lørdag 23. desember 2017

Den store Julereisen 2017

Årets julereise har utgangspunkt i aktuelle begivenheter, og besøker seks verdensdeler. Den har en geografisk rød tråd, starter i vest, går nordover og så over Nordsjøen og videre til det amerikanske kontinent fra vest til øst. Deretter litt i sikksakk sørover, før et langt sprang til en ny verdensdel. Deretter vender vi vestover i en ny verdensdel, og drar fra syd til nord i nok en verdensdel før vi kommer til Europa. Litt sikksakk nordover, før vi krysser grensen og er tilbake i hjemlandet,
Disse spørsmålene er kjernespørsmålene som går igjen både i Stavanger Aftenblad (https://www.aftenbladet.no/magasin/i/kaRnva/Den-store-julereisen), Bergens Tidende, Adresseavisen https://www.adressa.no/pluss/magasin/2017/12/22/Den-store-julereisen-15793878.ece)  og Fædrelandsvennen. I alle avisene er det noen få lokale spørsmål.

2. 2.oktober ble en merkedag for noe/noen som i år har vokst og for første gang er blitt størst i en administrativ enhet. Dette ble markert (forrige gang dette ble gjort var i 2013) gjennom en overlevering fra en (som er fra denne kommunen) til en som bare så vidt fikk tillit. Den som overleverte har hatt et tilsvarende verv han hadde som er ektemannen til henne med et kjent ansikt gjennom flere tiår og også kommer fra kommunen.
3. Et anlegg i denne lille bygda skal bli verdens største i sitt slag. Stedet er det siste på en ferjestrekning med åtte anløp mandag-fredag i løpet av 1 time 40 minutter. Fra et av dem kom hun som bygget opp og har gitt navn til et næringsmiddel-varemerke.  Kommunen der bygda ligger, fikk i år klarsignal for en stor kraftutbygging.
4. I denne bygda er det i år åpnet et spektakulært kilometerlangt/-høyt anlegg. Her er også en «jernvei» som det ikke er mange av i Norge. I kommunen der bygda ligger, ligger et «traktorselskap» som i høst gikk konkurs, men ble kjøpt tilbake.
5. Utover våren vil vi møte denne byen og hun som spiller et (utsatt) yrke som på ulikt nivå er det samme han har som kommer fra nabokommunen på samme øy som byen ligger på, og som i år har gjort det betydelig bedre i et naboland enn han gjorde i Norge. Mest kjent er han som er opptatt av Torneroses omgivelser.
6. Norske spellemenn gjorde i sommer intimkonserter og plateopptak i denne kommunen.  Her bor en kjent kunstner som har jobbet sammen med et medlem av den kongelige familie. Han med en kritisert bemerkning til en likestilt kollega, kommer ikke herfra.
7. Utenlandske stjerner bleknet noe i høst i møter med noen fra denne byen. Ordføreren i kommunen vil gjerne samarbeide og ha noe som byen har fått nei til tre ganger, og som Norge har hatt to ganger; en rådmann var i den sammenheng forbannet. Her går tog og to E-veier. Ole og Emil og Johannes har pleid å begynne her.

8.To store blir ett fra nyttår, med administrasjon i denne kommunen. Her ligger et geografisk punkt. Her bodde hun som stiftet en viktig forening – som i sin tid hadde en kvart million medlemmer - der hun satt som leder i 37 år. Og her bodde i mange år han som er avbildet på et frimerke, og som har fått et månekrater og et krigsskip oppkalt etter seg.

9. En kjent norsk personlighet som døde i høst, ville på en spesiell måte markere dette delvis i denne kommunen. En enda mer kjent norsk personlighet skrev en vise - som ble en vals -  om en båt med samme navn som et sted i kommunen. Det har også to redningsskøyter

10. To av de nye stortingsrepresentantene er født i denne kommunen. Her er det et monument over en som ledet en operasjon som er gått inn i historiebøkene. Fire år senere skjedde her den største ulykken i en type norsk samferdselshistorie.
11. Det var i dette området – den sentrale delen er om lag syv mål – at Erik holdt mål i syv år, mens hans kollega Frode bare var innom et halvår. Området ligger i et bydistrikt med samme navn som de som har brukt området når de er hjemme. I mai var det slutt, men noe nytt reiser seg. I mellomtiden drar de interesserte til et sted som ble verdenskjent for en rockekonsert.
12. Nye planer i et trossamfunn markerte i år et 50-årsjubileum for en  verdensberømt sang med navn etter eiendommen vi skal frem til. Sangen er laget av han som vel 13 år senere ble drept i et lite område som også har fått eiendommens navn. Drapet skjedde i en annen verdensdel, der han måtte beklage Jesus-uttalelser.
13. Et forbud som har vært en del diskutert i Norge i år, ble i høst vedtatt i dette området, som er flere ganger større enn Norge. Tidlig i år ble flere drept i et angrep mot et lokale for religiøs aktivitet. Et dyr forstyrret sist vinter han med evangelist-fornavnet; men han vant likevel.
14. I et norsk oppslagsverk skal fra november i år en gruppe mennesker heretter ikke hete det som de gjorde før. Mange i gruppen finner vi i en region som har samme navn som et geografisk punkt der kobber, fjell, honningbier og den gode følelsen møtes. Seks regjeringer har jurisdiksjon her, og punktet administreres av en etnisk/kulturell nasjon,. Nesten alle som besøker punktet besøker også et nesten 45 mil langt område der man kan studere to milliarder års utvikling.
15. Hun som fortalte oss at det som skjer, det skjer, i lyset fra sølvmånen på en sentimental reise, er født i denne byen. I år fikk hun vite at hun er eldre enn hun hadde trodd. Herfra kommer også han som i 1940 var den kjente nattens maskerte helt i kamp mot undertrykkere kjeltringer, i en klassisk film basert på en 99 år gammel roman som er etterfulgt både av bøker, filmer og tegneserier.
16. Mange blir skremt når flyet skal lande her, men den korte plassen på vulkanøya – som er en kommune i et land i en annen verdensdel - er kåret som et av verdens vakreste landingsområder. Øynavnet kan finnes både i konge- og krønikeboken, det dreier seg om hun som reiste langt for å besøke forkynneren og forfatteren av kjærlighetsdikt og en visdomsbok - han var sønn av en verdenskjent salmedikter.
17. En gruppe salgssteder har nå fått et rundt navn, det samme som en butikk-kjede som startet i byen vi skal frem til. Den ligger rett overfor en av verdens farligste byer.­­­ Det aller siste navneskiftet for et salgssted skjedde i år på et område som egentlig var grunnlagt av tyskerne som en flyplass, men der hovedkvarteret nå ligger for det norske selskapet som opprinnelig var utgangspunktet for salgsstedene.   
18. Et «spektakulært» ran med utbytte på et tresifret milliontall, skjedde i denne smuglerbyen i vår. Her er nedre del av noe som er verdens nest største verk i sitt slag; det har sammenheng med en stor naturopplevelse som tiltrekker svært mange turister. Byen ligger i en geografisk trekant. Kommer du til hovedstaden i landet der byen ligger, kommer du til oppstandelsen.
19. En monarkist, vil gjerne kjøpe områder i denne staten, som kanskje kan forsvinne. Der vil han skape et fristed for supportere av et dynasti som ble oppløst i 1917, og gjenopprette en styreform. Staten har en geografisk beliggenhet som ingen andre land har.
20. I dette landet ble det målt 6 i september, og for vel et år siden var det nesten 8. Etter valget i høst lovet en ny og ung statsminister folkeavstemning om et rusmiddel.  Et tresifret antall store dyr omkom i januar. Norge har utviklet et medisinsk hjelpemiddel som har hjulpet mot epidemi i landet.

21. Det store britiske selskapet trakk seg. Så fulgte det store amerikanske selskapet etter i oktober.  Men trass i miljøprotester blir det store norske selskapet værende i dette området, som dannes av et hav som er omtrent like stort som arealet til verdens åtte største land

22. Et stort norsk selskap viste i mars i år et nytt skritt i kommunikasjonsutvikling sammen med et selskap som er eid av de ansatte og har hovedkvarter i denne millionbyen. Ingen andre steder bygges det så mange høye hus. Byen ligger om lag halvannen time med t-bane (og grenseovergang) fra en tidligere viktig by for norsk misjon.
23. En nasjon som drepte en halv million mennesker i dette landet, har i år kommet med krav om «tilbakebetaling» av 4-5 milliarder norske kroner.  Et regjeringsstyrt eksperiment i landet kostet nærmere to millioner liv. En gruppe nordmenn hyllet en slakter.
24. En naturkatastrofe i 2015 resulterte i at det i år ble startet et måleprosjekt i det svært kjente området vi skal frem til. Det ligger mellom et land og en region i et annet land. Fra regionen kommer en som lever i eksil, og som for tre år siden skapte vanskeligheter for sentrale norske politikere.
25. En kontroversiell folkeavstemning skapte i høst i første omgang glede i et folkeslag som befinner seg primært i fire land, men regner denne byen som sitt opprinnelsessted.  Folkeslaget tok kontroll over byen for tre år siden, men mistet den i oktober. Da forsvant også kontrollen over folkeslagets viktigste innkomstkilde.
26. Et norsk firma med flere konkurranseseire og med et navn som definitivt ikke passer til denne byens omgivelser, står her sentralt i et stort kunstprosjekt. Mange damer i landet der byen ligger, gleder seg til neste sommer. Den norske regjeringen nektet tidligere i år å opplyse om hva Norge stemte da landet fikk en posisjon mange var dypt uenige i.
27. Plassering på en forbudsliste i høst har skapt undring både i og utenfor denne fattige innlandsstaten, som grenser til seks andre land. Etter en konferanse i Oslo i februar er bistanden trappet opp til fire land som grenser til et område med denne statens navn. I staten hadde Norge for 8-10 år side et helseopplegg som fikk kritikk av en stormakt fordi kvaliteten var for god.
28. I april ble det kjent at i denne byen, som står på verdensarvlisten, er det gjort nye, store arkeologiske funn. Med stedsnavn i tittelen har en norsk prisbelønt forfatter av barne- og ungdomsbøker skrevet 15 bøker om mysterier, et av dem er i denne byen. En norsk verdenskjent merkevare som kaster lys over mye, har de fire første bokstavene felles med bynavnet.
29. Mange flyktninger er kommet til Norge fra dette landet; noen av dem mistet status i april. Folk herfra er blant de tre største innvandringsgruppene i Norge. I år fikk en norsk statsborger et toppverv i landet. I høst har det vært flere luft- og terrorangrep her.
30. Tusenvis av migranter har i år prøvd å forsere et meget høyt og sterkt bevoktet piggtrådgjerde som har skarpe kniver i stedet for pigger. Gjerdet står i en by som ligger i en annen verdensdel enn landet den tilhører; et land der det i oktober var intern uro rundt en avstemning.
31. Et fjellnavn som assosierer til tre akkorder og en klokke på 50-tallet, brukes ofte om denne strategisk plasserte kolonien. Mange her er redde for grensestenging på grunn av en folkebestemt skilsmisse i juni. Det var hit det berømte paret, som senere ble skilt, fløy etter bryllupet.
32. Denne byen har i år vedtatt å ekspropriere et hus for å hindre at en lite populær gruppe har det som reisemål. I et forvaltningsområde (mellom delstat og fylke) med samme navn som byen, ble han født som komponerte en av de mest populære sangene i en høytid. Vi bruker teksten av en danske, men han med kulturverkstedet har skrevet en variant som ligner mer på originalen.
.
34. Norsk selvfølelse var langt nede etter noe som skjedde i denne byen i høst. Her har en domstol i år åpnet for en viktig miljørestriksjon som rammer en bransje med produkter velkjent i Norge.
35. Området vi skal frem til betalte lenge skatt til Norge. En nordmann ble konge her, men en navnebror solgte det. I år vant nok en norsk navnebror her; med hodet. Hovedstaden har samme navn som en nesten 50 år gammel norsk film, og samme navn som han spilte en norsk professor og noen år tidligere hadde en hovedrolle i en film delvis innspilt i Norge.
36. Verden fikk i vår rapporter om forfølgelse, konsentrasjonsleire, tortur og drap i denne republikken, rettet mot en gruppe som presidenten sier ikke eksisterer. Flere terrorister kommer herfra, det gjør trolig også han som april ble arrestert i Oslo i bombe-sammenheng.
37. En høy verdensrekord – stikkord tradisjonsrikdom og høyteknologi -  blir satt i denne byen neste år. I 2019 blir det mulig med faste besøk av et av verdens eldste fremkomstmidler i sitt slag, med navn etter det fremkomstmidlet han eide som bodde på et sted med samme navn som et eliteserielags hjemmebane. Idolet med fire album kommer herfra, det gjør også en av populære brødre vi opplevde i 31 år.
38. Det første norske området i sitt slag kom i 1962. En utvidelse av formålet kom i 2009.  I år har er det åpnet to åpnet av det siste slaget en av dem ved stedet vi skal frem til. Her skjedde de største skadene etter et forlis for åtte år siden. Ikke minst på grunn av en blomst filmet man her et kyss i en berømt norsk kjærlighetssaga. Første del av navnet er også første del av et ord (begrep) som ble endret i et leksikon i høst.
39. En folkeavstemning kan føre til at arbeidsplasser forsvinner ut av vinduet på dette stedet. En skole ville miste nesten 1 mill.kr. dersom et forslag ble vedtatt. En fabrikk fikk en regional utmerkelse Mange har i år gjort et skifte her.


21 kommentarer:

  1. Hei, på spørsmål 12, stemmer det at det skal være 23 år?

    SvarSlett
  2. Til spm 30: det er to steder som kan passe her - begge oppfyller informasjonen i oppgaven og omtales ofte sammen i mye av infoen, men de ligger et stykke fra hverandre. Vil begge steder være godkjente svar?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis kriteriene stemmer for begge, blir begge godkjent. Men er det et slikt gjerde i begge byene og og klatreforskene like sterke?

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Har samme spørsmål om nr 30 og nr 32

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er vel ikke to byer som ekspropierte det omtalte huset? Forøbvrig gjelder prinsippet omtalt for 30.

      Slett
  5. Hei. Ang. din oppgave nr. 2 (nr. 34 i adressa):
    Er hun som overleverte født i kommunen vi skal til, eller er kommunen vi skal til bare hennes hjemkommune (bosted)? Jeg finner at hun som overleverte er født i S..., men har bosted L... Resten av oppgaven stemmer med kommune L.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er nysgjerrig på hva som er riktig svar på denne oppgaven. Mulig å dele nå som fristen er ute? :)

      Slett
  6. Når det står "kommer fra" betyr det ikke at hun er nødvendigvis er født der.

    SvarSlett
  7. Takk for en strålende reise som nesten er i havn! Ser frem til å få løsningen på nr 2 når fristen er ute.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Var ikke helt på sporet etter denne: https://www.porten.no/artiklar/historisk-dag-for-navarsete-og-senterpartiet/408727

      Greit å få det ut av verden :)

      Slett
  8. sp.1 i BT .Han som endelig kom til Norge,kom i vår og ikke i høst. De som vant i et EM, vant i vår og ikke i høst.Stemmer ikke dette?

    SvarSlett
  9. ad oppgave 30.
    Ser at riktig svar er Ceuta. Det er ingenting i oppgaven som ikke passer med Melilla.
    Kommentar takk.

    SvarSlett
  10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  11. I oppgave 1 i BT er det to feil: Joshua French kom, som de fleste vet, hjem 17. mai,det kan vel knapt kalles om høsten. Det samme gjelder
    Eikanger-Bjørsvik som ikke tok EM om høsten, men om våren. Det hadde spart oss for mye ekstraarbeid og tvil om svaret,hvis spørsmålene var korrekte.
    Johan Urheim

    SvarSlett
  12. Ang oppg 30: Her står det "piggtrådgjerde som har skarpe kniver i stedet for pigger". Melilla har et 3dje gjerde med "Razor" mens Ceuta har vanlig "barbed wired" altså vanlig piggtråd. Her må Melilla være korrekt svar ikke Ceuta.

    SvarSlett
  13. Google razor wire og Ceuta så finner du ut at den også har det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det stemmer ikke. Jeg finner kun opplysningen om "razor wire" for Melilla.

      Slett
  14. Hei. Du finner det ikke i wikipedia. Se på treff med bilder.

    SvarSlett