onsdag 1. april 2009

Tenzing, Mount Everest - og personnavn på norske flyplasser?

Tenzing Dorje Sherpa - typisk journalistspørsmål: hvem var først på toppen? - Kirsten Flagstad Airport, Oslo?

Jeg har alltid lært av det var Tenzing Norgay som sammen med Sir Edmund Hillary beseiret Mount Everest i 1953. I en quiz med streng dommer holder ikke det lenger. En liten notis i The Times of India i dag forteller at Tenzing, som døde i 1986, i likhet med endel andre nepalesere får endret navn på grunn av opprydding i gamle dokumenter. I historiebøkene skal han nå hete Tenzing Dorjee Sherpa.
Opprinnelig het han forøvrig Namgyal Wangdi, men det ble endret etter råd fra en lama; Tenzing Norgay oversettes til "rik-heldig-følger-av-religion".

Det var to klatreteam som sammen prøvde seg på Mount Everest. Hillary/Tenzing var sist ut, men da de to første måtte gi opp bare 100 meter fra toppen, ble det Nepal/New Zealand som skapte overskrifter.

Typisk nok ble et av de første spørsmål fra journalistene: "Hvem var egentlig først oppe?" Begge understreket lagarbeidet,og de laget en felleserklæring: "Vi nådde toppen nesten samtidig".
"Nesten" ga naturligvis grunnlag for spekulasjoner. Mange asiater følte dset var vesentlig at Tenzing fikk æren av å være aller først. Men Tenzing skrev i dagboken at Hillary som gikk noen meter foran.

I en biografi om Tenzing skriver James R. Ullmann: "Litt nedenfor toppen stanset Hillary og jeg. Tauet som holdt oss sammen var 9-10 m langt, men jeg holdt det meste oppkveilet i hånden, slik at det ikke var mer enn et par meter tau mellom oss. Jeg sa ikke til meg selv: "Det ligger et gulleple der oppe, nå skyver du Hillary til side og styrter fram og tar det". Vi gikk sakte og støtt oppover, og da vi var der, gikk Hillary først opp på toppen. Så gikk jeg etter ham".

Hillary skal ha sagt at "dette er ditt fjell". Noen mener at denne uttalelsen sammen med det faktum at det eneste bilde fra toppen var et Hillary tok av Tenzing, beviser at Tenzing var først. Men Hillary forklarte dette med at Tenzing aldri hadde holdt i et kamera, og de hadde svært kort tid på toppen.

Ingen av de to likte spørsmål om "førstemann". De var lagspillere, de blåste av journalistenes spørsmål, og var perlevenne i 23 år inntil Tenzing døde. I boken "View from the Summit" (1999) forteller Hillary at han var såvidt foran: "I neste øyeblikk sto jeg på et flatt, utsatt snøhvitt område der det ikke var annet enn luft i alle retninger. (...) Tenzing kom rett etter"..
Tenzing formulerte sin holdning gjennom denne uttalelsen: "If it is a shame to be the second man on Mount Everest, then I will have to live with this shame."

Førstebestigningen av Mount Everest var en kamp mot naturkreftene, ikke mellom to klatrere. Og heldigvis, i ettertid har begge fått den oppmerksomhet de fortjener. Typisk nok bestemte den nepalske regjeringen for et år siden at flyplassen i Lukla skal hete Tenzing-Hillary Airport.

I sanden kom assosiasjonen: Enkelte flyplasser rundt om i verden har fått navn etter kjente personer (liste følger senere), skulle vi gjøre det samme i Norge?

Våre flyselskaper har en sterkt personorientert flåte. Norwegian har oppkalt 12 fly etter "norske helter": Roald Amundsen, Sonja Henie, Thor Heyerdahl, Helge Ingstad, Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Edvard Grieg, Kirsten Flagstad, Edvard Munch, Henrik Ibsen, Sigrid Undset, Alf Prøysen.
Alle SAS-flyene har navn etter vikinger, de største flyene etter konger.

(Ansatte i NorFly Charter hadde uoffisielle navn på sine Convair maskiner:
Einar Tambarskjelvar - maskinen tilsynelatene var mer "levende" enn de andre.
Erling Skakke - maskinen måtte trimmes for å fly rett.
Eirik Den Grusomme)

I dag er loven om flyplasser slik i Norge at første del av navnet skal være nærmeste by eller tettsted, andre del er lufthavn, flyplass, helikopterplass eller sjøflyplass, mens tredje del skal angi et lokalt stedsnavn. Med personer kunne det f.eks.bli Kirsten Flagstad airport, Oslo eller Fridtjof Nansen

Andre mulige navn med en viss lokal tilknytning:
Rygge: Roald Amundsen
Torp, Sandefjord: Thor Heyerdahl eller Svend Foyn
Geiteryggen, Skien: Henrik Ibsen
Kjevik, Kristiansand: Henrik Wergeland eller Bernt Balchen
Sola, Stavanger: Erling Skjalgsson eller Ogmund Finnson - kongens og rikets drottsete i Norge på 1300-tallet, eller Arne Rettedal - drivkraften over alle drivkrefter.
Haugesund - Leif Ove Andsnes
Flesland, Bergen: Edvard Grieg eller Chr. Michelsen
Sogndal. Hans Schreuder(1817-1882)- Norges første misjonær (Zululand) og fredsmegler
Vigra, Ålesund: Ivar Aasen
Årø, Molde: Bjørnstjerne Bjørnson
Kvernberget, Kristiansund: Ole Gunnar Solskjær eller Babe Didriksen, en av verdens fremste kvinnelige idrettsutøvere i det 20.århundre, far fra Kristiansund
Værnes: Otto Sverdrup - polarpioner fra Steinkjer, eller Ingstad (Stine og Helge, sistnevnte født i Meråker, arbeidet noen år i Levanger, begge fant at vikingene dro til Amerika 500 år før Christofer Columbus, "en av 1900-tallets viktigste oppdagelser" (Time Magazine)
Bodø: Petter Dass
Evenes: Gidsken Jakobsen (1908-1990) - fra Narvik, viktig flypioner, første kvinnelige leder av et flyselskap i Skandinavia, eller Hans Egede(1686-1758, Grønlands apostel
(Bardufoss: Ole Reistad - Little Norway, Luftkommando Nord.
Tromsø: Gitta Jønsson(1869–1950), drivkraft i avholdsarbeidet, den radikale arbeiderbevegelsen, kvinnesaken, sosialistisk barnearbeid, prevensjon, mødrehygiene og barnelover.
Alta: Bjørn Wirkola - århundrets fremste idrettsutøver i Finnmark.
Kirkenes: John Savio(1902-1938 - en av de meste kjente samiske kunstnere noensinne.

Imidlertid - jeg forkastet fort tanken. Av hensyn til folkehelsen.Ingenting er så kontroversielt og opphissende som a)stedsvalg, b)hedring av (avdøde) personer. I dette tilfelle b):Hvem? Hvorfor akkurat han/henne? Hvorfor så mange menn?
Og har vi egentlig gode nok navn? I internasjonal sammenheng er det vel bare en håndfull kjente nordmenn: Ibsen, Flagstad, Nansen, Heyerdahl, Grieg, Munch, Henie.

Forslaget ble gravlagt i sanden (sandheten var ikke størst der, denne gangen) - men du så livlig diskusjon/krangel vi kunne fått!

*****

Noen flyplasser som har fått navn etter kjente personer:
Pisa: Galileo Galilei
Roma: Leonardo da Vinci
Venezia: Marco Polo
München: Franz Josef Strauß
Paris: Charles-de-Gaulle
Istanbul: Sabiha Gökçen, verdens første kvinnelige jagerpilot.
Istanbul: Kemal Atatürk, grunnla den tyrkiske republikk
Saint Barthélemy: Kong Gustav III
Azorene: João Paulo II - pave Johannes Paul II
Saint Martin: Prinsesse Juliana
Liverpool: John Lennon
Casablanca: Mohamed V.
Johannesburg: OR Tambo, antiapartheid-politiker
Nairobi: Jomo Kenyatta
Caracas: Simón Bolívar, frihetshelt
Lima: Jorge Chavez, flypioner
Buenos Aires: Ministro Pistarini, general og politiker Juan Pistarini
Rio de Janeiro: Antonio Carlos Jobim, musiker (bossabova)
Mexico: Adolfo López Mateos, president .
Burbank, California: Bob Hope, filmstjerne
Springfield, Illinois: Abraham Lincoln
New Orleans: Louis Armstrong
Grand Rapids, Michigan Gerald B. Ford, president
Atchison, Kansas: Amelia Earhart Airport
Long Island, New York: Douglas MacArthur Airport, general 2.verdenskrig
New York>/strong>: John F. Kennedy
New York: LaGuardia, Fiorello H. La Guardia, borgermester
Washington: John Foster Dulles, utenriksminister
Dickingston:, North Dakota: Theodore Roosevelt, president
Houston: George Bush, president
Toronto: Lester B. Pearson, statsminister, fredsprisvinner
Saskatoon, Canada: John G. Diefenbaker, statsminister
Delhi: Indira Gandhi, statsminister

Det er mennene som dominerer, her som når det gjelder gatenavn og statuer. På denne listen er bare 10 pst kvinner.
(kilde: Wikipedia)

4 kommentarer:

 1. Du mnagler dessuten en mann til - New Yorks andre store fly plass bærer navnet John F. Kenndy International Airport - populært kalt (Både personen og flyplassen) JFK.

  SvarSlett
 2. Best at ikke avisene Møre eller Møre-Nytt leser denne bloggen. Å gi Vigra navnet til Ivar Aasen, og ikke gi det til Ørsta/Volda Lufthamn Hovden, kan lett føre til borgerkrig på de kanter av landet. Aasen som bodde på gården i skrenten ved Hovden.

  Ellers interessant spørsmål. Hvorfor skal vi være så trauste på det?

  SvarSlett
 3. Reagan National Airport i Washington

  SvarSlett
 4. Hamsun. Da har du krangel.

  SvarSlett