Høyre har gjort sitt valg. Miljøvernet har tapt, mulige kroner og ører er viktigere. Med ja til oljeboring i de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen sier partiet et klart ja til Fremskrittspartiet, og et like klart farvel til Venstre og KrF i regjeringsspørsmålet.
Dette innebærer at dersom H + Frp får flertall valget etter høsten, kan vi på noen områder få den mest ytterliggående regjering i alle fall på denne siden av 2.verdenskrig. Ytterliggående i forhold til det politiske sentrum jeg mener består av den lyserøde delen av Ap, den lyseblå delen av Høyre, Venstre, og store deler av KrF og Sp.
Ivar Kristiansen, Høyres energipolitiske talsmann, vil åpne oljekranene i nord.
"En gledelig avklaring fra Høyre”, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til VG Nett.Bortsett fra "gledelig" har han helt rett. Høyre går imot det klare ultimatumet Venstre har stilt til et regjeringssamarbeid etter valget.
Høyre har lenge prøvd å ri to hester i regjeringsspørsmålet. Det forsøker partiet fremdeles. Kristiansen fortsetter Erna Solbergs mumle-mumle når han sier: “Jeg tror både Venstre og KrF har et oppriktig ønske om å få et regjeringsskiftet. Derfor er jeg overbevist om at vi skal bli enige om dette. Valgkamper er fulle av ultimative krav. Jeg tror realismen vil synke inn når stemmene er talt opp”, sier Kristiansen.
Kristiansen tar feil, og han må vite det. Har han ikke oppfattet Venstres nei, er intellektet så svakt utviklet at han har lite på Stortinget å gjøre. Han forsøker å sukre et utspill som foruten å være en forlovelse med Frp, sikter på å hente tilbake noen velgere som er tapt til Frp, og øke den samlede velgeroppslutning om de to partiene ved å hente inn noen frusterte Ap-sympatisører som er lei av lunkenhet og taktisk beslutningsvegring i oljesaken.
Venstre kommer ikke til gå inn i en regjering som åpner for oljeleting i de sårbare områdene i nord. Kan ikke gjøre det.
Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim har slått dette så fast at fallhøyden er uendelig om man eventuelt skulle bryte løftet for å komme i regjering. Politikk er mye kompromiss, men det er noe som ikke kan forhandles bort. Hører dere, SV?
Jeg er overbevist om at KrF i denne saken vil følge Venstre. Hvis SV i tillegg stiller ultimatum i eventuelle nye regjerinhsforhandlinger, vil ingen regjering kunne si ja til oljeselskapene i nord. Hvis altså ikke H+ Frp skulle få flertall. Men hittil har jeg ikke på trodd på julenissen.
Jeg er spent på¨SV. Partiet ønsker av taktiske grunner ikke å bruke ordet ultimatum. Men velgerne bør i en så viktig sak få helt klar beskjed før valget.
Da Stortinget behandlet forvaltningsplanen for nordområdene, ble i prinsippet de viktigste avgjørelsene utsatt til 2010.
Allerede i 2003 gikk Havforskningsinstituttet ut og frarådet all petroleumsaktivitet i havområdene utenfor Vesterålen og Lofoten. En ulykke kan bety alvorlige skader for norske fiskerier. Store deler av årskull av egg og larver kan gå tapt samtidig som vandringsmønsteret til torsk kan endre seg. Norsk-vårgytende sild overvintrer også i disse havområdene. Sjøfugl som hekker i fuglefjell og mindre fuglekolonier kan dermed påføres stor skade, direkte av oljesøl og indirekte ved at fisken de livnærer seg på forsvinner.
Norge må nå i handling ta ansvar for egne utslipp. Ved CO2-fangst, ved en kraftig innenlands reduksjon i utslippene. Petroleumsaktiviteten må ned og satsingen på fornybare energikilder økes kraftig.
De mest sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen må ikke åpnes for oljeutvinning, men gis varig vern.
Drømmedueller i NM: Leo Bøe mot Pete Whittaker
for 11 timer siden
KrF og Venstre deler nok syn i denne saken - heldigvis. Veldig skuffet over Høyre, men jeg er usikker på hvor stor del av partiet Kristiansen har med seg. Og jeg lurer også på det er klarert helt opp til toppen.
SvarSlettDette kan bli takk og farvel til sentrum/høyre-alternativet. Bondevik I gav fra seg nøklene på grunn av en miljøsak, og jeg tviler på at KrF vil sitte i en regjering som sier ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.
Det å gå for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, bør definitivt splitte Sentrum-Høyre. Men, dessverre, bekymringen for naturmiljøet langs kysten, står og faller ikke med jakten på mer olje og gass.
SvarSlettRiktignok vil oljeboring med Høyre og Frp i posisjon skape risiko for store naturødeleggelser, herunder en mulig ressurskrise for fiskeriene. Men med de rød-grønne er naturødeleggelsene uansett sikret. Selv med SV ved miljøroret.
Oppdrettsnæringen langs kysten truer både fugl og villfisk, og i disse dager blir det gitt 65 nye konsesjoner. Og det uten et pip fra SV.
Hvem som skal sitte til rors når miljøskuta seiler utfor stupet, H-Frp eller de rødgrønne, kan være hipp som happ. Det handler uansett ikke om natur og økologi, men om handelsbalanse og økonomi.