mandag 31. august 2015

13 dager igjen

En ny meningsmåling i dag (VG kommer med ny måling hver dag, bare den siste regnes med,) Gjennomsnitt for de siste fem målinger (forholdet til 2011 i parentes); R 2,2 (+0,7) SV 4,3 (+0,2) MDG 5,5 (+4,6) Ap 32,7 (+1,0) Sp 6,6 (-0,1) V 5,6 (-0,7), KrF 5,4 (-0,32 H 23,6 (-4,4 ) Frp 10,5 (-0,9)

Tromsø: H -8, SV +2., V +1, MDG +1, R +4
Nordre Land: Ap -5, H +1, Frp -2, Sp +6
Rælingen: Ap -2, Frp +1, SV -1, Sp +1
Stord: Ap + 2, H -3, SV +2, Sp -1, KrF  +1, V -1
Verdal: H -1. Frp -1,  Sv +1, Sp +1, V -1, MDG +1

Norsk Regnesentrals prognose: Ap 33,6 H 25,1 Frp 10,0 Sp 7,0 V 5,6 KrF 5,3 MDG 4,7 SV 3,3 R 1,9

MDG er Arbeiderpartiets største konkurrent. Ap har et negativt bytteforhold mot MDG på rundt 26.000 velgere fra 2011. Dette svarer til rundt en prosent av det sannsynlige elektoratet.(pollofpolls)
Rødt, MDG og Venstre SV er partiene som relativt sett gjør det best blant velgere under 45 år, mens KrF, Høyre, Frp og Ap gjør det bedre blant de over. VG

Støre, Anundsen, bok og film – og hva er forskjellen?

I 2008 utga daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre en bok – Å gjøre en forskjell . I Aftenposten 28.juni samme år fremkommer det, i en nokså beskjeden artikkel, at det, som også skulle bli en «ganske personlig beretning», var kommet til ved hjelp av flere medarbeidere i departementet. En egen «ressursgruppe» arbeidet med boken, der bl.a. den påtroppende FN-ambassadøren, som også har vært statssekretær for Arbeiderpartiet, deltok. En tidligere utenriksredaktør i NRK, som på dette tidspunkt jobbet i UD, hadde visstnok den mest sentrale rollen i arbeidet med boken.

Daværende stortingsrepresentant og Høyre-leder Erna Solberg mente at bokskrivingen kunne «åpne for rolleblanding mellom embetsverket og den politiske ledelsen», og det mente tydeligvis enkelte i departementet også, men ingen ville stå åpent frem.

Spørsmålet som reiser seg, er om det er noen prinsipiell forskjell på filmen Anundsen fikk laget og boken Støre fikk skrevet? Jeg syns det er veldig vanskelig å se det.
Men hvis det ikke er noen forskjell av prinsipiell betydning, er det et annet spørsmål som melder seg: Hvorfor får Anundsen så voldsomt mye kritikk i mediene – mens Støre, såvidt jeg husker, nesten ikke ble kritisert?
Kristin Clemet, Civita

Språkmakt hjelper høyresiden?
Er det språket som gjør at høyresiden vinner terreng? De seinere åra har høyresiden i Norge systematisk jobbet med språk og retorikk. Når Erna Solberg og resten av Høyre i denne valgkampen heller snakker om «behovet for omstilling» enn «kampen mot arbeidsløshet», er det ikke tilfeldig.

De har skjønt at dersom man vinner kampen om språket, er sjansene gode for at man også vinner fram med løsningene. Den som får bestemme hva den offentlige debatten skal handle om, og på hvilke vilkår debatten foregår, har et stort overtak. Diskuterer vi «arveavgift» eller «skatt på død»? «Privatskoler» eller «friskoler»?

Debatten om skatt er et annet eksempel. Skattetrykket skal ned, sier Siv Jensen stadig, seinest når regjeringen hadde budsjettkonferanse nylig. Ordvalget hennes er naturligvis ikke tilfeldig.


I arbeiderbevegelsen bruker vi ofte et språk som gjør det vanskeligere å nå fram til folk og få gjennomslag. Vi hører ofte tekniske og byråkratiske ut, og løfter gjerne fram tall på tiltak og satsinger, uten å fortelle hvorfor vi mener det er så viktig med for eksempel flere ansatte i pleie- og omsorg.
Sara Gunnerud, språkviter fra Stockholm Universitet og Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategi i LO
«Ha noen å hate»

Per Sandberg trakk seg i protest bare minutter før han skulle delta i en TV-debatt i Dagbladets valgbod utafor Stortingen mandag formiddag.-Det å spille låten "Er det ikke deilig å ha noen å hate", hvor Per Sandberg tydelig blir fremstilt som den som hater, er svært problematisk i denne settingen. Det er en tydelig demonisering av Sandberg, sier Melchior Larssen til Dagbladet. -Det får være måte på hvordan man skal drive heksejakt.

Flere boliger, mindre bymark?

44 prosent vil justere landets markagrenser for å bremse boligprisveksten, mens 49 prosent vil beholde markagrensene som i dag, ifølge en riksundersøkelse Norstat har gjort for NRK. De regulerte friområdene i bymarkene rundt storbyene er under press for å få bygget flere boliger.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund lar seg ikke begeistre av at tilhengere av bygging i marka snart er like mange som motstanderne.– Det er en veldig dårlig ide å bygge i marka nært eksisterende kollektivknutepunkt. Vi mener tvert i mot at bymarkene rundt omkring i landet bør få strengere beskyttelse enn de har i dag, for å gi folk tilgang på viktige friluftområder, sier Haltbrekken. -Bymarkene i Stavanger, Trondheim og Arendal er under press for å bli utbygget med veier og boliger.

Byparlamentarisme?

Parlamentarisk styring et demokratisk fremskritt. Selv om Stortinget i vår åpnet for mindre offentlig innsyn, gjelder det lokale selvstyret. Det betyr ikke at vi mener formannskapssystemet er udemokratisk, men det har sine svake sider at rådmannen sitter med det overordnede administrative ansvaret. Han eller hun blir gjerne hoggestabbe for feil som blir gjort, og politikerne kan gjemme seg bak rådmannen når problemer oppstår. Adresseavisen

Jeg var tidligere en tilhenger av å innføre parlamentarisme i Trondheim. Etter å ha lært mer om hvordan det fungerer har jeg snudd. Tydelig ansvarsplassering blir brukt som argument for å innføre byparlamentarisme, både ovenfor velgerne og Bystyret. Det mener jeg er et svakt argument. Ola Borten Moe, Sp

Åpenhet i eldreomsorgen
Mer enn 6000 ganger siden starten av 2013 har ansatte i eldreomsorgen i Oslo meldt om alvorlige hendelser for pasienter eller ansatte. Ap krever åpenhet om hva som har gått galt. De tragiske eksemplene kom frem da Adresseavisen gikk grundig gjennom 1781 rapporter om alvorlige avvik fra eldreomsorgen i Trondheim Som også Klassekampen skrev lørdag, får imidlertid offentligheten ikke vite hva som har skjedd i de 6344 rapporterte tilfellene i Oslo.

Da Adresseavisen ba om innsyn i mars, sa Trondheim ja. Oslo kommune og Bergen sa nei.
Informasjon om de konkrete hendelsene holdes dermed hemmelig av Sykehjemsetaten. Nå krever Raymond Johansen og Arbeiderpartiet at Høyre, KrF og Venstre i Oslo sørger for den samme åpenheten i hovedstaden:
– Når vi har mer enn 3000 avvik med høy alvorlighetsgrad i året, hva betyr det? Vi vet det kan skyldes for eksempel vold fra pasienter mot medpasienter eller pleiere. Dette er viktig informasjon, så vi kan sette inn tiltak. Man får inntrykk av at en prøver å skjule situasjonen slik den er i eldreomsorgen.

For amerikansk
I tillegg til vanlege husbesøk har orfførarkandidat Lin Veronica Jacobsen, Ap i Hjelmeland, drive valkamp utanfor barnehage og skule og bede om å få vera utplassert i alle avdelingane i den kommunale drifta. Men hennar «amerikanske» valkamp vart for mykje for formannskapet-. - Det var ganske ubehageleg. Eg må seia det at eg følte meg litt som ein unge som har stole snop i butikken då eg sat på benken der. Det var veldig overraskande. Eg syns det tok heilt av. Eg forstår ikkje at me skal vera så kjedelege. Det er greitt nok at me bur på landet, men guriland, me må få lov til å ha det litt kjekt! seier ho til NRK.

Apostrof og komma
Ikke før hadde Høyre-sympatisørene i Oslo sluttet å le av Ap og Raymond Johansens apostrof-tabbe – Oslo’s - før det selvutnevnte «kunnskapspartiet» selv leverte en spesiell variant. «Stem Høyre få Fabian» står det på noen Høyre-biler i Oslo.  Hadia Tajik slo til på twitter, «Me i Oslo Ap vil gjerne donere vekk apostrofen vår, slik at Oslo Høyre kan få seg eit komma». Vel så godt med en tankestrek.  -Vi har bevisst utelatt kommaet for å få litt ekstra oppmerksomhet, sier kommunikasjonssjef Steinar Wulfsberg-Gamre til Aftenposten,
Landet valgrundt

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) møttes søndag kveld til direktesendt debattduell på TV2 om arbeidsløshet.Debatten varte i rundt fem minutter og ble av det hektiske slaget. -Duellen var latterlig kort, dette er på grensen til et useriøst format, sier Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten
Rødt-politikeren Jens Ingvar Olsen tar Tromsø med sorm. Han er så populær at Arbederpartiet nå ser seg nødt til å tstede garanti mot at han blir ordfører etter valget. (Klassekampen)
Tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth fra Høyre, mener ordfører Rita Ottervik skylder på tidligere ordførere og dagens regjering for problemene i byens eldreomsorg. - Det er lite verdig, sier Wiseth. (Adresseavisen)

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) og varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) er begge bekymret over den lave oppslutningen om forhåndsstemmegivningen så langt. Så langt er det bare om lag 2000 personer som har forhåndsstemt. 14 dager før kommunevalget i 2011, hadde over 3000 forhåndsstemt. Det samme var tilfelle før stortingsvalget i 2013. (Stavanger Aftenblad)
Klemet Erland Hætta har styrt Kautokeino i tolv år. Nå frykter han at samene «vil bli slukt» i en storkommune styrt fra Alta. Forslaget er at Kautokeino skal slås sammen med kystkommunene Alta, Loppa og Kvænangen, med administrasjon i Alta.– Vi risikerer å gå fra å være en majoritet i vår egen kommune, til å bli en minoritet også på kommunenivå. 95 prosent av våre innbyggere snakker samisk, og ønsker å kunne bruke samisk i møtet med kommunal forvaltning. (VG)

Den eneste kvinnen i denne sesongen av «Jakten på kjærligheten», Else Marie Rødby (33), er også førstekandidat for Hurum Sp foran høstens kommunevalg. Vinneren av Farmen. bonden Magnhild Vik (42) er Senterpartiets toppkandidat i Rauma kommune.

Hvis Respons har truffet for De Kristne i disse målingene, er partiet nær ved å vinne representasjon i Rogaland fylkesting og Bergen bystyre. Skjer det, vil partiet få profilerte talerstoler og større ressurser.

 Sitatet
Omstilling er ikke et tiltak man setter inn»,
Jonas Gahr Støre

Det folk vil ha, er ikke arbeidsmarkedstiltak. Det de vil ha, er  en jobb som er trygg for fremtiden.
Erna Solberg

Jeg klarer ikke å la være å stemme Høyre, uansett hvor udugelige der er. Men vi trenger noen til å passe på dem.
Roger Michalsen, Tromsø-velger, til Klassekampen

Trine Skei Grande  er blitt politikkens svar på Gudbrand i Lia: Et dårlig opplegg om søndagsåpent byttes ut med et enda dårligere. Reisende fra utlandet vil kunne bestemme fridagene i Norge.
Gudmund Hernes i Morgenbladet

Mange tror at alle i Rødt er kommunister. Men det er ikke alle som er det, mange av oss er sosialister.
Cecilie Skaug, Sarpsborg

 
 
 Blogglisten

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar