onsdag 9. september 2015

Fire dager igjen

Gjennomsnitt siste fem målinger: R 2,6 (+1,1) SV 4,2 (+0,1) Ap 32,1 (+0,4), MDG 5,7 (+4,8), KrF 5,1 (-0,5) V 5,5 (-0,8), H 24,1 (-3,9), Frp 10,3 (-1,1)

Pollofpolls beregning; R 1,8 (+0,3), SV4,1 (-), Ap 32,2 (+0,5), MDG4,2 (+3,3), Sp 7,2 (+0,5), KrF 5,6 (-), V 5,4 (-0,9) , H 23,7 (-4,3) , Frp 11,2 (-0,2)

Skolevalgene Rødt 4,8 (+1,1) SV 7,5 (+2,5) MDG 6,7 (+2,9) AP 31,9 (+8,9) Sp 5,5 (+1,3) V 6,5 (-0,2) KrF 3,2 (+0,4) H 16,4 (-11,8) Frp 10,5 (-5,1)
Pollofpolls
Målselv: Ap +1. H -1, Frp -1
Skien: Ap -2, H -5, SV -1, Frp  +2,  V -2, KrF -1, MDG +2, Andre +7
Stavanger: Ap -2, H -3,  Frp +2, Sp +1, V -1
Rogaland fylkestinget: Frp -1, H -2, Ap +1,  V +1,
Alta: Ap +1, H -5, Frp +1, Sp +1, V +2, MDG +2, Andre -2
Sarpsborg: Ap -3, H -1, Sp +1, Frp +1,  KrF -1, MDG +2, Andre +1
Hjelmeland: Ap +2, H -1, Frp -1, SV -1,Sp +2, V -1
Sogn og Fjordane fylkesting: Ap -3, H -2, Frp -1, Sp n-1, KrF -1, MDG +1
Forsand: H -1, Frp -1, Sp -1, Andre +3
Strand: Ap -2, H -2, SV -1, MDG +1
Østfold fylkesting: Ap -2, H -1, Frp +1, MDG +2
Stange: Ap -2, H +1, Frp -2, Sp +2, V -1, MDG +3, Andre -1|
Fet: H -1, V -1. KrF +1
Kvæfjord: H -1, Frp -1, Sp +2
Molde: Ap -1, Frp +1, V -2, MDG +1, Andre +1|
Trondheim: Ap +1, H -2, Frp -1, SV -1, Sp +1, KrF -1, MDG +5, Rødt -1, Andre -1
Grimstad: Ap -1, H +2, Frp -1, KrF +2, V -4, MDG +2,
Porsgrunn: Ap +2, H -1, Frp +3, Sp +1, KrF +1, V -1, MDG +1, R +1, Andre -7

Skolevalgene

Skolevalget spår rett tendens i voksenvalget med 77,8 prosents nøyaktighet. Inkluderer vi tvilstilfellene, stiger treffsikkerheten til 85,2 prosent. I 21 av 27 tilfeller spådde skolevalget rett tendens, det vil si at partiet gikk enten frem eller tilbake i både skolevalget og voksenvalget.
Det skal med andre ord svært mye til om valgvinnerne mandag ikke heter Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.
Bergens Tidende

 Dette er det fjerde valget Siv Jensen har ledet i nederlag. Da begynner gamle Carl Ivar å bli snurt, fordi de gikk fram i hans tid. Det blir nok litt tull der, ja. At framgangen uteble for Miljøpartiet De Grønne ved skolevalget i Oslo, er interessant. Oppslutningen på 7,5 prosent var den samme som ved skolevalget i 2013. Det som alltid er interessant, er om skolevalg-resultatet vitner om en tendens som vi vil se neste uke i det ordentlige valget. Min tolkning er at dette ikke varsler et spesielt godt kommunevalg for Arbeiderpartiet. Jeg tror heller det blir et helt OK valg for dem,
Frank Aarebrot, professor

Flyktningsaken har nok ikke akkurat hjulpet Frp. I det hele tatt forsterker årets valg at de unge generelt beveger seg bort fra Frp- at Høyre gjorde et svært godt valg i 2013. Nå er de tilbake på nivået i 2009. . De siste tiårene har de unge som regel stemt litt mer mot fløyene enn resten av befolkningen. de unge blitt enda likere foreldrene sine.
Elin Skaar, UiB til VG

Frp gjør det svakt, og det kan skyldes at unge folk er mer liberale i forhold til flyktningpolitikken. Om det er det som gjør at Frp gjør det så dårlig nå, så kan man kanskje regne med at Frp vil gjøre det dårlig blant de unge også i kommunevalget. 
Anders Todal Jenssen, valgforsker
Større aktsomhetskrav

Venstre-leder Trine Skei Grande har i tre år benyttet seg av et renholdsselskap som ga ulovlig lav lønn til sine ansatte. Grande har bestilt vasking ved behov. Anslagsvis 8-12 ganger i året de siste tre årene- Selskapet har fulgt pålegget fra Arbeidstilsynet og etterbetalt den aktuelle lønnen. Selskapet er også oppført på Arbeidstilsynets liste over godkjente renholdsvirksomheter. Trine Skei Grande ba selskapet to ganger om å bekrefte at det fulgte gjeldende regelverk, noe det bekreftet. Venstre-lederen sier at det var skuffende å høre at firmaet hun brukte har betalt ulovlig lav lønn. Samtidig mener hun at politikere bør vise større aktsomhet enn andre ved kjøp av tjenester. -Jeg synes det er rimelig at det settes større krav om aktsomhet til politikere, som jo er lovgivere, sier Grande. (Dagbladet)
Trangere for uenighet innad

Det som blir stadig trangere, er rommet til å si hvilken politikk man ikke vil ha. Legitim politisk uenighet blir stadig oftere fremstilt som urimelige angrep, svartmaling av motstanderens politikk eller manglende evne til å «snakke om egen politikk». Kronen på verket er at vi siden 2003 ikke har hatt adgang til å stryke de politikerne vi liker aller dårligst fra valglistene.
Å kjempe for denne retten burde være en selvfølge for venstresiden, men Arbeiderpartiet har vist seg som en av de varmeste forsvarerne for dagens ordning. Partiets frykt for velgerne er ikke noe nytt fenomen. Da velgerne i Oslo viste seg litt i overkant vanskelige i 2011 og stemte frem andre kandidater enn partiet selv ønsket, reagerte Oslo-laget med å foreslå å legge om hele loven for å gi velgerne mindre innflytelse. Med seg på laget fikk de selveste Jonas Gahr Støre.
Andreas C Halse, tidl. leder av Sosialistisk Ungdom, i Aftenposten

Synliggjøre forskjellene

Høyre og Arbeiderpartiet kjemper om mange av de samme velgerne, og de er begge interessert i å kunne inngå samarbeid med sentrumspartiene. For ikke å støte fra seg Arne Olav-velgerne – de som i likhet med Gro Harlem Brundtlands mann, vingler mellom Arbeiderpartiet og Høyre – gjør de seg konturløse. For ikke å lukke noen dører for fremtidig samarbeid mumler de, heller enn å være tydelige. Begge søker de seg inn mot midten, og tilpasser retorikken sin deretter. Spørsmålet er om dette er særlig lurt?
Med en mer konfronterende retorikk risikerer både Støre og Solberg å støte fra seg noen velgere – kanskje også noen potensielle samarbeidspartnere – men de kan også lettere overbevise velgere som har satt seg på gjerdet til å hoppe ned på den ene eller den andre siden. Synliggjøring av forskjellene kan altså også være et lurt strategisk grep. Men først og fremst er det helt sentralt for demokratiet at vi velgere er klar over hvilken politikk vi stemmer på.
Ida Andersen, Minerva

MDG, Venstre og grønn vekst

Det er så synd at MDG trekker seg fra en viktig debatt med Venstre for demokratiet i Oslo, « 50 Shades of Grey» MDG og Venstre definerer seg begge som miljøpartier. Vi ønsker begge en grønn fremtid for kommende generasjoner. Vi ønsker å fase ut fossile energikilder i byen vår, og fortsette den enorme kollektivsuksessen vi har i Oslo.
Svingningene i oljeprisen har vist oss hvor sårbare vi er. Noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre fremtidige arbeidsplasser er å legge til rette for grønne investeringer.
For en investor er det viktig å være trygg på at bedriften de investerer i kan vokse. Det er en av grunnene til at Venstre er så opptatt av grønn vekst. Derfor mener jeg at det er urovekkende når MDG legger nullvekst til grunn for sin politikk. Innovasjon og nyskaping er avhengig av bedrifters muligheter til å skape nye verdier. Det er de grønne gründerne som skal skape fremtidens arbeidsplasser. Selv om formålet er å kvele de miljøskadelige næringene, vil MDGs nullvekstvisjon også bremse de grønne gründerne. Vi trenger grønn vekst, ikke grønn brems.
Tor Frøytvedt Dahl, leder i Oslo Unge Venstre

«Jonas, Siv og Erna er farlige for de unge»

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne fraråder studenter å stemme på Ap, Frp og Høyre politikken. -Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg er farlige for dagens unge. De snakker om det grønne skiftet, mens de i virkeligheten bruker nesten alle pengene, skattefordelene og subsidiene på enda mer olje. Studentene må vokte seg. Det er de unge som skal overta et samfunn som baserer seg på en dødsdømt næring, sier han til studentavisen Universitas.
Nikolai Astrup i Høyre mener at med MDGs politikk vil det vil bli en bråstopp i oljebransjen, og titusener vil bli arbeidsledige. - MDG står for den dårligste miljøpolitikken som finnes, nemlig den som ikke virker,

Lest

Det er ødeleggende for regjeringens omdømme at den opptrer med to flyktningpolitikker; en til bruk for Frp i valgkampen og en annen overfor Stortinget. Det vitner om svakt lederskap at Erna Solberg ikke har satt sin finansminister og nummer to i regjeringen på plass. (Dagsavisen)

Da de ansatte i Brønnøysunds Avis kom på jobb på søndag ble de møtt av en kraftig møkklukt. Noen hadde dumpet flere sekker hønsemøkk utenfor lokalene og i avisens postkasse. Det illeluktende valgstuntet var signert Samfunnspartiet og partileder Øystein Meier Johannessen fra Hemnes.Det må sterke midler til overfor en demokratifiendtlig avis. Vi har levert inn over 50 leserinnlegg til avisen over fire år uten å ha fått et eneste på trykk. -Han stiller ikke valg i vårt nærområde (Brønnøysund Avis)
Inntektene fra eiendomsskatten i Oslo blir mindre enn Ap har lovet. Boliger med utleieleilighet slipper helt unna eller får skatten kraftig redusert. Har knyttet konkrete løfter om eldreomsorg og barnehager til inntektene fra eiendomsskatten (DN)

Den kristenkonservative organisasjonen Kristenfolket, med base i Bergen, driver nå kampanje i flere kanaler for å vippe KrFs Erik Lunde ut fra bystyret i Oslo. En KrF-liknende annonse og innstikk i Vårt Land oppfordrer leserne til å påvirke Oslo-valget ved å krysse andrekandidaten Oddbjørg Minos oppover på listen (KrF har bare ett medlem i Oslo bystyre).
Statsminister Erna Solberg har hatt det samme regjeringsmannskapet i snart to år. Taper regjeringen «folkeavstemningen» må hun skifte mannskap. Det er ikke godt nok med tanke på stortingsvalget.Frp går mot et skjebnevalg. Hvis partiet faller under den symbolske grensen på 10 prosent, åpner det for en diskusjon i partiet om fortsatt regjeringsdeltakelse.
Arne Strand, Dagsavisen

 Av 65 partiprogram som Framtida.no har undersøkt, er det 27 parti som ikkje nemner klimatiltak i det heile. Framtida.no har undersøkt klimapolitikken til alle partia som stiller til val i 8 kommunar i Hordaland og Rogaland. Av dei 65 partiprogramma vi har gått gjennom, er det berre 27 som nemner «klima» eksplisitt. – Neglisjering av eit ekstremt viktig tema, meiner Framtiden i våre hender.
De svært gode resultatene Høyre har hatt på Vestlandet, skal bli svært vanskelige å gjenta i år,
 Johan Giertsen, valgekspert

Jeg forstår trangen til å pynte politiske budskap med svulstige ord og visjonære vendinger. Politikere i Norge vil jo noe når de søker politisk makt, og valgkamp er en konkurranse om hvem som vil mest. Da må partiet ditt fremstå som det som lover mest. «Satsingen» inngår imidlertid i en stor språklig og demokratisk utfordring for landets politikere og kommunikasjonsrådgivere.Hvis velgerne bare blir servert «satse, øke, styrke» vet vi ikke egentlig hva vi stemmer på.
Ola Magnussen Rydje i Aftenposten

Sitatet
Dagens regjering har gjort mye mens Arbeiderpartiet har hatt seminar.
Ketil Solvik Olsen, statsråd

Vi er ikke ferdig. Valget i Bergen er ikke avgjort. Vi er faktisk det partiet som har størst mulighet for å gå frem.
Erna Solberg

Det borgerlige byrådet legger opp til at hovedstaden kun vil bli et sted for de som kan ta seg råd til det.
Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat, Ap

Blogglisten

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar