mandag 23. februar 2009

Lønning som fortjent?

Oslo Høyre og nominasjon, ungdomskandidaten på 55, Stortinget som barnehage, ipod og "Friends"

Mandag 23.februar 2009 - Inge Lønnings dag?
Skal tidenes yngste universitetsrektor i Oslo bli vår eldste stortingsrepresentant etter 2.verdenskrig?
Inge Lønning (71), lagtingspresident, vil gjerne ha fire nye år blant folkets kårne? Men vil nominasjonsmøtet i Oslo Høyre det samme?

Som det ble spurt i DagbladetMagasinet lørdag: Kan han ikke være hjemme og stelle i hagen som andre folk på sin alder? Eller skrive ferdig boka om Petter Dass han en gang begynte på? Om han absolutt vil jobbe for staten, kan han vel ta seg en og annen vikarjobb som prest?
Det er unge Michael Tetzschner(55) - (neppe overskriftmakernes yndling i tabloidpressen) - som konkurrerer med Lønning, bl.a. kjørt frem av Unge(!)Høyre. Interessant nok er det den samme Tetzchner som nylig var en meget velartikulert, kjempende advokat for kantor Magnar Mangersnes i Bergen Domkirke som gjerne ville fortsette i sin stilling etter fylte 70 år.

Den typiske stortingsrepresentant i Norge er en mann på 50 år. 110 av de 169 representantene er mellom 40 og 60 år. To var under 24 da de ble valg i 2005, 11 var under 30. Gjennomsnittsalderen på Stortinget de siste 25 årene har sunket med 8 år, samtidig som den blant velgerne har økt med 8 år. I regjeringen Stoltenberg II var ved tiltredelsen var bare én av 19 statsråder over 50 år, Forskningsminister Tora Aasland (66)er kommet til senere. I 2009 er det to representanter over 67 år på Stortinget, Inge Lønning og Per Ove Width (69),FrP. Da John Alvheim, Frp's helsepolitiske talsmann, trakk seg i 2005, var han 75 år.

Inge Lønning debuterte på Stortinget da han var 59 år. Da hadde han gjort sin akademiske verneplikt og litt til; 26 år som professor i teologi,10 år som Universitets rektor. "Altfor få akademikere våger seg utenfor sitt revir. I tillegg er det en nedarvet tradisjon i det politiske systemet i Norge om å være skeptisk til akademikerne".
Men en startalder på 59 år er ingenting mot Konrad Adenauer, som ble vest-tysk forbundskansler i 1949, 73 år gammel. Han holdt seg i stolen i 14 år og ble den lengst regjerende side Otto von Bismarck.
I et land som USA ere det ingen sjeldenhet at fremtredende politikere er over 70 år. John McCain var 72 da han satser på å bli president. Flere fremtredende senatorer er over 80 år.
Da en gruppe av dem for noen år siden besøkte Norge, var den eldste 79 år. Lønning fortalte om aldersfordelingen i Stortinget og at han var den eldste, hvorpå en av dem utbrøt: "Is it a kindergarden your are running?"

Dagens underskudd av eldre betyr at vi fortsatt lever i et ufullstendig demokrati. Hver fjerde velger i landet er over 60 år, nærmere 623.000 er over 67 år. Likevel nomineres svært få eldre på valglistene.
Hvorfor flere eldre? Det er ingen automatisk sammenheng mellom yteevne og nominell alder. Det at vi ikke strekker til kan inntreffe langt tidligere enn 70 år.
Eldre lærer like godt som yngre, men må stundom bruke lengre tid. Fordelen er at eldre har større erfaring og vet bedre hva kunnskapen kan brukes til. Jeg kjenner flere 30-åringer som forlengst har tenkt alle nye tanker, og jeg kjenner 70-åringer som stadig er i stand til å tenke nytt. Jeg kjenner en nyvalgt bystyrerepresentant i Molde, Kåre Ellingsgård (Ap). Han er snart 83 år, men er en av de mest oppegående i bystyret, den mest profilerte opposisjonspolitikeren. Det er nyttig med eldre stortingsrepresentanter som forstår hva det betyr å være i pensjonsalderen. Heller flere enn færre.

Vi må avskaffe myten om at de siste 20 årene av menneskelivet er en fornedrende prosess. Det er ikke nødvendig å påstå med jubel at det er best å bli gammel, det er ikke det. Men vi kan med frimodighet fremholde at det er naturlig og at det er bedre enn sitt rykte.
70-åringer er ikke lenger det 70-åringer var. Vi kler oss i dongeri, lytter til ipod'en på tur, drar på interrail, hygger oss med "Friends" ("Venner for livet"). Men vi vet også at neste generasjoner vil finne oss akkurat like umoderne som vi betrakter forfedrene. (Vi, fordi jeg er 71, 40 dager eldre enn Inge Lønning). 70-årene er alderdommens ungdom.

Du er gammel
- når du bruker mer tid på å finne brillene enn på å gjøre det du trenger dem
for
- når du ikke finner dem og du har dem på nesen
- når du vet alle svarene, men ingen stiller spørsmålene
- når du ikke trenger vekkerklokke for å stå opp kl.6
- når du fremholder med styrke at "dette har vi prøvd før, det gikk ikke"
- når du glemmer å trekke glidelåsen opp
- når du glemmer å trekke glidelåsen ned

Her følger litt av det nettet forteller om Inge Lønning i media i 2008:
09.12 Inge Lønning mener helsedelen av neste års statsbudsjett minner om NRKs juleklassiker «Grevinnen og hovmesteren».
08.12 Norge har takket nei til en moderne kreftbehandling som kan hjelpe hundrevis av pasienter årlig. - Merkelig holdning, sier Inge Lønning (H).
07.11 Inge Lønning frykter rykteflom etter at Jørgen Kosmo fortalte at en anonym stortingsrepresentant er refset for sexkjøp.
09.10 Årets budsjettlekkasjer på kant med grunnloven, mener Høyres Inge Lønning.
28.09 Inge Lønning fra Høyre ber biskopen engasjere seg for presten Joseph Moiba fra Sierra Leone som tre ganger er blitt nektet av pårørende å holde gravferdsseremoni grunnet sin etnisitet.
02.09 Høyres Inge Lønning mener stortingspensjonistene ikke kan unnskylde seg med at de ikke kjente regelverket.
04.08 Stortingsrepresentant Inge Lønning (H) mener staten sløser bort 100 millioner kroner årlig på assistert befruktning. De barnløse bør betale selv, mener han.
11.07 Inge Lønning (H) mener Stortinget kan og bør snu i hele spørsmålet om assistert befruktning til lesbiske og at den nye loven kan være diskriminerende mot homofile hannkjønn.
20.03 Inge Lønning (H) mener det kan være på tide å sette en strek over de regionale helseforetakene.
03.01 - De som har mulighet bør betale større egenandeler for medisiner, legehjelp og andre helsetjenester, mener Høyres helsepolitiker Inge Lønning og viser til at folk gjerne betaler 500 kroner for en klipp hos frisøren.

PS. Hørt om Lars Lønning i "Gartnerlosjen" og "Black Debbath". Han er sønn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar