mandag 9. februar 2009

Trekk deg, Erna Solberg!

Erna Solberg vil ha en borgerlig regjering etter valget. Det er det også mange andre som vil, men ikke med henne som statsminister.

Det beste bidraget Erna Solberg kan yte for å få en borgerlig statsminister vil være om hun selv velger å tre til side, sier at hun ser betydningen av å løfte Høyres oppslutning opp endel prosentpoeng, at hun tror det kan gjøres best ved at hun konsentrerer all sin kraft om å bygge partiet - og at Per-Kristian Foss blir Høyres statsministerkandidat.

Slutt med mumling og famling. Slutt med å tro at det er mulig å få til ekteskap mellom Frp og Venstre/KrF, selv om politikk ofte skaper merkelige sengekamerater. Det er helt patetisk når Solberg ikke vil ta inn over seg Venstres og KrFs blanke avvisning av regjeringssamarbeid med Frp. Hun lever dessverre opp til antagelsen om at strutsen er det eneste dyret som har en offisielt anerkjent sans for politikk.
For å holde oss i dyreriket: reven har to utganger, men kan bare bruke en om gangen. Og det nytter heller ikke å forsøke å bære havre til en død hest.

Det er syv måneder til valget, og den som vil forskuttere et resultat, bør lytte til Lars Sponheim når han minner om at "meningsmålingsvinnere i juni er aldri blitt valgvinnere i september". Hvis den nåværende blekrødeblekgrønne alliansen får flertall, vil den trolig fortsette, selv om jeg tror at stadig flere i Arbeiderpartiet heller vil ha en Ap-regjering i mindretall med muligheter til å søke vekslende støtte til høyre og til venstre. Hvis det blir borgerlig flertall, tror jeg valget vil stå mellom Ap i mindretall og H/KrF/V, noe avhengig av styrkeforholdet mellom dem. Men vær samtidig oppmerksom på at den sittende regjering, selv med nederlag, kan bli sittende til den får flertallet mot seg.

Mindretallsregjeringer er ikke noe dårlig alternativ. Da Jens Stoltenberg var i opposisjon fremholdt han med stor kraft at en flertallsregjerings fasthet og besluttsomhet, var en ganske annerledes garanti for ryddig og stabil maktutøvelse enn vingling, usikkerhet og stortingsregjereri.
Inge Lønning, medlem av Stortingets presidentskap, har i Dagbladet i dag en utmerket artikkel med mange eksempler på "kortsluttede beslutningsprosesser og lammede samfunnsdebatter etter hvert som det dumpes nye kommunikeer fra de lukkede rom". Og han treffer godt i sin beskrivelse av dagens koalisjonspartnerne, som " har lite annet til felles enn boligadressen og derfor bruker så lang tid og så mye energi på å snekre sårbare kompromisser og føre politiske mellomregnskaper at det blir til alvorlig skade for den åpne debatt i det offentlige rom".

Jeg tror det eneste som kan gi borgerlig regjering til høsten er at Høyre, Venstre og KrF klart sier fra at de er regjeringsalternativ.
Charles de Gaulle sender en posthum hilsen til Erna Solberg: I politikken er det viktig å vite når det er på tide å trekke seg tilbake.

* * *
Her bringer jeg noen klipp fra de siste par dagens kommentarer:

- Har du lyst til å bli Høyres statsministerkandidat?
- Jeg ber villig til å påta meg oppgaven dersom partiledelsen eller partiet ber meg om det.
Per-Kristian Foss i Oslo Høyres nominasjonskomite, ifgl. VG

- Er det formelt sett noe i veien for at landsmøtet til våren velger en annen kandidat enn partilederen som statsministerkandidat?
- Det spørsmålet synes jeg du skal stille til Høyres leder.
Per-Kristian Foss

Jeg er trygg på at Høyre har gjort sitt valg.
Erna Solberg

50,7 pst av Høyres medlemmer vil ha Per Kristian Foss som statsminister, mens bare 29,3 pst vil ha Erna Solberg.
VG

Det er utpreget misnøye i Høyre med Erna Solberg som partileder, og særlig med hennes kandidatur som statsminister. Den misnøye og usikkerhet som knytter seg tillederspørsmålet, kommer til å være en plage for Høyre fremover mot valget. Erna Solberg burde kanskje overveie å ta konsekvensen av dette.
Olav Versto i VG

Hvis Erna ble fjerna....Erna Solberg får det ikke til. Hun skaper liten eller ingen begeistring blant sine egne velgere. Og hun makter ikke å skaffe partiet sitt nye. Innhyllet av partiledererens tidvis ugjennomtrengelige taletåke, skulper Høyreskuta dvaskt rundt 14-17 prosent på meningsmålingene.
Stein Kåre Kristiansen, TV2

Jeg vil ta kampen opp dersom noen i Høyre foreslår en annen statsministerkandidat. Den som vil drive semniar om delt ledelse, tenker ikke på hvordan vi skal få flere stemmer til Høyre til høsten
Erna Solberg

Du kan ikke skylde på Erna for at andre ikke gidder å samarbeide.
Georg Stub,H, ordfører i Ski

Dette er et ikke-tema.
Tore Opdal Hansen, H, ordfører i Drammen

Jeg mener det finnes bedre løsninger enn Erna Solberg.
Bjørn Ole Gleditsch, H, ordfører i Sandefjord, til Klassekampen

Jeg har stor tro på Per-Kristian Foss som statsminister. han vil være en samlende kandidat på borgerlig side.
Øyvind Riise Jensen, H, ordfører i Larvik

Erna Solberg liker seg best i tåkeheimen. Det er ikke noe blivende sted for en partileder som vil bli statsminister. Per-Kristian Foss blir den beste statsministerkandidat Høyre aldri fikk.
Arne Strand i Dagsavisen


Velgerne har krav på å få vite om Høyre vil samarbeide med Frp eller med KrF/Venstre. Det ser ikke ut til at Erna Solberg vil foreta dette valget. Hva får egentlig velgerne hvis de legger Høyres liste i valgurnene.
Jens Stoltenberg. statsminister, ifgl. NTB

Vi vil vente til valgresultatet er klart før vi velger våre samarbeidspartnere.
Erna Solberg til VG (19.januar)

Det finst ingen lysande leiarstjerne som er den opplagte statsministerkandidaten på borgarleg side. Vi går ikkje til val med Erna Solberg som statsministerkandidat.
Lars Sponheim, Venstres leiar, til Bergens Tidende

Høgres mange krumspring er i ferd med å øydeleggja alle tenkjelege borgarlege konstellasjonar med tanke på ei borgarleg samarbeidsregjering. Åtte månader før valet er borgarleg samarbeid meir vaklevore enn på lang tid.
Olav Kobbeltveit i Bergens Tidende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar