tirsdag 27. desember 2016

Lokaloppgavene til Den store Julereisen


Stavanger Aftenblad;
1. Skal to deler bli samlet og deretter gå opp i en høyere enhet? Og hvor havner de i såfall? På området vi skal frem til ligger en gubbe. Her var det i høst undersøkelser i forbindelse med et dødsfall. Herfra kommer et av over 2000 slag i rosefamilien.
2. Anlegg i denne kommunen opprustes nå som de første i verden ved bruk av en ny teknologi. Mange sa nei, men en herfra sa ja. Kommunen vil ha et kjent naturområde. I en kommunemåling i høst fikk kommunen toppkarakter for å være god å jobbe i, og bunnkarakter for økonomisk styring.
39. Hendelser gjennom flere år på skolen i dette tettstedet førte til kontroverser mellom kommunen og fylkesmannen. Stedet sto for et år siden under vann. Her ligger et minne om den første som omkom under en spesiell type utenlandsoppdrag. Mange reiser forbi.
40. Dugnad for et femsifret milliontall, to store anonyme gaver og farger er stikkord for et nytt bygg som i sommer ble åpnet på dette stedet. En KrF-politiker fikk publisitet ved en annen åpning. (NB, femsifret er nok å ta for mye i, selv om de er svært flinke i kommunen. Tosifret passer bedre)
Fædrelandsvennen:
1.I høst ble det i denne kommunen meldt at man kan ha sett et dyr som myndighetene svært ugjerne vil ha til Norge. Kommunen har gitt navn til en utgave av et typisk norsk klesplagg. Herfra kom både ordføreren som senere ble statsråd og refset av statsministeren for solospill, og han som skrev tre bøker med Kina/China og to bøker med Taiwan/Formosa i tittelen.
2. Mange i denne kommunen fikk problemer med varme i november. En artist herfra fikk en pris med meget positivt navn. En populær programleder mistet jobben og skulle flytte hit. Kommunen ligger nesten på bunn når det gjelder å være god å bo i for unge. En kjæreste ringte i sin tid hjem herfra.
 39. Denne kommunen fikk i november en pris for et nytt prosjekt. Den fikk i samferdselssammenheng noe ingen andre i Norge har fått i år. Et forlag lanserte i år et nytt opplegg for ulike typer litteratur, med samme navn som det kommunen fikk. Herfra kommer hun som malte et medlem av en kongefamilie. Einar sang om en gruppe herfra. 

Bergens Tidende: 
1.Denne enheten vil gjerne bli en del av en trekant. Flere dødsfall har skapt diskusjon om årsak. En ulykke i høst skapte avisoppslag. I en ny serie skal en fra enheten med navn etter en av de 12 dra til et koloniseringsprosjekt på en øy med navn etter en annen av de tolv. Her er fire piper og mye rør. En verdensmester og OL-medaljør var født her.

38. En endring har i høst skapt til dels heftig diskusjon både i og utenfor denne kommunen.  Gjennomgangstrafikken har ikke gått smertefritt i år.  Et symbolsk uttrykk passerte kommunen i vinter på vei til en yngre utgave av en hendelse i 1994.
 (to andre "lokale" spørsmål inngår i Julereisens stamme)

Adresseavisen: 
1.Den første norske festivalen i sitt slag og primært for ungdom, ble i november arrangert i denne kommunen. Han som for et år siden måtte gå mot sin vilje, hadde en kommunalpolitisk karriere i her. Tre som studerte her, har fått roller i nasjonal sammenheng.
2. Sorg og sykdom, hverdagsflukt og kjærlighet  - man kunne oppleve det i sommer, i en sammenheng inspirert av en politisk prosess frem mot et nasjonalt praktbygg på et område med samme navn og der det ligger en plass med navn etter en verdenskjent kunstner. Opplevelsen skjedde på den øya vi skal frem til. Den har vært egen kommune. En som har kjempet i høst vokste opp på øya, og en kjempe kom herfra.
39. Et snart 100 år gammelt ønske i denne kommunen- som er svært god å bo i - kan nå sannerlig bli oppfylt. En fersk tabell viser at her bor det svært få innvandrere. En politiker herfra sto bak en svært viktig lokalpolitisk reform.
40. Selv om man etter kommunale regler skal ha vært død i minst 10 år for å få en gate oppkalt etter seg, ble det i år gjort et unntak i denne bydelen for en som var glad i havre og rosiner. Herfra kom også han som var den første leder i en utvalg som særlig i 2009 hadde en leveranse som skapte oppsikt.

lørdag 24. desember 2016

Den store Julereisen 2016



Den store Julereisen, stort sett med utgangspunkt  i hendelser fra 2016, har en geografisk rød tråd.  I tillegg til hovedstammen av spørsmål, har Fædrelandsvennen, Stavanger  Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen. I denne utgaven er spm, 1,2 , 39 og 40 lokale spørsmål for Stavanger Aftenblad..De lokale legges ut i romjulen. Fædrelandsvennens totalreise begynner og slutter i Agder, og prinsippet er det samme for de tre andre. Vi  begynner med å gå nordover. Et langt sprang vestover til et kontinent, der vi sikksakker før vi drar til et nytt kontinent. Derfra et langt sprang til en annen verdensdel, og med store skritt drar vi hjemover via nok en verdensdel, der vi begynner i sør og går nordover til Europa. Etter hvert kommer vi til Norge, og er på kryss og tvers på Østlandet før vi ender i de respektive fire fylkene. 
3. Et egenartet rom, preget av lys, med over 80 geografiske slektninger, ble i høst installert i dette tettstedet. Han som hadde hovedrollen i den første store norske dopingsaken, nesten klarte et VM-krav som 45-åring og fremdeles har en norsk rekord, var medlem av et idrettslag på dette stedet. Herfra kommer han som både har spilt Jesus og han som forrådte ham
4. Et stort næringsmiddelfirma som i år vant en nasjonal kåring, vedtok i høst å flytte administrasjon og delproduksjon til dette stedet i samme kommune.  Her utropte en politisk gruppering meget tidlig på 1200-tallet sin konge. En mann fra kommunen der stedet ligger, var for 160-165 år siden Norges første aktør i en virksomhet der vi i de senere år har spilt en sentral rolle i over 20 tilfeller. Et museum her har samme navn som en kjent norsk idrettsleder.
5. En imaginær bank ble i september ved et konkret kunstnerisk uttrykk åpnet i denne kommunen, På et område som har vært norsk siden 1925, finnes en konkret utgave av den imaginære banken. Kommunens navn ble brukt ved en kjent historisk kjededannelse. Et produkt med kommunens navn har varmet Norge i over 80 år. Mye farlig ligger i jorden.
6. En fra denne kommunen var i høst interessert i oppholdstillatelse på toppen, men måtte liste seg bort. Hun som dokumenterer godt, han som er ironisk og han som intervjuet en som bare dekket senterpartiet, er alle født i kommunen.
7. En byste er i år satt opp i denne byen for å hedre ham som var løytnant hos den kjente krigskapteinen som har gitt navn til noe som både skal elektrifiseres og er utsatt. En komet kommer fra en øy i tettstedet. Hurtigruter kommer herfra, og et tradisjonsrikt, internasjonalt varemerke har en stor avdeling her.
8. Han som døde litt før år 1 og mente at kjærligheten kan slå alt, lanserte et begrep for «utenfor verden», som er tittelen på en bok som ble lansert i juni i år.  Den forteller om en ekspresjonist, forfatter og billedkunstner -  særlig kjent for collager - som i de siste årene før krigen oppholdt seg mye i Norge, blant annet på denne øya utenfor byen som har verdens beste klubb i en vannsport. Hytten hans er restaurert, og han har fått en fast utstilling i Oslo.
9. I sommer ble det i en grensekommune som har tre navn, markert et 25 årsjubileum for en liten storm. I år har kommunen ytret ønske om å gi et naboland en spesiell 100-årsgave, men fikk nei. Dverger hadde her en dristig krigsaksjon. Neste år kommer en ny utgave av filmen om han som var innom også denne kommunen.
10. Hun som danset, som i år ble den første som har vunnet både junior- og seniorklassen i et nasjonalt kulturevenement, og i oktober fikk en pris hun ikke klarte å motta, kommer fra denne kommunen, Her er god plass, over 1,3 kvkm pr. innbygger, og her spilles det og tippes det mye.  Hun som måtte gå etter å ha feilvurdert en spesiell forsvars-bevilgning, kommer herfra.
11. Han som ikke ville ha et slavenavn og som kjempet i jungelen, ble i år begravet i denne byen. Også han – med en høy militær tittel - som skapte og er varemerke for et verdenskjent næringsprodukt oppkalt etter staten der byen ligger, er begravet her.
12. I denne byen, som er en tvilling, var det i høst en minnemarkering for ham som ikke var det han ble kalt, og som på 80-tallet ble kjent for bading og latter i en farge. Byen er sentrum for mange norske sønner. En bro med navn etter en norsk ingeniør, hadde en verdensrekord. 

13. I år, som i de foregående år i dette århundre, topper et anlegg i denne byen verdensrankingen for en virksomhet som i Norge begynte i 1935. På et nasjonalt historisk sted her er et rom viet en begivenhet i Oslo i 1964.To av verdens mest kjente selskaper har hovedkvarter her, og her vant Norge mer gull enn Storbritannia.
14. I dette landet skjedde et historisk håndtrykk i vår, det første møtet i sitt slag på nesten 90 år. En FN-avstemning i oktober var også historisk. Herfra kommer hun som i de senere årene har solgt over en million bøker i Norge, og han som er kommet høyere enn alle andre.  
15. Spesielt trønderne var misfornøyd med et vedtak på en kongress i sommer i denne kystbyen, som er et svært kjent turistmål. Et annet vedtak får betydning for skiløpere.  En amerikaner ønsket å bygge noe som han ville skulle betales av landet som byen ligger i.
16. Befolkningen i denne øygruppen sendte i juni delegater til en nominasjon, men fikk ikke stemme ved det endelige valget. Norske fanger og fattige ble sendt hit for over 300 år siden, og nordmenn deltok i mange år i styre og næringsvirksomhet.

17. Krise er et dekkende ord for tilstanden i dette landet, som i begynnelsen av århundret hadde stor fremgang i når det gjaldt å minske fattigdom. Her er prekær matmangel, stor narkotikaproduksjon, meget høy kriminalitet og store demonstrasjoner i gatene. Han som i London hindret et norsk OL-gull i en «unorsk» idrett, kom herfra.

18. En landslagssjef i et kjent fotball-land måtte i gå av etter et omdiskutert tap mot dette landet. Over 100.000 familier ble i sommer rammet av økonomisk tap etter kulde som drepte mange titusener dyr. Bare halvparten av presidentkandidatene fikk stille opp i valget, der en presidentdatter tapte.
19. I denne byen har langt flere barn enn normalt blitt farløse. En nordmann startet her en barnehjemsorganisasjon. Sønnen hans har skrevet bøker blant annet om sin kontroversielle bestefar, som etter krigen satt i varetekt siktet for injurier, og om nordsjødykkerne. Stikkord til virksomheten som har gjort byen kjent: Et edelt dikt av ham som burde hatt nobelprisen i litteratur, og et av våre mest kjente idrettssitater.

20. I vår samarbeidet kulturinstitusjoner i to norske byer om en oppsetning med handling fra denne byen; et møte og en kulturkollisjon mellom et insekt og et detektivbyrå. Byen ble kjent fordi en fet mann utløste et femsifret antall dødsfall.
21. Denne staten har i år handlet drastisk i forbindelse med en spesiell type vasking.  Her er mange norske selskaper, En næringsavtale mellom Norge og landet ble undertegnet i år. En familie har sittet lenge ved makten.
22. Flere vestlige regjeringer har kritisert en avgjørelse om livsvarig fengsel for en som representerer en minoritet som forfølges for sin religion. Han har i år fått en pris fra en rekke til dels svært kjente internasjonale organisasjoner. Minoriteten utgjør nesten halvparten av befolkningen i denne regionen. Det er nesten 8800 meter mellom høyeste og laveste punkt i regionen, og her ligger et globalt ytterpunkt.
23. I høst ble det på bakgrunn av e-mailer hevdet at dette landet støtter IS økonomisk. I oktober ble en internasjonal organisasjon saksøkt for misbruk av migrantarbeidskraft i landet. Dets handleliste er meget variert, og på den står både enkeltindivider og mesterskap.

24. Innledningen til de siste dager, det avgjørende slaget mellom muslimer og kristne, skal foregå i en av to byer – det trodde de som i oktober ble slått og fordrevet fra denne byen, der det har vært gjort hodeløse gjerninger: «Her drepte vi den første vestlige korsfarer i 2014». Det var i denne byen det store riket som ble godt over 600 år og på det største var over fem millioner kvadratkilometer, på 1500-tallet vant et avgjørende slag mot dem som har gitt navn til undertøy.
25. Dette landet er et paradis både for turister og banker. Et norsk skip har drevet en spesiell jakt der byttet ble plassert i landet, etter en avtale med norske myndigheter. Landet ligger nordøst for et område der det neste år skal feires et 150 årsjubileum for et arbeid der nordmenn sto sentralt. Hovedstaden i turistlandets navn er godt kjent både fra norsk litteratur og film, og telemarkstrafikk.
26. En video-film, sikkerhet og offentlig kontra privat bruk er faktorer som har stått sentralt i en fire år gammel sak som ble avgjort i sommer, men frikjennelsen har vært omdiskutert og spilte en viktig rolle i høst. Utgangspunktet var en hendelse i denne havnebyen.

27. Noe Brasil, Nigeria og Myanmar har etablert, skal også dette landet etablere, finansiert av et annet land. Det er uro i landet, og i deler av det har man erklært unntakstilstand. FN har kritisert landet for stadig vanskeligere kår for det sivile samfunn. En fra dette landet som har både en far og bestefar som var opptatt av skatter, skal nå igjen undersøkes i Norge.  I en by som ikke er hovedstad, bor en pave

28. Et norsk statsselskap måtte i år, med milliardtap, oppgi et stort anlegg utenlands. Selskapet er Europas største i sitt slag. Anlegget ligger ved en sideelv til den kjente elven vi skal frem tid – den har et navn som ble brukt av en nordmann for nesten 40 år siden til et prosjekt som endte protestspektakulært.

29. To venninner kommer fra denne byen og selger svært godt. I en kommune på Sunnmøre er nok mange spesielt glade for noe som kom herfra. En familie forurenser.
30. I høst hadde for første gang dette landet direkte presidentvalg. Forholdet til et land som ikke er nabo, spiller stor rolle i politikken. Her dyrkes mye frukt og vin. Et grenseområde vil gjerne være en uavhengig stat, men blir ikke anerkjent av andre land. Det har samme hovedflaggfarger som en norsk regjeringsbenevnelse.
31. I denne delstaten, som var en av tre grunnleggere i en statsdannelse, ble verdens lengste i en sammenheng åpnet i år. Navnet er det samme som både etternavnet til en norsk forfatter – hun har i år skrevet en bok om noe glatt, og fornavnet til en dyktig tryllekunstner.
32. To norske stjerner som ikke alltid har vært samstemte, møtes trolig neste år i denne byen til starten av en meget krevende oppgave.  Han som ikke visste hvorfor han ble så sorgfull, og som skrev om henne med den gyldne kammen, kom herfra. En av etterkrigstidens største tenkere, som har fått en norsk pris oppkalt etter en forfatter, er født her
33. I denne byen, som har hatt to navn og i to perioder hadde en spesiell status, startet en vond tid. Vel 40 år senere skjedde her det mange mener var begynnelsen på slutten for tiden etter den vonde. Han som måtte sende kona til Oslo, har nå kontor i et europeisk senter som ble åpnet for to år siden.
34. I høst ble Norges største vitenskapelige anlegg i sitt slag fredet. Det ligger på dette stedet. Den opprinnelige hovedvirksomheten ble på 80-tallet flyttet til en del av Europa der det er mer naturlig forskningsmateriale. Selskapet som driver anlegget nå, har navn etter han som grunnla en vitenskap og i en periode bodde på en øy som månen passet på.

35. Et norsk bygg har i år fått både en internasjonal og en prestisjetung norsk pris. Bygget ligger i en denne kommunen, den har samme navn som en annen norsk kommune. Innvandrere har gitt navn til en skog som delvis ligger i kommunen.
36. En verdenspremiere fant sted i denne byen i høst. Ett enkelt ord var viktig. Her ligger en terning som ikke kan kastes, men det kastes godt der.
37. Han med samme fornavn som en kjent politiker, skrev i bygda vi skal frem til en kjent roman med en tittel som er den samme som fornavnet til politikerens etterfølger. Kunstnerboligen er nå blitt en del av et anlegg som ble åpnet i august. Kommunen der bygda ligger, lå I sin tid i Stavanger bispedømme. Han som sammen med kona utgjør et av Norges viktigste politiske par, hadde oppvekst i kommunen.
38. En langstrakt institusjon ble i år, som første norske i sitt slag, tildelt en nordisk kvalitetspris. Dette var opprinnelig en meget stor industribedrift og forsynte verden med over tre firedeler av behovet for et produkt – med assosiasjoner til en salme av en kjent personlighet. Han som var den drivende kraft i omstillingen av institusjonen hadde en bestefar som sto bak en avis med et svært nasjonalt navn, og en bestemor som var en sterk motstander av jøder og katolikker. 

torsdag 15. september 2016

Hvem bør utnevne biskoper?

Hvem blir ny biskop i Stavanger? Jeg skriver litt om ordningen ved slike valg, og jeg er enig med prost Trond Bakkevig i at heller enn Kirkerådet i plenum bør det bli et et uavhengig organ med ett formål: Å ansette biskoper. Kirkerådet er ikke valgt for å ansette biskoper, men til å styre forvaltningen av kirken.
Bispedømmerådet offentliggjorde i dag de fem kandidatene. Fire av dem i alderen 58-60 år. Tre proster (Torstein Lalim, Sigrid Sigmundstad, Helge S. Gaard), en sogneprest (Ivar Braut) og en rektor på Misjonshøgskolen (Bård Meland, 47). Tre arbeider i bispedømmet (Sigmundstad, Gaard, Meland) men «alle har lokal tilhørighet».
I tillegg kan det komme ekstra kandidater, etter fastsatte regler, minst 100 stemmeberettigede fra minst tre forskjellige prostier kan gå sammen om å stille kandidater. Det skjedde da Ole Chr. Kvarme ble biskop i Oslo i 2005, han ble de kirkelig konservatives kandidat etter kritikk mot at Oslo bispedømmeråd hadde nominert for mange liberale teologer.(hverken konservativ eller liberal er etter min mening noen helt dekkende begrep i slike sammenhenger). Rolf Steffensen ble etternominert i Sør-Hålogaland og ble en av de tre som nådde finalen).
Stavanger-listen er ikke overraskende. Bispedømmerådet hadde spurt (i alt 30) flere kvinner enn menn, men mange sa nei. De fem er alle solide navn innenfor Den norske kirke.
Når de ulike instanser har avgitt stemmer, er det Kirkerådet som til syvende og sist bestemmer hvem som blir den nye biskopen. I Rogaland har mange uttalt at de nå ønsker en lokal biskop, etter at både Erling Pettersen og Ernst Baasland kom utenfra bispedømmet. Da var det departementet som sto for utnevnelse av biskop, og en del er redde for at Kirkerådets utnevnelser vil gjenspeile bredden og helheten i kirken smalere enn departementet.
Det blir interessant å se om rådet også denne gangen vil fungere som en «postkasse» - velge den kandidaten som har størst lokal oppslutning. Hvis det skulle bli en generell praksis er egentlig Kirkerådets rolle i overflødig.
Skal Kirkemøtet i plenum ha det siste ord i bispevalg? Jeg tror den beste løsningen ville være den som prost Trond Bakkevig, leder av utvalget, som i 2002 leverte en omfattende innstilling om det framtidige forholdet mellom kirke og stat, har lansert.
Han peker på to andre modeller. Helst vil han at et uavhengig organ skal opprettes med ett formål: Å ansette biskoper. Organet skal bestå av fem medlemmer. Tre av dem faste medlemmer, oppnevnt av Kirkemøtet for seks eller åtte år om gangen. Minst én av dem bør være biskop. Målet med den lange oppnevningstiden er at de skal kunne ha et langsiktig og helhetlig perspektiv på flere bispeutnevnelser. De to siste plassene i organet bør tildeles representanter fra det bispedømmet som skal få ny biskop.
– Vil ikke en oppnevning bare føre til at man flytter problemstillingen fra kirkerådet til det nye organet, så lenge kirken er delt? spurte Dagen for to år siden.
– Jo, men vi får tydeliggjort at det er et valgt organ som fungerer i en lenger periode. Da må man velge folk som er kvalifisert til å ta denne type avgjørelser. Kirkerådet er ikke valgt for å ansette biskoper, men til å styre forvaltningen av kirken, sa Bakkevig.

Han ser for seg at et nytt organ skal oppnevnes med spesifikke kvalifikasjoner på å ansette biskoper.. – Medlemmer til et slikt organ kan velges fordi de kan personalpolitikk, rekruttering og kan foreta nasjonale vurderinger av hvem som er mest egnet. Det vi ser i forbindelse med bispeutnevnelser, særlig når enkelte kandidater blir lansert som folkets favoritter, er at det ikke er så mye diskusjon om hvilke kvalifikasjoner en biskop trenger,
Bakkevig viser til at det for eksempel ikke er noen biskoper som har doktorgrad, selv om de er tilsynspersoner med ansvar for faglig standard. I en annen periode var det få biskoper som hadde menighetserfaring.
Et annet alternativ er å innføre bispevalg, Da blir den kandidaten som får over halvparten av stemmene valgt. Hvis nødvendig, vil det være to valgomganger for å sikre at en kandidat får over halvparten av stemmene.
Jeg synes dette er klok tale av Bakkevig, Kirkemøtet bør drøfte spørsmålet. Man bør også se på spørsmålet om åremålstilsettinger av biskoper, f.eks. 2x6 år. I noen høringssvar i "Veivalg for fremtidig kirkeordning" er det også støtte til å la bispestillinger lyses ut på vanlig måte.
I Stavanger-valget er det ingen klar lokal favoritt, Bispekollegiet har til nå ikke fått gjennomslag for sine kandidater. Ingen i kollegiet har doktorgrad, og det vil ikke overraske om deres kandidat denne gangen blir Bård Meland.
Men så langt: Det blir en spennende valgprosess, Og så kan vi bare vente på at diskusjonen om kandidatenes holdning til likekjønnet vigsel bryter løs.
PS. De som kan stemme i bispevalg:
a) menighetsrådene i vedkommende bispedømme,
b) prester i offentlig kirkelig stilling i vedkommende bispedømme,
c) vigslede kateketer, diakoner og kantorer i offentlig kirkelig stilling i vedkommende bispedømme,
d) prostene i de øvrige bispedømmer,
e) professorer i teologiske fag ved de teologiske fakultetene og ledere av praktisk-teologiske utdanninger ved Det praktisk-teologiske seminar (PTS), Det teologiske Menighetsfakultet, Misjonshøgskolen og Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN). De stemmeberettigede som skal stemme må være medlemmer av Den norske kirke

onsdag 17. august 2016

"Sette på kartet" - trangt om plassen

Et av språkets dristige grep for innovative ordførere, foreningsledere, markedsførere og ymist anna er «sette å kartet».
Vi bør gå mann av huse forbi «Sette på kartet", la det få som huden passer, ikke være tapt bak en låvedør, men hoppe i det sure eplet og gå over veien etter vann, selv om begrepet går som varmt smør i tørt gress. I dag kommer det ikke som julekvelden på kjerringa, vi må derfor vise at vi ikke er født bak en stol. Dømmes alle gnomer over en kam, vil det være takken for det vi har igjen.
Livet er for alvorlig til å ta det seriøst. Et utvalg fra google.no:
  
Begrepet om kliniske mikrosystem har formet tenkningen innen kvalitetsforbedring, ved å sette på kartet enhetene hvor diagnostikk og behandling utøves. -  Det medisinske fakultet UIO

I år skal vi sette Fredrikstad enda tydeligere på kartet (trodde Fredrikstad var harry – men selv om ingen vet at Harry er død) – Demokraten

 Å sette bestemthet på kartet (med gresk og kirkeslavisk som peilemerker) – hf.UiO.

 Vil sette Lampeland på kartet (bygge verdens største lampe) – Laagendalsposten

 Dette kan verkeleg setja Utladalen på kartet (balansekunstnaren Eskil Rønningsbakken ved Vettisfossen) – porten.no

 Prisvinnaren (kystlaget) sette Tysnes på kartet - Sunnhordland

 Sette Strandvik på kartet (volleyball)  - Os og Fusaposten

Dette tilbudet skal sette Bodø på kartet (selge inn kurs og konferanser og store arrangementer) - Avisa Nordland

 Innovasjonsnettverket som skal sette milleniumsgenerasjonen på kartet - innomag.no

 Om å sette broderi på kartet - Frustorliens blogg

 Sette økoskulen på kartet - Sogn Avis

 Hjelp oss med å sette Norge Rundt på kartet! - NRKbeta

 Jeg tenkte at nå skal vi sette biblioteket på kartet - Fædrelandsvennen

Vil sette Lunner på kartet internasjonalt (realisering av gigantplanene på Solobservatoriet) - Oppland Arbeiderblad

 Karasjok i 150: – Vi skal sette kommunen på kartet (jubileum) - NRK Finnmark ...

 Kan stjerneskuespiller Elisabeth Moss sette Grimstad på kartet? – Dagbladet

 No kan du sette fylket på pokemon-kartet  - Firda

 Vil sette India på OL-kartet, satser på gull i aking  - TV2

 Vil sette mote på kartet - Solabladet

 Må sette Norge på kartet (kunnskap) - Aftenposten

Statuen som skal sette en liten by på kartet, enorm Jesus-statue står klar i Polen - NRK

Vil sette Vestlandet på kartet (fusjon av høyskoler) – bergen student-tv

Missing Maps – bli med å sette sårbare områder på kartet! - Asplan ...Vil du sette spor etter deg på kartet som trainee i Geodata? – geodata.no

Skal sette Sunndal på kartet (sunndalsfjellene) - driva.no

Tind Kommunikasjon skal sette Norge på kartet /tiltrekke internasjaonal filmproduksjon) - tindkommunikasjon.no

 Ny nærstasjon-sjef vil sette Løten på kartet (drømmen om egen kafé) – Østlendingen

 De må sette Finnmark og Nord-Norge på kartet – iFinnmark.no

 Natur- og kulturarven skal sette fylket på kartet - Sogn og Fjordane ...

 Vil sette Harstad på kartet (to timers visningstur på Vågsfjorden) - Harstad Tidende

 Jeg vil sette Vesterålen på kartet gjennom fotokunst -Vesterålen Online

 Skal sette Nordic Light på kartet — Kreativt Forum

 Skal sette Meta på kartet -  Computerworld

 Vil sette frisbeegolf på Målselv-kartet - Nye Troms

 Vil sette Lyngen på kartet - Framtid i Nord

 Jeg har sett hvor vanskelig det er for unge musikere å sette seg selv på kartet – Kathrine Winnem til Tønsbergs Blad

 Sette din posisjon på kartet! - Norges Dating Forum

 Bokhuset Libris i Storgata setter virkelig Tromsø på kartet – nord24.no

 Korleis skal vi sette fruktbygda i Telemark på kartet? - Telemarksforsking

 Sett familiehistorien din på kartet! - NTB info

 Vil sette Fosen på kartet for gjenkjøpsavtaler - FosnaFolket

 "Bølgen" vil sette trusselen fra flodbølgen på kartet – rushprint.no

 Ønsker å sette Norge på kartet – designerduo til SiDE2

 Russebussen som ville sette Nesodden på kartet – Akershus Amtstidende

 Vil Snåsningene sette bygda på kartet? (om  potensiale til å utvikle utmarksområder) - Snåsanytt

 De kommer til å sette Alta på kartet (verdens fremste parkour-utøvere skal avholde et show på snø og is) -  Altaposten.no

 Skal sette demensforsking på kartet – Firdaposten

Å sette utopien på kartet (intervju om Boom og revolución i latinamerikansk litteratur) – Vagant

 Vil sette Hemnes på kartet (fjellområdet Okstindene skal bli en merkevare) -  Rana Blad

 Rockefroskene kan sette reiselivsregionen på kartet -  Ringerikes Blad

 Fartsmonsteret som skal sette Norge på kartet (den nye berg- og dalbanen SpeedMonster) - Bergens Tidende

Vil sette Bergen på kartet  (tegne næringsbygg som begeistrer verden) – estatevest,no

Vil sette Norge på kartet (filmer som skal skape oppmerksomhet for NorwayTV  - Nettavisen

Sette Sandefjord på kartet – metrobranding.no

Dette skal sette Ås på kartet (NM i terrengløp) – Østlandets Blad

Horten gård - en juvel vi ønsker å sette på kartet – Gjengangeren

Vil sette tunnelene (i Oslo) på kartet : Bygg.no - Byggeindustrien

 Skal sette Norge på kartet (Artic Race of Norway) - HSMAI Chapter Norway

 Europas beste avis sette Voss på kartet i Wien (avisa du no les er ifylgje European Newspaper Award den beste i heile Europa) «Hordaland»  

 Landstreffet i Stavanger: Jentene som skal sette Tønsberg på kartet! (med Norges lengste russebuss) – Akershus Amtstidende

 Fiskefestivalen setter Snåsa på kartet – snåsavatnetfiskefestival.no

 Moss Seilforening satser friskt for å sette byen på kartet – Moss Avis

 De unge turnerne på Røros fortsetter å sette distriktet på kartet – Arbeidets Rett

 Kallajubiléet vil sette Surnadal på kartet (billedkunstneren Kalla Skrøvseth 100 år) - Trollheimsporten

 Ønsker å sette byen (Mosjøen) på kartet (senter for sertifisering av utenlandske fagarbeidere) – Helgelendingen

 Slik skal han sette Tromsø på kartet (artist som er aktuell medMDV2) -

 - 730.no

Vil du sette spor på kartet? (kompetanse innenfor geomatikk) – Høgskolen i Gjøvik

Vil sette oss på kartet (Høgskolen i Vestfold) - Byavisa Sandefjord

Vil sette Kunstskolen på kartet – Varden

Vil sette norsk fenalår på kartet – Nationen

 Lanserer et nytt arrangement som skal sette Hurdal på kartet (konferanse om bærekraftig samfunn) – eub.no

 Gulbranson skal sette Norge på kartet (reklamefilm-pris) - Kampanje

 Å sette bilder på kartet (skape et bildelandskap, og en virtuell digital verden i bildeformat) -  dietrovetro.com og stavelin.com

 Setter hjembygda på kartet (bilder fra Råkvåg) - Briefing Fosen

 Et høyhus vil sette byen (Åkrehavn) på kartet - Radio Haugaland

 Jeg tror at det er mulig å sette fred på (forretnings) kartet – ledernytt.no

 Nå har vi en historisk mulighet til å sette Aulestad på kartet Gudbrandsdølen

 Dro til Lillestrøm for å sette Numedal på kartet. (Hyttemesse) – paahytta.no

 Sett Tynset på kartet!  Tynset.kommune.no

 UNESCO sette Bergen og Hordaland på kartet – (lenke den fysiske kulturarven til den immaterielle kulturarven og til bærekraftig utvikling) - old.hfk.no/

Vil sette Vestby på kartet igjen som møbeldestinasjon –vestbybf.no

Nytt sports arrangement for å sette Telemark på kartet (TelemarkHelten med fokus på trim og opplevelse for far, mor og familien) – euroinvestor.no

Karsten (Isachsen) satte Skurdalen på kartet - Hallingdølen

Sindre Storegraven vil sette Vadsø på kartet! (fitness) – Bodymag.no

Vi skal sette Ibestad på kartet!  - sommeriibestad.no

Vil sette Mandal på jazzkartet – Lindesnes Avis

Vil sette Ålesund på kartet – norskjobber.com

Vil sette Fredrikstad på hip hop-kartet  - Fredriksstad Blad

Vil sette Rjukan på kartet (VM i telemarkkjøring) – Telemarksavisa

Bidrar til å sette Stavanger på kartet – journalisten.no

Vil sette byen (Holmestrand) på kartet – Jarlsberg Avis

Glemte å sette Tvedestrand på kartet (fredede hummerområder) - Tvedestrandsposten

Vi skal sette Svelvik på kartet (historisak spel) –Svelviksposten

Starter identitetsbyggingen: Nå skal Forus på kartet (nasjonalt og internasjonalt verdiskapningssenter – forus.no

Nå vil vi prøve å sette Ås på festivalkartet en gang for alle ( bl.a.– Vestby Avis

Setter eple på kartet» - Ciderhuset i Balestrand

Begrepet om kliniske mikrosystem har formet tenkningen innen kvalitetsforbedring, ved å sette på kartet enhetene hvor diagnostikk og behandling utøves -  Det medisinske fakultet UIO

Målet med slike åpninger er å lære folk veien til stedet, og å sette det på kartet - Elkjøp Slependen

Vi trenger å sette på kartet nye konkrete tiltak -  Oslo Sportsfiskere

Sette på kartet en ideologisk vind som blåser i det landskapet der samfunnets institusjoner møter enkeltindivider - Høyskolen i Oslo

Mer å sette på kartet, enn å sette fingeren på. Ta en titt på vårt vinkart -  Stavanger Feinschmecker

 

Men altså:

Palestina har aldri vært på kartet – Itavisen


Blogglisten