lørdag 11. april 2009

Den VIKTIGE debatten etter Aker-saken

Hva slags unnskyldning? - pinlig på TV2 - store ord flyr forbi - hva slags samarbeid? - farlige nettverk - glimt fra 1968

Industrileder Kjell Inge Røkke har bedt statsminister Jens Stoltenberg om unnskyldning.For hva? Rovdyrkapitalisme? For at han (nok en gang) har lurt regjeringen og avslørt hva som kan skjer når politikk og næringsliv veves for tett sammen?

Nei, Røkke firer ikke en centimeter i sak. Men han er lei seg for at statsministerens medvirkning på Aker-dagen 2. april nå har blitt gjenstand for kritikk. Det var ikke ”en del av opprinnelig plan at dette programmet skulle sammenfalle med offentliggjøringen av avtaler som i ettertid har vist seg å være kontroversielle”.

Dette er en unnskyldning av typen: HVIS han/hun føler/opplever at mine utsagn er usanne/krenkende/integritetsangripende, beklager jeg dette.

TV2s innslag fra Aker-arrangementet slik det ble vist Langfredag, var neppe egnet til å øke oppslutningen om regjeringen på neste meningsmåling. Både statsministerens Røkke-hyllest og Schjøtt-Pedersens forsøk på bortforklaring ble pinlige.

Store og harde ord flyr forbi i denne saken: riksrett, politisk korrupsjon, hoderulling, politisk avlat, skandale , vendetta. Jeg tror ikke et øyeblikk at Stoltenberg lar Sylvia Brustad gå, og jeg tror ikke et øyeblikk på riksrett.
Historien får vise hvordan slagmarken ser ut når avtaletekster, e-mailer, innside-regler og kampen om virkeligheten er glemt, og når man får klarlagt hva Ap- reaksjoner som ”mon tro om Kjell Inge Røkkes selskaper i fremtiden må se langt etter samarbeid med Arbeiderpartiet og regjeringen” (www.sosialdemokraten.no) egentlig betyr. Hva slags samarbeid?

Norske samfunnstopper blir stadig mer elitepreget og står fjernere og fjernere fra folk flest. Folketrygdfondets tidligere direktør, Tore Lindholt, sa viktige ord om dette til NRK fredag kveld: ”Det sitter en rekke tidligere statsråder i Røkkes selskaper. De sitter ikke der på grunn av sin overlegne forretningsmessige kompetanse. De sitter der for sitt kontaktnett. Politikerne, og regjeringen i særdeleshet, må være oppmerksom på hva slags fare dette representerer for vårt lille land”.

Ledere, også i Ap og SV, inngår i nettverk som sirkulerer mellom politikk, næringsliv, sterke organisasjoner og lobbyvirksomhet. Som en opptakt til den viktige debatten som må komme - naturligvis også også om stat og næringsliv -, kan jeg sterkt anbefale et innlegg i Dagsavisen , anbefale tidligere statssekretær (ap), i dag næringslivsleder, Trygve Tamburstuen.

***
Da jeg i 1968 var leder i Romsdal friidrettskrets, og etter et terrengløp, kom jeg hjem til Marie og sa: "I dag så jeg en helt uvanlig 10-åring. Jeg har aldri sette en slik innbitt seiersvilje hos noen. Han var på langt nær den mest stilrene, hadde nok ikke de mest naturlige løpsegenskapene, men han ga aldri opp, han ga alt han hadde og vel så det. Han vant ikke, men ga tydelig uttrykk for at han ville gjøre det bedre neste gang".
Det var første gang jeg møtte Kjell Inge Røkke.

4 kommentarer:

 1. Hvis det var en unnskyldning dette var ment som, så kan det minne om innbruddstyven som sender unnskyldning til huseieren. Ikke for at han tømte huset, men fordi huseieren måtte kommentere det.

  SvarSlett
 2. Morsom liten fortelling om den uvanlige 10-åringen! Vi har laget en annen liten fortelling om Røkke akkurat nå. (Håper det er greit) http://buldr.no/2009/04/09/rokke-kongen-fikk-vite-at-jeg-var-mest-forbanna-ja/

  SvarSlett
 3. Her dra du frem en person som har gått ,,inn i skyggen bak Stoltenberg" nemlig Sjøtt-Pedersen. Dette er en mann som lager nettverkene,spinner sitt nett og drar inn de personer og vinklingene som har tror vil være nyttig. Sjøtt-Pedersen , Stoltenbergs stabsjef kan en ikke stole på, det vil jeg skrive under på av egen erfaring. Det er en skarp person, men han er en høytlønnet hestehandler og konsekvensene av hans handlinger er det andre som må ta.


  Sitat" TV2s innslag fra Aker-arrangementet slik det ble vist Langfredag, var neppe egnet til å øke oppslutningen om regjeringen på neste meningsmåling. Både statsministerens Røkke-hyllest og Schjøtt-Pedersens forsøk på bortforklaring ble pinlige...sitat slutt.

  Denne ihuga Ap mannen er en fare da han ikke er ansvarlig for sine handlinger ovenfor andre en Stoltenberg selv. Nå skal en legge merke til at Rådgiveren til" Hijab" fra Justisdep, er gått stille av med døden i den stillingen. Hvorfor >?

  Sitat....
  Norske samfunnstopper blir stadig mer elitepreget og står fjernere og fjernere fra folk flest. Folketrygdfondets tidligere direktør, Tore Lindholt, sa viktige ord om dette til NRK fredag kveld: ”Det sitter en rekke tidligere statsråder i Røkkes selskaper. De sitter ikke der på grunn av sin overlegne forretningsmessige kompetanse. De sitter der for sitt kontaktnett. Politikerne, og regjeringen i særdeleshet, må være oppmerksom på hva slags fare dette representerer for vårt lille land”.

  Dette er den helt store fare her i landet. Ikke bare har Arbeiderpartiet en alt for tett link til industrien , men de har en usund og udemokratisk tett styresamarbeide med Lo som sitter i sentralstyre til Ap og dette lager et bilde av hele den Ap politiske sirkel som en velsmurt Mafia der Ap kan angripe/smøre både ,,Industrien og arbeidetakere" i den rettning en vil med egne representanter med handler bestemt på bakrommet med alle parter. Dette skulle være forbudt ved en lovendring og det veldig snart.

  SvarSlett
 4. Kanskje det er slik at Aker og Røkke har informert på riktige måten, Kjøll har ikke forstått budskapet, ikke informert tilstrekkelig og handelen er gjort.
  Eller kanskje det er slik at det er omfattende edderkoppnett av politikere og industriledere, korrupsjon og svik - det hele dreier seg om ? Jeg er slett ikke sikker på at Kjell Inge Røkke er den store stygge ulven her - men tiden vil vise. Jeg er enig med Joly - sett politiet på saken(kanskje til og med Joly), vær effektive i saksbehandlingen og bli ferdig med saken før den ødelegger mer enn nødvendig.

  SvarSlett