle. Som om alle har nok å rutte med i dag? Sekstimers dag uten lønnskompensasjon er jo det vi har i dag.  Kvinner flest jobber sekstimersarbeidsdag, men betaler dette selv gjennom mindre inntekt, dårligere pensjonsvilkår og mindre tilknytning i arbeidslivet. Dette er det motsatte av å arbeide for likestilling. Et miljøparti som ønsker å straffe lavtlønte kvinner er et miljøparti for eliten. Så mye for solidaritet.
Fire SV-politikere i Bergen

Nødvendig med sak mot Rødt-lederen?

Torsdag begynner straffesaken mot Rødts partileder Bjørnar Moxnes. Han er anklaget for brudd på taushetsplikten ved publisering av kommunerevisjonens rapport om den såkalte Lindeberg-saken. -Jeg skulle gjerne vært ute og drevet valgkamp. Dette er helt på oppløpssiden. Men det er en sak som handler om demokrati, hemmelighold og ukulturen med hemmelighold i Oslo kommune, sier Moxnes til ABC Nyheter. Saken dreier seg om publiseringen av en mindre sladdet versjon av kommunerevisjonens rapport om Lindeberg-saken på Rødts hjemmesider 24. januar 2014. Ved å legge ut rapporten med mindre sladding ble det mulig for en hjelpepleier å renvaske seg for anklager om seksuelle overgrep.

-Jeg håper vi får brukt rettssaken til å vise behovet for en helt annen åpenhetskultur i Oslo, der innbyggerne får vite om feil politikerne er ansvarlige for og prøver å hemmeligholde, sier  Moxnes.
Uten å kjenne sakens detaljer, melder det seg et åpenbart spørsmål: Var dette nødvendig å gå til sak for?  

Hvem er skolepartiet?
For noen valgkamper siden­ var nettopp heldagsskolen død. Spesielt Aps strateger fant selve ordet heldagsskole så upopulært at de styrte unna ordet i både program og taler. SV brukte i stedet begrepet «Den nye skoledagen», selv om innholdet var det samme: Skoledag inn i SFO, fysisk aktivitet og skolemattilbud. En opplæringspakke­ der det offentlige­ tar ansvaret. Selv lekser er gjort før eleven drar hjem.

For mange ikke-sosialister har slikt offentlig «oppdrageransvar» vært en provokasjon. Nå øker støynivået fordi Venstre flytter seg nærmere Ap, og fordi SV bruker­ heldagsskolen til å redde sitt politiske liv.Dessuten hever Ap-nestleder Trond Giske stemmen, fordi han ikke vil avstå noe eierskap i skolepolitikk til SV. Ap og Høyre forsøkte i første valgkampuke å gjøre skole til duell mellom bare de to. Da gikk alarmen i SV og Venstre. De tar ikke sjansen på å tape rykte som skolepartier. Derfor må lederne­ Audun­ Lysbakken (SV) og Trine­ Skei Grande (V) personlig­ prioritere debattoppgjør om skolevelgerne.
Per Anders Hoel i Vårt Land

Møblert hybel m/gardiner

Fredag morgon var eit busskur innreda til det som likna ein liten hybel med møblar og gardiner. Miljøpartiet Dei Grøne stod bak stuntet, skriver Stavanger Aftenblad. Partiet vil at kollektivreiser mellom anna skal vera enkelt og trivelig, og ville med dette busskuret visa at det er viktig å styrka kollektivtilbodet i Stavanger.Ved å bruka gamle møblar prøvde dei å visa at det er mogleg å bruka møblar om att, og at ein i dag overforbruker av møblar og andre materielle.Det tredje målet med stuntet var å seia at offentlege stader skal vera innbydande for folk.

 Landet valgrundt

Den første Jarle Nilsen er født i 1966, bor i Åkrehamn på Karmøy, er gift og har tre døtre. Den andre Jarle Nilsen er født i 1966, bor i Åkrehamn på Karmøy, er gift og har tre døtre Begge er listekandidater for Arbeiderpartiet i Karmøy kommune. Den ene er ordførerkandidat og står øverst på listen. Den andre står lenger nede på listen, og  fordi han har vært ordfører i Utsira står det Utsira i parentes mellom Jarle og Nilsen. (NRK)
Ordfører Ole Hjartøy fra Høyre og utfordreren Ida Pinnerød fra Ap t barket sammen under   Bodø på NRK1 fredag kveld.  -Hjartøy gjør jobben og får fram budskapet sitt, men det hele bærer litt preg av at han har pugget på forhånd, Pinnerød hadde mer å komme med under kveldens debatt, og jeg kårer henne til vinner. Spesielt var hun på hugget da hun ble utfordret på den positive energien som råder i byen for tiden - et lite hakk foran den sittende ordføreren.
Eivind Undrum Jacobsen, politisk kommentator i NRK Nordland

-Ordningen med at nesten all makt i Bergen kommune samles i hendene på de fem-syv menneskene som utgjør byrådet, forgifter beslutningsprosessene. Det betyr så mye å få den makten, at partier selger unna sjelen sin og standpunktene sine. At bybanesaken skal bli avgjort av utpressing for å få byrådstaburetter, fremfor saklig debatt om hva som er den beste løsningen, er usmakelig og svært skadelig.

Torstein Dahle, Rødt
NHO klarte ikke å holde løftet sitt om flere læreplasser. Nå har de fått over 700 ordførerkandidater til å love at de vil jobbe for å få flere ut i lære. -Dette er ikke et forsøk på å fraskrive oss vårt eget ansvar, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til Aftenposten

Sitatet

Ingen har flyttet hit fordi vi har folkebibliotek.

 

Kjell-Børge Freiberg, ordfører i Hadsel kommune

Vi har lagt ned bedehuset og mange andre møtesteder. Til slutt vil bibliotekene være det eneste møteplassen.
Aslak Sira Myhre, riksbibliotekar
Ordfører Alf E. Jakobsen har samme status i Hammerfest som diktator Kim Jong-un har i Nord-Korea. Han er en ulv i fåreklær når han snakker om Finnmarks interesser, men kun har interessene til Hammerfest i syne.
Altaposten
Det skal være høyt under taket for lederartikler. Men dette synes jeg er i grenseland.
Alf E. Jakobsen.

Jeg mener jo sjøl at jeg er utrolig folkelig, sier han idet filmen zoomer inn på de slitte, folkelige Husfliden-tøflene hans. – Noen ganger tenker jeg med meg selv at nå er du i overkant folkelig, sier Aarbakke, der han deler ut roser og forklarer ting med et «lunt smil» og «stille» forteller om da datteren døde av kreft.
Jarle Aarbakke, lege, professor, tidl.rektor Universitetet i Tromsø, i intervju sponset av Tromsø Ap i Nordlys

De største partiene blir stort sett målt på evnen til å gi relevante, riktige og troverdige svar. Partier som MDG kan klare å bli hyllet for sin evne til å stille spørsmål.
Lars Nehru Sand, NRK

Blogglisten
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar