fredag 13. februar 2009

Nei til taxfree

Tar du taxfree-ordningen fra en nordmann tar du livslykken fra ham!
Du har vært i Europa på interrail og tar toget fra København til Oslo. Står det en taxfree-butikk på Oslo S og venter på deg?
Nei.
Flyr du fra Kastrup til Gaerdermoen, venter det da et digert supermarked på deg som du inntil nylig omtrent måtte brøyte deg igjennom for å få ut bagasje?
Ja.
Du har besøkt en sønn med hytte i Sverige, Bussen tilbake passerer Svinesund. Men vil tollerne kunne finne en taxfree-pose hos deg?
Nei.
Drar du derimot til Strømstad og tar ferje til Sandefjord, kan du da handle kvote? Ja.

Snakker en del norske politikere varmt om ”Forurenser betaler”-prinsippet?
Ja
Viser forskning at flytrafikken er et alvorlig miljøproblem?
Ja.
Gjør taxfree at Avinor kan holde avgiftene overfor flyselskapene lavere
enn de reelle kostnadene? Subsidieres start- og landingsavgifter med å bruke overskuddet fra den kommersielle virksomheten? Er dette er å betrakte som subsidier som fremmer økte klimautslipp?
Ja.

Det er ingen CO2-avgift på flydrivstoffet utenlands, og internasjonal flytrafikk er ikke omfattet av Kyotoavtalen. Vil Norge være pådriver for å få få temaet inn?
I alle fall ikke før valget til høsten

Er det slik at de som har høyest inntekt og reiser ofte belønnes av staten får subsidiert luksusforbruk? Ja.
Er det grunn til å tro at en rødgrønn regjering vil gjøre noe med dette? Nei. "Regjeringen har tidligere endret taxfree-ordningen for å gjøre den mer praktisk. Det er ikke aktuelt avvikle noe som vil slå tilbake på det", sa statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet i fjor sommer, som en reaksjon til at et regjeringsoppnevnt utvalg foreslo at det innføres toll på all alkohol og tobakk, at alkoholavgiften økes med 10 prosent og at dieselavgiften økes. Det ville bety blant annet slutt på taxfree-salg på flyplasser, fly og ferger. Det ville heller ikke være mulig å ta med seg øl, vin eller brennevin etter en tur i utlandet, man måtte stoppe i tollen og betale norske avgifter og moms.
Vil en borgerlig regjering foreslå avvikling av ordningen?
Tror du på julenissen?

Er politikerne redde for folkeflertallets rullende fonn? "Jeg synes det er smålig. Det ligger i gruppen forslag om å forby alt som er litt hyggelig for folk" (Høyres nestleder Jan Tore Sanner).

Er det slik at narkotika er vårt største rusproblem? Langt i fra. Alkohol ødelegger flere menneskeliv, betyr langt større press på helsevesenet. Men vi leser og hører langt mindre om alkoholens farer som om narko i massemdia. Kan det skyldes, som Synnøve Skeie Fosse hevdet i et innlegg i Aftenposten (hun har pressebakgrunn både fra Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, nå student på BI): "Pressen kan ikke skrive om alkohol ....uten å måtte ta et svært ubehagelig oppgjør med eget alkoholforbruk og holdninger - uten å risikere å bli stemplet som avholdsfanatiker, restriksjonstroll og gledesdreper....alkoholomsetningen er liberalisert - og forbruket økt. Med pressens velsignelse. Det er pressens paradoksale - men akk så forståelige - dobbeltmoral".

I fjor høst måtte et Norwegian-fly til Barcelona nødlande på Rygge. En av passasjerene forteller:
"Det var ingen panikk om bord. Enkelte var faktisk mest opptatt av å få med seg taxfreeposene sine fra hattehyllene før de gikk ut på nødsklien- Jeg ville i sklia, men kom meg ikke frem. Jeg måtte stå og vente på folk som var opptatt av uvesentligheter. Når slik skjer har du til pokker å komme deg vekk og ut av flyet, og ikke tulle rundt i bagasjehyllene”.
Da et forsinket utenlandsfly kom til Sola 01.30 om natten klaget passasjerer over en eneste ting: "Taxfree er ikke åpen. Skandale".

Det reises mer fordi billig taxfree er bedre enn polet, sjokoladebutikken og parfymeriet,gjør det rimeligere å reise.Framtiden i våre hender har beregnet at staten slik sponser flyturer utenlands med:
* 1410 kroner ved full utnyttelse av kvoten
* 1016 kroner ved moderat utnyttelse av kvoten

Selvangivelse:
Reiser jeg mye?
Ja. Mer enn de aller fleste. Jeg har besøkt godt over 100 land, dels i stillings medfør, dels av nysgjerighet og økonomiske muligheter. I den sammenheng er det slik at det ikke bare singler, hele blogghuset i glass bryter sammen.
Kjøper jeg taxfree?
1 stk. solkrem på Gardermoen, fordi det var håpløst å få slik med seg i kontrollen.
2 flasker da en datter giftet seg. Ellers er posene tomme.
Er jeg avholdsmann?
Ja.
Gledesdreper??
Sikkert, vil de fleste mene.
Uansett hvis vi bytter ut et enkelt ord, sier jeg med Marcus Porcius Cato i det romerske senat: Forøvrig er det min mening at taxfree bør avvikles.

Fakta om flytrafikk og taxfree:• Nordmenns flyreiser utenlands – målt i kilometer - har tredoblet seg siden 1990.
• Flytrafikken står for ca 7 prosent av de norske CO2-utslippene.
• Nordmenn flyr i løpet av ett år nærmere 5 millioner ganger til og fra utlandet.
• 85 prosent av nordmenns flykilometere gikk til og fra utlandet.

EU avviklet taxfree-handelen med virkning senest fra 1.januar 2003, da overgangsordningene i Sverige og Finland ble avviklet. Samtidig skjedde det en gradvis opptrapping av lovlig innførselskvote for normal avgiftsbelagt grensehandel.

Norske reisende kan handle tax-fritt i utlandet ved minst 24 timers utenlandsopphold. Retten er begrenset til reise med ferge og fly, det er ikke tax-free kjøpsadgang ved innreise med tog, buss eller privatbil.
Nordmenn kan kjøpe tax-free-varer ved innreise fra alle land, og kvoten er inntil 1 liter brennevin og 1,5 liter vin, eller 3 liter vin alene, og 2 liter øl (eller 5 liter øl alene), samt 10 kg kjøtt og 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir. maksimal innførselsverdi er 6.000 kroner. I tax-free-handelen er brennevin og kosmetikk overrepresentert ift normalt forbruksmønster(Wikipedia).

3 kommentarer:

  1. heisann. fin artikkel, veldig informativ med objektive fakta og et snev av ironi og selvgodhet. men jeg forstod ikke helt hva du egentlig prøvde å si her?

    SvarSlett
  2. Rotete artikkel hvor du blander sammen mye du er for og mot - uten at det er lett å skjønne at du har vært jounalist? Ser mer ut som den vanlige skriblingen fra psyk. pasienter på de fleste forum på nettet.

    SvarSlett
  3. Godt innlegg! Taxfree-ordningen har flere sider enn bare tilgjengelighet for ola nordmann, det er viktig å se hvilke konsekvenser ordningen har også.

    SvarSlett