søndag 25. januar 2015

Sakset uke 4

Lederskap

Politisk lederskap ikke er å komme diltende etter når man ser at stemningen i samfunnet har snudd, og si det (nesten) alle skjønner at man må si for ikke å dumme seg ut. Politisk lederskap handler om å være i forkant av utviklingen, og det handler ikke minst om å greie å stå opp for prinsipper når det ikke bare er populært og nærmest risikofritt å gjøre det
Torstein Ulserød, Civita

 
Kyrksæterøra neste?

Tenker det blir gøy på mottaket når nye flyktninger kommer fra Irak, og møtes velkommen i døra av .... Mullah Krekar.
John Christian Elden, advokat

At norske ungdommer mer eller mindre uhindret kan reise og slutte seg til IS i Syria, mens justisministeren og norsk politi setter himmel, jord og norske lover i bevegelse for å flytte Mulla Krekar til Kyrksæterøra, viser hvor merkelige prioriteringene kan bli.
Frithjof Jacobsen, VG

Hensynet til samfunnets sikkerhet veier tyngre enn Krekars rett til å bo der han selv ønsker og til hans bevegelsesfrihet. Men også kampen mot ytterliggående ekstremister må føres på rettsstatens grunn, med de tiltak et demokratisk samfunn kan råde over.
Aftenposten
Loven sier at justisministeren ikke skal bestemme hva som skal skje med Krekar. Det skjer i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Norge er en rettsstat og slik har vi det ikke her.
Mads Andenæs, professor

Kvinner, barn og menn på flukt skal selvfølgelig ikke dele mottak med personer samfunnet anser som en trussel.
Pål Nesse, seniorrådgiver, Flyktninghjelpen.
I møte med et opplevd populistisk press om å «gjøre noe» med en enkeltsak i utlendingsforvaltningen, utviser dessverre Regjeringen og dens representanter en manglende forståelse og respekt for grunnleggende prinsipper i vår rettsstat.
Ketil Lund, høyesterettsdommer, Jon Wessel-Aas advokat. Mads Andenæs,professor

Behandlingen bryter med internasjonale konvensjoner. Den type krumspring for å løse opp i valgløfter synes ikke å være i tråd med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK),
Arvid Sjødin, advokat

 
Svaret er ja
Religion og livssyn må kunne krenkes. Det betyr ikke at de må krenkes, men retten til å krenke dem må være ukrenkelig.
Per Edgar Kokkvold i Aftenposten

Det er mennesker som trenger beskyttelse. Den som tror på en Gud, må også ha tillit til at Gud klarer seg selv.
Hanne Skartveit, VG
Jeg kan ikke fri meg fra tvilen: Er også absolutt ytringsfrihet en form for fanatisme?
Per Fugelli, professor
Er det en rett å kunne krenke? Er det en rett å latterliggjøre det som for andre er hellig? Svaret er ja. Punktum.
Torbjørn Røe Isaksen, Høyre, Kjell Ingolf Ropstad, KrF, Abid Q. Raja, Venstre, Solveig Horne, Frp

Skal man kunne krenke Muham­med, da skal man selv­sagt også kunne krenke FrP.
Olav Torvund, professor
Vi må tørre å ikke være Charlie. Det er ikke fanatikerne vi skal være opptatt av. Det er nok av siviliserte og liberale muslimer som syns tegningene er ubehagelige og krenkende, men som fordømmer terrorangrepet på det sterkeste. Skal vi ikke høre på dem?
Kjetil Røed, kunstanmelder, Aftenposten

 Is og olje

Iskanten har flyttet seg selv.
Erna Solberg på konferansen Arctic Frontier.

Det er en pen omskrivning. Isen smelter i Barentshavet, og Norsk Polarinstitutt forklarer det med klimaendringer. Og klimaendringene skjer som følge av menneskeskapte utslipp.
Kjetil B. Alstadheim, DN

Å holde bransjen i kunstig aktivitet vil bare utsette en nødvendig omstilling. Norsk petroleumspolitikk trenger avkjøling, ikke full gass.
BT

Saken er ikke bare enkel for Ap, som har oljebransjen og LO hengende over seg.
Anne Marte Blindheim, Dagbladet

Hvis oljeprisen forblir på dagens nivå, er det neppe lønnsomt å utvinne oljen lengst mot nord. Slik det ligger an i dag, ser det helt klart skummelt ut for utbyggingen av Barentshavet. Det gjelder spesielt for de blokkene som ligger mot iskanten.
Thina Saltvedt, senioranalytiker.
All arktisk olje og gass bør bli liggende hvis verden skal nå togradersmålet, konkluderer britiske forskere. Alle planer om ny oljeleting i Arktis må skrinlegges umiddelbart.
Naturvernforbundet
Oljenæringen trenger denne krisa.
Jens Ulltveit-Moe, investor

 Politisk miks

Det er ille om norsk politi blir satt til å ta barn som spiller fotball og gjør leksene sine framfor å ta kriminelle som selger narkotika og prostitusjon. Men det er verre om vi har en justisminister som skryter av det.
Hadia Tajik, stortingsrepr. Ap 

Tajik elskes ikke for den hun er - ennå - men hun elskes for potensialet mange med hjertet sitt i Ap ser: Tenk å kunne få en drivende dyktig, liberal muslim inn i toppledelsen, og kanskje som leder senere.
Frank Rossavik, BT
Nå må Kjell Magne Bondevik heller holde seg i fedrelandet og gi råd til Erna Solberg om å lede en mindretallsregjering.
Jon Magne Lund, Vårt Land
Når Erna Solberg legaliserer poker og legg hjertesakene til KrF i potten, spelar ho eit høgt spel med store parlamentariske verdiar.
Kjell-Erik N. Kallset, Klassekampen
Det skal noe til å mestre den hybris og pompøsitet som preger flere av Kontrollkomiteens medlemmer.
Magne Lerø, ukeavisen Ledelse
Gretne gubbers klubb. Kontrollkomitéen tar over der journalistikken stopper.
Anne Marte Blindheim, Dagbladet
Hverken KrF eller Sp er reelle sentrumspartier,
Lars Roar Langslet, H, tidl. statsråd

Rikslokalt

Er det en region der lånekundene burde være forsiktig med å ta opp valutalån, er det vel nettopp et sted der et oljeprisfall tilsier fare for prisfall på boligen.  Valutalån passer best for dem som ikke bor i Stavanger.
Bård Bjerkholt i DN

Jeg håper ikke det kommer inn jenter som er fra Stavanger eller som prater veldig mye om seg selv, jenter som tar mye plass er slitsomt.
Anonym Paradise Hotel-deltaker

-Hva ber du selv om tilgivelse for? – Det er hverdagssyndene. Det hender jeg sårer andre mennesker og tråkker feil. Eller jeg synes ikke jeg gjør jobben min godt nok, og trenger å be om tilgivelse for det.
Ludvig Bjerkreim, prost i Sandnes, til DagbladetMagasinet

I 2002 jeg hadde skrevet en «innvandrerroman» mens jeg selv var kritthvit og fra et middelklassehjem i Stavanger. Noen reagerte på at Nabil og søsteren i romanen hadde norske kjærester. Reaksjonen kom i form av en trussel jeg aldri kommer til å glemme. Og etter at jeg mottok den, sluttet jeg å skrive romaner. Jeg lovet meg selv aldri å skrive noe som kunne provosere så lenge jeg hadde barn i hus. At min skriving ikke kunne ramme andre uskyldige om noen skulle la seg provosere
Steffen Sørum, forfatter

Tre teknotrender som vil prege 2015: Den lille skjermen blir størst med smartmobiler og nettbrett som styrer stadig mer fra smarte hus til helse. Tingenes internett vokser i styrke, 3D-printere dukker opp hjemme og robotene inntar stadig flere områder i hverdagen.
Toril Nag, konserndirektør i Lyse Energi. Årets «Girl geek»

-Føles det ekstra bar å kunne slå i bordet med en doktorgrad? – Ja, men samtidig har jeg aldri følt meg så dum som etter doktorgraden. Jeg trodde jeg skulle forstå mer. Men jo mer du kan, dess mer skjønner du at du ikke forstår,
Siri Kalvig til Morgenbladet

Akkurat nå kan jeg ikke forestille meg at Liverpool skal ta gull igjen. Men det kommer til på skje.
Tore Renberg, forfatter

 Lest

Selv om klimatrusselen er et av hovedtemaene under årets World Economic Forum, valgte rundt 1.700 deltagere å reise med privatfly til Davos.
DN
Det er bedre å søke og feile, enn å «safe» og bli gjennomsnittlig.
Petter Stordalen,
Det mest ikoniske er å treffe på byfolk som gladeleg betaler 3000 kroner i månaden for at den sjuke bikkja skal ha spesialdiett, men som i neste sekund stønnar og okkar seg over norske kjøtprisar      .
Marlon Solheim i BT

Vil den som tror på markedsmakt vennligst levere tilbake sin statlige skolegang.
Hauk i Klassekampen

Fem av de seks øverste plassene for kvinner og menn i Tour de Ski ble tatt av norske utøvere. Arrangementet bør snart bytte navn til Skitur.
VG

Det dårligste svaret er å vente med reformer inntil deler av velferdsstaten kollapser under sin egen vekt.
Ola Storeng, Aftenposten
Det bor en rasist i oss alle.
Ervin Kohn, Det mosaiske trossamfunn

 

Romerne sa at alle veier fører til Rom. Nå sies det at alle veier føres til Kina.
Sverre Lodgård, forsker

De nye innvandrerne har bosatt seg i hele landet og gjort fraflyttingskommuner til vekstkommuner. Jeg har lenge hatt lyst til å si dette: Sp bør sende en stor takk til EU.
Erna Solberg, statsminister

At foreldre lar det passere når tiendeklassinger ikke kan gangetabellen, grenser det til omsorgssvikt.
Hanan Abdelrahman i Adresseavisen

I tursekken til pedagogene bør det finnes en rull kraftig tape for å lime igjen voksen-munnen.
Dag Øystein Nome, universitetslektor

Midt i helvetet hender det ofte at menneskene er på sitt beste.
John O. Egeland, Dagbladet
Ansjos avslørt som brisling.
Nationen

Vi lever så trygge liv at vi faktisk har anledning til å rette oppmerksomheten mot alle mulige farer, som etter alt å dømme aldri vil realiseres i livene våre.
Lars Fr. H. Svendsen, filosof
Å reise uten refleksjon og kunnskap er kun forflytning, og kan bekrefte fordommer snarere enn å blottstille dem. Du kan bli klokere, men det krever hardt arbeid.
Terje Tvedt, professor

Jeg skjønner ikke hvorfor nordmenn bruker så mye av sin materielle rikdom på flotte biler, dyre hus og hytter, mens de nærmest driter i hva de putter i seg av mat,
Eyvind Hellstrøm, kokk

Vi mestrer ikke den verden vi har skapt. Det kan vi bare ved å utvikle institusjoner som kan tøyle de krefter som er utløst..
Gudmund Hernes, professor

Det norske folk er jo et i bunn og grunn konservativt folkeferd – til tross for radikaliseringsbølger i deler av vår historie. Vi misliker store endringer, og møter planene om slike med sterk skepsis. Det nye som store reformplaner lokker oss med, oppfattes ofte som en trussel mot det trygge og tilvante.
Lars Roar Langslet, tidl.kulturminister

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar