søndag 30. august 2015

14 dager igjen

En ny meningsmåling i dag (VG kommer med ny måling hver dag, bare den siste regnes med,) Gjennomsnitt for de siste fem målinger (forholdet til 2011 i parentes); R 2,1 (+0,6) SV 3,8 (-0,3) MDG 5,2 (+4,3) Ap 32,7 (+1,0) Sp 6,5(-0,2) V 5,9 (-0,4), KrF 5,3 (-0,3) H 24,0 (-4,0) Frp 10,9 (-0,5)

Politikk og følelser

- Politikk, økonomi og samfunn er blitt så komplisert og teknokratisk at de fleste av oss verken forstår de tekniske detaljer eller ser den store sammenhengen. Det er enklere for oss å velge å stole på personen, enn forsøke å forstå saken.

Den første statsminister-duellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre fikk vi mer sosialøkonomi enn personlighet. Slikt kan få oss til å drømme om mer fargerike, ekte og «autentiske» politikere, men den romantiske trangen til å forstå hvem personen bak politikeren «egentlig er», rommer en fare. At en politiker egentlig mente det godt, hjelper lite hvis handlingene var ulovlige eller ufordelaktige for landet. Og jo mer politikerne snakker om sine egen følelser, desto mer risikerer vi at de mørklegger de faktiske samfunnsmessige omstendigheter og konsekvensene av sine politiske løsningene.

Jens E. Kjeldsen, retorikkekspert

Det er sårt for politiske journalister at de ikke får avgjøre hva folk stemmer. De blir demokrati-skeptikere av det, og valgomatene er et forsøk på å kurere denne velstands-lidelsen, Valgomatene er påvirkningsbransjens mest desperate nødskrik. I dag etter dag
Et fargerikt mangfold uten bestått statsvitenskap mellomfag fra Bergen. En politisk journalist blir like hjelpeløst ignorert som en vegetarianer på julebord eller en kristen i folkekjerka. Han kan skrive at Nasse Null vant TV-debatten eller at aksjonen mot bompenger er perspektivløs lokal-populisme, men ingen bryr seg. Hevnen er at han utelater spørsmål om bompenger i valgomaten-

Arild Abrahamsen i Stavanger Aftenblad

Nest beste valg
Torsdag var det debatt på Kulturhuset i regi av Tankesmien Agenda har arrangert debatt med sentrale ungdomspolitikarar Eit av dei meir kuriøse tema som vart bragt på bane denne kvelden var «i ei verd der ditt parti ikkje eksisterte, kva ville du stemt på då?».

Sandra Bruflot, 1.nestleiar i Unge Høgre: Dei er bra på personvern og flinkare til å vere progressive i ruspolitikken enn det Høgre er.
Anna Serafima Svendsen Kvam, talsperson i Grønn Ungdom: Eg vekslar mellom dei to andre beste miljøpartia, Venstre og SV, og som samstundes har den mest solidariske flyktningpolitikken saman med KRF – det skal de har. Per no må det bli Venstre

AUF-leiar Mani Hussaini: Det måtte blitt Senterpartiet, fordi dei har ein jovial partileiar. Ein grønn sosialist.
Rød Ungdom-leiar Linn-Elise Øhn Mehlen: – Eg er både odelsjente og oppteken av distrikta, Sp hadde hatt mi stemme då. 
(Fra framtida.no, flere valg er ikke nevnt)

«Historisk skattebommert i Oslo»

Valgforskere og eksperter er ikke nådige i sin vurdering av at Raymond Johansens Ap i Oslo fronter skatteøkning i valgkampen.
VG

En historisk bommert, den minst gjennomtenkte valgkampsaken i Norge på mange år.
Pr-ekspert Hans Geelmuyden.

Forslaget mobiliserer Høyre-velgere på gjerdet, til å hoppe ned og stemme på Høyre. Eiendomsskatten er viktig. –Høyre i Bergen har innført den: Det er en viktig årsak til at hver tredje Høyre-velger i Bergen sitter på gjerdet så kort tid før valget.
Frank Aarebrot, professor

-Jeg har stor sans for at Oslo Ap sier at dette er helt rett og forklarer hvorfor de gjør det. Men i møte med velgerne, er det å selge seg med økt skatt, ingen vinnersak.
Kjell G. Salvanes, professor i samfunnsøkonomi .

Oslo Ap ønsker å gjøre så mye som kostere, at de må øke inntektene.
 Anders Todal Jenssen, professor
Vi velger politikk fremfor strategi, det handler om hva som er rett og riktig. Vi ber de med de dyreste biligene om å bidra litt mer til fellesskapet, Bare 22 prosent av boligene blir omfattet.
Raymond Johansen, byrådslederkandidat, Oslo Ap

«Alle vet hva som skjer»
Audun Lysbakken, SV, er reist til den greske øya Lesbos for selv å omfanget av krisen. Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde reagerer:.
- Folk flest har ikke kunnet unngå se hva som skjer, gjennom avisa eller TV-skjermen. Vi føler alle med flyktningene når vi ser sterke bilder fra området, men jeg synes ikke flyktningekatastrofen skal bli et fesjå for politikere, sier han til Dagbladet. - Dette er åpenbart et spill fra Lysbakkens side for å vise at han er mer omtenksom enn andre. Han reiser ned på business class og bor på hotell for å vise hvor omsorgsfull han er. Alle vet hva som skjer, og Jan Egeland, generalsekretær Flyktningehjelpen, har vel fått nok spalteplass til å beskrive hva som skjer.


 Røykerom og Holocaust
-At de som har blitt så uheldige å bli avhengige av røyken liksom skal bli hengt ut ved å måtte gå ut for å røyke, er ikke greit. Slik blir de tilsidesatt av miljøet... Jeg vil absolutt sammenligne denne diskrimineringen med hvordan jødene ble diskriminert under krigen. Jødene ble diskriminert med støtte fra loven, akkurat som røykerne blir i dag.
Kristian Andersen, Kystpartiet, Troms

Dette er en bagatellisering av grusomhetene jødene ble utsatt for. At slike påstander kommer fra folk som skal påta seg viktige politiske verv i vårt samfunn, viser bare hvor viktig det er med opplæring om Holocaust og forebygging av antisemittisme.
Michal Rachel Suissa, leder for Senter mot antisemittisme, til iTromsø

Uttalelsen er satt på spissen, men Kristian er ung, og snakker rett fra levra. Vi setter fingeren på forskjellen mellom vanlig diskriminering og diskriminering som er systematisk og lovstøttet. Vi blir blant annet tvunget ut for å røyke, uansett hvor kaldt det er. Og så har du noen som passer på at det er nok åpning i røykeskurene, slik at vi fryser nok. Mange røykere går bare ut om sommeren. Vi er ikke imot røykeloven, men vi mener den må la seg forene med røykerne. Derfor kjemper vi for å innføre røykerom. Først i kommunal regi, så får andre bedrifter selv se om de kommer etter.
Geir Finne, fylkesleder, Kystpartiet

«Åtte år nok for ordførere»

Høyres ordførerkandidat i Hammerfest, Harald Knudsen synes kampen mot Arbeiderpartiet er vanskelig, Han levner seg selv små sjanser i kampen mot «Finnmarks sterke mann», Ap-ordfører Alf E. Jakobsen, som har styrt Hammerfest siden 1999.
– Problemet er at han har sittet så lenge at alle her sier «Alf vinner uansett». Det har ført til at mange ikke vil bidra i lokaldemokratiet. Det er vanskelig å få folk med i debatten og velgerne er apatiske. –Det er uheldig for demokratiet at ordførere kan sitte i mer enn to perioder. Vi ser at vi har en veldig lav valgdeltagelse, den var på bare 55 prosent sist. Folk tenker at det ikke er noen vits i å stemme. Jeg mener dette er noe man burde ta på alvor på landsbasis, for det gjelder i flere kommuner, sier Knudsen til VG

Smakebit

Her er bare en liten smakebit på hva Frank Aarebrot har uttalt seg om de siste ukene: Ulvepolitikk. Det politiske spillet rundt byggingen av ny E8 gjennom Ram- fjorden i Troms. Plagiatskandalen i Dagens Næringsliv. Han har tatt til orde for å senke stemmeretts­alderen, oppfordret Kvinnherad kommune til å kvitte seg med øyene Hatlestrand, Varaldsøy og Ølve, angrepet forestillingen om at slaget på Stiklestad sto mellom kristne og hedninger, og ment at dagens norske kristne svikter arabiske kristne, skriver  Bergens Tidende

Nedleggelse av skoler engasjerer
I Balestrand har omstridde nedleggingar gjort skulestrukturen til ei heit potet i valkampen. Den nystarta Bygdalista håpar å stele stemmer frå dei etablerte partia ved å kjempe for bygeskulane. Bygdelista kom etter at fleirtalet i Balestrand kommunestyre vedtok å legge ned Fjordtun skule og Nesse skule av økonomiske grunnar. Elevane frå dei to skulane på kvar si side av Balestrand sentrum skal no busse dei 20–25 kilometrane til skulen i Balestrand- Lista skal berre konsentrerte seg om skulesaka. I alle andre saker får  dei som står på lista meine det dei vil.( NRK).

De siste åtte årene har norske kommuner spart bort 400 offentlige skoler. Inn kommer private. Når kommuner sparer bort grendeskolene, står privatskolene klar til å overta. Den offentlige skolen sprenges innenfra, sier førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk Kirsten Sivesind, til NRK.

Det har vært en kraftig vekst i antall privatskoler i Norge de siste åtte årene. Siden 2007 er det blitt 57 flere privatskoler, en økning på 24 prosent
-Jeg mener det var en tabbe å legge ned grendeskolene, og det mener jeg fortsatt når vi ser at vi har fått en stor privatskole på Løkken. Vi mister muligheten til å nå ut til en tredel av elevmassen vår, og det er synd, sier ordfører Are  Hilstad i Meldal til NRK.. -Det samfunnsmessige, splittelsen i bygda, er mer alvorlig for oss enn de økonomiske konsekvensene,. Situasjonen har skapt en splittet kommune, sier Hilstad

Samisk senter i Oslo?
Oslo som hovedstad bør ha rom for et samisk kultur- og språksenter, både for samene sin del, for Oslos befolkning sin del og turister som kommer til byen vil helt sikkert ha glede av det.
 Guro Svenkerud Fresvik, Oslo V.

Vår ordfører kandidat sier at hun vil være samenes ordfører og de mener jeg sier ganske mye om at dette er en viktig sak for Oslo Arbeiderparti, vi har ikke alltid vært like flinke tidligere, men jeg opplever at det har vært et skifte og at det har blitt løftet opp og fram-
Victoria Evensen, Oslo Ap

Hvis Ap overtar makta i Oslo etter valget, så har de jo kommet med klare løfter til Samisk hus, og det forventer jeg at de står for.
Ann Finbog, styreleder Samisk Hus

Landet valgrundt
Mens det bare er 2,6 pst av de over 65 år, som oppgir at de vil stemme på De Grønne hvis det var kommunevalg i morgen, er tallet det 8,3 pst tblant de mellom 18 og 29 år.Til sammenlikning har SV bare 2,8 pst oppslutning blant velgerne mellom 18 og 29 år.
– Mangelen på fagfolk ute i kommunene kan gå på rettssikkerheten løs, advarer tidligere. Vi har for mange kommuner i Nordland. Det går i første rekke på rettssikkerhet og habilitet. Mange av de små kommunene har ikke juridisk kompetanse.

Åshild Hauan, Ap,  tidl. fylkesmann i Nordland
"Åja, du bryr deg ikke om barna dine?" Dette var kommentaren fra en representant i Sandefjord Arbeiderparti da tobarnsfar Morten Norum da han stemte på et annet parti.

Sitatet
Etter de fire siste årene er det neppe mange bergensere som tror at flertallsbyråd er en forutsetning for stabilt styre.

Frank Rossavik, BT
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar