søndag 5. april 2015

Den store påskereisen 2015

Påskereisen følger en geografisk rød tråd, og er innom alle verdensdeler. Nesten alle postene har en link til aktuelle hendelser. Den starter i Rogaland, går nordover før den setter kursen vestover mot det amerikanske kontinent. Sørover – og så videre vestover til vi kommer så langt at det er naturlig å si at vi er på hjemtur gjennom Asia.  Så til Afrika, før kursen settes gjennom Europa og til Norge, der vi fra Østlandet drar til Rogaland.

1. I desember ble proffboksing tillatt i Norge. En nordmann som bokset om en VM-tittel, kom fra dette stedet. Her er det mange vinduer. Stedsnavnet finnes i navnet til en restaurantkjede.  Kommunen der stedet ligger, er også navnet både til et av verdens 100 beste universiteter og til en som fikk godt betalt for å skifte jobb.
2. Det var stor velkomst i denne kommunen tidligere i år da en verdensmester kom hjem. Herfra kommer han som ligger på 2. plass blant utlendinger når det gjelder antall spilte kamper i Premier League. Kjendisen med makeup og styling bodde opprinnelig her.
3. To nasjonale priser i kommunesektoren gikk i 2014 til denne kommunen. Den har en naturlig grense i øst til en annen kommune, mens det ligger fem kommuner i området rundt. En kirke som i mange år sto i en stat med en stor andel norskættede, ble for snart 20 år siden flyttet hit.
4. I fjor ble det utgitt en bok om aktivitet i dette området. Det er nr.1 på Vestlandet i sitt slag, og ligger i et område som igjen er en del av et større og kjent område som utgjør vel 1 pst av Norges landområde. En engelsmann huskes for en prestasjon i området vi skal frem til, selv om det er påstått at både en norsk dikter – som har skrevet et dikt med områdets navn - og en med samme etternavn som han som tonesatte et dikt om sølv, skulle hatt æren. 
5. Like før jul ble et av verdens mest avanserte skip i sin kategori sjøsatt i denne bygda. Her er de født, både forretningsmannen som har vunnet 6 VM i maritimt miljø, og han som vant en sangkonkurranse på tv. Hans debutalbum heter det samme som yngstemann i tidenes eldste brødretrio.
6. Over en million nordmenn så en sprek dame fra denne kommunen vinne en populær konkurranse sist høst. Hun bor i en bygd omtrent 1o km fra en by kjent for utsikt til mange fjell. I juli holdes en festival som er den største og viktigste for mennesker med en felles interesse, Byen ble bombet i april 1940, og britiske styrker ble landsatt her.
7. En medlem av et lag -  med navn etter en kjent nordmann - i denne bygda, gjør seg stadig mer bemerket. En fra bygda skapte før 2.verdenskrig femmils-idrettshistorie i et annet nordisk land. Kommunen bygda ligger i, har et fellestrekk med en annen norsk kommune.
8. Både han som for noen tiår siden ledet etter 1.omgang, men kjørte ut, og han som fire år senere kjørte ut to ganger, kommer fra denne kommunen. Det gjør også søstrene som i år fikk reportere til å rope: Au. En kjent turistvei er bratt, og kommunen grenser til åtte andre.
9. Under 2.verdenskrig førte en aksjon med våpennavn til at en utbygging på dette stedet ble oppgitt. Et produkt herfra havnet i et land som ville bruke det til en utvikling svært mange fremdeles anser som farlig. En verdensledende leverandør – som de siste årene har vært gransket - har en fabrikk her. Glimrende forhold for frikjøring i snø.
10.  Nye eiere av et kjent selskap vil også til dette området, oppkalt etter en som satt ved makten i nesten 70 år. For et par år siden ble det gjort en stor ryddeaksjon her, som et ledd i et politisk spill. En som har vært lengst sør og lengst nord, gikk i sporene til han som etter nesten et år foreslo for reisekameraten at de skulle være dus.
11. Like før jul kom en film med en hovedperson som bærer dette kompleksets navn. Over 40 millioner mennesker er innom i løpet av et år, blant annet mange som kommer med fly til byen der komplekset ligger. Navnet finnes i tittelen på en kjent kriminalroman om en kvinne som kveles.
12. I februar ble det kjent at en forfatter som bare har skrevet en eneste bok – en klassiker – for 55 år siden, nå kommer med en oppfølger. Hun bor i en by med et navn som er kjent både fra en president, en filmstjerne og en hovedstad, og den ligger i en stat der han kom fra som vant fire OL-gull, men måtte ta vareheisen på hotellet til en mottagelse da han kom hjem.
13. I år er det offentliggjort en dagbok fra et sted der over 100 ønsker å være et annet sted. En president vil gjerne at de flytter, og en tidligere president har tatt imot noen av dem. På folkemunne har stedet et navn inspirert av en populær dukke i en tv-serie som gikk på NRK-tv nesten hele 90-tallet. Områdets navn finnes omtrent ordrett i tittelen på en kjent folkesang.
14. Like før jul 2014 ble det satt i gang et flerårig prosjekt mange betrakter som et monument over makt og innflytelse for et helt annet land enn der prosjektet utføres. Urfolk og andre fattige blir berørt mest, men prosjektet skal skape tusener av arbeidsplasser. Landet vi skal frem til, grenser til to hav. På slutten av forrige århundre ble det mye bråk i forbindelse med at et annet land som støttet det daværende diktaturet, finansierte kamp mot en geriljagruppe.
15. Dette territoriets navn har to deler, det har også navnet på hovedstaden, der de to delene er like. Det har nå for første gang valgt en kvinne til å representere det Nasjonalforsamlingen i det landet som har hatt suvereniteten i godt over 100 år, og som ligger på andre siden av ekvator. Mange romfarere landet i nærheten av territoriet.
16. I år har denne byen hatt offisielt besøk fra Norge. Nærmere 50 norske selskaper er etablert her, de fleste innen olje og gass. Byen ligger over 200 mil fra nærmeste større by.
17. Denne byen ligger ved en elv som har utspring i et fjellområde der det høyeste fjellet ble førstegangsbesteget av en norsk ekspedisjon, ledet av den yngste nordmann i sitt slag. Tidenes yngste i sitt slag kommer herfra.
18. En norsk idrettsutøver som tidligere spilte i klubber i to utland og vant seriegull i begge to, representerer fra i år en klubb i denne byen. Hun har både EM-, VM- og OL-gull. Byen ligger ved en elv som inngår i tittelen til en firebinds roman av en nobelprisvinner.
19. I fjor ble en grav knyttet til en profet ødelagt av opprørsstyrker i den byen vi skal frem tid. Profeten trosset Gud og fikk et merkelig tilholdssted noen dager.
20. I mange år har det vært snakket om å bygge en bro fra dette landet til en annen verdensdel.  I den senere tid har det vært mye uro i landet, en opprørsgruppe fra en minoritetsstamme tok i fjor kontrollen over hovedstaden. Flere ambassader ble lukket. En kjent norsk politiker har vært engasjert i en sak.
21. Dette området grenser til tre andre land. I landet der området ligger ble presidenten gjenvalgt sist høst. I utstrekning ligger området nærmest Rogaland blant norske fylker, mye av landet dekkes av en ørken og et delta.  Her er det store mengder ville dyr, særlig elefanter.
22. En av de eldste og en av dem som lengst har styrt et land, ble i januar valgt til leder for en organisasjon som består av mange titalls land. Feiringen av hans fødselsdag i februar skapte reaksjoner. Han arbeider for at et familiemedlem - som  mange betegner som en skam - skal etterfølge ham.
23. En statsborger fra dette landet har bodd med sin familie i Norge i 14 år. I januar ble han dømt til langvarig fengselsstraff for å ha deltatt i drap på et firesifret antall mennesker. I februar slo retten fast at en annen fra dette landet som er siktet for tilsvarende handlinger, kan utleveres. Fire spillefilmer er laget om hendelsene.  Over halvparten av parlamentarikerne i landet er kvinner, økonomien er i sterk vekst.
24. Over 30 norske grupper har besøkt denne halvøya i år. Et norsk forbund har eget anlegg her. Det regner omtrent ikke på halvøya, og den ligger på meget høyt på listen over soldager i Europa. Regionen der halvøya ligger, er kåret til en av Europas beste å leve i. En meget stor fornøyelsespark er planlagt.
25. I denne byen deltok tidligere i år 30-40.000 mennesker i en antidemonstrasjon. I januar stengte en maleriutstilling i Norge, den hadde mange bilder laget av en nordmann som var professor i byen. En hendelse her for 70 år siden har senere vakt stor kritikk også hos dem som sto bak det som skjedde. Byen har stått på Unescos verdensarvliste, men mistet plassen for 5-6 år siden. 
26. Desperasjonen er stor blant de mange som i kampen for tilværelsen kommer til denne havnebyen, fordi det her er bare vel tre mil til det området som Vera sang om under krigen. I byen vi skal frem til, har en verdenskjent kunstner laget en skulptur med seks personer. En av dem har en nøkkel, og en kopi av denne delen er gitt som gave til en park i Oslo.
27. Etter en stor norsk nedtur i 2009 var det en del som viste tommel ned for en som bor på dette stedet, men resultatene senere, sist i Falun, viste at de tok feil. Herfra kommer både han som i 2011 hadde en bok med et overraskende tema og ble solgt i et sekssifret antall eksemplarer, og han som fikk null poeng i en Grand Prix-finale.
28. Et funn i denne kommunen under arbeid på et område eid av et kirkesamfunn, vakte i fjor stor interesse. Her ble vår første statsminister født, og herfra kommer forfatteren som ble kjent for en dronning-roman for om lag 10 år siden. Her var man for over 100 år siden forberedt til et sjøslag
29. Han som er synsk, har sett en revolusjon, har medvirket i to populære norske filmer, og fyller 97 år i 2015, har fått en bautastein i denne kommunen. Her er det store forekomster av et mineral som utvinnes av et selskap med et navn som forbindes både med et grunnstoff, en stor måne og en gud. Her ble det skutt tidlig under 2.verdenskrig, en hendelse ga navn til et hedersbegrep.

 

 

Lokale spørsmål:

Adresseavisen

1.Denne kommunen har vært i strid med fylkesmannen om kirketilgang og er godt i gang med sammenslutningsarbeid.  En filmskaper fra kommunen var spent foran en Oscar-utdeling. Her er det med årene blitt færre geiter og mer høyteknologi. En bedrift skapte problemer for nøkkelbedrifter, og en vei har fått navn etter måten den ble bygget på. En utøver herfra tok for mange tiår siden en overraskende OL-medalje.

Fædrelandsvennen

1. To av tre innbyggere i denne kommunen sier nei til en storkommune. Hun som skrev om spiseforstyrrelse og i fjor kom med sitt tredje album, har samme etternavn som kommunen. Et produkt som bærer en annen kommunes navn, har vært kritisert for markedsføringen
31. Denne kommunen ville ha et verk med kommunens navn, men ville senere ikke ha det. To kjente kunstnere har nå sørget for at det likevel kommer på plate. Kommunen har meldt seg på i kampen om et nytt fengsel. Han med de fem gradene bodde her, og han med de ti øvelsene ble født her.

 

 

 

 

18 kommentarer:

 1. Sliter med nr.12. Flere ledetråder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville nok begynt med årstallet. Det er lister på Google som gir tittelen på boken

   Slett
  2. Huff, ble skrivefeil a det er nr 11 jeg mangler. Ser under at flere sliter med den :)

   Slett
 2. Her sliter vi med nr 11.Kom filmen på norske kinoer i desember 2014? Hvis det er det vi tror så finnes jo navnet over hele USA ! Tøff denne

  SvarSlett
  Svar
  1. Filmen kom like før jul. Men det kan jo tenkes at den ble vist på norske kinoer etter nyttår Hvis et par av søkeordene kombineres i et søk, kommer filmnavnet raskt opp.

   Slett
  2. Takk . Og takk for spennende oppgaver .Gleder oss til dette hver jul og påske 😊

   Slett
 3. Nr.29. Usikker på om det er navnet på kommunen eller om det er navnet på området alle ledetrådene er hentet fra vil skal fram til.

  SvarSlett
 4. Hei. Vi sliter med nr 21. Her er så få opplysninger at flere områder kan passe, men vi finner ikke et område som passer perfekt. Er det området som grenser til tre land eller er det landet området ligger i som grenser til tre land?
  Mvh Frode og Sverre

  SvarSlett
  Svar
  1. Her mener jeg teksten er rimelig klar. "området grenser til tre andre land" - "I landet der området ligger". I alt fire land - ett der området ligger, tre andre som området grenser til

   Slett
 5. Hei, og takk igjen for interessante og lærerike oppgaver. På nr 22 regner jeg med at det er landet du spør etter, selv om det kan virke som om det er 'han'(mannen) det spørres etter? Hilsen Anne

  SvarSlett
 6. Takk for nok en super påskereise. Kom til slutt i mål, mange gode utfordringer. Lurte på om det gikk an å få et hint om hva den røde tråden er?

  SvarSlett
 7. Som jeg skriver: "geografisk rød tråd. Se på svarene så er det en logisk rekkefølge,verden rundt, jeg hopper f.eks.ikke fra USA til Kongo og tilbake igjen, heller ikke fra Ålesund til Florø og så til Sandnessjøen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da forstår jeg. Trodde kanskje at alle stedene hadde en fellesnevner, men det hadde vel blitt noe komplisert.

   Slett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Angående spørsmål 11, så er opplysningene i spørsmålet er noe upresise - og kan forvirre en del i letingen. Vi er ganske sikre på at vi har funnet frem til svaret, men filmen det er snakk om hadde premiere i utlandet 1 måned før jul, og nesten en måned etter jul i Norge. "Offisielle tall" indikerer at det er nærmere 35 millioner som er innom og ikke over 40.

  SvarSlett
 10. "Like før jul" er et definisjonsspørsmål, og sett i sammenheng med de øvrige ledetrådene bør det gå. 40 mill. fant jeg i en engelsk avis

  SvarSlett