søndag 23. august 2015

22 dager igjen

Langsiktig Hareide-plan?

Er  Knut Arild Hareides samarbeid med regjeringen er en langsiktig plan for å snu KrF til venstre? «Ved å demonstrere hvilket helvete partnerskapet med Frp er i praksis, vil selv den konservative kjerne blant velgere og tillitsvalgte se seg om etter et mindre onde?»

Marie Simonsen i Dagbladet kaller dette en snedig konspirasjonsteori  som  har et «forførende snev av troverdighet…. men den er ikke helt sann». Det støtter jeg henne i. « Etter åtte år på benken, ville KrF ha regjeringsskifte og innflytelse for enhver pris» - det gjaldt nok også Venstre.

Simonsen mener at Hareide klarer ikke lenger å mønstre et genuint forsvar for prosjektet han er viklet inn i. Når han går så hardt ut mot regjeringen allerede nå, hva skal han si når statsbudsjettet kommer med flere kutt i formueskatten? Om det kommer flere avsløringer om asylavtalen? Da blir det vanskelig ikke å ta konsekvensen av kritikken uten å miste troverdighet, og det før partiet er modent for det skiftet han tror på».

Konstitueringene en pekepinn?
Simonsen har et godt poeng. Likevel . jeg tror det skal mye til før KrF skifter side, tillitsmannsapparatet i partiet er litt mer radikalt enn velgermassen. Men posisjonen som støtteparti kan trekkes tilbake, og hva gjør Solberg da, hvis valgresultatet skulle bli en slags kopi av 2013? Holder MDG stilen, kan ikke borgerlig flertall bli svært vanskelig i 2017. Uansett hva partiledelsen sier ser jeg ingen situasjon der MDG ville kunne tenke seg å falle ned på ikke-sosialistisk side.

Men har dette noe med kommunevalget å gjøre? (igjen: jeg finner nesten ingen som skriver om fylkestingsvalget). Konstitueringen i en del kommuner etter valget kan gi en liten pekepinn om stemningen, selv om alle vet at  vi snakket om to ulike typer valg. Jo mer KrF og Ap finner sammen i kommunene, jo mer KrF ønsker å distansere seg fra Frp også lokalt, jo lettere vil en overgangsprosess – i det minste til en støttefunksjon med motsatt fortegn – bli i KrF.

 Hjertesakene på banen
Selv om de aller fleste kommentatorer jeg leser synes å være enige om at kommunevalget avgjøres ikke av statsministerdueller mellom Erna og Jonas, kommer temaet og terningkastene til å fortsette frem til valgdagen

Arne Strand i Dagsavisen støtter seg på statsvitenskapelig forskning som viser at det er sakene og ikke personene som avgjør utfallet av valget. Jeg vil også  gjøre det, men jeg er samtidig klar over at bakgunnen for stemmegiving blir mer og mer komplisert, og at det er slett ikke sikkert av folk alltid svarer helt sannferdig på spørsmål i den retning.

Men jeg deler Strands observasjoner: «De partier som får valgkampen til å dreie seg om sine hjertesaker, saker som partiene har eierskapet til, gjør gode valg. Ap vil derfor tjene på en valgkamp som dreier seg om eldreomsorg og arbeidsledighet. Høyre vil gjøre det godt hvis hovedsakene blir skole og skatt. Frps viktigste sak er innvandringspolitikken. SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne har mye å hente på klimapolitikken. Sp vinner velgere på distriktspolitikken. KrF har stor tillit i barne- og familiepolitikken».

Det haster
Strand ender opp sin kommentar med å vende tilbake til Gahr Støre: «Han bør spisse budskapet. TV er et overfladisk medium. Folk husker konklusjonen, men ikke argumentasjonen. Når Støre snakker om ledighet, integrering, helsepolitikk og skatt, går det etter min mening riktig bra. Og selvfølgelig når gjelde utenrikspolitikk, men det er ikke tema i lokalvalgkampen. Han er mer uklar når det gjelder klimapolitikk og kommunereform. Det er ikke bare hans skyld. Ap har på disse områdene ingen helt avklart politikk. Det er ikke for sent å bli klar».

Men jeg tror det haster.

«Nå snør det på Røst»
Aftenposten har besøkt Røst i Lofoten, og budskapet derfra er følgende: « De er livredde for å havne helt i bakleksa hvis de blir slått sammen med storkommuner langt borte». Ordfører Tor-Arne Andreassen innrømmer at kommunen ikke greier å levere gode nok tjenester på alle områder til innbyggerne, men «det er på grunn av de ekstreme avstandene til et eventuelt nytt kommunesenter at vi har måttet prøve å finne en egen løsning. Det er elleve mil til Bodø. Det er litt vanskelig å ringe til dem og si at nå snør det på Røst. Og at noen må brøyte».

Røstmodellen går ut på at kommunen beholder kommunestyret og politikerne, men at Bodø skal hjelpe dem på enkelte områder. Alle datatjenester, endel helse- og psykiatritjenester, bygg og oppmåling skal håndteres fra Bodø.
«Dette  betyr at Røstborgerne blir annenrangs. Det bryter fundamentalt med norsk styringstradisjon. Men det kunne vært spennende å prøve ut», sier professor professor i statsvitenskap Asbjørn Røiseland, som har helgebolig på Røst.
«Eksempelet viser det håpløse i konklusjonen til Sanners ekspertutvalg som konkluderer med kommunestørrelser på 15.000–20.000 innbyggere. I Norge er det ikke slik at «one size fits all», sier Marit Arnstad (Sp).
Røst-forsøket kan bli spennende.

SoMe-aktivitet ikke så viktig

Mens lokalpolitikerne satser for fullt på sosiale medier, spiller aktivitet på Facebook og Twitter liten rolle for velgerne. Ifølge en studie fra 2013 bruker folk heller TV og aviser når de skal skaffe seg informasjon i valgkampen, skriver Klassekampen.
– Det er en konflikt mellom hvor mye oppmerksomhet politikerne gir sosiale medier, og hvor lite viktige sosiale medier er for folk når det gjelder informasjon i valgkampen, sier Rune Karlsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

I undersøkelsen oppgis sosiale medier som den minst viktige informasjonskilden for folk. 72 prosent svarte at Facebook var uviktig som informasjonskanal i valgkampen, mens hele 90 prosent mente det samme om Twitter. Undersøkelsen er gjort i forbindelse med den store valgstudien som ble publisert forrige uke.
– Velgerne prioriterer fortsatt de tradisjonelle kanalene når de skal orientere seg om politiske saker og partier, og innhold fra TV og aviser spres også i sosiale medier, sier Karlsen.

 Valgkamp og kommuneinfo

Statsministeren har besøkt Sandefjord. som ledd i Høyres valgkamp. Hun besøkte et bo- og behandlingssenter, og ble orientert om lokalmedisinsk senter og eldreomsorgen, bl.a. en demenslandsby. En video, tekst og bilder, ble lagt ut på kommunens Facebook-side. Hun var blant annet på Nygård bo- og behandlingssenter og på byggeplassen til det som skal bli et lokalmedisinsk senter.
-Hvis folkevalgte fra andre partier var til stede, kunne dette vært naturlig å legge ut, men ikke når det er et rent Høyre-arrangement, fremholdt Jonfinn Bremnes i Sandefjord Ap, Innlegget ble fjernet.


Notert
Ingen kan true Fabian Stangs posisjon som ordfører i Oslo (52 pst)  viser en Aftenposten-målingen. Selv én av fire Ap-velgerne støtter ham. Bare 18 pst av velgermassen ønsker Tone Tellevik Dahl (Ap) som ny ordfører.

Men - flere vil at Raymond Johansen, Ap, (45 pst) skal lede Oslos neste byråd enn at Stian Berger Røsland, H, (37 pst) fortsetter som byrådsleder. Ap har ikke vunnet kommunevalget i Oslo på 20 år.

Kragerø Høyre har i valgkampinnspurten utpekt Frp-toppen som sin ordførerkandidat: «Henriette Fluer Vikre er Kragerøs desidert dyktigste politiker, og hun bør få muligheten til i bringe kontinuiteten videre. Vi bør ha de beste folka på rett plass», sier Reidar Skoglund (H)

Dagens Aarebrot: I 102 år har det vært rødt Ap-flertall i bystyret i Olavs by, Sarpsborg. Selv ikke diktatorer har klart å sitte med makta så lenge.

Da Hans Otto Lund tapte kampen om topplassering på Høyres liste, startet han sin egen valgkamp for å vinne stemmer i en av Kristiansands mest folkerike bydel. -Jeg følte at jeg ble litt degradert. Det ble jeg skuffet over, såpass ærlig skal jeg være, sier Lund som de fire siste årene har vært Høyres gruppeleder i Kristiansand.

Fylkespolitikerne i Møre og Romsdal har møttes til debatt. «Overdose av politiske uklarheter. Politikerne er i valgkampmodus og livredde for å si eller mene noe som kan støte bort en velger eller tre», konkluderer Geir Strand i Sunnmørsposten.

 Siste bergensmåling, i dag, forteller at Ap i byen ligger 5 pst høyere enn for fire år siden, mens Høyre har tapt 10 pst og er ende på 25 pst. MDG er her, som i Oslo, på vippen, og ligger nesten 6 pst over 2011. Feministisk initiativ begynner nå å vise igjen på målingene,  de nærmer seg et mandat

«Gro lanserte med brask og bram «fremtidens eldreomsorg i Oslo» sammen med byrådslederkandidat Raymond Johansen. Som hun rett og slett ikke har peiling på! Gro har ikke løsningene, kunnskapen, erfaringen eller innsikten som trengs. Og når valgkampen er over, har Gro tenkt å bry seg noe, litte grann, eller ingenting om Oslo, de neste fire årene? Man blir ganske oppgitt av slike spill for galleriet», skriver  Aina Stenersen, 7. bystyrekandidat Oslo Frp, i Dagbladet

 Nils T. Døvre er fødd i 1914, men det hindrar han ikkje frå å stille som kandidat for KrF ved kommunevalet i haust, 101-år seinare.
Han er den eldste i landet som står på liste. Få 1963 møtte han som fast representant for KrF, melder nrk.no

Sitatet
Anders Magnus er kanskje den beste i landet til å snakke samanhengande i ein halvtime utan å sleppe andre til orde, og likevel berre få sagt ein ting.
Are Kalvø i Aftenposten

Frp er partneren KrF og Venstre kvier seg for å anerkjenne i dannet selskap, men går hjem med når lyset er slukket.
Marie Simonsen, Dagbladet
Det ligger i den tabloide journalistikkens natur å heve en politiker til skyene for så å dra vedkommende ned når hverdagen og motgangen melder seg.
Arne Strand, Dagsavisen

Det synes som om de dårligere politikeromtale ne har en tendens til å vokse uvanlig raskt når de først er i gang. Det blir kumulativ effekt.
Berit Aalborg, Vårt Land
Tanken på at våre barn en dag vil se oss i korene, er en ledestjerne for arbeidet mitt som ordfører.
Gro Anita Mykjåland, Sp, Ivesland

 























Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar