mandag 27. oktober 2008

Rettferdig handel

Jan Egeland skriver i en utmerket kommentar i Aftenposten at finanskrisen kommer til å gå mest utover verdens fattige. Kan den enkelte av oss være med og motvirke det?
Ja, vi kan bruke stemmeseddelen, og støtte de partier som vil motvirke de følger Egeland med rette frykter. I hverdagen kan vi støtte Fair Trade. Senest i forrige uke åpnet det en butikk i Stavanger med spennende tekstiler fra Mongolia.
Fair Trade, rettferdig handel.
Er det rettferdig at hver eneste dag mottar hver eneste ku i Vest-Europa rundt 13 kroner i subsidier, mer enn hva halve jordens befolkning har å leve for daglig? Er det rettferdig at vestlige, rike land har lagt størst toll på de to produktene som de fattigste landene kan eksportere på et internasjonalt marked: Matvarer og tekstiler?
Norge var en gang et fattig land. Men vi var rikt på naturressurser. Store skoger, mineraler i berggrunnen, rike fiskeforekomster. Fisk, tømmer, sølv og kobber skaffet Norge inntekter, og muligheter til å importere varer vi ikke produserte selv.
Dette var nøkkelen til vekst og utvikling. Da denne handelen stoppet opp var den økonomiske nedgangen størst. Det er nok å nevne nødsårene fra 1807 til 1814, som skapte handelsblokaden under Napoleonskrigene.
Burde ikke dagens fattige land få en sjanse til å selge de produkter der de har naturgitte fortrinn?
Det dreier seg ikke om veldedighet, det dreier seg om rettferdig handel.
Som styreleder i Kirkens Nødhjelp har jeg i mange år besøkt fattige land i Afrika og Asia. Budskapet til oss i det rike Vesten er krystallklart: ”Enten må fattige områder få reell markedsadgang til de rike landenes markeder for sine produkter, eller så må dere erkjenne at dere foretrekker å videreføre avhengigheten av de rike landenes veldedighet ”.
En ytterliggående markedsliberalistisk tenkning har i mange år satt stygge spor etter seg rundt kloden – økende fattigdom, større sosiale forskjeller og reduserte velferdstilbud til millioner av mennesker. Når dette skjer av hensyn til ”markedets krav” eller ”for å rette opp økonomien”, må vi protestere. Økonomien skal tjene mennesker, ikke tjene på deres fattigdom. Som enkeltmennesker føler vi ofte at utover å putte penger i innsamlingsbøsser er det ikke så mye vi kan gjøre for å rette å på forholdene.Men vi kan vise etisk ansvar, vi kan oppsøke Rettferdig handel: spennende tekstiler fra Mongolia, Max Havelar-merkene på kaffe, te, bananer, appelsinjuice, sjokolade og ris - og roser. På en enkel og billig måte påvirker vi da forhold vi ellers kan føle oss maktesløse overfor. Rettferdig Handel bidrar til at fattige land kan tjene inn nødvendig valuta og få økt kraft til å bygge sitt næringsliv. Og det betyr at produsentene av varene kan sikres et litt mer anstendig levebrød og en litt tryggere hverdag.
Når prisen på varer som kommer fra fattige land går ned, gleder norske forbrukere seg. Men produsentene, som gjennomgående får for lave priser for sine produkter, de er ofte ikke i stand til å forsørge seg selv og sine familier. Prisene som de får, dekker ofte ikke familiens mest nødvendige behov for mat, utdannelse og helse.
Når vi går i butikken og legger Fair Trade-varer i handlekurven, betyr det at barn får sjansen til å gå på skole, at småbønder kan få gratis legebehandling, at lokalmiljøer kan få rent vann, bedre veier og bedre boliger. Det skapes grobunn for en positiv utvikling for mennesker og miljø.
”Det er ikke noe marked for disse varene”, det er så få som spør etter dem”, hører vi stundom når folk møter spørsmål om rettferdig handel.
Spør ikke? Det er vel som han sa, en trønder: ”Ikke fortell meg at stringtrusen kom på markedet fordi kvinnene maste om å få gå med en tråd i rumpa! Det var moteskaperne som skapte produktet og markedet”. Slik er det vel også med rettferdige varer. De butikkene, de kjedene som virkelig ønsker å profilere seg på dette, de får det til. Din og min rolle i denne kampen er helt avgjørende. Vi kan ha innflytelse og kraft til å forandre strukturer og endre beslutninger som tas av mennesker med makt. Fra verdens toppolitikere til butikkenes innkjøpssjefer.
Å finne og kjøpe Fair Trade-varer er et klart skritt i riktig retning – mot det målet som heter: En mer rettferdig verden.
Dersom hver enkelt av oss dreier våre innkjøpsvarer i en litt mer rettferdig og miljøvennlig retning er vi med på å skape en bølge som kan påvirke selv de sterkeste markedskrefter. Vi må våge å kjempe som bevisste forbrukere. Det handler om de mange små veivalg, om stadig skritt mot større rettferdighet for våre medmennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar