mandag 20. juli 2015

Obama, Jessie Owens og Waldorf Astoria

En nyhetsmelding i dag forteller at president Obama «ble nektet» (dårlig verbbruk, ABCnyheter) å bo på det anerkjente hotellet, Waldorf Astoria, på Manhattan. Årsaken er at Secret Service frykter spionasje etter at hotellet ble solgt til Kina.
 Waldorf Astoria (foto: tbb)

Meldinger bringer tankene til en helt annen  hendelse i forbindelse med Waldorf Astorias, en som viser at heldigvis er det amerikanske samfunnet kommet et stykke videre på 79 år.
(kilde: Scanpix)
Da Jessie Owens i 1936 kom tilbake til USA etter å ha tatt fire gull i Berlin-OL, ble det arrangert en stor OL-mottakelse på Waldorf Astoria. Hotellet ønsket ikke mennesker med svart hudfarge, og Owens ble lurt inn bakveien for at ingen skulle se ham.Oeens skrev senere: "When I came back to my native country, after all the stories about Hitler, I couldn't ride in the front of the bus. I had to go to the back door. I couldn't live where I wanted. I wasn't invited to shake hands with Hitler, but I wasn't invited to the White House to shake hands with the President, either

President Roosevelt nektet å invitere Owens til Det hvite hus fordi han var midt i en valgkamp, og ikke ville fornærme sine velgere, særlig i sørstatene hvor afrikanere fremdeles regelmessig ble utsatt for lynsjinger og behandlet som slaver. I USA ble svarte nektet like rettigheter og behandlet som undermennesker frem til slutten av 1960-tallet. Owens skrev at det var Roosevelt, og ikke Hitler, som hadde avvist ham og nektet å gi ham den anerkjennelse han fortjenste.
Etter OL skrev Nordahl Grieg et bitende ironisk dikt, om den fargede ‹niggeren› og germanerne:'

Niggeren Owens sprinter
germanerne stuper sprengt.
Det blonde stadion undres,
og Føreren mørkner strengt.
Men tenk da med trøst på alle
jødiske kvinner og menn
som sprang for livet i gaten–
dem nådde dere igjen!

 
Jørgine Boomer mottargjester
foto: State Archives of Florida
I 1936 var for øvrig Jørgine Boomer vertinne på Waldorf Astoria.  Hu er en del av norsk utvandrerhistorie, Født på husmannsplassen med det betegnende navnet Utafor i Lom i 1887, reiste til Amerika 16 år gammel, ble etter hvert gift med en av de to eierne av Waldorf Astoria, og ble en kjent størrelse i sosietetslivet i New York.Jeg siterer fra Norsk Biografisk Leksikon:
" I 1931 åpnet det nye Waldorf-Astoria Hotel på Park Avenue, med åpningstale av USAs president Herbert Hoover, som ble kringkastet over hele kontinentet. Den gang var det verdens flotteste og største hotell, med 1700 gjesterom og med plass til et sted mellom 5000 og 6000 gjester. I Jørgine Boomers tid var det 1800 ansatte ved hotellet, blant dem 150 kokker.
Waldorf-Astoria ble tilholdssted for en rekke celebriteter. President Hoover og komponisten Cole Porter bodde fast i to av hotellets mange suiter. Blant de gjester som opp gjennom årene bodde her, og ble personlige venner av Jørgine Boomer, var også presidentene Truman og Eisenhower, Charlie Chaplin, Benny Goodman, Douglas Fairbanks, Kirsten Flagstad, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, kong Haakon 7 og daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha, hertugen og hertuginnen av Windsor, samt FNs første generalsekretær, Trygve Lie. – Jørgine Boomer har også fått æren for at den unge Frank Sinatras karriere skjøt fart. Hun “oppdaget” ham, og gav ham engasjement på hotellet.

Et gammelt hotell trenger stadig vedlikehold for å holde posisjonen,  her et bilde jeg tok i påsken 2o14)
Innimellom vertinnepliktene fikk Jørgine Boomer tid til å besøke hjemlandet en rekke ganger. 1921 kjøpte hun en eiendom i Bøverdalen og bygde en stor tømmervilla, “Villa Jotunheim”, det samme navnet som hun hadde gitt til sommerboligen på Long Island ved New York. Under oppholdene i hjembygda ble hun kjent med dikteren Olav Aukrust, og hjalp ham økonomisk, bl.a. ved å kjøpe en stor del av hans antikvitetssamling. Hun tok med seg en del av samlingen til USA og viste den på hotellet, der hun også sørget for å gi plass for verker av norske kunstnere. På sine eldre dager forærte hun deler av samlingen til Trygve Lie.
Etter at Lucius Boomer døde plutselig under et norgesbesøk 1947, på vei til Bøverdalen, ble Jørgine alene om ansvaret for driften av Waldorf-Astoria, som hun drev med suksess i flere år. I dag er hotellet solgt ut av Boomer-familien.
I 1938 kjøpte Jørgine Boomer gården Storhaugen i Bøverdalen; her bodde hun under sine siste besøk i Norge, og her ble hennes urne satt ned etter hennes død»
 



Blogglisten




 
 

 


 


 













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar