tirsdag 7. april 2009

"Kor e' alle heltene?"(4): Kampen for vann

Jeg var for et par år siden i Eritrea, vi hadde kjørt ned til slettelandet fra hovedstaden Asmara, som ligger vel 2400 meter over havet, like høyt som Galdhøpiggen.

Jeg går bort til en dame som står ved en vannkran og spør hvordan hennes liv er. Hun rettet seg opp, lurer på hvem jeg er.
”Jeg kommer fra Kirkens Nødhjelp i Norge”.
”Dere har gitt oss den flotteste gave som vi kunne få. For ett år siden gikk jeg og de tre døtrene ut om morgenen for å finne vann. Vi gikk i 3-4 timer. Og når vi hadde funnet vannet, brukte vi 3-4 timer hjem igjen, med vanndunkene. Nå går døtrene mine på skolen, kanskje er det en litt bedre fremtid i møte for dem. Og vi kvinner arbeider litt i et prosjekt der vi demmer opp for flomvannet, for aller første gang kan vi tjene egne penger. Og barna våre får bedre sjanser til å leve opp fordi hygienen er blitt så mye bedre.

Kvinnen og døtrene - og 600 000 andre - kan takke Statoil- og Hydroansatte i Stavanger og på Karmøyfor nye brønner og rent vann. Siden 1990 har de hver måned gitt av lønnen sin til Kirkens Nødhjelps brønnboringsprosjekt i Eritrea og Etiopia.
”Vesten har tappet Afrika for verdier uten å legge noe igjen hos dem som rikdommen tilhører. På lokalbefolkningens premisser håper vi på denne måten å gi i hvert fall noe tilbake”, sier hovedtillitsvalgt. .

I Norge skrur vi på vannkranen med største selvfølgelighet hver morgen og lar den renne en stund for å få det friske, kalde vannet i glasset. En generøs dusj spyler vekk rester av natten slik at vi kan fremstå som nye, friske, presentable.
I sterk kontrast til dette må svært mange andre mennesker stå opp før daggry og gå kilometer eller mil gjennom støvet for å hente en eneste bøtte vann til familien.
10 000 mennesker dør hver dag av vannrelaterte sykdommer. Svært mange av disse er barn under fem år.

Siste tiåret er det flere som har dødd av mangel på rent vann enn det samlede antall omkomne i krig og konflikt siden andre verdenskrig.

Hverdagshelter hjelper andre. Hverdagshelter kjemper for å overleve.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar