tirsdag 29. desember 2015

Den store Julereisen

Julereisen har en geografisk tynn rød tråd, (med unntak for 16 b). Reisen starter i hhv i Agder, Rogaland, Hordaland og Trøndelag (Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen) og år nordover før kursen settes vestover. I Nord-Amerika går det fra vest mot øst, deretter sørover. Et langt sprang til to verdensdeler før kursen settes hjemover, innom Afrika, og så litt sikksakk gjennom Europa og Norge før vi ender opp i hhv Agder, Rogaland, Bergen  0g Trøndelag.

Først følger hovedstammen , det spørsmål som står i alle avisene, under legger jeg ut de lokale, der er som regel de to første og de to sistre,

3. I slutten av september var verdens oppmerksomhet rettet mot noe som en norsk dikter fra denne kommunen har omtalt som både ny og gammel. I fjor ble det åpnet et senter i hans navn, det første i sitt slag i Norge. I år ble kommunen –som en av svært få norske - medlem av en internasjonal bevegelse som startet i Italia, men har et engelsk navn. To av tidenes største norske skøytestjerner trente i kommunen.

4. Tre partiledere deltok i sommer på et protestarrangement i ei bygd som ligger i en tidligere kommune med samme navn, midt mellom to bykommuner som har felles forbokstav.  Herfra kommer han som skrev en «anti-lov» mot en kjent lov skrevet av en danske som flyttet til Norge.

5.  En hendelse i denne kommunen i 30-årene ble i høst trukket frem i forbindelse med et nytt kulturprodukt. Søstre i et av verdens største kirkesamfunn skal bygge her, med stein fra Kaukasus.  Et sted har en norsk varmerekord, og en av våre første kvinnelige OL-vinnere vokste opp i kommunen.

6. I høst døde han som for fem-seks år siden avsluttet sitt forhold til kjendisen som fikk Alzheimers. Avdøde hadde et sterkt forhold til denne øya, som har et navn vi også finner i tittelen til en bok som bl.a. baserer sin filosofi  basert på et sentralt Rosenborg-prinsipp. På ei øy i nærheten går det en tidligere riksgrense.

7. Hun som i vår klarte det samme som bare Sissel har gjort før henne, er fra denne kommunen. Det er også han som for over 40 år siden gikk inn i historien som siste nordmann i en spesiell vintersammenheng, og han som klarte det som bare én  - for øvrig en brannmann – nordmann hadde gjort etter 1945.

8. To filmer er innspilt på denne øya. Den lengste om hun som dro, men motvillig måtte tilbake; den prisbelønte korte - med et musikkinstrument i tittelen - om en døende 70-åring med samme navn (ulike skrivemåter) både som to norske konger og noe som filmen nesten fikk. Fra kommunen der øya ligger, kom statsråden som flere ganger ble fengslet, og som døde i utlandet.


9. Ved denne øya møtes to strømmer, og forskere får her verdifull hjelp til å kartlegge klimautvikling. I nærheten av øya ligger noe som lenge var verdens nordligste stasjon i sitt slag, og her er det meget høyt byggverk. Øya var for mange hundre år siden fylkets hovedstad. En som senere ble konge i et land, bodde i hos en handelsmann i kommunen der øya ligger.

10. I denne byen ble det i september vedtatt en boikott, som raskt ble avblåst. En gate i byen ble i år oppkalt etter en av tidenes største filmskurker. En av årets filmer henter tema fra en spesiell utgave av den kalde krigen som ble utspilt i byen.


11. Barnepiken med en usedvanlig ferdighet, arbeidet hos en familie i denne byen. Historien om henne ble fortalt i en vel 50 år gammel populær familiefilm, produsert av et av de største navnene i underholdningsindustrien. I høst er historien satt opp på en norsk scene, en av hovedrollene spilles av han som levde som en kjent norsk idrettsutøver i to måneder.

12. Vi så ham første gang i 1987. 19 år senere fikk han en ny partner, men i år har han sagt at det er slutt. Mange forbinder ham med denne byen, der tre verdensberømte fantasi-/magiforfattere arbeidet. Et lag herfra vant i april en prestisjefylt idrettskonkurranse.

13. En delegasjon fra ei øy som rundt 400 år var knyttet til Norge, besøkte i vår Norge for å lære om olje og gass. Den har en spesiell avtale med EU. Herfra kommer han som kniver med en nordmann i spurten. Hovedstaden har samme navn som en flyfabrikant og en som spilte sentrale roller i to Norges-relaterte filmer.

14. Russland vil gjerne ha dette området, Danmark også – og trolig Canada.  En som svært mange kjenner, og som var forelsket i en journalist, dro hit to ganger.  Tre av hans landsmenn påsto alle de var først her, uten å kunne bevise det.


 

15. 1|6,I denne hovedstaden var det mye norsk løping og svette tidligere i år. Landet er et monarki og grenser til tre hav. Både unge ledere og kunstnere fra det nordlige Norge har i år vært med på arrangementer her knyttet til et møte i et råd med åtte medlemmer – Norge er et av dem - som også ble etablert i denne byen. En konvensjon bærer byens navn, men mange mener den ikke er omfattende nok. Senatorer herfra er  på glattisen.

16. a) Et fjell fikk for nesten 120 år siden navn etter en som ble skutt. En tidligere øverste leder i staten der fjellet ligger, kunne hatt en mer prestisjefylt posisjon om han som i år godkjente et navnebytte for fjellet, ikke hadde vunnet. Hva heter fjellet nå?


b) En lengelevende såpeopera vises på fjernsyn i Norge. I mai ble det i denne delstaten der handlingen i serien foregår, sendt en episode som har samme nummer som høyden i meter på svaret i a). I delstaten er det arrangert et OL der norske Ragnhild tok gull, og i delstaten ligger et fjell som har samme «egenskap» som fjellet i a).


17. Det er denne byen denne gang. I år har det vært markering av en hendelse for 50 år siden, inspirert av en som fått Nobels fredspris. Det som skjedde, førte til en viktig reform for en stor gruppe. I fjor kom en spillefilm om hendelsen med byens navn i tittelen.

18. På denne øya møttes to presidenter i sommer. En kjent småflyulykke skjedde i nærheten like før århundreskiftet, og 30 år tidligere skapte en bilulykke på ei øy, som også ligger i nærheten, problemer for onkelen til den mest kjente av de omkomne. En av de største filmsuksessene, 40 år gammel, om uvanlig terror, ble innspilt her.

19. I år er det blitt svært mye enklere og billigere for nordmenn å komme til dette selvstyrte området, der innbyggerne har lokal stemmerett, men ikke kan stemme i det landet der de er statsborgere. Navnet er det samme som en by på en meget populær ferieøy for nordmenn.

20. Dette landet har i år fått en morsom president. Flere hundre døde etter en naturulykke i høst. En norsk artist som både har fått en orden av kongen og en statue i hjembyen, var for over 40 år siden sentral i et rockeband med samme navn som sentral mytologi i dette landet. Han med samme fornavn som han som brøt en norsk OL-dominans i en gren, men fire år senere ble slått av Simon, var her på offisielt besøk for 2 år siden.

21. En satellitt som er den 7. i rekken i en serie, har samme navn som en amerikansk film, der den mektigste og viseste også har vært både Hannibal og en amerikansk president. Satellitten ble i april skutt opp i et område som er en del av et land i en annen verdensdel. Her var en kjent sommerfugl på ei berømt øy. Enhetens hovedstad har samme navn som en SUV ladbar hybrid eller elbil.

22. En flyktning – verdens første i sitt slag, men det kan bli mange flere – fra det eneste land som ligger på alle fire halvkuler, ble i høst sendt hjem fra dette kongeriket. En nasjonal, folkevalgt forsamling i Norge fikk i mai besøk av en gruppe fra landet, og gjorde deretter en henvendelse til statsministeren i landet om gruppens dårlige kontakt med et norsk selskap. En fugl og en frukt har samme navn.

23. I november møttes to stater – ved sine ledere - for første gang på over 60 år. NRK1 sendte i august to program fra en av dem, med en norsk misjonær som sentral figur. Et norsk misjonsselskap som nå etablerer eget kirkesamfunn, trakk tilbake sin siste misjonær i fjor etter å ha vært til stede i 65 år. I februar i år døde flere titall passasjerer i en flystyrt.

24. I en nasjonalpark i denne provinsen kan man fra i høst oppleve verdens lengste i sitt slag. Parken inspirerte skaperen av en enorm kassasuksess, en film som finner sted en gang i fremtiden, i vårt solsystems nærmeste stjernenabo.  Norsk misjon virket her i mange år. En misjonær med samme navn som en bygd i fastlandsdelen av en stor øykommune der det ligger et kjent kongesete, skrev en rekke barne- og ungdomsbøker med tema fra provinsen. En kjent politiker kom herfra.

25. Aktivister i fjellene har i år prøvd å få endret denne byens navn for å udødeliggjøre navnet til en som «har gjort så mye for landet».  Byen ligger snaue fire mil fra regionhovedstaden, som på grunn av prøver som er tatt her, har gitt navn til en periode på om lag 50 millioner år i jordens historie. Regionhovedstadens navn er det samme som en populær kortform for en periode av varierende lengde.

26. I en ørken er i høst et stort arkeologisk minne på Unescos verdensarvliste lagt i grus. Ruinbyen vi skal frem til, ligger ved en liten by som er nevnt i Bibelen, og som i sin tid ble gjenoppbygget på veien mellom et hav og en elv som er en grense for et geografisk løfte Gud gir i 1.Mosebok. Han som gjenoppbygget byen, har skrevet to av bøkene i Bibelen og deler av to andre.

27. Økonomien går så det suser, hjulene skal trille og ballene rulle i dette kongedømmet, der det er nærmere fire gjestearbeidere for hver fast bosatt og ulik lønn alt etter hvilket land de kommer fra. Moderne slaveri er et uttrykk som brukes. Hovedstaden har gitt navn til en forhandlingsserie.


28. En nordmann måtte i vår på grunn av uro og vold innstille en kampanje i denne innlandsstaten, der opposisjonen boikottet valget og mente presidenten brøt grunnloven på et punkt som er identisk med tilsvarende bestemmelse i USA. Et sekssifret antall flyktet ut av landet grunnet vold.  Staten er en av verdens fattigste, og den har ambassade i Oslo. Her er en viktig kilde.

29. Presidenten i dette landet ble i år valgt for tredje gang, hans far regjerte i nærmere 40 år. En som har spilt for tre toppklubber i Premier League, ble i høst løst fra en kontrakt med klubb som har vunnet ligaen to ganger og FA-cupen åtte ganger, men som ikke har noen tittel på 2000-tallet. Han kommer fra dette landet, som er fire ganger lenger enn bredt, ligger mellom to land og grenser mot et tredje som har en hovedstad med åtte vokaler i navnet.


 

30. Denne byen er blitt en hovedbase ved et hav. Her var både begynnelsen og slutten for han som i 42 år ledet et land der nordmenn i var 2011 på et spesielt besøk.

31. Her er et av sentraene for en innbringende, men særdeles farlig, stundom dødelig trafikk. Byen ligger i et stort, tynt befolket land, den er ti mil fra hovedstaden og rundt seks mil fra grensen til et annet land der det for noen år siden var hendelser med et blomsternavn.

32. Bror og søster (mest kjent) har ledet hver sin store og innflytelsesrike norske organisasjon. Hun har samme fornavn som forkortelsen for et – omstridt særlig av ett land  - prosjekt som vil bli verdensdelens største i sitt slag og er under bygging ved en elv.  Norsk misjon har drevet arbeid i dalen som bærer navnet til elven vi skal frem til.

33. Et nyord fra 2010 kan i sterkere grad brukes om det som skjedde i denne oldtidsbyen for like mange år siden som det årstallet da et norsk politisk parti for siste gang stilte til valg, et parti som hadde hatt to statsministre og en fredsprisvinner som medlemmer.  Byen kunne ha mistet sin status, men de siste årene har det skjedd mye restaureringsarbeid. En film fra i fjor har byens navn i tittelen, og en av rollene spilles av en «snømann» i Game of Thrones.

34. Et område ble i vår erklært som egen nasjon. Et svært lite norsk parti var de første som støttet opprettelsen. «Landet» har ingen innbyggere, men grunnleggerne har mottatt flere hundre tusen søknader om statsborgerskap. Det ligger på grensen mellom to land. I det ene brøt et område ut i 2008 og proklamerte seg som egen suveren stat, nå anerkjent av over 100 FN-land. I det andre ble en norsk gruppe lite populære i september.

35. I denne utslettede landsbyen i et land der hver fjerde innbvgger ble drept under 2.verdenskrig, og der presidenten i høst ble gjenvalgt med meget stort flertall, ligger et nasjonalt krigsminnesmerke. Her skjedde en massakre av en type som en aktuell prisvinner med en ny slags litteratur har skrevet om. I et annet land skjedde en meget kjent massakre med trolig over 20000 drepte ved en landsby med nesten samme navn (fjern en bokstav) -  som stedet vi skal frem til.

36. Juks gjorde at humøret ikke akkurat var på topp i denne byen i høst. Den ble bygget for å skaffe arbeiderboliger. En norsk fotballspiller ble i år cupmester for en klubb her. 

37. Omtrent halvparten av innbyggerne i denne byen er innvandrere, og blant disse igjen er to av tre fra en kristen minoritet som stammer fra det gamle området mellom to kjente elver. De kommer særlig fra tre land, og snakker en variant av Jesu morsmål. Verdensstjernen med undertøy og veske vokste opp i byen.

38. Et band – som et år ble Årets Spellemann - i denne kommunen, vraket i mai en av sine mest populære låter. Her er et museum med verker av han med den store fiskerimosaikken. Han med den rødlige lua kommer også herfra.

39. Et av landets minste kirkebygg og et spesielt ekteskapstegn, står sentralt i en av høstens bøker av en forfatter som opprinnelig er fra denne kommunen. Han har også skrevet tre bøker fra en stat som to norskættede visepresidenter kom ifra.  Fra kommunen kom både han som ble kjent fordi han prydet en forside en historisk dag, og han som syntes det var vanskelig å være beskjeden.

40. Den dyprøde fargen var i høst prosentvis sterkere her enn i noen annen norsk kommune. Her bor mange flere om sommeren enn om vinteren. En politikers uttalelse skapte stor forargelse.  Her ble han født som var en sentral person i etableringen av en ny riksavis i 1945, en avis der redaksjonen har fått norsk presses høyeste utmerkelse.

41. Han som i år har skapt oppmerksomhet i forbindelse med anklager mot andre deltakere i den aktiviteten der han er blant verdens fremste, kommer fra denne kommunen. Helseministeren er ikke spesielt populær her. Han som tok to OL-medaljer på mindre enn to timer, er født her. Kommunen har vært endestasjon for en jernbanestrekning.

 

Lokalt

Stavanger Aftenblad

1.Her ligger verdens største kulturuttrykk i sitt slag. Både en lokal forfatter med over 50 bøker og en høyt beundret gjendiktdikter kom fra kommunen. Her er en høyskole

2. I april putret det igjen i grytene. Hun med tankene, han med dukkene, han med speilet, han med kortene, og han med de flyvende hønene kommer alle fra dette stedet. En ung Askepott dro senere hit på bærtur.

42. En 13-åring åpnet i denne bygda et litt uvanlig idrettsanlegg i denne delen av Rogaland. En tidligere leder av en nasjonal faglig orientert organisasjon, og nåværende leder av et politisk parti på fylkesbasis har samme navn som bygda. Den ville ha folkeavstemning om kommunereformen.

43. Stadig økende publikumsoppslutning registreres for en institusjon som har virksomhet  både i luft, jord og vann. Her kunne man i fjor konkret verdsette en statsråd. I flere år har man drevet sirkus.  Hovedkvarteret ligger på dette stedet, som  har samme navn som en av tidenes største lokale fotballhelter.

Fædrelandsvennen

1.I denne bygda og tidligere kommune kjører noen fort, og her er en markering for mange som gikk. En plasseringsstrid med en annen bygd siste to årene skal nå være roet ned. Senteret i bygda har samme navn som syv gårdsnavn i fylket (ifgl.  Store Norske). Kommunen der bygda ligger, har nå fått kvinnelig ordfører og varaordfører.

2. Han som i år har skapt oppmerksomhet i forbindelse med anklager mot andre deltakere i den aktiviteten der han er blant verdens fremste, kommer fra denne kommunen. Helseministeren er ikke spesielt populær her. Han som tok to OL-medaljer på mindre enn to timer, er født her. Kommunen har vært endestasjon for en jernbanestrekning

41. Ordføreren i denne kommunen – som grenser til ni andre - vil nå endre litt på livsstilen fordi en gruppe ligger på en statistikkbunn. Her er det strid mellom energiinteresser og dyreutfoldelse. Fra kommunen kom han som laget et over 60 meter langt broderi med samme tittel som et av de mest kjente klassiske verk fra barokken.

42. En sørgelig historie fikk her en lykkelig slutt i november. Kommunen sløser ikke med energien. Både hun med vinduene og hun med revy fikk priser.

 

Bergens Tidende

1.I dette tettstedet ligger en prisbelønnet bygning. Her løpes det mye om høsten. Fra kommunen der stedet ligger, kom han som bare manglet et par måneder på å bli det han sang om på en kjent singel. Også hun som ikke ville sove bort natta, kom fra kommunen.

2. Her var folk svært flinke til å møte opp ved valgurnene. En festival i år var basert på noe som ikke kunne selges under festivalen. En kulinarisk advarsel ble opphevet tidligere i år. En i nittiårene debuterte i år med diktsamling. En gruppe må alltid hit.

42. I slutten av september var verdens oppmerksomhet rettet mot noe som en norsk dikter fra denne kommunen har omtalt som både ny og gammel. I fjor ble det åpnet et senter i hans navn, det første i sitt slag i Norge. I år ble kommunen –som en av svært få norske - medlem av en internasjonal bevegelse som startet i Italia, men har et engelsk navn. To av tidenes største norske skøytestjerner trente i kommunen.

 

Adresseavisen

1.En fugl i et område i denne kommunen levde langt farligere i sommer enn tidligere.  Sammenslåing med nabokommunen har vært mye diskutert. Her tar man vare på kystens arv, og oldefaren til han som sang med Sissel, kommer herfra.

2.Kimen til stor kulturutfoldelse og atskillig debatt om pengebruk finner vi i denne kommunen.  Der det lå et anlegg  noe som i sin tid var landets sterkeste og største og huset den siste. En til tider sterk utskjelt programleder i fjernsynets barndom kom herfra.

41. Her sto man tidligere i år opp mot å legge ned. Herfra reiste en gjeng tidligere i år for å hente noe som ble produsert i kommunen på slutten av det 19.århundre. Han som i OL et år overraskende presterte noe som ingen andre har gjort innen denne grenen, kommer fra staten gjengen reiste
Blogglisten

 

2 kommentarer:

  1. Nr 42 i Fedrelandsvennen sin lokale sp.m. er det samme som nr 3 i kjernespørsmålene. Er det meningen at det skal være slik

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett