Bjørnstjerne Bjørnson skrev om nordiske brødre som «står sammen og skal sådan stå». Slektskapet er enda større mellom koreanere i nord og syd, offisielt er det fremdeles krig mellom dem. For vel to år siden sa Nord-Korea at landet avsluttet våpenhvilen fra 1953 og «ikke er begrenset av Nord-Sør-erklæringen om ikke-aggresjon».
Jeg har aldri opplevd så mange underjordiske handlesentra som i Seoul Det har sin naturlige forklaring - de er bomberom. 60 km borte ligger Nord-Korea, verdens mest militariserte land, den 4.største militærmakt etter Kina, USA og India. 9.5 millioner soldater og en vernepliktig hær på ca. 1,2 millioner. Langs grensen – der den 38.breddegrad går, - er det gravd ned kanoner rettet mot Seoul. 3000 er et tall jeg har sett, andre mener det er bortimot femsifret. Kanonene er godt kamuflert så det er ikke lett å vite sikkert,
Her i Seoul finner jeg en minneplate over de tre nordmennene som døde i Koreakrigen (1950-53). Arne Christiansen, Brita Reisæter og Geeorg Tveit.
I krigsmuseets utstillinger er Norges innsats behørig omtalt, og trykker du på en knapp får du høre «Ja, vi elsker».
Norge valgte å sende et militær feltsykehus til Korea, som et bidrag til den USA-ledede FN-styrken. Regjeringen sa nei til å sende rene kampavdelinger, fordi man mente dette vil svekke forsvaret hjemme. Men det er lite vi har hørt om de rundt 20 norske spesialsoldatene fra Tysklandsbrigaden som deltok i aktive kamphandlinger på den amerikanskledede FN-styrkens side.
Panmunjon, den nord-koreanske grensebyen der den 38.breddegraden går (den deler forhandlingsbordet jeg sitter ved,) så jeg en monter
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar