fredag 17. april 2015

Sakset uke 16

#jegharopplevd

#jeghar opplevd at en fyr grep tak i meg nedentil under konsert, min reaksjon var å klappe til fyren, han tok så kvelertak på meg. #Ekkelt

#jegharopplevd at en mann i 40 årene prøvde å klå meg på rumpen, før han forklarte at det var min egen feil når jeg gikk med kort skjørt.

#jegharopplevd  å få en hånd under skjørtet og opp i skrittet i barkøen på Garage.

#jegharopplevd å uten forvarsel bli heftig tungekysset av min 25 år eldre nærmeste leder på jobbfest.

# Da jeg var i 30-årene opplevde jeg at en voksen mann forsøkte å kle av meg på dansegulvet, og ingen så hva som var i ferd med å skje. Jeg fikk panikk og var så desperat at jeg klarte å brekke fingeren hans.
# Da jeg var i 20-årene ble jeg spurt om julebordsunderholdningen kunne være at jeg strippet.
Dette er noen av de mange Twitter-meldingene norske kvinner i dag deler under emneknaggen #jegharopplevd.

Aftenposten

Det fleste menn oppfører seg bra. Men det er helt vanlig at de ikke gjør det.» En lærer klådde på meg. Når jeg går forbi en gruppe menn stålsetter jeg meg i tilfelle de roper noe fornedrende. Jeg er blitt litt sovevoldtatt og litt slossvoldtatt. Om jeg skal regne raskt over, vil jeg anslå at en tredjedel av venninnene mine er blitt sovevoldtatt.
Cathrin Svanevik Frøyen i Aftenposten

Vi ønsket å vise at hun ikke er alene, selv om ikke alle kvinner har opplevd det samme som henne.  Veldig mange har negative opplevelser som går under seksuell trakassering.
Hilde Sofie Pettersen, redaktør i Fett

Klokken 13.30 fredag hadde hashtaggen 9300 tweets,.

Analysenettstedet Topsy

Menn som utsetter kvinner for seksuelle krenkelser. «Jeg oppfører meg ikke sånn», slår fornærmede menn fast. Det er viktigere å kjenne på fornærmelsen, enn å bli provosert av at kvinner blir utsatt for krenkelser.

Heidi Helene Sveen i Aftenposten

Hatet mot kvinner ligger i mannens manglende evne til å ha makt over sitt eget begjær. Mannen føler seg derfor hjelpesløs, fanget av kvinnen, vil derfor alltid se kvinnen som en slags trussel. Helt til han forstår at han selv må ta makten over sitt begjær, og trenger dermed ikke å kontrollere kvinnen lengre.

Sylvia Storm, Facebook

Den som har en historie med seksuelle overgrep, kan så klart bli mer vàr og lettere oppleve verden som seksuelt truende og uforutsigbar enn andre. Det er ikke rart. Men det er betenkelig når noen, enten de har eller ikke har denne erfaringen, antyder at det er slik det er å «være kvinne». Det er det ikke.
Inger Merete Hobbelstad, Dagbladet

Jeg har opplevd at en mann på 40 kom oppi senga der jeg sov. Han voldtok meg, som var 15 år. Jeg skammer meg fortsatt for at det skjedde meg. Det er et moderne kvinnefellesskap som foregår på Twitter nå. Det er et folkeopprør fra kvinner, og fra menn som sier at dette ikke er akseptabelt. Det er en reaksjon på et samfunnsfenomen som ikke er blitt tatt nok på alvor.
Laila Gustavsen Ap-politiker

Slike kampanjer er effektfullt for grupper som føler at de ikke føler at deres syn ikke kommer frem i pressen. Det å kunne samles med andre likesinnede og utveksle erfaring gjør de bedre rustet til å ta denne debatten på en større arena.
Ida  Aalen, medieviter

Det gir en opplevelse av å være del av et felleskap, og 140 tegn ser ut til å ha senket terskelen for å dele vanskelige opplevelser.
Bente Kalsnes, stipendiat

Det er engasjementet i Seltzer-saken og det manglende engasjementet i denne saken det største problemet for feministbevegelsen i dag. Vi knebler oss selv i den offentlige debatten og gjør oss til forutsigbare lettvektere hvis vi reagerer på Seltzer og ikke på dette.
Amalie Irene Rasmussen, i Aftenposten

Jeg kan ikke tro at den seksuelle trakasseringen er så grov, så nedverdigende og har rammet kvinner fra så mange ulike bakgrunn. I Norge. Rystende vitnesbyrd om et kvinnesyn så forkvaklet at jeg en stund lurer på om det er norske kvinner som forteller. De kunne vært pakistanske. Eller egyptiske. Indiske. På en basar i Lahore, i en buss i Kairo, i en butikk i Delhi. Klådd på, klypet, plystret etter, av menn i patriarkalske kulturer

Shazia Sarwar i VG
"Flere mener hun har lokket advokater og politifolk i honningfellen og at hun har lyd- og eller filmopptak av akten og at hun presser dem", skrev en kvinne om meg 5.1.2015
Kristin B. Bruun på Facebook


#jegharopplevd bringer sterke og viktige historier frem i lyset. Diskriminering, trakassering og vold skal ikke være en del av kvinners liv!
Solveig Horne, likestillingsminister

Ymse fra menn

Det sier noe nifst om menns psykologi at en diskusjon om generelle samfunnsspørsmål så lett kan munne ut i trusler om seksualisert vold.
Torgrim Eggen, forfatter

Denne debatten er annerledes. Kvinner står opp for seg selv, de er ikke ute etter å ta noen. Dette er en mer konstruktiv måte å kommunisere på enn vanlig. Denne uvanlige formen tror jeg forvirrer en del menn, Norge er på et sidespor, der vi har mistet kontakt med følelsene våre og dermed behandler andre som objekter. Vi er heller ikke så gode på å skjønne hvordan andres følelser og reaksjoner.
Trond Haukedal, psykolog, motivator

Jeg har en kamerat som var nygift, og på en fest ville to kvinnelige kolleger av ham "teste" hvor trofast han egentlig kunne være. Ifølge ham ble det ganske ubehagelig. Men han lagde aldri noe oppstyr rundt det, fordi det "ville skape en dårlig stemning på jobben".
Steven Flett på Facebook

#jegharopplevd atte kvinnfolk ikke syns det er no' særli atte jeg ser på'rem som objekter, enda jeg pressiserer atte'rem er pene obbjekter
Gretten gammel gubbe, twitter

Dere damer prøver å ta over alt, og vi menn skal stå i bånd ute i hundehuset. Fordi vi bare er en penis uten følelser. Men jeg har sett det for mange ganger. Hele dagen klan, klag, klag, klag, menn er svin. Så blir det mørkt og plutselig er vi bra nok. Hyklere, det er det dere er.
Knut Larsen på Facebook

Når menn frykter at klønete sjekkeforsøk eller ukloke bemerkninger trekkes inn i den samme debatten som voldtekter og hatmail, blir man redd for at for at man blir sett på som «en av dem». Den anklagen vil man ikke ha på seg.
Nils August Andresen, Minerva

Vi ser den samme naivitet hver gang det har vert en voldtekt av noen på vei hjem fra byen. Dere hyler om at dere skal få gå rundt å gjøre akkurat som dere vil pga dere er kvinner, og da er alt som skjer med dere mannfolks feil. Mens mannfolk prøver å fortelle at ting har konsekvenser.
Chris Volden, Facebook

Beskrivelsene av menn som tar seg til rette viser et forferdelig kvinnesyn i samfunnet som sitter dypt, og en mannlig egoisme som ikke har forsvunnet, selv om både stats- og finansministeren er kvinner. Det finnes et kvinnesyn fra helvete der ute, også blant unge menn. Å gjøre feminisme og likestilling til formalia, med kvoter og opptelling, er å svikte kvinnene som hver dag lever med trusler og trakassering.
Mathias Fischer, BT

 Om Jonas Gahr Støre
Professorpolitikeren som briljerer.
Thomas Boe Hornburg, Aftenposten 

På Facebook er han dårlig på å invitere folk til å komme med sine synspunkt. Opptatt av å formidle det han selv står for, men lite opptatt av hva vi som følger ham, er opptatt av,
Svein Th. Marthinsen, valganalytiker

Best i medvind. Jonas Gahr Støres problem er at hans svakheter har et mye større potensial for å ødelegge for ham og partiet enn andre politikeres svakheter.
Frank Rossavik, BT

Aftenposten
Alle elsker Jonas. Kanskje fordi ingen helt vet hvem han er.
Kjetil B. Alstadheim , DN

Støre har økt takhøyden i Ap. Det letteste å få øye på er en mer verdikonservativ streng i politikeren Støre. En viktigere forskjell er likevel at Støre gjennomgående virker mer lunken til store strukturreformer enn sin forgjenger

Thomas Boe Hornburg, Aftenposten

Støre har sluttet seg til arbeiderbevegelsen etter en indre prosess som minner om den deler av Oslos kulturelite beskriver når de skal forklare hvorfor de har konvertert til katolisismen.
Frithjof Jacobsen, VG

Gahr Støre har fortsatt ikke svart på de mest interessante spørsmålene om olje, klima og miljø.

Anne Marte Blindheim, Dagbladet

Av Jonas Gahr Støre

Ap under min ledelse skal ikke gi alkohol som gave.

 Moderne sosialdemokratisk tenkning har en historisk mulighet til å peke ut en endret kurs.
– Var Jesus sosialdemokrat? – Jesus skal få slippe å ta stilling til det.

Vår visjon er ikke at folk skal være like, det er mangfoldet mellom forskjellige folk som skaper utvikling.

Den politiske oppslutningen omkring velferdsstaten øker også når lønnsforskjellene før skatt er små.

Det er ikke sikkert i 2017, at veien fremover går til 2013, hvis du skjønner hva jeg mener. Dette tror jeg er klar tale.
Jeg har selvtillit nok.

«Feigt»

Aps unnfallenhet i asylbarnsaken er «feig».  Partiet som burde holdt fanen høyest for internasjonal solidaritet, velger å luske bak fremfor å stå i front. Jeg fatter ikke at de mange i Ap som er opptatt av dette feltet, så til de grader lar seg kneble.

Trygve Nordby, tidl. direktør i Utlendingsdirektoratet og mangeårig leder av Røde Kors og Flyktninghjelpen

Frykten for å miste velgere på asylsaken, har til nå vært større en frykten for å sende ut barn til krigsherjede områder. De store partiene sitter åpenbart med bakgrunnstall som viser at man bør fronte en restriktiv asylpolitikk.
Filip Rygg, tankesmien Skaperkraft

Norge bør ha en flyktning- og asylpolitikk i tråd med solidariske, fornuftige og humane verdier. I dag står Venstre, KrF og SV alene i det arbeidet. Ap må på banen.
Marte Gerhardsen, tankesmien Agenda

Venstre
Venstre ligger med sin arbeidsmarkedspolitikk nærmere Frp enn Høyre.
Espen Søbye i Morgenbladet

Skal Norge lykkes med sine klimamål, er det helt nødvendig at det er Venstres klimapolitikk som får gjennomslag i regjeringen.
Adresseavisen

Vi ser at Venstre  står på og jobber mye, og ser at dere får til mye. Dere har klart å holde klima- og miljøfanen høyt, selv om ikke alle i regjeringen er like opptatt av det,
Nina Jensen, World Wildlife Found

Venstres forslag vil innebære en nedtrapping av norsk olje- og gassnæring. Norge vil bli fattigere, mens verden ikke vil bli grønnere.
Nikolai Astrup, miljøpolitisk talsmann, H

Jeg setter pris på Venstres støtte til å øke norsk fornybarkraftproduksjon. Men nå har de nok tatt for mye Møllers Tran. Bare energinnholdet i norsk gasseksport er åtte ganger høyere enn vår totale kraftproduksjon.
Tord Lien, energiminister
Antar at Venstre i sitt opphøyde selvbilde med 4-5 prosent mener de kan styre alene.
Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepr. Frp

Få ting er mer fristende enn å harselere med politikere som vraker gamle standpunkter, snur på hælen, vender om 360 grader og mener noe helt annet enn det de mente før. På Venstres landsmøte i helgen foretok Trine Skei Grande en slik piruett, og hun fortjener ros for å være innehaver av politisk ryggrad til å ta et oppgjør med politiske standpunkt som er gått ut på dato.
Bjørn Sæbø i Rogalands Avis

Norges eldste parti har stolt tradisjon for demokrati og samfunnets svakeste. Derfor er det trjst at det ikke kan manøvreres fritt.
Michael Brøndbo, Nationen

Ennå er det mykje som held Venstre saman, og som gjer at partiet forsvarer sin plass i norsk politikk: miljøengasjementet, ein open og varmhjarta asyl- og innvandringspolitikk, omtanken for småbedriftene, viljen til nytenking, ein kunnskapspolitikk i tradisjonen frå det gamle lærarpartiet, og ikkje minst eit gjennomtenkt og prinsipielt forsvar for rettsstat og personvern som andre parti burde ha lært meir av.
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Hemmelig i byråd
Regjeringspartiene Frp og Høyre har fremmet forslag i Stortinget om at alle sakslister og saksdokumenter i byrådets forberedende møter skal hemmeligholdes.Det betyr at innbyggerne ikke får vite at politikerne diskuterer saker som skolenedleggelser, bybanetraseer og byggesaker før byrådet har kommet frem til et endelig vedtak. Ap, KrF og Venstre støtter forslaget. Felles for alle partiene som står bak innstrammingen er at de sitter eller har sittet i posisjon i de byene og kommunene som har innført systemet med parlamentarisme
Bergens Tidende

Vi må utrede disse sakene forsvarlig før de legges frem. Rådmennene i kommuner som er styrt etter formannskapsmodellen kan holde på med saksforberedelse helt frem til en sak foreslås vedtatt. I parlamentarismen har byrådet overtatt ansvaret til rådmennene, og derfor må kunne unnta saker fra offentlighet frem til de har et klart saksfremlegg.
Ingjerd Schou, Høyre, forslagsstiller

Forslaget vil føre til at samfunnet mister retten til å få innsyn på et tidspunkt der ofte de mest reelle drøftelsene skjer, og når muligheten til å påvirke er størst. Naturlig nok er det også da allmennhetens interesse i å få innsyn er størst. Kommuneråd og fylkesråd vil på sin side miste en sentral kilde til utfyllende opplysninger, kritiske vurderinger og alternative løsninger. Totalt sett kan dette svekke tilliten til og forståelsen for viktige beslutninger i samfunnet.

Norsk Presseforbund
Det nye lovforslaget mener går i feil retning. Forslaget vil innebære en form for «demokratisk sentralisme». Her kan det politiske lederskap sette seg sammen og forhandle frem en virkelighetsforståelse og et forslag til vedtak, uten at noen utenforstående får innsyn i det som skjer. Ubehagelige fakta og faglig usikkerhet blir skjøvet under teppet. En ytterligere lukking av saksbehandlingen i kommuner med denne styringsmodellen er klart i konflikt med idealer om åpenhet og en gjennomsiktig beslutningsprosess.

Jan Fridthjof Bernt, jussprofessor

Byrådet skal være et kollegium. Det må kunne diskutere en sak før det tas en endelig beslutning som så blir offentlig og går videre til bystyret. I dag kan byrådet diskutere muntlig, men ikke med et notat som grunnlag for den diskusjonen.
Ola Elvestuen, nestleder, V

Forslaget som Venstre og Elvestuen støtter, tilsier også at selve sakslisten til byrådets forberedende møter nå skal unntas offentlighet. Altså vil ikke innbyggerne få vite om at saken i det hele tatt diskuteres, før byrådet har lagt frem sin beslutning i saken.
Norsk Presseforbund

Politisk mix

Kjersti Stenseng skal veljast til partisekretær i Arbeidarpartiet. Om ho ikkje er partiets salt eller pepper, så blir ho partiets potet – midt på bordet og kan nyttast til alt.
Alf Skjeseth, Klassekampen

Regjeringen synes dessverre mer synd på seg selv enn det som skjer i Syria.
Mani Hussaini, AUF-leder
10.000 nye kvoteflyktninger, vil innebære at asylsøkere på mottak blir værende i flere år fordi kvoteflyktninger blir direkte bosatt, sier Dette er ikke noe annet enn råpopulisme fra Ap.
Mazyar Keshvari, Frp

Bøndene bør få reell streikerett. Dagens ordning er et demokratisk problem.
Frank Aarebrot, rikssynser

Regjeringen gjennomfører viktige reformer fordi Norge er forandret, ikke for å forandre Norge.
Trond Helleland, H

Kommunesammenslåing vil trolig bli en viktig valgkampsak. Senterpartiet bør gjøre alt de kan for å løfte saken så høyt på agendaen som mulig. Fordi dette er en god sak for dem, med et velgerpotensial som de må tilbake til EU-saken for å finne større,

Svein Th. Marthinsen, valganalytiker

Bare på fire områder får vi et klart «ja» på at Ap vil endre politikken tilbake slik den var før Solberg-regjeringen tiltrådte: Fedrekvoten vil bli økt fra ti uker tilbake til 14. Adgangen til økt bruk av midlertidige ansettelser vil bli stengt. Ap vil tilbake til ordningen der fagforeningene sentralt godkjente avvik fra turnus. Liberalisering av spillpolitikken vil så langt som mulig bli reversert.

Aftenposten

Et av Frps største problemer er ar partiet ikke forstår sentrum.
Irene Halvorsen, Dagsavisen

Ikke fullt så viktig

Hadia Tajiks private firma, Tajik Media, fikk 157.500 kroner i honorar for tre programmer på NRK TV i fjor høst. Samtidig mottok hun full stortingslønn.
VG
Vi politikere skal være veldig varsomme med å ta betaling utover det vi blir betalt for vervene vi har fordi det blir rotete– Det blir rotete med hvor vår lojalitet ligger, og den skal først og fremst ligge opp mot vervet vårt.
Trine Skei Grande, V-leder


Det kan stilles spørsmål ved engasjementet og ektheten i det, når du velger å opptre nærmest som en skuespiller. Jeg synes engasjementet da blir mer hult.
Trond Helleland, H  

Det er lett å tenke her at hun bruker posisjonen sin til å tjene penger. Hun er i en helt unik posisjon til å inngå en slik avtale.
Kenneth Svendsen, visepresident, Frp

Kritikerne bommer grovt. De har ikke forstått at det jeg har drevet med er næringsvirksomhet: Jeg har utviklet en som andre politikere kan tre inn i. Å utvikle programkonsepter er ikke innenfor rollen som stortingsrepresentant.
Hadia Tajik, Ap

Mange representanter har tilleggsinntekter, styreverv, foredrag og næringsinntekter og så videre. Jeg tror sikkert Hadia har skjøttet sitt verv på tross av dette.
Per Sandberg, Frp

Jonas Gahr Støre og familien har benyttet privat legevakt, privat aldershjem og private skoler for barna. Ap-lederen opptrer dobbeltmoralsk, mener Høyre og Frp.
Dagens Næringsliv

Jonas Gahr Støre får kritikk fra LO-hold for malerfirmaet han brukte da han malte ­huset sitt. Det polske firmaet kaller seg malermester uten å være det – og fikk ­Støres varme anbefaling.

DN
Lavmål». «Desperat». «Usmakelig». Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er opprørt over Høyre og Frps kritikk mot Jonas Gahr Støre og familiens kjøp av private helsetjenester.

VG
Jonas Gahr Støre er ikke helt «my cup of tea», som de sier på utenlandsk, men han får min sympati når høyresiden angriper ham for å ha brukt private helsetjenester og for å ha hatt ungene sine på privatskole.

Frank Rossavik, BT

Lest
I dag er en sånn nyhetsdagen der Gamsten har slått opp, Eggen fått nyre og mora til Jørn Hoel er død.
Ingvill Bjorland, twitter

I bevisst tilstand hadde de ikke fått meg til Molde, i hvert fall!! En av kommentarene til at ambulanse kjørte til Molde i stedet for sykehuset i Kristiansund en snau kilometer unna.
Tidens Krav

Molde sjukehus har traumeavdeling. Så enkelt er det ! Pasienten er nok glad for at han kom i de beste hender og glad for at skaden ikke kvalifiserte til St. Olav.
Bjørn A. Jacobsen, Molde

Her i Sogn og Fjordane har vi rett og slett ikkje brotsverk nok til eige politidistrikt. Vi er ikkje sjølvberga med kriminalitet.
Fridtjov Urdal i BT

TV 2-ekspert Johan Kaggestad tok ordentlig i da han for et par år siden utbasunerte at å følge Flandern rundt for ham var større enn Jesu oppstandelse. Til NRK la han også til at han trodde det samme gjaldt for de fleste sykkelfrelste belgiere
Espen Hansen, Aftenposten

Selv ikke STASI – i kreativt samarbeid med Dusteforbundet, Supperådet og «Norsk forum for platte revynumre» - hadde klart å koke opp noe like regeldetaljert og ekstremt som foreslåtte nye regler for snus.
Egon Holstad, Nordlys

Tord Lien er mer enn villig til å lyse ut nye letearealer til oljeindustrien før de har gjort seg ferdig med det de allerede har. Det blir som å starte på desserten før du har spist opp middagen
Frederic Hauge, Bellona-leder

Statsbudsjettet er tross alt elbilenes viktigste ladestasjon.
Kjetil B. Alstadheim, DN

Nav trenger en leder som ser ut som et menneske, men tenker som en maskin.
Kjell Terje Ringdal, retorikklektor

NRK har et arkivkompleks. Det går ikke an å sende en delfinale i Grand Prix uten at den blir fulgt av tjue minutters skap-tape og intervju med Bobbysocks. NRK jakter på sin egen fortid.
Arild Abrahamsen, journalist

Det nye regjeringskvartalet kommer til å være det viktigste uttrykket for det norske demokratiet post 22. juli. Bygninger som framstår med et grandiost selvbilde er neppe en særlig heldig måte å løse den utfordringen på.
Hege Ulstein, Dagsavisen

Det krever 402 liter vann for å produsere 28.3 gram storfe.
Unesco

Det er glemselen og likegyldigheten som kan redde oss. Fortid bør bare være tilgjengelig etter behovsprøving, og da på hvit resept.
Knut Nærum i Dagbladet

Av all nytale seiler nå «læringspunkter» opp som det verste. Det heter «vi fikk kraftig kritikk», ikke at «det ble pekt på læringspunkter».
Anne Holt, forfatter

I løpet av 12 mil på E6 vil du gjennomsnittlig møte sju sjåfører som kjører i ruspåvirket tilstand. Tre av disse vil være svært trafikkfarlige.
Adresseavisen

Det blir flere ord og mindre musikk i NRK. Hvordan skal vi klare oss uten «Klar en klassiker»?
Jon Magne Lund, Vårt Land
Hva er likheten mellom Jesus, Henning Holstad og Eirik Jensen? Alle vanket med kriminelle.
Magne Lerø, ukeavisen Ledelse

 Blogglisten

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar