«Her står Jens i Nord-Korea» lød en overskrift i Dagbladet denne uken. «Han var teknisk sett inne i Nord-Korea, et av verdens mest lukkede land»
Statsministeren kom fra sør og var såvidt på den nordkoreanske siden av forhandlingsbordet. I fjor var det fire av oss som kom nordfra til Panmunjom, forhandlingsstedet i Koreakrigen.
Ivar, Berit, Marie og Thor Bjarne ved et minnesmerke for Korea-krigen (den begynte i 1950, de første våpenhvileforhandlingene kom i gang i juli 1951, og 27. juli 1953 ble en avtale undertegnet)
Han ønsker oss velkommen og gir en oversikt over geografi og krig
Den 38.breddegrad går tvers igjennom denne brakken, forhandlingsdelegasjonene satt på hver sin side av et bord delt på midten
Stedet er Panmunjom og her er et fire km bredt belte som skiller Nords- og Sør-Korea. En fire km bred demilitarisert sone danner skillet mellom Sør- og Nord. Her ble det i august 2000 det arrangert et kort gjenforeningsmøte mellom familier fra Nord- og Sør-Korea.
Kim Il-sungs (1912-1994) navnetrekk ved inngangen
Det var en opplevelsen for meg da jeg satt på OL-stadion i Sydney under åpningsseremonien i de olympiske lekene i 2000 og se landene marsjere inn under felles flagg. Et åpenbart tegn på tøvær. Men ting tar tid, en formell fredsavtale er ennå ikke undertegnet. Og de nordkoreanske rakettplanene har skjerpet tonen i forhold til USA.
TBB ved forhandlingsbordet
Et besøk i Nord-Korea er ikke helt enkel å få istand (journalister har forøvrig ikke adgang). Vi visste ikke om vi fikk visum før vi kom til Beijing, det samme gjaldt besøket vårt i Tibet). Du legger fra deg mobiltelefon og PC ved grensen, og under oppholdet har du følge av en guide, en ideolog og en sjåfør, du betaler for alle. De bor sammen med deg på hotellet, du får ikke gå utenfor hotellet alene, og teoretisk skal du spørre om lov når du tar bilder. Det var greit å være sammen med de tre, ideologen tødde opp etter hvert, men programmet var lagt opp og innbød ikke til improvisasjoner.
I nabolaget drives jordbruk
En dag dro vi altså til Panmunjom, der våpenhvile ble forhandlet frem i 1953. Det ga muligheter til i det minste å se jordbruk og oppleve bittelitt nordkoreansk hverdag.
Det var bryllup den dagen vi besøkte Panmunjon
Hva var Koreakrigen?
1280 år etter at Korea dannet en stat, ble den delt i 1948, med en demarkasjonslinje identisk med den 38.breddegrad. Japan okkuperte landet mellom 1905 og 1945. Da Japan kapitulerte, overga Nord-Korea seg til Sovjetunionen (det var bygget opp en sterk hær på 138.000) mens Sør-Korea (hadde en politistyrke på 954.000) henvendte seg til USA. FN ønsket et samlet korea2.verdenskrig hadde ført til sovjetisk dominans i nord (og amerikansk i sør med en politistyrke på 954.000).
Nord-Korea har laget en poster med flaggene til de 17 fiendelandene fra krighen, Norge deltok med et mobilt militærsykehus (Norwegian Mobile Army Surgical Hospital - NORMASH) som en del av FN-styrken. Norge bidro også med penger til de allierte
Kim Il-sung hadde vært i Sovjetunionen og ble oppfordret til å angripe sør for å få koreansk samling. Han slo til i juni 1950 da en stor del av politistyrken i sø hadde permisjon. Nordmannen Trygve Lie var generalsekretær i FN , og Sikkerhetsrådet (USSR var ikke medlem da og kunne derfor ikke nedlegge veto) ba medlemslandene i verdensorganisasjonen om å gi nødvendig hjelp til Sør-Korea.
Ved det store krigsmuséet i Pyongyang er krigen skildret i et 360 graders maleri med 20.000 mennesker (Alle fotos tbb)
Kina gikk inn i nord og en USA-ledet styrke var i sør. Harde kamper krevde omtrent 1,5 millioner liv. Det var i denne krigen øverstkommanderende MacArthur ville stoppe den kinesiske fremrykningen ved bruk av atomvåpen, men president Harry S. Truman ville ikke. MacArthur gikk da ut med sterk kritikk mot presidenten og ble deretter avsatt.
Truman var en klok president.
torsdag 29. mars 2012
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar